Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IFK Luleå och Umeå FC. Det blir ett spännande norrlandsderby på måndagskvällen när de två drabbar samman. Två olika ändar av tabellen möts och det återstår att se om en ny tränare kan väcka liv i Luleå så de kan ta sig upp på mer säker mark. Umeå har en bra svit med sju segrar på de åtta senaste matcherna.

 

veckansmatch-n

 

Per Jensen, IFK Luleå

Per Jensen Foto: Privat

Per Jensen
Foto: Privat

Du är ny tränare i klubben, vad vill du sätta för prägel på laget?

Det är väl ganska enkelt egentligen, vi har haft problem med att göra mål och måste förbättra vår offensiv. Vi måste komma till mer skapade målchanser, med fler skapade målchanser har vi väl en förhoppning om att göra mål också så det har vi jobbat mycket med de senaste tre veckorna. Det kommer definitivt bli skillnad på laget mot i våras, så är det.

Hur har det sett ut för er på träningar och matcher under uppehållet?

Vi är nöjda, vi har haft en skadesituation under våren som varit väldigt jobbig och som också ligger bakom att man haft det svårt offensivt under våren. Vi har fått tillbaka de flesta spelarna och de är nu aktuella att starta mot Umeå, det gör att vi har en bättre offensiv. Vi har bara spelat en DM-match inför omstarten så det är lite negativt, vi spelade mot ett Division 3-lag men vi fick ändå ett kvitto på var vi stod. Det viktigaste för oss var att vinna matchen och kunna gå av den med friska spelare och en bra känsla och det gjorde vi.

Har ni haft någon omsättning i truppen under transferfönstret?

Vi har lånat in två talangfulla spelare under hösten från Gefle, Adrian Bjelkendahl som är en central mittfältare och Tshutshu Wa Tshakasua som är en offensiv spelare. Det breddar truppen och höjer kvalitén på träningarna. Det ger oss också bättre konkurrens i laguttagningarna. Sedan har vi brutit kontraktet med vår bosniske anfallare Marko Simovic. Han är ung och behöver speltid i det här skedet av sin karriär, det kunde inte vi garantera honom nu när vi får tillbaka alla spelare från skador så det var ett ömsesidigt beslut.

Nu väntar ett norrlandsderby mot Umeå, vad vet ni om den i nuläget?

Jag såg deras match, den uppskjutna, mot Nyköping. Vi känner till dem väldigt bra sedan tidigare. Det finns en derbykaraktär över matchen. De är lite rakare i sitt spel än tidigare men väldigt effektiva, de kommer till väldigt många målchanser. Kommer man till många chanser så är det också lättare att omvandla det till mål.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Nu möter vi ett Umeå som på de åtta sista matcherna har sju segrar. De ligger tvåa och är nära Superettan. Vi ligger i en annan ände av tabellen just nu, så man kan väl förvänta sig att ett topplag för matchen och har lite mer boll än oss. Vi kommer jobba tight i försvarsspelet men kommer kanske spela lite rakare än vad vi har gjort tidigare under säsongen. Det blir nog en rätt intressant match med mycket kamp på det centrala mittfältet, vi är väl förberedda för matchen.

 

Andrée Jeglertz, Umeå FC

Andrée Jeglertz Foto: Bildbyrån

Andrée Jeglertz
Foto: Bildbyrån

Ni spelade en uppskjuten match mot Nyköping i söndags, vad har ni tagit med er från den?

Vi har tagit med oss vår andra halvlek, att vi kom tillbaka i matchen. Vi var inte bra de första sextio, vi var passiva i försvarsspelet och tog för lite löpningar. Vi gjorde inte riktigt det som vi bestämt innan. I andra halvlek blev det bättre, en tydligare förbättring. Vi blev skickligare på de ytor vi ville utmana på. Men det stör mig lite att vi släppte in mål på onödiga misstag.

Tillbaka på riktigt efter sommaruppehållet nu, hur ser det ut för er inför omstarten?

Vi har gjort vår utvärdering och är så klart väldigt nöjda med poängskörden. Vi är också nöjda med flera delar av våra prestationer men vi känner att det finns några delar till att ta av på med både laget och spelarna. Det finns mer att göra med oss och vi ser hösten som en väldigt härlig utmaning för oss när vi har gjort en så härlig vår.

Hur har ni agerat under transferfönstret med spelare in och ut i truppen?  

Vi har lånat ut en spelare men han tillhör fortfarande vår trupp. Vi har fått in två spelare, dels Tobias Sandström från Skellefteå FF – en yttermittfältare eller tia som har bra egenskaper. Sedan en forward från Seattle, Victor Mansaray, en ung forward som är stor och stark och som har bra egenskaper att vara med i spelet och har ett bra tillslag i och runt straffområdet.

Bortamöte mot Luleå står på schemat, hur skulle du beskriva dem som lag?

Det är lite svårt just nu eftersom de bytt tränare så vi får väl se lite var de befinner sig i sättet att spela, om det är några justeringar eller så. Umeå och Luleå är ju derbymatcher och det är alltid en särskild karaktär. Klubbarna har också en historia och har väl alltid konkurrerat. Luleå är nog inte nöjda med sin poängskörd hitintills, och i de matcher jag sett med dem har de varit med i alla matcher men inte haft marginalerna med sig. Jag är övertygad om att de kommer ta mer poäng under hösten men det får de göra efter matchen mot oss. Det är ett bra lag, ett spelskickligt lag och jag tror det blir en väldigt speciell match på måndag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

För oss handlar det om att komma rätt in i matchen, det gjorde vi inte mot Nyköping och det kan vi inte göra igen. Vi måste komma in i det, första kvarten-tjugo minuterna kommer nog att bli sökande för båda lagen, sedan hoppas jag att vi kan diktera villkoren i både anfallsspelet och försvarsspelet. Jag hoppas vi har koll på Luleå och får ut maximalt av spelarna. De har ny tränare och vill säkert veta var de står, vi måste se oss för vilka tydliga förändringar de har gjort i sitt spel och det är väl vad den första kvarten kommer präglas av.

Matchen spelas på måndag den 21 augusti klockan 19:00 på Skogsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Utsiktens BK och Ljungskile SK. Sommarvilan är över och nu börjar allvaret igen. Två lag som har en ambition att vara inblandade i toppstriden drabbar samman på Ruddalen under lördagen. Utsikten har bytt tränare i sommar och det blir spännande att se vad ”Trollkarlen från Torslanda” kan uträtta. I Ljungskile har det tillkommit några nyförvärv, vi får se om de kan hjälpa laget i höstens jakt.

 

veckansmatch-s

 

Anders Dovblad, Utsiktens BK

Anders Dovblad, då i Qviding. Foto: Bildbyrån

Anders Dovblad, då i Qviding.
Foto: Bildbyrån

Du är ny tränare i klubben, vad har du velat förändra sedan du kom in?

Lite balans i laget, det är ett väldigt offensivt lag. För att vara ett topplag har man släppt in lite för mycket mål, så jag har velat ha in en balans i laget där vi anpassar oss om vi får ett bolltapp. Att man tänker lite mer när vi är offensiva så vi skapar en balans över hela plan. Och sedan har det så klart varit viktigt att jobba med hela gruppen, det har varit viktigt att få dem att arbeta och fungera bättre kollektivt, det har vi valt att arbeta väldigt mycket med.

Har ni satt upp några tydliga mål för hösten efter vårsäsongens insatser?

Nej, det har väl inte förändrat sig i och med att vi känner att det inte är så hysteriskt långt upp. Det är etta eller tvåa som gäller fortfarande, det är vårt slutgiltiga mål att ta oss till Superettan, antingen direkt eller via kval. Men sedan är det som de gamla klyschorna säger, en match i taget, en halvlek i sänder och så vidare. Det gäller att få en bra start på hösten.

Hur har ni valt att agera på transfermarknaden under sommaruppehållet?

Det är två spelare som lämnat i Carl Lext och Alexander Nadj, sedan har vi tagit in Magnus Berglöf. Vi diskuterade en hel del, fram och tillbaka, och vi tycker att man gjort ett bra arbete med de spelare som redan finns i truppen och jag tror på den gruppen vi har. Jag tror på de som är här och vi valde att inte agera mer, men det vi tittat på har varit unga spelare från akademierna.

Den här omgången gästas ni av Ljungskile, hur väl känner du till dem?

Sådär, jag har tittat på lite matcher på video i veckan och har väl fått en klar bild över dem. De har väl tappat Jakob Olsson i sommar, och har tagit in någon vänsterback från Bosnien. Jag har en ganska hyfsad bild av dem och tror jag vet vilken matchbild vi kan vänta oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror vi vinner. Det kommer vara vi som är spelförande medan de ligger och väntar på omställningar.

 

Glenn Ståhl, Ljungskile SK

Glenn Ståhl Foto: Bildbyrån

Glenn Ståhl
Foto: Bildbyrån

Tillbaka efter sommaruppehållet, är längtan stor att sparka igång höstsäsongen?

Ja självklart är det ju det, även om försäsong och vårsäsong blir ganska lång så är det välbehövliga dagar man får vara ifrån varandra och hämta energi. Men det är alltid kul att träffas igen, några nya ansikten och några som försvunnit. Det är gott att vara tillbaka och redo att fightas om poäng igen, det är det ingen tvekan om.

Hur har det sett ut för er under uppehållet på träning och i träningsmatcher? 

Alla fick ju med sig individuella träningsprogram när vi gick på semester. Sedan har vi mött Qviding i ett genrep inför hösten där vi luftade hela matchtruppen och som vi vann. Det var nyttigt och viktigt att vi fick lufta hela truppen.

Har det varit någon omsättning i spelartruppen under transferfönstret i sommar?

Två stycken har lämnat truppen, Jakob Olsson har lånats ut till Varberg och Hampus Bohman har flyttat till Madrid. Sedan har vi fått in tre spelare, Filip Naumcevski från Makedonien och sedan har vi lånat in två spelare från Viking FK i Norge dels Stian Michaelsson som är en yttermittfältare och så Aniekpeno Udoh som är en forward. De har kommit in bra i gruppen och har bidragit med ny energi och det har varit väldigt positivt.

Den här omgången möter ni Utsikten, vad vet du om dem i nuläget?

Vi vet på ett ungefär vad vi kan förvänta oss, vi har mött dem två gånger i år. Det är ett väldigt bollskickligt lag som önskar börja bakifrån och bryta ner motståndarna med ett bra passningsspel. Det kommer bli en spännande utmaning men vi vet vad vi kommer få möta för lag, det finns mycket kvalitet i det. Sedan får vi se vad det kommer ha för betydelse att de tappat sin tränare och det kommit in ett nytt ansikte, om det kommer in nya idéer och så.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi får väl se, det blir ju lite speciellt första matchen efter uppehållet med nya ansikten. Jag tror att de på sin hemmaplan har en ambition att vara spelförande och spela ner motståndaren ganska lågt. Sedan vill de nog få ner oss och söka instick eller inlägg, men jag tror vi lagt en plan mot Utsikten. Sedan får vi se om det är dem eller vi som går därifrån mest nöjda, men det gläder mig och det har sett bra ut och jag tycker att vi definitivt är klara för den här matchen.

Matchen spelas på lördag den 19 augusti klockan 16:00 på Ruddalens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.