Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Mjällby AIF och Utsiktens BK. Sista matchen innan uppehållet och tabelltvåan gästar tabelltrean, det kan inte bli bättre än så här. Matchens innebörd kan ha stora konsekvenser för seriens utgång, det ger en möjlighet att rycka precis före ledigheten och skapar ett gott självförtroende inför den stundande hösten.

 

2017-07-13 06_20_09

 

Mattias Asper, Mjällby AIF 

Mattias Asper Foto: Bildbyrån

Mattias Asper
Foto: Bildbyrån

Det blev en uddamålsvinst borta mot Ängelholm senast, din analys av matchen?

Vi kände väl att vi gjorde en bra första halvlek, det var en bra halvlek där vi dominerade matchen. De första tio var vi lite trevande men sen tog vi över och skapade en del lägen. Det har sett ut så de senaste matcherna också, att vi har skapat mycket målchanser. I andra gick vi ner oss lite och de lyckades reducera, men det var aldrig farligt kände vi. Vi försöker behålla det fokus och spel som vi haft så får vi se hur det går i helgen mot bättre motstånd.

Ni är obesegrade i nio raka matcher, vad är det som gör Mjällby så bra i år?

Vi har ett relativt bra grundspel där vi har variation i anfallsspelet där vi kan göra mål på många sätt. Vi har gjort många mål, tror vi gjort flest i serien, vi har många spelare som är målfarliga. Vi har byggt upp ett bra grundspel som gör det svårt att komma åt oss, sedan har vi haft det svårare i vissa matcher men överlag har det varit riktigt bra. Man ser en utveckling hos många av spelarna, de vill hela tiden bli bättre och det ser man ofta inom fotbollen att med spelare i laget som vill bli bättre – då blir det oftast bra!

Om några dagar öppnar sommarfönstret, är det aktuellt med nyförvärv till hösten?

Som det ser ut nu är vi nöjda med den trupp vi har, sedan vet man aldrig hur det blir. Det har ändrats i fotbollens värld och man vet aldrig vad som händer när transferfönstret är öppet, det kan ju försvinna spelare också som fått ögonen på sig. Vi får se vad som händer men det är ingenting som vi känner att vi behöver göra idag för vi känner oss nöjda med det vi har.

Sista matchen innan semestern tar ni emot tabelltvåan Utsikten, vad vet du om dem?

Det är ett jättebra lag, de är spelskickliga och de har en hel del spelare som varit på en högre nivå. De besitter mycket individuella skickligheter, vi kommer få en tuff match. Det är ett lag som vill spela fotboll på ett attraktivt sätt. Det blir säkert en bra fotbollsmatch med bra spel, men vi har hemmaplan och är obesegrade här så jag hoppas att vi kan dra det längsta strået.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Som jag sa innan hoppas jag verkligen att vi vinner, men det är två spelskickliga lag som försöker spela fotboll längs med marken och ta sig genom motståndarna. Vi hoppas på ett bra möte mellan två bra lag på Strandvallen och där Mjällby går segrande ur den fighten.

 

Bosko Orovic, Utsiktens BK 

Bosko Orovic Foto: Bildbyrån

Bosko Orovic
Foto: Bildbyrån

Ni hemmaslog Rosengård senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Det offensiva spelet som vi hade stundtals i matchen, där vi var ödmjuka och lät bollen göra jobbet. Och så klart att vi gjorde fyra mål på dem, det kunde ha blivit fler, men det är så klart något som vi också valt att ta med oss.

Du var med om en olycka nyligen och ligger på sjukhus, hur sköter ni coachingen?

Jag sitter och följer matcherna via datorn och håller direktkontakt med vår målvaktstränare, Tomas Vainio, som lägger ut det till min assisterande tränare Mikael Hedlund som sedan dirigerar direktiven till spelarna ute på plan.

Sista matchen innan uppehållet och ni gästar Mjällby, hur väl känner ni till dem?

Vi har mött dem en gång tidigare i vår och slagit dem. Vi är väl medvetna om att det är ett bra lag vi möter. Jag tycker att vi har så pass bra koll på dem som vi behöver ha på dem nu.

Det blir din sista match i Utsikten, sedan blir det Gais för din del, hur är dina känslor?

Klart det känns vemodigt att lämna grabbarna, det är fantastiska spelare och ledare så det känns vemodigt. Samtidigt är det ett steg uppåt i karriären och det gäller att ta tillvara på när de chanserna kommer.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer att föra spelet och vi kommer vinna.

Matchen spelas på lördag den 15 juli klockan 16:00 på Strandvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och Västerås SK. Det återstår nittio minuter plus tillägg innan en välförtjänt semester för spelare och tränare i Division 1. Den här matchen blir viktig då det är jämnt kring kvalplatsen och det laget som är starkast här kan sätta sig i pole position för höstspurten, vem är starkast av Umeå och VSK?

 

2017-07-13 06_21_31

 

Andreé Jeglertz, Umeå FC

Andrée Jeglertz Foto: Bildbyrån

Andrée Jeglertz
Foto: Bildbyrån

Det blev ett sent segermål och tre poäng borta mot Sollentuna, din bild av matchen?

Det var en ganska jämn match, om man kan säg en typisk 0-0 match så var det verkligen det. Vi har olika perioder i matchen, vi började bra och skapade väl lite halvlägen. Sollentuna var bra i slutet av första och början av andra, vi kom aldrig in i matchen förrän de sista tjugo och skapade fler lägen då än de gjorde på hela matchen. Oavgjort skulle vi inte sagt något om, men ändå känner jag att vi har en sådan tro på vår fysiska status och vårt spel att vi går för tre poäng och får det med oss.

Ni är nu uppe i sex raka vinster, vad är det som gör Umeå FC så starka i år?

Jag har svårt att bedöma vad som skiljer oss i år mot tidigare år, men grunderna hitintills är en bred trupp. Vi har inte kunnat eller velat spela med samma lag två matcher i rad, det har aldrig varit samma startelva två gånger i rad och det tyder på en bra trupp. Sedan har vi en förmåga att vinna och göra mål sista kvarten, det ger också en trygghet i gruppen. Slutligen är vi ett bra lag, vi vet vad vi gör i anfalls- och försvarsspel. Vi har ingen spelare som är nyckeln i alla situationer, vi är ganska jämna, i en match är det tre-fyra stycken som sticker ut och i nästa match är det tre-fyra andra. Vi har klarat av de här sex matcherna på ett bra sätt och hoppas att det skall ge oss framgång under resten av året.

Transferfönstret öppnar snart och ni är i ett bra tabelläge, aktuellt med nyförvärv?

Det kan bli aktuellt med nyförvärv, som jag sa innan är vår trupp bra men självklart måste man alltid hålla ögonen öppna för andra spelare men jag skulle inte säg vi är i akut behov av nya spelare. Men med det sagt kan det alltid justeras i egen trupp och då behöver man ta in för att förstärka. Vi hade testspelare förra veckan och kommer testa några i denna vecka, och när vi kör igång i augusti kommer vi titta på spelare även då. Men vi jagar inte med lykta för att hitta det.

Ni gästas av Västerås den här omgången, hur väl känner ni till dem? 

Vi gjorde ingen bra match i Västerås när vi möttes där nere för någon månad sen, då var de ett riktigt bra lag och svåra att möta. De är fortfarande svåra att möta, de har en bra spets och ytterbackar som vill ta sig fram på kanterna. Vi fick med oss en poäng senast och det lär bli tufft nu också. Vi har en bra möjlighet att vinna den här matchen och jag känner nog att Västerås inte har råd att förlora denna match med tanke på hur poängläget ser ut i tabellen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgång vill jag inte gissa på men karaktären tror jag blir en ganska jämn match, båda lagen är måna om att när motståndaren har bollen har man full respekt för varandra. Det kommer nog att bli ganska handbollslikt så sett till att när ena laget anfaller så är man noggrann i sitt försvarsspel, det kan nog bli den typen av match. Det skulle jag tro blir typen av match.

 

Johan Mjällby, Västerås SK

Johan Mjällby Foto: Bildbyrån

Johan Mjällby
Foto: Bildbyrån

En stabil 3-1 seger mot Nyköping senast, hur är din bild av matchen?

Vi startade väldigt bra och gjorde två tidiga mål. Vi styrde spelet och tyvärr gick inte vår chansning med Boris Ljevar utan han fick tillbaka sin skada, en ljumskbristning. Efter det tappade vi vårt spel eftersom vi inte har någon liknande spelare på grund av vår skadelista. Då fick Nyköping blodad tand och fick ett mål i slutet av första och fick lite energi av det. Men vi gjorde 3-1 i andra och föll sedan tillbaka, då hade Nyköping mycket framåt och gick mycket framåt. De hade ett spelövertag då men vi stod upp matchen ut och tog tre poäng.

I dagarna gjorde ni klart med Emir Smajic, vad kommer han betyda för er?

Han kommer betyda att vi får en betydligt bättre konkurrenssituation på de offensiva positionerna. Han kommer betyda mycket för laget efter sitt spel högre upp, vilket Västerås SK behöver. Och han kommer fylla igen hål för de spelare som saknas på grund av skador. Det är en bra spelare kvalitetsmässigt, det är det ingen tvekan om. Sedan är det viktigt att han förstår, efter våra diskussioner, att han är en ledare för oss på och utanför planen även om han inte bär bindeln.

Transferfönstret öppnar snart, är det aktuellt med fler spelare in i sommar?

Det kan du ge dig på! Vi kommer inte slösa bara för det kommit in slantar, men för första gången har det kommit utrymme för att ta in spelare som har erfarenhet från spel högre upp och det är något man har saknat i klubben. Man har velat göra förändringar på mycket runt omkring sedan jag kom in, det är viktigt att vi nu kan forma klubben på ett mycket bra sätt och kanske få in karaktärsspelare och bygga upp en ungdomsverksamhet som fungerar i flera år framåt, även när inte jag finns kvar här.

Sista matchen innan uppehållet gästar ni Umeå, vad vet ni om dem i nuläget?

Jag var och tittade på dem mot Sollentuna och det är klart det är ett starkt lag och vi har mött dem tidigare. Det är ett starkt lag som har vunnit sex raka matcher. De har mycket erfarenhet. När vi mötte dem hemma gjorde vi en bra insats men brände solklara chanser som gjorde att vi inte tog tre poäng mot dem. Det är ett bra lag, naturligtvis hade jag hoppats att vi skulle kunna åka dit med en starkare trupp men vi får visa mycket karaktär och mod för att ta tre poäng. Vi hoppas komma upp i en hög kvalitet så vi kan störa Umeå.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det spelmässigt blir en jämn tillställning, vi vet hur bägge lagen oftast spelar och det blir väl ingen större förändring i hur man agerar eftersom båda lagen ligger i toppen, då måste det ju stämma det man gör. Det blir en kamp om vilket lag som tar initiativet, det är svårt på förhand för båda lagen har kanske olika system och gillar att vara det spelförande laget. Man hoppas under dagen att det är ens spelare som är fräschast för dagen, men det laget som är vassast i vardera straffområde brukar vara det segrande laget.

Matchen spelas på söndag den 16 juli klockan 14:00 på Umeå Energi Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.