Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IFK Luleå och IK Frej Täby. Hemmalaget Luleå mötte Skellefteå i ett första norrlandsderby mellan lagen den förra omgången och trots mängder av målchanser fick de ”bara” en poäng med sig. De är säkert därför väldigt revanschsugna nu när serieledarna Frej kommer på besök till Skogsvallen. Gästerna har endast förlorat en match under hela vårsäsongen men har bara en poäng ner till tvåan AFC, om man vill gå till sommarledighet som serieledare är vinna ett måste.

 

Veckans Match NORRA Mindre 9-7

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara Foto: Idrottsfoto

Fredrik Waara
Foto: Idrottsfoto

Oavgjort mot Skellefteå senast, vad är dina tankar om den matchen?

Det var en tung poängförlust, vi började riktigt bra de första 35 minuterna och gjorde 1-0 i matchen och skapade hur mycket som helst, sedan jämnade det ut sig lite i slutet av halvleken. I andra kom vi av oss lite och dem fick in två snygga mål och vi gick ner oss lite men sedan höjde vi oss och tryckte på mot slutet och fick då till slut in en kvittering. När vi såg matchen på video i efterhand räknade vi till 18-3 i avslut för vår del och det känns såklart tungt att tappa poäng när man skapar så mycket mer chanser än motståndarna.

Poängräddaren, Kallay, har varit en snackis i veckan, hur bra är han?

Han är riktigt bra när han får spela i den fria rollen som han gör hos oss, jag tycker att han tillhör toppskiktet bland spelarna i serien, han är riktigt bra. Nu har han börjat göra lite fler mål i år också och han är på rätt väg men kan bli ännu bättre i avslutslägena, men visst är det en riktigt bra spelare.

Den här omgången gästas ni av serieledarna, hur väl känner ni till dem?

Dem har spelat i vår serie många år och det är samma tränare så de lär väl på spela på ett liknande sätt som tidigare, det blir nog en jämn match mot dem. I år har de blivit bättre på fasta situationer där de gjort en hel del mål, så det är väl en sak som vi måste se upp med. Jag har inte sett alla deras matcher men jag måste studera vad som gör dem så bra på fasta situationer inför matchen.

Att det är sista matchen inför uppehållet, vad påverkar det?

För vår del påverkar det nog ingenting, vi har alla på plats och det kommer bli en bra match, vi är väldigt revanschsugna efter att ha tappat poäng mot Skellefteå på ett mycket jobbigt sätt så det känns väldigt bra att få den här matchen nu. Tidigare säsonger har vi avslutat på bortaplan så det känns bra att få avsluta våren här hemma, nu vann vi visserligen mot Forward innan sommarledigheten förra året, men det känns ändå bättre att få avsluta vårsäsongen på hemmaplan.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir en match där det blir ett ganska jämnt fördelat bollinnehav, sen hoppas jag att vi kan fortsätta spela samma anfallsspel som mot Skellefteå men att vi kan vara lite mer effektiva. Matchen tror jag att vi vinner med 2-0.

 

Bartosz Grzelak, IK Frej Täby

Bartosz Grzelak Foto: Idrottsfoto

Bartosz Grzelak
Foto: Idrottsfoto

Ni vann mot Sylvia med 1-0 senast, hur såg matchbilden ut?

Det var en rätt speciell match då vi fick en man utvisad efter 45 minuter, så vi spelade med en man mindre under hela den andra halvleken och spelade faktiskt bättre med en man mindre, så det får man väl vara väldigt nöjd med.

Er vårsäsong har varit fantastisk, vad är det som gör er så bra i år?

Vi släpper in rätt lite mål och släpper till väldigt få målchanser mot oss, vi klarar av att stå emot de anstormningar som skapas mot oss när motståndarna får momentum i matchen. Vi reder ut situationerna som uppstår, det är väl så.

Ni gästar Luleå på söndag, är det ett lag som ni har bra koll på?

Ja, absolut. Vi har sett dem ett par matcher och det är inte ett typiskt norrlandslag som det finns en myt om, Luleå är ett lag som vill spela fotboll så jag tror nog att det kommer bli en rätt bra och intressant match.

Vad innebär det att spela den sista matchen innan uppehållet för er?

Det är som alla andra matcher men man vill ju avsluta bra här innan uppehållet. Sen är det väl så att vi har haft några matcher här där vi inte kommit upp i vår nivå men det pekar uppåt på träningarna så det känns bra, men det är väl bra, även om man är lite självkritisk, att man får resultaten med sig ändå.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att Luleå kommer försöka pressa oss högt, flytta fram mycket folk och sätta ett tryck på oss. Så det kommer nog handla mycket om att vi skall reda ut den anstormningen och utnyttja chanserna vi får. Luleå brukar försöka ta initiativet i sina matcher och det är nog inget undantag på söndag, men resultat är ingenting jag vågar ge mig in på att gissa i nuläget.

Matchen spelas på söndag den 13 juli klockan 15:00 på Skogsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 14:50.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Lunds BK och Örgryte IS. Hemmalaget ligger inför kommande omgång på en tredje plats i serien och har visat sig vara seriens starkaste lag på hemmaplan under vårsäsongen, där man bara tappat poäng i en match. Gästerna är serieledare och har verkligen gått som tåget under hela våren, man spelade en seriefinal mot Oddevold i måndags och hade gott om chanser att avgöra, men lyckades inte få hål på dem, vilket öppnar för ett mycket revanschsuget Örgryte på lördag.

 

Veckans Match SÖDRA 9-7

 

Nils-Erik Persson, Lunds BK

Nils-Erik Persson Foto: Idrottsfoto

Nils-Erik Persson
Foto: Idrottsfoto

Det blev en seger mot Skövde senast, hur skulle du beskriva matchen?

Tittar man på den matchen så börjar vi väldigt bra de första tio minuterna och tog ledningen, sedan kommer de och får en lättvindig kvittering, sedan var de också bättre resten av halvleken. I andra tog vi tag i det igen och var det bästa de första tjugo och tog ledningen på nytt, sedan fick vi en man utvisad och då blev det tufft såklart. Det var varmt och jobbigt att spela samtidigt som de tryckte på rejält men vi låg rätt i positionerna och stängde av ytorna. I det stora hela tycker jag att vi gör en mycket bra match, man får tänka på att vi hade två spelare avstängda, en skadad och spelade med en man mindre i slutet av matchen.

Ni verkar vara väldigt svårslagna, vad är det som gör er så bra i år?

Det är den stora viljan att vinna matcher, vi jobbar som ett lag och alla vill vinna matcher, det visar vi nu när vi blev en man mindre att vi jobbar för varandra och det tycker jag är mycket viktigt, sen orkar våra spelare mycket.

På lördag gästas ni av serieledarna Örgryte, vad vet ni om dem?

Jag har tittat på dem när de har spelat matcher här nere, de leder ju serien och då är man ett bra lag också, en tabell ljuger sällan. De är ett spelande lag med rätt mycket unga spelare, dem är ett spelförande lag så det känns väldigt intressant att möta dem här till helgen.

Ni kommer få klara er utan avstängde Lewicki, vad betyder det för er?

Det är väl så för alla lag, när man väl kommer in i serien så är där alltid spelare som är avstängda, skadade och så vidare, det är något som tillhör spelet. Lewicki är en fantastisk spelare och det är klart att det är ett avbräck för oss men på den platsen kommer det in en annan spelare som vill vara med och vinna matcher, det är så det funkar i alla lag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Örgryte har varit väldigt bra i början av matcherna och varit spelförande i matcherna, det kommer de väl göra här också. Vi får se om vi kan gå in och ta tag i det direkt, jag tror i alla fall att det kommer bli en bra match här och jag hoppas att vi kan matcha dem genom att se till att vinna mot dem.

 

Marcus Lantz, Örgryte IS

Marcus Lantz Foto: Idrottsfoto

Marcus Lantz
Foto: Idrottsfoto

Oavgjort i seriefinalen mot Oddevold i måndags, hur minns du matchen?

Det var väl ganska jämnt under de första trettio minuterna, sedan fick de en spelare utvisad och vi spelade med en man mer i ungefär i sextio minuter så det blev spel mot ett mål och de försvarade sig med tio man. Vi anföll och skapade tillräckligt med chanser för att vinna matchen, vi borde gjort mål men gjorde det inte, så sett till det var vi lite besvikna med matchen.

Nu väntar en ny prövning i Lunds BK, hur väl känner ni till dem?

Vi har sett dem på de matcherna som de har spelat och har en bra koll på dem, det är samma mot dem som mot de andra, vi känner att vi har så pass bra koll på motståndet att det inte kommer bli några större överraskningar.

De är det bästa hemmalaget i serien, ni det bästa bortalaget, betyder det något?

Jag vet inte riktigt, vi känner oss ganska bekväma både på hemma- och bortaplan, vi är ju obesegrade hemma på Valhalla och har gjort det bra där, och har gjort det bra borta så för vår del skall det inte ha någon större betydelse.

Det är den sista matchen innan uppehållet, hur viktig är matchen för er?

Alla matcher är viktiga för oss och vi vet ju om att vi är favoriter i varje match, det är något som vi har levt med under hela våren och har tacklat det bra hitintills. Det gäller att hålla koncentrationen och fokus här i den sista matchen men vi känner att vi har en skön känsla inför den här matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är svårt att säg, alla matcher lever ju sitt eget liv som man brukar säg, vi har en plan hur vi skall hantera matchen och sen får man se, motståndarna har ju sin plan så vi får väl se hur det kommer bli där, men vi vet väl hur vi skall agera. Jag hoppas på en positiv match med en bra fotboll, det är alltid trevligt för de som kommer och tittar på matchen.

Matchen spelas på lördag den 12 juli klockan 15:00 på Klostergårdens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com