Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Husqvarna FF och Östers IF. Sista matchen innan sommaruppehållet och vi har ett Smålandsderby. Matchen i våras slutade mållöst, mötet på Vapenvallen förra säsongen var en målrik tillställning och det återstår och se om vi får se många mål även i år. Husqvarna kommer närmast från en trepoängare borta mot tabelltvåan och är säkerligen på tårna nu när tabellettan kommer på besök. Öster vill garanterat avsluta vårsäsongen som serieledare, och lär gå för de där berömda tre poängen.

 

VeckansMatchPlaylink_husqvarna_oster

 

Niclas Tagesson, Husqvarna FF

Niclas Tagesson Foto: Bildbyrån

Niclas Tagesson
Foto: Bildbyrån

Ni kommer närmast från en vinst mot Landskrona, vad har ni tagit med från den matchen?

Egentligen var väl det här den första matchen under den här säsongen som alla spelarna gjorde exakt det som vi hade pratat om inför matchen och gjorde det under hela matchen. Det är väl det som vi har gett dem mycket cred för här under träningsveckan.

Serien är onekligen jämn i år, hur mycket fokus får snacket om tabellplaceringar hos er?

Ingenting faktiskt, vi har inte pratat om det en enda gång. Vi vet att när vi kommer upp i normal prestation så har vi inte förlorat hitintills. Även om vi inte riktigt har varit där så har vi bara förlorat med uddamål och haft chanser att kvittera i slutet. Prestationerna visar att vi inte blivit överkörda någon gång och att vi har en högre lägstanivå den här säsongen än jag trodde.

Ni har blandat och gett under våren, men ligger femma, hur summerar du våren?

Jag tänker väl egentligen att vi haft mer oflyt än flyt poängmässigt. Vi hade väl lite flyt med oss som fick med oss tre poäng sist, men de förlusterna vi har är det väldigt små marginaler till ett kryss och detsamma gäller, marginalerna då, i våra oavgjorda matcher. Vi har många nya spelare i laget och som jag sa tidigare är lägstanivån högre än jag trodde innan säsongen.

Den här omgången tar ni emot tabellettan Öster, hur skulle du beskriva dem som lag?

De är ju väloljade, jag tycker nästan de har haft samma manskap i två säsonger nu. Med tanke på det så är de ju samspelta och ligger långt fram i sitt lagbygge och är framförallt väldigt bra defensivt. De har kvalitet framåt, och bra spelare, men det har inte klickat riktigt ännu.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Matcherna är så jämna, så en önskan istället är väl att vi är det drivande laget och får spela en bra fotboll och är mer beslutsamma på den sista tredjedelen än senast vi mötte dem. Och om utgången så tror jag självklart på oss, jag tror att vi vinner matchen med 1-0.

 

Thomas Askebrand, Östers IF

Thomas Askebrand Foto: Bildbyrån

Thomas Askebrand
Foto: Bildbyrån

Det blev ett sent mål som bärgade trepoängaren mot Utsikten, vad är din syn på matchen?

Att Utsikten försvarade sig på ett bra sätt och att vi egentligen inte hade skärpan att ta oss förbi dem. Jag tyckte att, så länge de orkade, gjorde dem det på ett bra sätt och vi var inte på tårna. Nu har det varit några matcher som vi poängmässigt inte har tagit tillräckligt med poäng och det har kanske satt sig litegrann i huvudet killarna, så det var skönt att vinna igen. Men man måste ge Utsikten cred för den match de gör mot oss.

Vad har ni valt att ta med er från den matchen och fokuserat på under denna veckan?

Vi har väl egentligen bara jobbat med vårt grundspel och försökt göra det bättre än vad vi gjorde i den senaste matchen. Vi kommer att möta andra lag som kommer göra samma som Utsikten gjorde mot oss och då gäller det att hitta andra nycklar för att sig förbi helt enkelt.

Sista matchen innan sommaruppehållet väntar nu, vad kommer hända i sommar?

Vi tar ledigt i två veckor, under den första veckan är killarna hellediga och den andra veckan har de ett program som de kommer följa, sedan startar vi upp den trettionde igen. Vi kommer också på olika sätt jobba för att få nyförvärv under sommaren, vi behöver påfyllning för hösten är ju lång. Sedan om vi lyckas med det eller inte får vi se, men vi hoppas på det.

Det är Husqvarna som ni gästar denna omgång, hur väl känner du till dem?

Som alla andra lag känner man till dem bra och de känner förstås till oss lika bra. Det är ett bra motstånd som dessutom slog Landskrona senast, och jag tycker att de vann den matchen välförtjänt också. Jag tycker det är ett stabilt lag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgången är ju att vi vill ha tre poäng med oss och det vill vi ha varje gång. Vi kommer givetvis jobba för en seger, men jag tror de kommer göra som de gjorde senast och stänga våra kanter och många spelare på rätt sida om bollen och ta tillvara på sina fasta situationer.

Matchen spelas på torsdag den 14 juli klockan 19:00 på Vapenvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Carlstad United och Västerås SK. Sista matchen inför sommaruppehållet och hemmalaget har haft en ganska turbulent vår med bland annat tränaravhopp i slutet av försäsongen och annat som stört en del. Men det sägs ju att en drake lyfter i motvind så kanske är det ett nytt Carlstad vi ser när serien nu vänder. Västerås tycks ha hittat formen lagom till uppehållet, med tre raka segrar i ryggen och en fullkomlig överkörning av Sleipner senast har de definitivt sitt självförtroende på topp nu.

 

VeckansMatchPlaylink_cu_vsk

 

David Ekelund, Carlstad United

David Ekelund Foto: Bildbyrån

David Ekelund
Foto: Bildbyrån

Ni bortaslog Piteå förra omgången, hur ser du tillbaka på er insats på LF Arena?

En väldigt bra lagprestation, precis som mot Brommapojkarna i omgången innan, vi hittade rätt i vårt försvarsspel och det blir ju också grundförutsättningar för att bedriva ett anfallsspel också. Vi åkte nattåget upp till Piteå så det var många restimmar i benen, men det var skönt att vinna där uppe.

Det har varit väldigt blandade resultat på sistone, vad tror du själv att det beror på?

Vi har ju haft en lite halvstökig situation, det började när vi skulle möta Team TG och fortsatte väl tills vi skulle möta – då försvann flera spelare. Det har lett till att vi de senaste matcherna gått runt på väldigt lite spelare. Det har varit svårt att vända trenden och det har blivit lite stora siffror i vissa matcher. Vet inte vad det beror på egentligen, men det är väl mycket mentalt.

En match kvar innan det vankas sommaruppehåll, hur skulle du summera våren?

Det har varit mycket upp-och-ner med tränartillskott och avhopp. Vår träningsplan har ju byggts om under vintern så vi har fått leta träningsplaner överallt. Det har varit ryckigt i våra matcher, ibland har vi varit riktigt bra och ibland har vi inte alls fått till det. Men vi tar oss framåt, de spelarna som är med oss nu är duktiga spelare som har gjort det bra tycker jag.

Den här omgången tar ni emot Västerås, hur mycket vet du om dem i nuläget? 

Vi har ju mötts två gånger i år redan men vi har också haft ett öga på de senaste matcherna. Det är ett skickligt lag och redan innan säsongen tippade jag dem som ett av de två lagen i toppen. Vi vet vad de vill göra i matcherna och vad vi behöver göra för att störa dem och ta poäng med oss. Vi har gjort några dåliga insatser hemma på sistone och behöver börja plocka poäng även här. Vi har bra koll på dem, de vinner matcher och är ett bra lag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det är två lag som spelar ganska lika i grunduppställningarna och kommer nog ta ut varandra på vissa positioner. Sedan spelar vi olika, de ställer nog om lite snabbare och vi spelar lite mer. Det kommer nog avgöras mycket på mitten vem som håller i det bäst, sedan tror jag givetvis det blir vi som går vinnande ur det, 2-0 vore ett bra resultat och hålla nollan.

 

Johan Mjällby, Västerås SK

Johan Mjällby Foto: Bildbyrån

Johan Mjällby
Foto: Bildbyrån

Det blev en storseger hemma mot tabelljumbon Sleipner senast, din syn på matchen?

Nej jag är supernöjd med vår insats, framförallt är jag nöjd med den första halvleken som jag tycker mer eller mindre var perfekt om man ser till genomförandet av laget. Det var en bra laginsats, framförallt då de första fyrtiofem där vi la grunden till segern. Jag är supernöjd över de tre poängen, och en hemmaseger, jag har bara positiva intryck från det tycker jag väl.

Tre raka segrar för er del nu, har ni funnit toppformen lagom till våravslutningen i helgen?

Det är klart att vi hade en rätt knivig inledning av säsongen med tuffa matcher och ser man till hur tabellen ser ut så mötte vi ju de flesta av topplagen i början av säsongen och då hade vi väl inte kommit in i hur vi vill spela. Men jag har varit nöjd med hur det sett ut i merparten av matcherna, så formen har väl alltid funnits där men sen kommer det alltid delar av matcher som inte funkar lika bra alltid. Och med management söker man alltid perfektion, prestationsmässigt har det varit bra och det är positivt att vi ligger så pass bra till i serien och det är väl lite över förväntan. Vi ligger väl också längre fram än jag förväntat mig när jag började detta jobbet. En del i att vi kanske hittat formen är vår tunna trupp, de senaste veckorna har alla varit tillgängliga och då har man kunnat fördela arbetsbördan mer över fler spelare.

Tidigare i veckan gjorde ni klart med den första sommarvärvningen, blir det fler?

Ja, förhoppningen är väl att vi ska kunna klara av att kanske kunna få in en spelare till i truppen. Men det är klart, det finns aldrig några hundraprocentiga garantier för det. Vi vill gärna ha in några spelare till för att höja konkurrensen lite, men får jag in en till så är jag nöjd. Vi har dock alltid sagt att om vi ska ta in folk så skall de förstärka laget, inte bredda.

Sista matchen innan uppehållet och det är Carlstad borta, vad vet du om dem idag?

Fördelen är ju att vi mött dem två gånger i år, Carlstad är ett lag som har blandat och gett lite resultatmässigt. På hemmaplan vann vi väldigt komfortabelt och gjorde det bra där, det blir säkert en helt annan match när vi kommer till Karlstad. Laget gjorde det bra mot Piteå senast. Det är svårt att veta, men det finns många bra spelare i laget och de är skickliga med sitt kortpassningsspel. Man vet inte hur de kommer agera mot oss, men vi vill vara det bollförande laget och vi vill gärna styra matcherna. Men alla matcher i denna serien är tuffa, kommer man inte upp i prestation i den här serien så vinner man inte matcherna heller.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Svårt att svara på utgången men det vore tjänstefel att inte tro på sitt lag så jag utgår alltid från att vi ska vinna matcherna. Vi vet att det kommer vara tufft, men vi vill ha ett stort bollinnehav och jag hoppas att vi kan få till det. Jag har sett Carlstad många gånger i år och de har tagit ett par bra segrar och förtjänar en hel del respekt. De har haft många skador men det har kommit in många yngre som tagit för sig och gjort det bra tycker jag. Svårt att säg mer om matchen, men om vi får till vårt passningsspel så brukar vi stå för bra insatser.

Matchen spelas på lördag den 16 juli klockan 16:00 på Tingvalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.