Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Dalkurd FF och IFK Luleå. Sista matchen inför sommaruppehållet och vi har en seriefinal framför oss i den norra serien. Gästerna Luleå har klättrat i tabellen och är inför matchen en seriös utmanare till Dalkurd med bara tre poäng upp till dem. Just Dalkurd som inledde serien i majestätisk stil har tappat en del poäng på sistone och vill säkerligen vända den trenden innan man låter truppen på sommarledighet. Det lär bli en välspelad match mellan två av seriens mest välspelande lag.

 

Banner600

 

Andreas Brännström, Dalkurd FF

Andreas Brännström Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Andreas Brännström
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Det blev oavgjort i den senaste matchen, hur ser du tillbaka på matchen?

En okej första halvlek och en bra start på andra, men en dålig sista halvtimme. Framförallt vårt anfallsspel var alldeles för fattigt och ovarierat, försvarsspelet var bra och det tycker jag att det har varit under hela vårsäsongen egentligen.

Ni har tappat en del av ert stora försprång på sistone, vad beror det på?

Det är väl blandat, ser vi till matchen i Piteå gör vi ganska grova misstag där vi blir straffade och sådant finns det väl inget att säga något om. Sedan har vi haft matcher med kontroversiella domslut, som mot Luleå borta, så vi har väl blandat i prestation och haft lite otur med några domslut i vissa matcher.

Den här omgången gästas ni av just Luleå, hur väl känner ni till dem?

Väldigt bra, vi har ju mötts många gånger och möttes nyligen uppe i Luleå. Tycker väl egentligen att vi och Luleå är de två bästa lagen i serien så det är väl rimligt att vi möts i en seriefinal.

Ja, det blir ju en seriefinal, vad betyder det för er att få avsluta med det innan uppehållet?

Det är perfekt, hade någon frågat i april om vi velat avsluta så här hade vi jublat, vi är väl precis där vi vill vara innan uppehållet kan man väl säg.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är ju två av de mest spelande lagen i serien, sedan har vi kanske den sämsta mattan i Borlänge, men det är sista matchen innan den byts ut men den är som sagt lite svår att spela på. Det är två lag som båda vill spela fotboll och det blir nog sevärt på det sättet, det brukar bli ganska målsnålt när vi möter varandra så det blir nog inte många mål. Det var länge sedan vi höll nollan och min förhoppning är att vi gör det i den här matchen så jag säger väl 2-0 till oss då.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara  Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Det blev en vinst med stora siffror mot Motala senast, din analys av matchen?

Vi började matchen rätt så bra och gick fram till en 3-0 ledning relativt tidigt. Tyvärr slarvade vi i slutet av första så att de kunde reducera till 3-1. Det gav Motala lite ny energi i början av andra. Första delen av andra halvlek så pressade de på lite utan att skapa några jättelägen. När vi lyckades göra 4-1 efter ett mönsteranfall så dog matchen. Motala spelade bra men var inte nog bra i de båda straffområdena så vi vann ändå matchen rättvist.

Allt eftersom säsongen löpt på har ni blivit allt bättre, vad beror det på?

Jag tycker att vi har varit relativt jämna under våren. Vi har blivit lite stabilare detta år jämför med föregående år. I takt med att poängen har trillat in och prestationerna har varit bra så har självförtroendet stärkts i laget vilket har gjort att prestationerna har blivit ännu bättre. En annan viktig sak för oss är att vi har varit relativt förskonade från skador än så länge.

Ni gästar tabellettan Dalkurd nu till helgen, vad vet ni om dem som lag?

Dalkurd har alltid varit ett passningsskickligt lag. I år tycker jag dessutom att de har en defensiv där alla jobbar hårt för varandra.

Seriefinal i sista matchen innan uppehållet, vad har det för betydelse?

Det känns otroligt roligt att få spela en seriefinal innan uppehållet. Vi åker dit med vetskapen om att det är en tuff match men med känslan av att vi kan vinna om vi presterar som vi har gjort de senaste matcherna.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror på en jämn match. När vi möttes på Skogsvallen så var de bättre än oss i första halvlek medan vi var bättre i den andra halvleken. Den matchen slutade med ett rätt så logiskt kryss. Jag tror på en välspelad match med två lag som vill spela en passningsorienterad fotboll. Utgången av matchen är svårtippad men jag tippar med hjärtat och tror på 1-2.

Matchen spelas på söndag den 12 juli klockan 15:00 på Domnarvsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Landskrona BoIS och Qviding FIF. Landskrona inledde serien lite knackigt och fick inte de poängen med sig som såväl fotbollsexperter och supportrar trodde de skulle ta. Men allt eftersom har de avancerat i tabellen och inför denna omgång ligger de femma, med chans att avancera till fjärdeplatsen nu. Qviding var i god form och höll sig i toppen tills för någon omgång sedan då målskyttet blev lite knackigt, man har än dock spelat bra och vill garanterat avsluta våren med en seger.

 

Banner600

 

Zvezdan Milosevic, Landskrona BoIS

Zvezdan Milosevic Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Zvezdan Milosevic
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det blev en seger borta mot Kristianstad senast, hur minns du matchen?

Det var en okej match för vår del, vi spelade bra i första halvlek och skapade tillräckligt med chanser för att leda med två mål i alla fall, det hade väl speglat matchbilden bättre. Sedan tappade vi spelet lite i andra halvlek och spelade väl lite oroligt men på något sätt redde vi ut det ändå och gjorde segermålet. Sista kvarten spelade vi tryggt och höll undan och gjorde det riktigt bra.

Ni har blivit bättre allt eftersom och har tre raka segrar, vad beror det på?

Inget märkvärdigt, det är bara att vi spelar exakt på samma sätt som vi gjort från början, skillnaden är att vi inte gjorde mål i början av säsongen men nu har vi börjat göra mål, därför har det också blivit bättre för oss allt eftersom.

Under inledningen gick det tyngre, hur påfrestande var det för er som lag att gå igenom?

Det är klart det var påfrestande för man hamnade tidigt i problem i serien istället för att man skulle plocka sina poäng och vara med i racet. Istället börjande man fundera på vad det var man gjorde för fel. Men jag och min assisterande sa att vi skulle tro på det vi gjorde och det har vi gjort hela vägen och till slut kom det utdelning. Det är viktigt att man reflekterar kring matcherna, varför man vinner och varför man förlorar matcher, jag såg att vi var ett bra lag och gjorde bra prestationer. Målskyttet förändras förr eller senare om man bara tror på sin idé.

I sista matchen innan uppehållet tar ni emot Qviding, vad vet ni om dem?

Vi mötte dem ganska tidigt på våren och jag sa att de skulle vara ett av topplagen, jag tycker fortfarande att dem är ett av de två bästa lagen vi har mött under våren. Vi har stor respekt för dem, de är riktigt bra hemma men också riktigt bra borta, de är det enda laget som har slagit Trelleborg och bara det säger väl rätt mycket. Nu har det gått sämre för dem de sista omgångarna och jag skall sätta mig ner och försöka hitta varför det har gått sämre för dem, vi vet i alla fall att det blir en tuff match. Qviding spelar en bra och underhållande fotboll, de tror på det dem gör och är konsekventa i det och för det skall dem ha en eloge, det är inte många lag som uppträder på det viset.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag vet bara vad jag hoppas på och det är att vi skall göra en bra prestation och kontentan av det är att vi går vinnande ur matchen. Matchens karaktär kommer vara mycket fight på mitten, vem som skall ta tag i taktpinnen. Vi är också ett spelförande lag och jag tror att båda lagen kommer vilja vara det lag som styr matchen. Sedan får man se vad det får för betydelse för utgången av matchen.

 

Bosko Orovic, Qviding FIF

Bosko Orovic Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Bosko Orovic
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en förlust borta mot Oddevold senast, din analys av matchen?

Vi spelade väldigt bra i första halvlek i vart fall, men bjöd på två mål. Vi ägde matchen och var spelförande medan de var defensiva och låg rätt i position, på sin hemmaplan. Vi lyckades inte få hål på dem och satte inte dit våra chanser vi hade, vi ger dem två mål och förlorar matchen på det. Det går ju ut på att göra mål och det gjorde inte vi, det hjälper inte oss att vara bättre än våra motståndare om vi inte gör mål på dem.

Två raka förluster för er del, vad behöver ni göra för att vända trenden?

Som tränare har du ett ansvar att spelet fungerar offensivt och defensivt, vi skapar solklara målchanser men gör inte mål. Det finns inte så mycket att ändra på, skapar vi hypotetiskt tio solklara målchanser och motståndarna skapar tre så är det bara målskyttet vi kan förändra när vi inte vinner våra matcher.

Den här omgången väntar Landskrona borta, hur väl känner ni till dem?

Till skillnad från många lag i serien är det ett lag vi tycker är roligt att möta, de har en attraktiv spelidé och vill spela fotboll. Det är ett mycket bra lag och vi ser fram emot att möta dem, det känns kul att få möta ett lag som vill anfalla lite.

Hur gärna vill ni avsluta med en vinst här och få lite häng på toppen igen?

Vi vill alltid ha vinster, det är väl klart att vi och alla andra vill avsluta bra och vi kommer göra vårt yttersta för att vinna matchen. Vi har slarvat bort det vi slitit för på ett dåligt sätt och nu måste vi försöka ta igen det mot Landskrona, och det kommer bli tufft, det vet vi om.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag brukar vara kaxig och säg att vi skall vara spelförande, men jag säger att det kommer bli en positiv match för båda lagen. Landskrona har verkligen en tanke i hur de anfaller och jag tror det kommer bli jämnt sett till bollinnehavet, det kommer bli en tuff match men jag tror publiken kommer att uppskatta den mycket. Vi kommer säkert få jaga boll mer än vi brukar göra i den här matchen.

Matchen spelas på lördag den 11 juli klockan 16:00 på Landskrona IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.