Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Västerås och Team TG. Höstsäsongen är äntligen här och vi är redo att sparka igång fotbollssäsongen igen. Längtan har varit lång och med en spännande höst framför oss så skall det bli skönt att följa utvecklingen av serien omgång för omgång. Först ut är storsatsande Västerås som nu ändrat om i målen för säsongen och vill utmana Brommapojkarna om seriesegern, de gästas av nykomlingarna Team TG. Lagen möttes i premiären och då vann Västerås med klara siffror, det återstår att se om vi får samma matchbild eller om det blir en överraskande bortavinst?

 

VeckansMatchPlaylink_vsk_tg

 

Johan Mjällby, Västerås SK 

Johan Mjällby Foto: Bildbyrån

Johan Mjällby
Foto: Bildbyrån

Serien startar äntligen om, hur är tongångarna i ditt lag inför omstarten?

Nej men det är väl klart det är positivt. Vi avslutade vårsäsongen på ett bra sätt och är med och slåss i toppen. Vi har väl reviderat om vår målsättning lite grann, vilket var att vara med bland topp sex men nu med bara två poäng efter serieledarna kommer vi göra vårt yttersta för att gå hela vägen och nå toppen. Det är förstås ingen garanti, men när vi ändå är med så pass bra så skall vi utmana om seriesegern.

Hur har sommarfönstret sett ut för er del avseende spelare in och ut ur truppen?

Vi har tappat två stycken spelare, dels har vi lånat ut Peyman Alkoyun till Eskilstuna City och dels har Eduard Zuta valt att flytta hem. Och nytillskott i truppen är Lucas Ohlander från Helsingborg, Adrián Alvarez från FC Le Mont i Schweiz och sedan Tomás Grandis från Argentina. Ett plus för oss är också att bröderna Häll har kommit tillbaka från långtidsskador, de är nu tillbaka i träning och lätt matchande så det är förstås väldigt positivt för oss, vi har ju som bekant varit väldigt tunna i truppen tidigare.

Den här omgången tar ni emot Team TG, hur väl känner du till dem som lag?

Vi har ju spelat mot dem i våras, i premiärmatchen uppe i Umeå, och i efterhand var jag väldigt nöjd med den insatsen och hur det såg ut. Jag tycker vi gjorde en väldigt bra insats, det är alltid svårt med en första match när man får frågor om hur nöjd man var och så men med distans till det så var det väldigt bra. Team TG har gjort det bra och har nått framgångar under våren med det spelet de har. Det gäller för oss att fortsätta med det goda spelet vi har haft under våren och fortsätter vi med det tror jag att vi kan gå vinnande ur matchen också.

Matchen i våras, tror du att den till viss del lever kvar i några bakhuvuden?

Nej, det är klart att det var premiären för bägge lagen och det har gått många matcher emellan. Båda lagens trupper och elvor har väl förändrats och man har väl fått en bild av vad som fungerar och inte fungerar så det tror jag inte. Det är en helt ny match och nya förutsättningar. Jag har inte så bra koll på hur de agerat i sommar men grundspelet brukar inte förändras så mycket. Jag tror inte matchen finns kvar i bakhuvuden, det är en ny utmaning och en ny examen att utföra.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgången är det alltid svårt att säg något om, däremot hoppas och tror jag att vi kommer ha stora delar av bollinnehavet och det är ingen hemlighet att vi gillar föra matcherna och ha ett snabbt och fungerande passningsspel. Det är drömmen och ambitionen att vi ska styra matchen och föra den, sedan har vi en stor respekt för våra motståndare men det är vad vi hoppas med karaktären. Sedan tror jag precis som alltid att det är mitt lag som får tre poäng.

 

André Ghanbari, Team TG FF

Andre Ghanbari Foto: Bildbyrån

Andre Ghanbari
Foto: Bildbyrån

Då var det dags för höstsäsongen att sparka igång, hur är läget i ditt lag inför helgen?

Rätt bra, vi är ganska många friska och i träning och så där. Det är väl egentligen bara en tung skada och det är Patrik Broman som gjort illa knäet och förväntas bli borta ett tag, det är vår bästa poänggörare i år så det är ett tungt avbräck för oss. Men vi har fått in nya spelare som alla bidrar på träningar så det skall bli intressant att se dem i matchmiljö också.

Våren var stundtals kämpig och ni ligger allt jämnt under strecket, målet med hösten?

Det är väl självklart att vi vill ta oss över strecket och hitta en säkrare mark, det gäller för oss att plocka de poäng som vi behöver. De matcherna vi spelade i våras mot de lag som är på den undre halvan var vi bra i och där gäller det för oss att ta poäng, de lagen som slåss i toppen har vi sett att de har varit lite för starka för oss. Men lagen på den nedre halvan är alla sexpoängsmatcher och där gäller det för oss att fortsätta vara starka i.

Hur har ni agerat på spelarmarknaden under tiden sommarfönstret varit öppet?

Vi har lånat två spelare i Granit Buzuku från GIF Sundsvall, utlånad till IFK Luleå i våras, som vi lånat in för hösten och även Sebastian Lundbäck från Östersund, båda är mittfältare. Det har även tillkommit en gammal målvakt som varit i föreningen tidigare, Jonathan Renman.

Den här helgen väntar Västerås borta, hur mycket vet ni om dem i nuläget?

Vi har sett att de också agerat lite på marknaden men ska väl erkänna att man inte riktigt har koll på vilka de spelarna är. Men ska också erkänna att det inte är jätteintressant för oss, det är mer fokus på hur de spelar. Vi vet vad vi förväntar oss på söndag, det är ett jättestarkt lag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är jättesvårt, faktiskt. Västerås har en bild av hur vi ska spela och jag kan väl säg att den inte kommer stämma, det är jättesvårt hur det kommer se ut men vi har en önskan om hur det ska se ut och den hoppas jag ska chocka. Men om det blir så eller inte får matchen visa.

Matchen spelas på söndag den 21 augusti klockan 16:00 på Solid Park Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Landskrona och Kristianstad. Det är helt fantastiskt att det är samma spänning i bägge serierna och jämnt i tabellens bägge ändar. Ett lag som jagade Öster under hela vårsäsongen är Landskrona och den jakten lär fortsätta hela vägen in i den sista omgången, och man har onekligen rustat under sommaren för att ta den kampen fullt ut. På andra sidan om fotbollsplan finner vi Kristianstad som avslutade vårsäsongen på ett bra och hedrande sätt med en storseger mot tabelltrean Prespa Birlik. Kan de utmana BoIS om tre poäng och därmed ta upp kampen om topplaceringarna?

 

VeckansMatchPlaylink_bois_kfc

 

Agim Sopi, Landskrona BoIS

Agim Sopi Foto: Bildbyrån

Agim Sopi
Foto: Bildbyrån

Äntligen startar seriespelet igen, hur är känslorna i Landskrona inför höstsäsongen?

Känslorna är jättebra, vi kan knappt vänta med att få köra igång. Det har varit en lång viloperiod så det är kul att få börja med matcher igen, det är något vi har sett fram emot.

Ni avslutade inte våren helt som ni önskat, kände ni er ändå nöjda med poängskörden?

Nej, vi skulle väl allihop velat ha samlat ihop mer poäng under våren. Men den matchen som svider mest är väl den mot Husqvarna, där vi bränner straff och har tillräckligt med chanser för att avgöra. I sista matchen mot Utsikten var vi inte där, där var vi helt enkelt inte bra nog. Men det är väl så, man ska ha någon svacka under säsongen och vår fick vi i slutet av våren. Annars är vi nöjda, man skulle väl velat ha tre poäng till kanske men annars är det väl okej.

Vad har skett i er trupp under sommaren, har truppen spetsats till inför slutspurten?

Det är Rade Prica som vi har tagit in, och vi vet allihop vad han har gjort under sin karriär så det är en jättestor tillgång. Han har varit riktigt bra på träningar, men ännu inte gjort mål i träningsmatcher för oss men ändå varit giftig framåt och tagit bra löpningar, han kommer vara nyttig för oss. Sedan har vi tagit in Hanson Boakai från Kanada, en bra mittfältare som är snabb och passningsskicklig och han kommer vara bra för oss. Vi har inte tagit in många, men vi har tagit in två spelare som kommer att synas och göra stor skillnad helt enkelt.

Den här omgången tar ni emot Kristianstad, hur väl känner ni till dem?

Vi mötte dem på bortaplan och vi har mött dem i träningsmatch också så jag har bra koll på dem tycker jag. De var starka på slutet av våren efter vårt möte och de fick bra vinster mot bland annat Prespa. De vill vara med i toppen precis som oss och det kommer nog vara en trevlig match och vi får hoppas på bra publik och att vi gör en bra match och går vinnande ur det. Vi har bra facit hemma, vårt publikstöd och vår trygghet kommer göra att vi gör allt för att ta tre poäng och får en bra start på höstsäsongen. Spelarna är sugna på att komma igång.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

De kommer säkert låta oss ha mycket boll och då kommer de vänta på våra misstag och ställa om snabbt. Men så har det varit hela säsongen så vi är väl förberedda på det här. Vi känner till dem bra och vet vad de går för, vilka styrkor och vilka svagheter de har och de bitarna har vi jobbat på under träningarna i veckan så jag hoppas vi lyckas med det i helgen.

 

Joakim Persson, Kristianstad FC

Joakim Persson Foto: Bildbyrån

Joakim Persson
Foto: Bildbyrån

Då var det dags att sparka igång höstsäsongen, hur är tongångarna i Kristianstad?

Det är väl relativt positivt tycker jag, vi har väl haft två matcher här efter semestern dels en cupmatch och dels en DM-match och vunnit bägge. Det är väl lite skador som är molnen på himlen, dels Bjarki Antonsson som är borta några veckor och även Basaikou Janweh som väntar på operationstid så det är två mittfältare som vi tappar i alla fall en bit in på hösten. Sedan är Niklas Jönsson avstängd i helgens omgång så det är tre centrala mittfältare som är borta inför omstarten och det får man väl säg knappast är optimalt.

Transferfönstret stängde för några dagar sedan, vad har hänt i er trupp under sommaren?  

Vi har släppt Simon Henningsson till Höllviken och Masud Faiz har gått till Nossaby och det är väl våra två som lämnat. På inkontot har vi Astrit Seljmani och Martin Rudolfsson från Ängelholm och Mohammed Al-Farhan som är tillbaka från en korsbandsskada och har fått kontrakt. Det är väl en spelare som egentligen varit en ordinarie spelare de senaste åren men som dragits med en del skador. Han är lite efter fysiskt men det är absolut en joker i truppen.

Den här omgången gästar ni Landskrona, hur mycket vet du om dem i nuläget?

I princip allt vi bör veta skulle jag säg, Landskrona är väl det lag i serien som är absolut mest spelskickliga och som har störst ambitioner att försöka äga matchbilden. Nu tycker jag att de med sina nyförvärv får bära en rätt stor favoritstämpel att utmana Öster under hösten. Allt annat än en topp-två placering för Landskrona är ett nederlag skulle jag väl också vilja säga.

Matchen i våras vann dem med 2-0, är det många som vill ha revansch för den matchen?

Nej, det var väl små marginaler som avgjorde den matchen. Vi brände en straff och missade ett trippelläge. De kontrade in ett mål och gjorde ett mål på övertid så det är inget att lägga för mycket fokus på. Vi vet om att det är en tuff match att spela och det är en tuff matchvecka för oss. Det gäller att göra en bra match men det är inte denna matchen som vi ska ta tre poäng i utan det är de sista tio som kommer visa om vi skall vara med i toppen eller inte.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Matchens karaktär blir ju säkerligen att Landskrona har väldigt mycket bollinnehav och vi kommer göra en Sundhage och försöka stänga ytorna och efterhand försöka jämna ut det. Att sätta oss själva i en position där vi skall ha mer boll än dem, det är ett önsketänkande, men vi får vara realistiska. Det gäller också att ha koll på Rade Prica i boxen och Jonathan Levi kring den. Vi vet hur det gick senast och då måste vi försöka göra det enkelt för oss i de avgörande momenten, det har vi tränat en hel del på och vi har mycket att lära fortfarande för att få ut det optimalt. Vi har betydligt mycket bättre om man ser till våra sista sex matcherna under våren och jag hoppas så klart på en mycket bättre höst- än vårsäsong.

Matchen spelas på söndag den 21 augusti klockan 16:00 på Landskrona IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.