Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Skellefteå FF och Umeå FC. Skellefteå kommer närmast från en förlust mot Vasalund och lär vara revanschsugna, Umeå reser norrut med ett stärkt självförtroende efter deras vinst mot Valsta förra veckan. Det blir ett hett norrlandsderby där hemmalaget ger sig på att slå sitt gamla publikrekord från 1958 då hela 8624 besökte arenan, mer inför matchen och rekordförsöket kan ni höra i PoddEttan.

 

Veckans Match NORRA Mindre 22-8

 

Krister Lundgren, Skellefteå FF

Krister Lundgren Foto: Idrottsfoto

Krister Lundgren
Foto: Idrottsfoto

Det blev en förlust mot Vasalund i förra omgången, hur var matchen?

Första halvlek var en ganska jämn halvlek, vi faller med ett lågt försvarsspel och låter dem ha mycket boll, vi gör en av våra bästa halvlekar där mot Vasalund. Vi är tighta och de har svårt att spela sig igenom oss, sen ställer vi om bra och det kändes rättvist att det stod 1-1 i paus. Sen i andra halvlek lägger de in en bättre växel, de kliver in lite hårdare och de blir lite längre i sina anfall, då kan de göra två mål. Vasalund vann väl till slut rättvist men vi tycker att det finns mycket gott att ta med sig från vår första halvlek.

Hur ser ni själva på höstsäsongen, vad är ert mål?

Självklart är det vår målsättning att etablera oss i Division ett, vi ligger på rätt sida om strecket nu och har ambition att göra det i november också, sen är det ganska tight och det är många lag som är inblandade där nere. Vi har haft många borta men de börjar komma tillbaka nu och sen har vi fyllt på med ett spännande nyförvärv i Chika, från Valsta Syrianska. Chika tillför mycket offensivt för oss så jag har en känsla att vi kommer vara bättre i höst.

Vad vet ni om era kommande motståndare Umeå?

De har ju en spetskompetens framåt med Danny Persson och Simon Mårtensson som är viktiga spelare för dem. De hade en jobbig start på våren men de senaste sju-åtta matcherna har de inte förlorat så det kommer bli tufft för oss, men vi har en positiv bild från vårmötet mot dem. Vi vet väl ganska väl var vi har varandra, vi kommer titta mer på dem ikväll och se vad det kan ge oss för viktiga bilder inför lördagen. Matchen spelas på gräs och det blir intressant att se vem som klarar det bäst, annars så spelar ju bägge lagen på konstgräs.

Ni försöker att slå det gamla publikrekordet, kommer ni att lyckas?

Det är inte sålt så mycket förköpsbiljetter, det väl tusen sålda hitintills, sen är vädret en faktor såklart, det har ju regnat hela veckan här men det är mer hoppfullt inför lördag. Det har börjat skrivas lite mer om det här i tidningarna och om man kan få med Skellefteå AIKs klack hit på lördag skulle det kunna bli en härlig inramning. Jag tror det blir svårt att slå rekordet men får vi hit en 5-6000 personer så vore ju det förstås väldigt bra det med.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att Umeå kommer ha mer boll, vi kommer fortsätta med vårt låga försvarsspel och låta dem ha mer boll, sen kommer vi vara giftiga i våra omställningar. Jag får väl tippa att de får en halv revansch för i våras och matchen slutar 1-1.

 

Johan Sandahl, Umeå FC

Johan Sandahl Foto: Umeå FC

Johan Sandahl
Foto: Umeå FC

Det blev en klar vinst mot Valsta senast, hur såg matchbilden ut?

Vi pressade dem väldigt högt upp i banan och hade framgång i det och vi hade bollen väldigt mycket. I första halvlek gjorde vi mycket bra med boll och skapade också gott om målchanser och gjorde tre mål. I andra halvlek blev vi lite bekväma, som det kan bli ibland, Valsta ändrade i sitt spel lite och vi var inte helt med på det, vi hade visserligen chanser att göra fler mål även i andra.

Nu väntar ett möte med Skellefteå, vad vet ni om dem?

Jag pratar då och då med deras tränare Krister och jag ser deras matcher på video, sen är det en fråga för oss hur de kommer att spela, de har ju haft några spelare borta på slutet och dem har fått in Chika som högerytter nu. Men jag känner till spelarna och vet hur Skellefteå spelat innan och vi ändrar inte så mycket i vårt eget, det spelar ingen roll vem vi möter vi gör bara lite små korrigeringar. Sen kommer matchen spelas på gräs och det blir ju lite ändrade förutsättningar för oss båda.

Att det är ett norrlandsderby, är det något som gör er mer laddade?

Inte vad jag har känt av, jag är ju inte norrlänning själv heller men jag vet inte, jag tror framförallt att inramningen kommer göra sitt, det är en viktig match för båda. Vi har slagit ur underläge länge och vi känner ingen press, det finns ingen anledning till det, skulle vi vinna eller ta poäng mot Skellefteå vore vi nöjda med det. Men vi vet att det kommer bli tufft, dem behöver också ta poäng dem ligger ju där nere, men jag har inte känt någon skillnad att det är ett derby så direkt.

Dem försöker slå sitt gamla publikrekord, tror ni det kommer gå?

Jag vet inte, är det bra väder så ökar ju chanserna, blir det regn så kommer det vara tufft. Det är en hög siffra som skall slås och det känns ju tufft, jag vet inte riktigt hur sugna Skellefteåborna är på att se matchen men jag tror nog att det kommer mycket folk till matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer handla mycket om, eftersom det är gräsmatch, att hamna rätt i duellspel och positionsspel, det kommer bli tufft och tight. Jag tror att vi vinner matchen med 2-1.

Matchen spelas på lördag den 23 augusti klockan 19:00 på Norrvalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 18:50.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Skövde AIK och Kristianstads FF. Skövde gjorde en bra match mot serieledarna senast men föll efter ett sent mål i matchen, under veckan såg man också länge ut att besegra Varberg i cupen men förlorade efter en sen vändning i matchen. Kristianstad kommer till spel med ett riktigt bra självförtroende, först slog man Oddevold på bortaplan och följde upp med att slå ut allsvenska Kalmar ur cupen.

 

Veckans Match SÖDRA 22-8

 

Charbel Abraham, Skövde AIK 

Charbel Abraham Foto: Idrottsfoto

Charbel Abraham
Foto: Idrottsfoto

I den förra omgången föll ni mot Örgryte, hur var matchen?

Det var en snöplig förlust då de gjorde mål i 82:a, ett inlägg som ändrade riktning på en spelare och gick till en av deras spelare som la in den. Det var tungt för det var vi som hade haft flest chanser att döda matchen innan, men det har varit lite så under hela säsongen och det var inget undantag mot Örgryte. De hade väl lite mer boll men det var ändå vi som skapade de farliga målchanserna så jag är nöjd med prestationen trots det tråkiga resultatet.

Sedan var ni nära att slå ut Varberg ur Cupen, många trötta ben nu?

Nej inte så farligt, det är alltid så dagen efter match att det är stelt och så men där är ingen som hade någon smärta eller så. Det var nog mer mentalt då, vi ledde ju med 4-2 men förlorade med 5-4 efter en sen vändning, så det var väldigt tungt då, man var nästan i chocktillstånd. De hade inte skapat så mycket under matchen och vi hade gott om lägen för att döda den matchen också. Men jag tycker det är starkt av oss att göra fyra mål mot ett lag som annars är stabila i sitt försvarsspel och svåra att göra mål på.

Brassen ”Vandinho” debuterade mot Varberg, vad kommer han tillföra?

Tanken var att han skulle tillföra lite rutin och mål och det skulle göra att han höjer spelarna runt omkring sig och höjer laget. Nu gjorde han sin första match och man väl inte säg annat, han gjorde två mål och låg bakom de andra två så han var ju inblandad i alla våra mål.

Nu väntar Kristianstad den här omgången, vad vet ni om dem?

De har visat att de är i bra form och de är i grunden ett bra lag men nu var det länge sedan vi mötte dem så jag har inte hunnit tänka så mycket på den matchen än i och med vi har haft två matcher redan denna vecka. De slog ju ut Kalmar ur cupen så det finns säkert en bra grund att stå på där.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag kan väl inte säg annat än att vi ska vinna, vi har varit bra med i alla matcher och har skapat målchanser och inte riktigt lyckats men jag hoppas ju att vi tar med oss alla poängen här på söndag.

 

Christian Carlsson, Kristianstads FF

Christian Carlsson Foto: Idrottsfoto

Christian Carlsson
Foto: Idrottsfoto

Ni slog Oddevold i söndags, hur såg matchbilden ut?

Jag tycker vi dominerar den matchen kraftigt, vi skapar mängder med chanser och spelar stundtals fantastiskt bra anfallsfotboll. Försvarsmässigt släpper vi inte till mycket under de första 75 minuterna, sen blir det ett åskuppehåll en stund och när det kommer igång igen så skapar de ett tryck på oss mot slutet. Men sett till det hela tycker jag att vi är det klart bättre laget.

Sedan slog ni ut allsvenska Kalmar ur cupen, hur var den matchen?

Det är ju någonstans en sådan match man går in i med ”vi har inget att förlora” känslan och bara kör på. Vi hade en diskussion innan matchen att Kalmar hade allt att förlora och att de åkt ut i samma omgång två år i rad. Om vi kunde få hål på dem så skulle de få fundera ännu mer. Vi kände att man kan rå på de här lagen i sina bästa stunder och jag tycker vi löser deras press och det gör vi riktigt bra, det var nästan lite ”tiki-taka” och en längre så var vi ifrån deras press. Det var nästan förvånande att man kunde behålla ett så bra lugn trots att man ställs mot ett topplag i allsvenskan, det är jag oerhört glad för.

Det känns som ni är inne i ett bra flow, vad gör er så bra just nu?

För det första är vi en mer eller mindre skadefri trupp, nu fick vår målvakt Mirza lite problem med ljumskarna men vi har en fantastisk back-up i Henrik Olsson. Men vi har en konkurrens i truppen och det höjer kvalitén på träningarna, sen har spelet satt sig ordentligt, det tar ju sin tid att sätta saker och ting. Sen är vi ett otroligt homogent lag, ett gäng som trivs ihop och det märks att spelarna verkligen trivs ihop, så har det nog inte alltid varit innan, vad det nu beror på.

Nu gästar ni Skövde denna omgång, hur väl känner ni till dem?

Det är ett spelskickligt lag och de gjorde bra ifrån sig mot Örgryte och jag kan tycka att det som jag har sett av dem är att de är hela tiden med. Även om de ligger där de ligger så presterar de bra, det är inget lag som får stryk med mycket bollar utan det är oftast att de förlorar med uddamålet. Jag har stor respekt för dem för de var jäkligt bra när vi mötte dem i den andra omgången, det som skilde oss åt var att de fick en utvisad och vi fick till ett tryck på dem. Så vi måste vara vaksamma på dem och det gäller att inte leva på Kalmar-matchen nu. De har fått in han brassen nu och kanske är det han som är nyckeln där och då får vi se upp med honom.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror ju någonstans och har en förhoppning att vi kan fortsätta prestera som vi gör, att vi nu mer och mer har ett större bollinnehav och att vi styr tillställningarna mer och mer i matcherna oavsett vilka vi möter. Jag förväntar mig inte att vi skall vara ett bollförande lag men jag tror att vi är där just nu med självförtroendet och jag tror att vi kommer ta tag i taktpinnen och styra dit vi vill. Jag vågar inte ge mig på att gissa resultat för det är jag inte bra på men vi går för en vinst och jag tror att vi reser hem till Kristianstad med tre poäng.

Matchen spelas på söndag den 24 augusti klockan 17:00 på Södermalms IP
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com