Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Piteå IF och Umeå FC. Serien drar igång igen och redan i den första matchen väntar ett hett norrlandsderby på LF Arena. De bägge lagen hade under våren en bra trend och var länge inblandade i toppstriden, vårmötet de två lagen emellan slutade oavgjort och man kan väl anta att de bägge lagen vill vinna höstmötet. Men den första matchen efter ett par veckors uppehåll är alltid oviss och och svår att gissa utgången av, det återstår att se vem som kommer bäst förbereda på måndag kväll.

 

Banner600

 

Johan Norberg, Piteå IF

Johan Norberg Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Johan Norberg
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Då var vi tillbaka efter uppehållet, hur är stämningen i laget?

Väldigt bra tycker jag, vi har haft några bra veckor där det har smugit sig in en viss revanschlusta. Vi avslutade vårsäsongen med några förluster och det vill alla i laget undvika nu, som sagt tycker jag de senaste veckorna har varit riktigt bra.

Vilka förändringar i truppen har skett i Piteå under sommarfönstret?

Vi har fått in Edward Owusu på lån, och vi har själva tappat Robert Clark till Boden. Sedan har vi tappat en ung spelare som skall spela collegefotboll i USA men i gengäld har vi fått tillbaka Alexander Rönnqvist efter hans knäskada.

Det är en jämn och tight serie, hur mycket fokus har tabellen fått hos er?

Absolut ingenting, när det gick bra i början och vi var med i toppen så tror jag att vi kanske tappade lite ödmjukhet. Nu har vi tre poäng ner och har fyra poäng upp till topp tre och det gäller att slå bort det där, man måste göra sin läxa och sitt jobb inför varje omgång och när säsongen väl är slut får man summera säsongen. De lag som bäst klarar att fokusera tror jag kommer ha en bra höst, men det är lätt att säga, man skall kunna genomföra det varje vecka också.

På måndag tar ni emot Umeå, vad vet ni om dem som lag?

Det kommer nog att vara en liknande match som när vi mötte dem borta, ett bra tempo och bra kamp. Båda lagen avslutade vårsäsongen lite dåligt och det kommer vara mindre spel nu och mer kamp. Även om det är 22 mil mellan städerna så är det lite derbykaraktär över matchen, vi känner till varandra väl och det är väl alltid tighta, roliga och intensiva matcher när vi möts.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tippade rätt senast när jag sa 1-1 så jag säger väl 2-2 den här gången, och jag tror det kommer vara mer öppet och eftersom det är första matchen kanske det blir något misstag sådär.

 

Johan Sandahl, Umeå FC

Johan Sandahl Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Johan Sandahl
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Äntligen startar höstsäsongen, hur går tongångarna hos er inför det?

Det är väl ganska bra, vi har haft bra träningar och mycket folk på dem. Inga skador. Förlorade under onsdagen mot ett Division tre-lag på straffar i distriktsmästerskapen, men bortsett från den plumpen har det varit bra här.

Har det skett några förändringar i truppen under uppehållet?

Nej, det har det inte gjort.

Med tolv omgångar kvar att spela, hur mycket tittar ni på kvalplatsen?

Vi är väl inte riktigt i det läget tycker jag, vi gjorde en överraskande och stark inledning på serien men en sämre avslutning inför sommaruppehållet. Det är inte läge att titta på något håll, vi måste stabilisera oss och bygga ett spel inför nästa år. Vi har ganska långt upp, åtta poäng, men bara fyra poäng neråt, vi är i ett läge där vi måste vara realistiska och titta på hur det ser ut. Men när vi får allt att stämma på planen, det gick ju bra i början av serien som sagt, kan vi också vara med där uppe, men det är ganska mycket som skall stämma då.

Den här omgången gästar ni Piteå, hur väl känner ni till dem?

Vi känner dem väl och har mött dem tre gånger i år, det är ett bra lag som har värvat väl. Vi har haft lite tufft mot dem och har haft svårt att komma in i press så vi får se hur vi skall lösa det. De har två bra innermittfältare i Marrah och Thydell, vi kommer få koncentrera oss på försvarsspelet och försöka hitta sätt att vinna bollen så de inte får lov att vara bollförande för mycket. Jag måste säg att Piteå är ett väldigt bra lag som har gjort det väldigt bra hitintills i seriespelet.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Piteå gillar att droppa ner lite och vara bollförande. I de perioder när vi har spelat bra mot dem så har vi pressat hårt och när vi varit lite sämre så har vi pressant sämre. Jag tror det kommer vara mycket av en kamp mellan deras innermittfält kontra vårt presspel. Lyckas de kommer de trilla mycket boll, lyckas vi kommer vi spela aningen snabbare men med ett possessionspel. Det har varit liknande matcher alla tre gånger vi mötts i år så det skall bli spännande att se hur vi kan lösa det den här gången. Matchen tror jag slutar 2-0 till vår fördel.

Matchen spelas på måndag den 17 augusti klockan 19:00 på LF Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IS Halmia och Kristianstads FF. Hemmalaget ligger inför den här omgången under nedflyttningsstrecket och måste börja inkassera trepoängare. Kristianstad reser till Halmstad på säker mark, men avståndet ner till strecket är inte jättestort och även de behöver ta sina poäng i höst för att säkra kontraktet till nästa år. Bägge lagen har gjort några spännande värvningar under sommaruppehållet och förhoppningsvis får vi se några av nyförvärven på fotbollsplanen redan i den här omgången.

 

Banner600

 

Peter Lindau, IS Halmia

Peter Lindau Foto: Robert Boman/Bildbyrån

Peter Lindau
Foto: Robert Boman/Bildbyrån

Serien sparkar igång efter uppehållet, hur är tongångarna hos er?

Vi får göra ett försök att ta igen de poäng som vi ligger under strecket med och försöka klara oss kvar. Det finns väl inget mer konkret att säg än att vi skall försöka klara platsen så vi kan spela Division 1-fotboll nästa år också.

Vilka förändringar har skett i er trupp inför höstsäsongen?

Bilos Yonakhir har flyttat hem till Skövde i sommar, Karl Neale vad skadad i våras men slutade hos oss i somras och gick vidare till ett annat lag, och målvakten Jonas Käck har flyttat till Eskilstuna. Vi har fått in Marcus Sahlman som är målvakt och två offensiva spelare i Liridon Selmani och Kushtrim Maholli. Robin Sjögren kommer vara med oss några veckor till men han har kommit in på polishögskolan i Stockholm och flyttar ditt inom några veckor.

Ni ligger just nu under strecket, hur mycket fokus lägger ni på tabellen?

Man hänger alltid med i tabellen, det är kul att hänga med där. Sedan är det såklart viktigt att veta vad som krävs och vad vi måste göra för att stanna där, då måste man ju ha koll på tabellen. Där får man också se hur många mål man gjort och släppt in och all övrig statistik så det är väl något som man har bra koll på.

Till helgen tar ni emot Kristianstad, hur väl känner ni till dem som lag?

Vi har mött dem ett par gånger de sista åren och jag känner Christian Carlsson ganska bra så man känner väl bra till dem. Det är ett bra lag med en stark centrallinje, det är ett starkt lag tillsammans med några andra. De är väl inte sämre än något annat lag tycker jag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det blir väl en relativt jämn match, som det brukar vara, men jag tror att vi kommer föra matchen lite mer och förhoppningsvis göra lite mål också. Givetvis tror jag att vi går vinnande ur matchen, vi måste ju gå vinnande ur matcherna.

 

Christian Carlsson, Kristianstads FF

Christian Carlsson Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Christian Carlsson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Då startar vi upp höstsäsongen till helgen, hur är stämningen i laget?

Den är mycket bra, den är väldigt positiv och vi ser fram emot hösten. Det har självklart varit en hel del under våren här, lite mer önskvärda saker men jag tycker att vi har tacklat det på ett bra och positivt sätt under sommarfönstret. De spelarna höjer upp det både sportsligt och inställningen, de är väldigt professionella och det känns verkligen positivt. Vi har haft några bra veckor och pricken över i:et har väl varit att vi lottades mot IFK Göteborg i cupen. Men vårt närmsta fokus ligger självklart på matchen här på lördag mot Halmia borta då.

Vilka förändringar har skett hos er under sommaruppehållet?

Det som har hänt är att Otto Eriksson valt att lämna på grund av lite motivationsbrist, det var svårt att komma igång efter turerna i Öster och har väl inte riktigt hittat glädjen. Vi har pratat igenom det ordentligt, det har inte handlat om klubben eller speltiden, han kände bara att han hade tappat glädjen och valde att bryta sitt kontrakt. Det har vi haft full respekt för och gått med på. Sedan har Medi Dresevic också lämnat, han har flyttat hem till Borås igen. Vi har då värvat in två spelare, Emeh Godwill Izuchukwu som är en offensiv spelare och en fantastisk människa som bland annat spelat i Assyriska. Och vi har även värvat in Augustine Jibrin, en mittback som bland annat har spelat i den finska ligan tidigare, men som senast kom från en klubb El Salvador. Det är en spelare som har en god attityd, är väldigt lugn och fysiskt stark och är en riktig ledare. Och slutligen har vi även lånat in den unge målvakten Sixten Mohlin från Malmö.

Det är jämnt i tabellen och kan vända fort, hur mycket tittar ni på tabellen?

Man är självklart medveten om det men jag försöker undvika att titta på den och försöker även att undvika att prata om det också. Alla har koll på det och alla vet nog vad den kommande matchen kan innebära beroende på utgången av den. Men jag lägger fokus på prestationerna och kommer fortsätta lägga fokus på det, men sen är man inte dummare än att man har koll på läget såklart.

Den här omgången gästar ni Halmia, vad vet ni om dem inför omstarten?

De har väl fått in några nya, dels en målvakt och även en anfallare. Man känner till Halmia ganska så väl och jag hur de spelar, de spelar en bra fotboll och vill spela en bra fotboll. Det är någonstans vad man känner till med dem, de är ju såklart fantastiska i sitt passningsspel och är ett av seriens bästa lag där. Men vi kan också spela bra fotboll och är stundtals väldigt framgångsrika i det vi gör.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Bortaplan för oss, Halmia är bollskickliga och kommer säkert ha mycket boll, mer än vad vi kommer ha. Vi måste vara disciplinerade och fortsätta göra det som vi har tränat på i vårt anfallsspel och fortsätta utveckla det. Matchbilden kommer vara att de vill föra spelet och få igång sitt kortpassningsspel, för oss gäller det att vara väldigt samlade kring det. Jag brukar aldrig gissa något resultat men åker aldrig till en match utan att tro vi skall gå vinnande ur matchen. Det hoppas och tror jag att vi skall vara tillräckligt bra för att göra.

Matchen spelas på lördag den 15 augusti klockan 16:00 på Örjans Vall.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.