Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Vasalunds IF och Assyriska FF. De två lagen står noterade på samma poängskörd, femton poäng på tolv matcher, och det är ingen av de två tränarna som är nöjda med den poängskörden. De vill förmodligen båda gå på semester med två raka segrar i bagaget och det är precis den matchbilden vi kan förvänta oss på Skytteholm – två lag som ger allt och går för det. Det blir intressant att följa, tre poäng för något av lagen gör att man kan flytta sig något snäpp upp i tabellen vilket stärker truppen.

 

veckansmatch-13

 

Kalle Karlsson, Vasalunds IF

Kalle Karlsson Foto: Bildbyrån

Kalle Karlsson
Foto: Bildbyrån

En stark seger mot Västerås senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Vi har tagit med oss en skön känsla till veckans träningar eftersom vi inte hade vunnit någon seriematch på några omgångar. Spelmässigt var vi koncentrerade från start och fick äntligen göra mål framåt efter några mållösa matcher. Så vi tar med oss flera positiva bitar.

Snart halva serien spelad, hur skulle du summera er vårsäsong?

Våren har varit ojämn för vår del, vi har bara presterat stötvis. Vi har haft mycket skador och inte kunnat starta med samma elva en enda gång, vilket gjort att vi aldrig funnit någon rytm. Vi har en lite bättre skadesituation nu så förhoppningsvis kan vi kraftsamla inför de här två sista matcherna före uppehållet.

Vad finns där för saker för er del att förbättra under sommaruppehållet?

Vi har haft problem offensivt där vi tappade flera viktiga pjäser inför säsongen så det är främst där vi behöver höja oss. Bakåt har det sett okej ut, framåt har vi varit väldigt uddlösa i några matcher.

Nu tar ni emot Assyriska i helgen, vad vet ni om dem i nuläget?

Vi mötte Assyriska på försäsongen och jag har sett ett par av lagets matcher på sistone. De hade en tuff inledning på serien men sedan fick de tillbaka sina nyckelspelare och då började de klättra. Det är ett bra lag med en hög högstanivå. Nu har de avstängningar till den här matchen så vi får se vad de hittar på till helgen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Svårbedömt den här gången. Det blir säkert tajt och tufft – och jämnt.

 

Magnus Österberg, Assyriska FF 

Magnus Österberg Foto: Bildbyrån

Magnus Österberg
Foto: Bildbyrån

Förlust borta mot Nyköping senast, hur lyder din analys av den matchen?

Vi gjorde ingen bra match, egentligen vare sig defensivt eller offensivt. Vi har tittat på matchen i efterhand och konstaterat att vi inte följde den matchplanen som vi hade bestämt oss förr och gav Nyköping för mycket ytor helt enkelt.

Veckan innan slog ni Luleå, vad var det som fungerade då men inte mot Nyköping?

Vi var lite mer noggranna i vårt passningsspel mot Luleå och tappade inte bollen på fel ställen, vilket vi gjorde mot Nyköping. Vi var också mer effektiva när vi väl kom till chanser, då blev det utdelning på de chanserna som vi skapade.

När vi nu spelar omgång 13 är halva serien spelad, kan du summera er vårsäsong?

Den började brutalt illa för oss, inte bara poängmässigt utan även spelmässigt. De tre-fyra första omgångarna var inte alls bra från vår sida. Sedan tycker vi själva att vi sakta men säkert blivit allt bättre, också i takt med att vi fått tillbaka spelare. Så man kan väl summera vårsäsongen med att det hela tiden har blivit bättre.

Den här omgången gästar ni Vasalund, hur väl känner ni till dem?

Det är klart att vi mötte dem på försäsongen och man har försökt följa dem under våren och man kan väl säg att det alltid är ett bra lag som vill spela fotboll. De har ett bra och varierande anfallsspel och vi är väl medvetna om att det är en tuff uppgift som väntar oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Nu möter vi ett lag som gärna vill ha boll och föra spelet, vi får se vem som vinner den dragkampen. Men jag tror det är två skickliga lag som möts som båda fått dålig poängutdelning. Det är två lag som väldigt gärna vill ha segern och de tre poängen med sig.

Matchen spelas på lördag den 8 juli klockan 16:00 på Skytteholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Skövde AIK och Kristianstad FC. Det återstår bara två omgångar innan det vankas sommaruppehåll och nu gäller det för samtliga lag att försöka få så många poäng som möjligt med sig in till semestervilan. Kristianstad stack ut hakan och tippade sig själva som seriesegrare, nog för det är viktigt att tro på sig själv men en tiondeplats är de knappast nöjda med. Skövde är nykomlingar men har imponerat i ett par matcher, med ett ungt lag har de ände visat sig vilja vara bollförande.

 

veckansmatch-13s

 

Charbel Abraham, Skövde AIK

Charbel Abraham Foto: Idrottsfoto

Charbel Abraham
Foto: Idrottsfoto

Det blev en poäng med hem från mötet med Assyriska, din analys av matchen?

Det var ingen höjdarmatch från vår sida, vi underpresterade något helt otroligt. Det var alldeles för mycket slarv och enkla misstag. Vi var inte riktigt med, varken offensivt eller defensivt men ändå var det ganska jämnt. Det kändes som det var en match vi normalt sett hade vunnit, om vi varit på en bättre nivå. Assyriska är spelskickliga och vi var inte med defensivt för att försvara mot dem, de fick för mycket tid. Ändå var det skönt att få med sig en poäng. Det var en match vi inte ville förlora, så det var skönt att behålla avståndet ner till Assyriska, så det var positivt för oss.

Ni har spelat in fjorton poäng på de tolv första omgångarna, vad tycker du om er vår?

Jag tycker vi stått upp bra mot alla lag, det enda vi kände att vi inte riktigt räckte till mot var Landskrona men vi kände ändå att vi gav dem en match. Vi gjorde vad vi kunde man var inte tillräckligt bra. I andra matcher har vi stått upp bra och fört mycket av spelet. Det är bra med ett så pass ungt och oerfaret lag som vi har, men de växer och anpassar sig hela tiden till den här nivån så i det stora hela har vi gjort det hyfsat. Man har väl en känsla att vi borde haft några poäng till, så som matcherna sett ut, men jag hoppas att det jämnar ut sig i slutändan.

Hur upplever du nivån på Division 1 i år, har övergången från Division 2 varit svår?

Det är skillnad, det är en klar skillnad mot tvåan. Men vi har stått upp bra, det är en skillnad men det är ingenting som vi inte har kunnat hantera.

Ni gästas av Kristianstad den här omgången, hur mycket vet du om dem?

Inte så jättemycket, det är klart man sett dem lite på video. Det är ett lag som trodde de skulle vara högre upp i tabellen än vad de är, men de har kvalité i laget för att klättra jag hoppas bara de inte gör det efter vår match, haha. Det är ett bra lag, de har bra spelare.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är svårt att säga, utan att säg för mycket också, men om karaktären tror jag att vi kommer att vara det spelförande laget och förhoppningsvis får vi med oss tre poäng också.

 

Joakim Persson, Kristianstad FC

Joakim Persson Foto: Bildbyrån

Joakim Persson
Foto: Bildbyrån

Det blev en snöplig förlust mot Utsikten senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi har mött Landskrona, Mjällby och Utsikten och har varit i ledning en bra bit in i matcherna utan att ha fått med oss någonting. Så det är något vi gör rätt men vi lyckas inte knyta ihop säcken. Det är kanske inte alltid motståndarna som gjort det bra utan vi som fått en blödning här eller där som stoppat oss. Nu mot Utsikten så trots att de gör 2-2 har vi lägen för att avgöra men har inte marginalerna med oss. Det har varit mycket tillfälligheter och smågrejer som runnit över oss. Det blir tio meter bak istället för tio meter fram när man kommer i ledning, det är klassiska grejer men hur man kommer ifrån det är lättare sagt än gjort.

Inför säsongen pratades det om Superettan, nu mot att säkra kontraktet. Vad har hänt?

Man får vara realist, att snacka om en sak som kanske inte kommer från de som var på upptaktsträffen – utan det var ett mål för 2018 – det kändes väl som en bra sak att gå ut och säg att man tror på sig själva. Sedan blev det en dålig premiär och man förlorade även i andra omgången, då blir det istället en belastning att man tror på sig själv. Det är ingen tillfällighet att vi har haft ledningen långt in i matcherna mot alla topplagen, det gör man inte om man är dåliga.

Vad behöver ni göra under sommaren för att bli jämnare i matcherna och ta mer poäng?

Framförallt lära sig av våra misstag, det är ju inte så att vi släppt in många mål utan att vi känt oss skyldiga till det själva. Det är de grejerna vi måste slipa till. Har man satt sig i den situationen vi har gjort har man lite ångesttankar istället för att våga kliva fram och ösa på i de matcherna där det står och väger lite. Den här coolheten och självförtroendet där man vinner två-tre matcher i rad och kanske vinner en fjärde på tur, vi är inte riktigt där ännu. Men spelar man så som vi gör så kommer det, turen förtjänar man. Det är ett ständigt gnuggande, men seriesegersnacket kan vi lägga ner om vi inte vinner tolv matcher i rad.

Den här omgången gästar ni Skövde, vad vet du om dem i nuläget?

Det är ett betydligt bättre fotbollslag än jag förväntat mig, de spelar en ganska possessionbaserad fotboll. De är vassa framåt, även om de inte gjort så många mål så har de spelare där som kan ställa till det. Jag har sett två matcher här i veckan av dem och jag är imponerad av dem, det är säkerligen ett lag som kommer hålla sig kvar i slutändan.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kan jag ju, men vi har ju två olika sätt att spela på och det blir det ena eller det andra. Det är bortaplan för vår del och det är viktigt för oss att inte ge dem för mycket ytor för då är de skickliga. Jag tror det här kan vara ett bra tillfälle för oss att åka upp där och försöka ta tre poäng, det är det vi går för så klart.

Matchen spelas på lördag den 8 juli klockan 16:00 på Södermalms IP                 Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.