Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Vasalunds IF och Nyköpings BIS. Hemmalaget tog en efterlängtad och viktig trepoängare förra helgen när topplaget Umeå kom på besök på Skytteholm, nu hoppas man kunna spinna vidare på den insatsen när Nyköping väntar. Bissarna som de även kallas har imponerat under våren och tagit åtskilliga poäng och ligger inför matchen på en hedrande fjärdeplats. De har många unga spelare i sin trupp men de här talangfulla spelarna går varje vecka från klarhet till klarhet i Division 1.

 

Banner600

 

Babar Rehman, Vasalunds IF

Babar Rehman Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Babar Rehman
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en klar seger mot Umeå senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det var vår bästa match på två år och jag tycker att vi har känt av att det varit positivt de sista veckorna. Även om vi inte vann mot Motala veckan innan så kände vi att det gick på rätt håll. Vi har börjat spela ihop laget mer och mer och grupper börjar lära känna varandra allt bättre.

Annars har det gått lite knackigt för er i inledningen, vad beror det på?

Vi hade ett par spelare skadade och några hade precis kommit tillbaka från skada så de behövde lite mer tid. Sedan hade vi tio nya spelare och många av dem var sjuka eller skadade så vi har egentligen inte kunnat spela ihop ett lag förrän nu.

Känns det som att ni med trepoängaren senast vänt på trenden?

Jag tyckte redan mot Motala att det kändes stabilt, mot Västerås också för den delen. Vi har stängt igen där bak och mot Västerås var det mycket stabilare än det varit på hela året, så vi var väl lite besvikna att vi inte fick med oss alla tre poängen från Motala men alla kände sig på något vis glada efter den matchen.

Till helgen väntar Nyköping, hur mycket vet ni om dem som lag?

Jag vet ju ganska mycket tycker jag och har ganska bra koll. De spelar enkelt och spelar som ett lag, inga spelare som sticker ut egentligen. De håller sig till mallen och gör det riktigt bra, de kan nog slå alla lag i serien men vi utgår från att vi tar tre poäng i den här matchen också så vi får lite andrum där nere i tabellen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer vara bollförande, det är jag ganska säker på, sen kommer vi vinna mittfältet och vi måste värdera när vi skall flytta fram folk och så. Nyköping är bra på att försvara sig men jag tror att vi kan vinna med 2-0 mot dem. De måste ju vinna egentligen för att ha häng på topplatserna i serien, vi skulle klara oss med en poäng också som det ser ut just nu men vi kommer gå för tre poäng.

 

Melke Alan, Nyköpings BIS

Melke Alan Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Melke Alan
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Ni föll hemma mot Brage förra omgången, hur analyserar du den matchen?

Det blev väl en liten misskalkylering i den matchen men jag känner att vi på något sätt, utifrån att mycket folk var borta, gör det så gott vi kan. Det var flera spelare som inte kunde träna mycket den veckan, så vi fick möblera om lite för vi hade dessutom en man avstängd. Jag tycker att det var lite för mycket orosmoment inför matchen som vi försökte dölja, men det hjälpte inte för Brage var för bra, grabbarna försökte så gott det gick men Brage var för dagen bättre. Jag tycker att de fick lite för enkla mål och deras första tog musten ur oss lite, sedan ökade de på ledningen på en hörna som kanske såg lite oturligt ut men det var för dålig organisation. Man måste förbereda sig och vara redo för det som skall ske. Samma sak på tredje målet, då är vi inte alls med och vi har för svagt agerande i försvarsspelet. Det var en dålig dag på jobbet men det är väl i matcher som denna man skall göra dessa insatser, då man inte har kniven mot strupen.

Det har annars gått riktigt bra för er, vad tror du framgångarna beror på?

Framgångarna beror på att vi jobbar på rätt sätt känner vi. Jag har haft gruppen sedan förra sommaren och redan då kände jag att vissa saker behövdes göras och då startade det hela. När John Wall kom in inför den här säsongen spetsade vi till det hela, han har många bra egenskaper och vi kompletterar varandra mycket bra. Föreningen har fått ihop en bra stab och vi arbetar med en mycket ung grupp, det finns mycket kvalité i laget och det syns gentemot andra lag i serien. Vi har värvat och gjorde den stora förändringen som behövts i laget, där var vi tydliga med att vi ville ha in unga och hungriga killar till klubben.

Ni satsar ju en hel del på ungdomar, är det en medveten satsning från er?

Det är en medveten satsning, men jag tror att alla klubbar vill släppa fram unga spelare, det är där pengarna finns och så tänker nog alla. Däremot är det väl mer så att man måste ha en ledarstab som vågar släppa fram ungdomarna och som kan utveckla dem och lära dem att ta ansvar. Det är viktigt att komma ihåg att de måste ha en miljö att utvecklas i, de har inte rutinen från större matcher eller att spela många matcher i rad och därför kan det bli lite dippar under matcherna. Men då är det viktigt att man har en sådan uppbyggnad i struktur ute på plan att någon av de äldre stöttar upp dem. Vi har en medvetenhet i hur vi skall agera ute på planen i olika matchscenarion, och det kräver ett stort jobb från tränarstaben. Vi jobbar väldigt hårt med det och därför vågar vi också lite mycket på spelarna, vi har en bra trygghet och en god matchplan så vi känner oss inte oroade över att kasta in en ung kille utan vågar släppa fram dem och ge dem chansen i A-laget.

Nu väntar ett möte med Vasalund, hur väl känner ni till dem?

Vasalund har jag mött flera gånger med andra lag och de har alltid varit spelskickliga, tidigare år har de väl varit lite snabbare i sina omställningar. Jag tycker de är ett bra lag och har full respekt för dem, de ligger inte där uppe men serien är tight och det kan vända snabbt inom fotbollen. Vi har en bra koll på Vasalund och det skall bli väldigt kul, efter att ha spelat mot Brage, få ställa om och möta ett lag som spelar lite mer fotboll kanske, men som sagt vi har bra koll.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det lag vars spelare som kommer ut med bäst fokus kommer ta med sig tre poäng hem. Jag är övertygad om att vi kommer studsa tillbaka och jag hoppas vi kan göra det redan mot Vasalund. Av tidigare erfarenhet hoppas jag vi gör vårt jobb och min känsla om Vasalund är att det är ett bolltryggt lag. Jag tror det kommer bli en sevärd match eftersom båda vill spela fotboll, även om det kan straffa sig ibland. Jag tror vi går vinnande ur matchen med en uddamålsseger.

Matchen spelas på söndag den 5 juli klockan 17:00 på Skytteholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Örgryte IS och Östers IF. Hemmalaget tog en övertygande seger mot Kristianstad senast och har varit i ruskigt god form på sistone och gått vinnande ur de flesta matcherna, undantaget seriefinalen mot Trelleborg. Gästerna Öster har imponerat stort de senaste två matcherna där de äntligen fått utdelning på sitt bollinnehav, nio gjorda mål vittnar om det. De båda lagen var seriefavoriter inför säsongen, nu ställs de mot varandra i den första av två matcher i ett dubbelmöte.

 

Banner600

 

Marcus Lantz, Örgryte IS 

Marcus Lantz Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Marcus Lantz
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

En stark trepoängare mot Kristianstad senast, hur minns du matchen?

Det påminde mycket om Oskarshamn hemma, åtminstone som den startade, men denna gång fick vi utdelning. Vi spelade en fantastiskt fin fotboll och vi fick göra fem mål så jag tror väl att det var en av våra bästa insatser för den här säsongen.

Den här omgången tar ni emot Öster, vad vet ni om dem som lag?

Jag har ju sett dem ett par gånger och tycker att det är ett lag som haft det lite trögt med målskyttet men som också inte släppt in särskilt mycket. Det känns som att de har fått proppen ur lite nu när de har gjort nio mål på de senaste två matcherna. De är säkert lite besvikna på sin inledning men verkar som sagt ha kommit igång under de senaste två matcherna så det blir en intressant match.

Ni möts i ett dubbelmöte, hur mycket betyder det att vinna första mötet?

Vi går för vinst oavsett men det är klart att det blir lite av en fingervisning för båda lagen här hur året och säsongen kommer se ut efter de här två matcherna. Så det lär bli två väldigt intressanta och viktiga matcher att spela för oss båda.

Ni har varit i gott slag på sistone, i hur bra form har ni inför matchen?

Jag upplever det, utan att sticka ut hakan, som att när vi spelar som vi gör är vi seriens spelskickligaste och effektivaste lag. Är man spelskicklig kan man stå och hålla i bollen men man måste ju ändå framåt lite också, och det tycker jag att vi gör. Formen är god, vi har gjort näst mest mål i serien och släppt in väldigt få mål, vårt självförtroende är på topp känner jag och det känns riktigt bra förstås.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag kan tänka mig att det blir som alltid när vi spelar på hemmaplan, att vi kommer ha mest bollinnehav. Men Öster är ett bra lag som vi måste se upp med. Det är ett lag som innan säsongen sa att de hade som mål att gå upp i Superettan, så det blir tufft. Men vi måste våga avgöra och vinna matchen, det kommer vi trycka på. Kan vi komma upp i samma nivå som vi haft de senaste matcherna kommer vi göra några mål framåt, sen gäller det att vi täpper till bakåt också.

 

Thomas Askebrand, Östers IF 

Thomas Askebrand Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Thomas Askebrand
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Det blev en stabil seger mot Eskilsminne senast, din analys av matchen?

Egentligen att vi gjorde det vi kommit överens om, och att vi fortsätter på den resan vi gjorde mot Halmia där vi jobbade väldigt hårt och pressade motståndarna så fort vi tappade bollen. Vi fick dem att göra misstag och vi spelade på det sättet vi vill spela anfallsmässigt så jag tycker vi gjorde en bra och stabil match.

För er del har det blivit proppen ur på sistone, vad beror det på tror du?

Vi spelade bra innan också men inte fått utdelning men nu har vi fått utdelning och då släpper alla hjärnspöken, det är så klart mycket som sitter där, men nu släpper det och då kommer utdelningen också. Sedan har vi så klart arbetat mycket med hur vi gör saker och det är säkert en kombination av mycket men vi är förstås väldigt glada för att det har släppt nu.

Nu väntar Örgryte i det första av två möten, hur väl känner ni till dem?

Ganska bra tycker jag väl, tycker att jag kan dem ganska väl. Jag tycker att det är ett av de lag som är kvalitetsmässigt i truppen, att dem är breda och bra, de har många poängspelare och har en bra mix i både trupp och lag. Det är väl det laget som tillsammans med oss, i mina ögon, spelar den bästa fotbollen. Jag tycker att det är dem som kvalitetsmässigt kan igenkännas mitt eget lag med kan man säga.

Det är två gamla storlag som möts, vad tror du om matchens inramning?

Jag vet inte om inramningen spetsas till, Örgryte har väl sina 2-2500 personer som kommer dit, jag tror väl kanske vi kan bidra med några hundra till. Det är förstås bra för Division Ett men på en så stor arena så känns det nog ganska tomt ändå. Örgryte jobbar dock hårt för att locka folk till matcherna och gör det riktigt bra, men det är en stor arena, det får man inte glömma.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Förhoppningsvis blir det en öppen och bra match, det är ju två lag som båda vill framåt och Örgryte vill ju också gärna gå fram och pressa hårt på motståndarna. Jag hoppas det kan bli en frejdig match, och att det kan bli en bra match med hög kvalitet, även om det är två lag som är aggressiva i sitt försvarsspel, det kan ju också bli att vi tar ut varandra. Det kommer bli tufft i alla fall, den saken är klar.

Matchen spelas på måndag den 6 juli klockan 19:00 på Gamla Ullevi.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.