Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

I division 1 Norra har vi valt matchen mellan Nyköping – Team TG. En sexpoängsmatch mellan två lag som för tillfället har näsan precis ovanför ytan i nedflyttningsstriden. ”Bissarna” har blandat och gett en del, men knep en fin skalp senast mot seriefavoriten Västerås SK. Bortalaget har blott en poäng på fyra matcher och kommer närmast från en svidande 0-4-förlust på hemmaplan mot serieledande Carlstad United.

Brian Clarhaut Foto: Bildbyrån

Brian Clarhaut
Foto: Bildbyrån

Brian Clarhaut, Nyköping BIS

1-0 hemma mot Västerås SK senast. Hur summerar du den insatsen?
– Det var en match med bra defensiv organisation från vår sida och dessutom skapade vi tre-fyra bra chanser själva. Kollektivet låg bakom segern – helt klart. Dock är jag inte överraskad över resultatet. Vi har ”varit där” flera gånger utan att ta poäng tidigare, jag var mer förvånad när vi inte fick med oss resultatet veckan innan. Alla är hela och friska, inga avstängningar stör och harmonin i truppen är mycket god.

Efter en sådan urladdning brukar det kunna komma reaktioner när man ställs mot ”enklare” motstånd. Är det något du är på din vakt för?
– Ja, sådant kan ske. Men jag tror mer på en positiv effekt. Vi har inte råd att inte vara 100 procent taggade inför varje match vi spelar med tanke på tabelläget. Det finns ingen tid att ta foten från gasen.

Både ni och Team TG krigar i samma region, kring nedflyttningsstrecket. Hur ser du på att det är en sexpoängsmatch?
– Visst, jag kan förstå att det snackas om sexpoängsmatch, men jag tänker inte alls på det viset. Varje vecka måste vi gå in med en god matchplan med målsättningen att vinna just den matchen. Jag tror inte på sexpoängsmatcher på det sättet – i så fall hade det rent krasst inte behövts vinnas mot Västerås… Visst är det viktiga poäng med tanke på lagens tabelsituation, men det påverkar inte mina förberedelser.

Hur ser du på motståndet?
– Team TG är ett bra lag som är duktiga på att anpassa sig. De har varierande typer av uppspel och ett av de ”modernaste” lagen i division ett norra – jag gillar sättet de spelar på. Båda lagen har samtidigt varit inkonsekventa i sättet de försvarar – båda har haft sina dippar med fyra mål insläppta i någon match.

Några veckor kvar till uppehållet, kan det hända något med truppen under sommaren?
– Ja, definitivt. Vi har tappat tre spelare från i våras på grund av skador och behöver fylla på för att få bättre bredd i laget. En del spelare har spelat väldigt många minuter. Förhoppningsvis får vi ett par namnunderskrifter inom kort.

 

 

André Ghanbari Foto: Bildbyrån

André Ghanbari
Foto: Bildbyrån

Andre Ghanbari, Team TG.

Ni befinner er i årets djupaste svacka. Hur ser du på en poäng av tolv möjliga på sistone?
– Prestationerna har egentligen varit ganska bra. Senast släppte vi in ett mål väldigt tidigt och spelade med en man kort väldigt länge – ändå gjorde laget en bra match i 80 minuter innan det rann iväg i slutet.

Hur är stämningen i laget?
– Vi har varit i de här situationerna tidigare. Vi har under veckan suttit ner och pratat i gruppen, luftat tankar och fått ny energi. Gruppen vet hur vi ska ta oss framåt.

Som tränare – är du typen som i motgång försöker göra saker och ting annorlunda i matcher och/eller träningar – eller är nu tiden då det är viktigare än någonsin att vara konsekvent?
– Det handlar mer om att göra saker bättre – utan att tappa sin grund. För vår del är det målen och till viss del målchanser som saknas, det är inte så mycket som är dåligt. Men jag tar input från laget om de vill träna på något annat sätt och få mer utlopp för saker och ting. Det är lättare att sälja in för en grupp hur man ska göra när alla bita är på plats. Om bara tron finns där så behöver man inte förändra så mycket.

Hur ser du på motståndet nu?
– Nyköping är i en liknande situation som oss. Vi är rätt lika i vårat sätt att tänka fotboll. De är skickligt lagda med många spelare som vill spela boll efter backen. Det kräver samtidigt mer av spelare och lagdelarna vilket kan ta tid.

Hur är läget annars i truppen?
– Vi har en horribel situation. Som det ser ut idag har två avbytare – en målvakt och en utespelare. Tre ny skador uppstod i veckan. En fraktur, två baksidor och två avstängningar. Utöver det är fjorårets skyttekung borta.

Några veckor kvar till uppehållet, kan det hända något med truppen under sommaren?
– Ja, det måste det göra. Vi kollar på både kort- och långsiktiga lösningar. Det är lite tunt just nu och det kan bli aktuellt med lån.

 

***

 

I division ett södra föll valet på en liknande match i bottenregionen: Åtvidabergs FF-Skövde AIK.

Rickard Johansson Foto: Bildbyrån

Rickard Johansson
Foto: Bildbyrån

21 juni hoppade den ursprungliga tränarduon Hallingström/Hydén av sitt tränaruppdrag på grund av de dåliga resultaten. Håkan Juhlin tog över ett par veckor, men fick lämna på grund av en ”förvärrad arbetssituation”. Inte ens halva serien är spelad och Åtvidaberg är inne på sin tredje tränare – i form av Rickard Johansson.

Hur var det att kastas in i laget inför Tvååkersmatchen senast?
– Inkastad och inkastad… Jag har faktist varit med hela vägen, som assisterande, och även mot Oddevold var det i praktiken jag som höll i det. Jag har fått ändra om och köra lite på mina idéer vilket rent konkret innebär att jag ändrat upplägg på fasta situationer och anfallsspel – samt korrigerat en del saker i försvaret och även i träningsupplägget.

Handlar det om stora förändringar?
– Njae, mest finjusteringar. Vi har gjort bra matcher på sistone och fått till en jämnhet. 4-2-3-1 är det spelsystem vi jobbat med de fem senaste matcherna, innan det hade vi kört en del med trebackslinje. Det var en svår situation för Pontus och Daniel i början av säsongen, det har tagit ett tag att lära känna truppen och hur den fungerar i med- och motgång.

Vad har du för tränarbakgrund?
– Som spelare nådde jag division två. Som tränare har jag varit med på många olika nivåer, både i ungdoms- dam och herrsammanhang. Jag har varit utbildad som huvudtränare sedan tio år tillbaka så det här är inget nytt för min del och en position i klubben jag ville ha förr eller senare. Det blev tidigare än jag anat, men det finns inget som förvånar i den här branschen.

Hur upplever du att stämningen är i truppen med den oro som har varit?
– Stämningen har hela tiden varit väldigt positiv. Grabbarna har stöttat varandra. Det var lite känsligt när Pontus och Daniel klev av väldigt plötsligt, men vi har en bra energi i gruppen och en stabilitet i matcherna.

Kan det vara så att ni fått en underdogmentalitet efter allt kaos?
– Ja, många har nog redan räknat ut oss. Båda våra egna och andra lags supportrar. Men! Vi är och nosar på poäng i varje match och det krävs så små saker för att poängen ska börja trilla in också.

Hur ser du på mötet mot Skövde?
– Det är ett speciellt möte, vi har dem både hemma och borta på kort tid så vi har lagt ner mer tid på att läsa på om det här laget än normal. Matcherna är såpass viktiga – och vi har bra koll på dem. Skövde är spelmässigt väldigt tydligt i sin identitet, ibland blir de offensivt naiva och tappar boll på fel platser. De kommer nog att vinna bollinnehavsstatistiken, så jag hoppas vi kan straffa dem på rätt sätt. Jag är intresserad av att vinna matchen, inte bollinnehavet. Vi har tagit poäng hemma i tre raka matcher och känner oss starka där. För första gången har vi inga avstängningar eller nya skador som stör och kan mönstra en sstarkare trupp än på flera omgångar.

Några veckor kvar till uppehållet, kan det hända något med truppen under sommaren?
– Ja, vi har gjort klart med en fransman, en offensiv pjäs, som troligtvis blir spelklar tidigast mot Grebbestad. Sedan har vi ett par spelare som testtränat, så jag räknar med att vi tar in två-tre namn.

 

Charbel Abraham Foto: Bildbyrån

Charbel Abraham
Foto: Bildbyrån

Charbel Abraham, Skövde AIK.

Det var en märkligt svängig match mot Torn senast där ni hade 1-1 en bit in i andra halvlek, men sedan fin inkassera en ny tung förlust. Vad har du tagit med dig därifrån?

– Det var ingen bra prestation från vår sida, vi var inte vakna i första halvlek och satte oss i ett tufft läge. Kvitteringen kom ändå tidigt i andra halvlek och vi hade chanser att ta ledningen, men tappade matchen på en omställning. Vi jagade och jagade, men kom aldrig nära. Inga avstängningar eller skador stör efter det.

Cupseger mot Lidköping i veckan – kan det betyda något för moralen i laget?
– Det tror jag absolut. Vi styrde matchen helt och släppte inte ens ett skott på mål. Det är alltid kul att få vinna matcher. Men nu är det fullt fokus på Åtvidaberg.

Skövde har både en lokal och ung trupp – har laget utvecklats i den takt du förväntade dig innan säsongen?
– Njaeaaahh… Det finns massor med potential hos flera, men jag önskar att de hade tagit för sig lite mer. Samtidigt tycker jag att de utvecklas hela tiden, inte minst efter den tuffa starten med fyra raka förluster. Jag hoppas att många spelare fortsätter att ta stora steg och jag tror att det blir så. Förra året var vi riktigt bra på hösten.

Dubbelmöte mot en bottenkollega och dubbla sexpoängsmatcher – hur ser du på er Åtvidaberg-vecka?
– Man behöver inte vara Einstein för att förstå att det är otroligt viktiga matcher. Den kan skilja otroligt mycket med två vinster – eller två förluster, inför hösten. Visst tittar man lite extra på sina motståndare, det blir många kvällar framför skärmen. Alla i truppen är tillgängliga, vi har till och med någon som kommer tillbaka.

Några veckor kvar till uppehållet, kan det hända något med truppen under sommaren?
– Nej, vi har inte resurser att ta in någon. Vi är inte ute och letar. Sedan får vi se om någonting dyker upp, man vet ju aldrig. Två spelare som vi saknat tidigare i år har kommit tillbaka i full träning, Viktor Granat och Oskar Mårtensson.