Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och Valsta Syrianska IK. Umeå tog en stark trepoängare borta mot Dalkurd och har en uppåtgående trend. Valsta kommer från en hedersam förlust mot Vasalund där man nästintill fick till en kvittering i slutet av matchen men föll med uddamålet. I veckans avsnitt av PoddEttan beskrev Fredrik Ymer den här matchen som omgångens säkraste match, kan Valsta bevisa motsatsen?

 

Veckans Match NORRA Mindre 14-8

 

Johan Sandahl, Umeå FC 

Johan Sandahl Foto: Umeå FC

Johan Sandahl
Foto: Umeå FC

En stark vinst mot Dalkurd borta senast, hur såg matchbilden ut?

Vi spelade med en hög press för vi inte ville ge dem bollen, sen hade dem ju bollen en del ändå, de hade väl lite mer boll i första men det jämnades ut i andra. Vi har arbetat med en högre press de sista matcherna så vi fortsatte med det och det gav resultat. Det stod 1-0 i halvtid och vi tyckte att vi förtjänade bättre där och var vi bättre i andra halvlek, löpvilliga och bra kombinationsspel, det var roligt att se för det var en mycket bra prestation från vår sida.

Efter en sämre vår ser det bättre ut för er nu, vad är skillnaden?

Vi har haft det jobbigt och har det fortfarande med skadeproblematik i truppen, vi har en väldigt bra trupp som är väldigt bred. Många var med i början, spelade en match och utgick sedan skadad och var borta en vecka så det var mycket förändringar under början av säsongen. Vi spelade också annorlunda då men har ändrat lite nu, vi har lyckats skapa lite mer kontinuitet efter det och då har det blivit bättre, jag tror att det är en stor anledning till varför det börjat gå bättre.

Inför säsongen var ni topptippade i serien, var placerar ni er själva nu?

När vi blev topptippade så talade vi om det och vi har en bra trupp men vi internt har inte pratat om den typen av målsättning så för oss var det oförändrat. För vår del handlar det om att få ihop en bra höstsäsong så vi känner att vi går ur den här säsongen med en bra känsla.

Den här omgången gästas ni av Valsta, hur mycket vet ni om dem?

Jag skall kolla på deras senaste matcher här, det verkar vara lite fram och tillbaka med spelare så här, man får se hur laget såg ut senast och utgå från att de kommer till spel med samma lag mot oss. I stort kan man väl säg att vi inte får bli bekväma här utan måste ha det hårda arbetet som fundament i matchen. Vi behöver fokusera på det så jag förändrar väldigt lite utifrån motståndarna och det gäller inte bara med Valsta utan det gäller alla motståndare.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi ska försöka spela det anfallsspel som vi har, ett varierat anfallsspel, lite direkt och lite längre, försöka hitta rätt med inlägg och om vi kan lyckas med det så tror jag att vi kan komma till tillräckligt mycket chanser för att vinna matchen. Jag tror alltid på vinst, så även denna gång, jag tror att vi vinner med 2-0.

 

Christer Mattiasson, Valsta Syrianska IK

Christer Mattiasson Foto: Idrottsfoto

Christer Mattiasson
Foto: Idrottsfoto

En tung men hedersam förlust senast, vad har ni tagit med er?

Vi tar med oss avslutningen, att vi inte ger upp utan att vi försöker, problemet är att vi var för naiva i den första halvleken men vi tar med oss den andra där vi har folk i rörelse och skapar en del chanser även om vi bara var tio man på plan.

Du spelade själv från start, hur kändes det för dig som tränare?

Åt helvete, haha. Det ska förstås inte behöva hända, framförallt inte i division ett, men med två mittbackar skadade och en annan avstängd hade vi inte fler att välja på, då valde jag mig själv. Sen om det bra eller dåligt får andra bedöma, jag själv tycker bara att det inte skall behöva hända.

Ni har tappat en del spelare, kommer ni att klara av höstsäsongen?

Som det ser ut just nu har vi femton-sexton spelare tillgängliga så det gäller att inte få allt för mycket skador och avstängningar utan behålla en balans. Jag får väl säg ja till att vi klarar av det men det kommer att bli tufft.

Nu möter ni Umeå, hur väl känner ni till dem?

Vi känner väl till dem rätt så bra, men om vi fokuserar lite på oss själva istället har vi fått för mycket avstängningar inför matchen. Så vi kommer åka upp och försöka få med oss en poäng, det får se ut hur det vill, men vi känner till dem bra.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag kan bara tänka mig att Umeå, som inte har förlorat på länge, kommer med bra självförtroende och kommer vilja styra matchen, med mycket inlägg och spelare som fyller på ute på kanterna. Vi skall försöka stoppa det där och försvara oss bra, får vi ordning på de bitarna så får vi se hur långt det kan leda.

Matchen spelas på söndag den 17 augusti klockan 16:00 på T3 Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Qviding FIF och FC Trollhättan. Qviding kommer närmast från en tung förlust borta mot Oskarshamn, en match där man enligt rapporterna var det bollförande laget och skapade mängder av chanser under matchen. Trollhättan kommer från en hemmaförlust mot Utsikten men har historiskt sett bra statistik mot Qviding, vilket vårmötet lagen emellan visade då Trollhättan vann med 4-0.

 

Veckans Match SÖDRA Mindre 14-8

 

Bosko Orovic, Qviding FIF 

Bosko Orovic Foto: Idrottsfoto

Bosko Orovic
Foto: Idrottsfoto

Det blev en förlust för er senast, hur skulle du beskriva matchen?

Jag skulle nog beskriva den från vår sida att det är under all kritik, med så mycket bollinnehav, så många avslut och så många chanser, det är väldigt svårt att förklara hur man kan förlora en sådan match. Jag vet inte vad som krävs för att vinna den matchen men med så många chanser ska vi väl vinna med fyra bollar, vi brände för mycket chanser och det straffade oss till slut såklart.

Det återstår tolv omgångar, hur ser ni på höstsäsongen?

Vår målsättning har ju aldrig varit att vinna serien, även om man såklart alltid vill det, vår målsättning har varit att utveckla vårt spel och våra spelare. Men vi vill väl under hösten vinna så många matcher som möjligt, och så länge vi utvecklar vårt spel kommer väl ketchupeffekten förr eller senare. Det är bara fortsätta jobba, vi är inte rädda för något lag för vi vet om att vi kan slå alla lagen i serien och så länge vi skapar chanser så släpper det snart med målskyttet.

Marko Kotilainen provträna med Kalmar i somras, hur viktig är han för er?

Jag skulle vilja säg att han är viktig för alla lag, det är en fantastisk mittfältare som jag personligen tycker att det är en skandal att han inte spelar i allsvenskan. Så med andra ord skulle jag väl säg att han är oerhört viktig för vårt lag.

Ni tar emot Trollhättan till helgen, vad vet ni om dem?

Jag vet en hel del om dem, det mesta faktiskt, sen har jag aldrig slagit dem som tränare i Division 1-sammanhang så det är lite av en mardrömsmotståndare för oss, men jag hoppas att vi skall kunna vända på det under söndagen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att den här ketchupeffekten kommer att släppa så jag tror att vi vinner med 3-1, vi kommer som vanligt att föra matchen, det gör vi i alla matcher.

 

Jesper Ljung, FC Trollhättan 

Jesper Ljung Foto: Idrottsfoto

Jesper Ljung
Foto: Idrottsfoto

Ni föll mot Utsikten senast, hur tycker du att matchen var?

Vi hade tre spelare avstängda och visste att det skulle bli en tuff match, vi har historiskt sett haft svårt för Utsikten och vet om att de är starka bakåt så vi visste att vi inte skulle få mängder av chanser och det fick vi inte heller. Vi fick några men lyckades inte göra mål på dem, de fick inte dem heller men de gjorde mål på sina chanser. De var lite starkare och rejälare så det var en välförtjänt seger.

Under sommaren blev Erik Dahlin spelklar, vad har han tillfört laget?

Han tillför professionalitet i både träning och match, och givetvis kvalitet, det är ju en väldigt etablerad målvakt i en bra ålder. Han stod väl trettio omgångar i Tippeligan förra säsongen och har visat i både träning och match att han blir en stor tillgång för oss.

Ni gästar Qviding på söndag, hur väl känner ni till dem?

Det är ju så att vi har mött varandra genom åren och även i träningsmatcher så det är två lag som känner till varandra väl och jag och Bosko känner ju också varandra väldigt väl. Det är alltid intressanta matcher, så kan man väl säga.

I premiären vann ni stort mot dem, sitter det kvar i bakhuvudet?

Nej, det finns väl framförallt ingenting från den matchen som vi kan överföra till matchen på söndag, det var seriepremiär och en gräsplan som inte var i bästa, eller jämnaste skick och det var en faktor som påverkade matchbilden. Nu kommer vi till Valhalla där det ligger konstgräs och man spelare en annan fotboll så där finns inte speciellt mycket man tar med sig från tidigare matcher.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Matchens karaktär tror jag kommer bli en ganska fartfylld, spelande och passningsorienterad match, sen hoppas jag att vi kan hålla tätt bakåt och förhoppningsvis peta in någon boll framåt. Det är väl återigen en nyckel för oss att vi totalt sett har släppt in för mycket mål bakåt och vår huvudmålsättning under hösten är att kämpa för att hålla nollan i så många matcher som möjligt.

Matchen spelas på söndag den 17 augusti klockan 15:00 på Valhalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 14:50.