Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan BK Forward och IFK Luleå. Efter förra helgens succé för Luleå blir det intressant att se hur de hanterar det starka hemmalaget BK Forward, dessutom utan nyckelspelarna Daniel Ahonen och Tomas Eriksson. Forward har växt sig starkare och starkare och efter att ha slagit Dalkurd borta för två veckor sen tar de nu även trepoängare på bortaplan, vilket gör dem till ett än större hot för konkurrenterna inför hösten. När lagen möttes för tre veckor sedan uppe i Luleå var det just Luleå som drog det längsta strået och vann med 1-0, det kommande mötet lär bli en riktig nagelbitare för publiken.

 

Veckans Match Mindre NORRA 07-18

 

Magnus Kihlberg, BK Forward

Nu har ni äntligen fått död på bortaspöket, hur var känslan inom gruppen när ni tog er första trepoängare på bortaplan häromveckan?

DSC_0789Det var väldigt skönt. Vi själva har inte lagt så stort fokus på det för vi har inte haft känslan att vi presterat sämre på bortaplan, det har bara varit tillfälligheter. Men det var skönt att vinsten kom nu, då slipper man höra kommentarer om det.

Om du får lyfta fram några skäl till era framgångar, vad är det som gör BK Forward till ett bra lag?

Försvarsspelet, vi har hållit nollan ett par gånger här på slutet så det är väl det som fungerat riktigt bra och som vi är mest nöjda med än så länge.

Till helgen möter ni IFK Luleå, skyttekungen Daniel Ahonen är avstängd – vilka övriga spelare är bra i Luleå? 

Jo, han är ju avstängd, han var nog inte så sugen på att åka ner till Örebro till helgen. I övrigt är jag dålig på namn i Luleå, eller hela serien generellt egentligen. Men jag tyckte de var rätt så bra kollektivt, där var ingen spelare som stack ut när vi mötte dem senast utan de var stabila rätt över.

Vad vet ni om Luleå som lag då?

Det är ett bra lag som försvarar sig väl och stämmer om fort. Det är nog ingen fördel för dem att spela på gräs som vi har på Trängen. Men sist gav de oss en bra match, förmodligen det bästa laget vi mött på bortaplan i år så de kommer garanterat ge oss en bra match, det blir tufft.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Om jag har läst rätt kommer det att vara rätt så varmt så jag tror att båda lagen kommer att backa hem en aning och försöka köra med kontringar, tempot kommer att variera en hel del. På hemmaplan ska vi ha bra mycket mer boll än vi hade när vi spelade borta, den här matchen går vi vinnande ur med 1-0.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Succé i förra matchen, är det inte jobbigt att vara i så bra form när serien tar uppehåll efter kommande omgång?

23H 3595Nej, vi behöver faktiskt ett uppehåll då vi har ganska tunt med folk för närvarande, det känns behövligt nu så att spelarna kan vila upp sig och vi kanske kan förstärka med någon eller några spelare.

Ryktenas man är er spelare, Daniel Ahonen, kommer ni kunna behålla honom i höst?

Jag vet inte riktigt, det är mycket rykten och det finns en stor risk att han försvinner men då blir det för en skälig summa, klubben har gått ut och sagt att man inte släpper honom för mindre pengar än det man har begärt. Den klubb som verkar mest intresserad just nu verkar vara serieledarna Sirius. Om Daniel försvinner kommer vi förstås att använda pengarna till att förstärka laget, vi skulle behöva få in någon mittfältare till i truppen.

Ni har trots allt toppkänning i tabellen, skulle ni kunna behålla den utan honom?

Ja, det tror jag, givetvis vill vi ha kvar honom men det är nog viktigast för vår trupp att vi förstärker med några mittfältare. Även om Daniel har varit vår bästa forward hittills har vi fler bra anfallare som kan göra jobbet, jag tror inte att det står och faller med honom i höst.

Till helgen möter ni ett av seriens starkaste hemmalag, hur ska ni rubba BK Forward?

Det är ett ruggigt bra hemmalag och matchen kommer dessutom att spelas på Trängen, det kommer att bli tufft men jag tror inte att det är omöjligt. Vi saknar en av våra bästa spelare i Tomas Eriksson och Daniel Ahonen är avstängd efter att ha ådragit sig sitt tredje gula kort för året förra helgen. Sen är det osäkert om Per Mettävainio, som gjorde tre mål mot Västerås, kan spela. Men vi ska nog få en bra elva på benen till helgen ändå.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag tror att vi kommer spela ganska lågt och att Forward kommer få föra spelet mycket, sen lär solen också ta ut sin rätt, det är inte många spelare som orkar hålla upp tempot när det är 27 grader. Vi hoppas kunna få in en kontring och vinna matchen med uddamålet, även om jag utifrån förutsättningarna borde vara nöjd med en poäng så vill man alltid vinna när matchen väl startar.

Matchen spelas på söndag den 21 juli, klockan 15:00 på Trängens IP. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Skövde AIK och IK Oddevold. Det är en match mellan två spelande lag som säkerligen kommer att bli mycket sevärd för publiken. Oddevold har haft riktigt mycket otur med skador under våren men har ändå lyckats börja klättra i tabellen, Skövde är utan tvekan ett av de bästa lagen i serien när det kommer till att rulla boll. Nu ställs de mot varandra i matchen innan uppehållet och det är väl ingen chansning att Skövde vill ha revansch för vårens förlust på Thordéngården, samtidigt är Oddevold ”piskade” att ta tre poäng. Vi kan definitivt konstatera att det blir en intressant tillställning på Södermalms IP under lördagen.

 

Veckans Match Mindre SÖDRA 07-18

 

Rickard Söderberg, Skövde AIK

Ni stod över förra omgången, hur är formen efter en ”förlängd” vila?

Rickard Soderberg_HalvVi har spelat en kvartsfinal i DM mot division två laget Gauthiod under och fick oss en riktig genomkörare. Vi vann till slut på straffar så sett till det kan man väl inte säg att vi fått någon extra vila utan är uppe i vårt vanliga flås tycker jag.

Transferfönstret öppnade i måndags, kommer ni att förstärka truppen?

Det vet jag inte nuläget, det kan vara någon spelare som är på gång.

På lördag tar ni emot Oddevold, hur mycket vet ni om dem i år?

Jag har en bra koll på Oddevold och det var inte så länge sedan vi spelade mot dem, jag såg dem även under den förra omgången när de tog emot Trelleborg. När vi mötte dem i Uddevalla tidigare i år förlorade vi med 3-0, siffror som inte riktigt speglar matchen tycker jag, det var en betydligt jämnare tillställning än vad resultatet visar.

Skövde och Uddevalla ligger ju hyfsat nära varandra, finns där någon rivalitet mellan klubbarna?

Nej, det skulle jag väl inte vilja säga, det är som vilket annat lag i serien.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag tror att det kommer vara ganska likt den andra matchen, en väldigt jämn match och två lag som inte blottar sig särskilt mycket bakåt, jag tror också att vi kommer ha ett större bollinnehav än dem. Jag hoppas och tror att vi kan gå därifrån med tre poäng och en 2-0 vinst.

 

Jan-Erik Lien, IK Oddevold

Ni har börjat komma igång, är det inte lite ”jobbigt” att gå till uppehåll när man är på gång som lag?

LienDet är faktiskt inte det med tanke på hur det ser ut för oss. Vi har haft bekymmer hela våren med skador och i den senaste matchen mot Trelleborg ställde vi upp med två juniorer och tre stycken förstaårsseniorer. Det är såklart svårt för dem, men vi har bara tre poäng mindre än vad vi hade vid den här tiden ifjol och ändå har vi gjort en stor generationsväxling, sett till det får vi vara nöjda. Om vi får tre poäng med oss från matchen i Skövde är det bra för oss att sen få lite vila så att truppen blir helt frisk.

De yngre spelarna i er trupp, Kallberg och Johansson, har matchats mer och mer, hur tycker du att de har tagit för sig i division ett?

Jag måste säg överraskande bra och det säger jag utifrån vilka krav som man kan ställa på dem, de har gjort det kanonbra båda två. De är fortfarande juniorer och man kan inte begära mer av dem, de stegen som dem har tagit i år är ovanligt att man ser hos yngre spelare så jag tycker att vi får vara mycket nöjda.

Transferfönstret öppnade den här veckan, ni hade sen tidigare gjort klart med Robin Örtendahl från Torslanda, kan det bli aktuellt med fler nyförvärv?

Vi jobbar för fullt med att finna spelare som både kan förstärka och bredda vår trupp, om vi tar in en klasspelare skall han kunna gå in och ta en plats i startelvan. Det kanske kommer ske någonting under ledigheten men det är ingenting som är klart än som jag kan tala mig om idag.

Till helgen gästar ni Skövde, vad har du att säg om dem som lag?

Nu har de väl några avstängningar mot oss men som jag har sagt tidigare är det svårt att se skillnad på lagen i serien, de är alla bra lag. Skövde har väl bra yttermittfältare och en skicklig anfallare där fram. Vår historik säger att vi har vunnit en del mot Skövde tidigare och vi hoppas att den trenden ska hålla i sig. Om vi kan få tre poäng med oss från den matchen så ser det riktigt bra ut för oss inför hösten.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Den här matchen blir en jämn match den också, sen tror jag att vi drar det längsta strået och vinner med 2-0 i år med. Trots två avstängningar kommer vi göra en bättre match än den vi gjorde mot Trelleborg. Vi ska gå ut och ta tag i det här med en gång, köra så det ryker och försöka hämta hem de tre poäng vi vill ha.

Matchen spelas på lördag den 20 juli, klockan 16:00 på Södermalms IP. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.