Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Kristianstad och Landskrona. Med tre omgångar kvar att spela innan lagen tar ett välbehövligt sommaruppehåll finns det inga lag som vill tappa poäng, framförallt inte när man tampas om samma tabellpositioner. I det här fallet är det tabellfyran Kristianstad som tar emot tabelltvåan Landskrona på måndag, det lär bli ett tufft och tight derby där två anfallsglada lag bjuder upp till en match rik på målchanser. Kristianstad har tre raka segrar, blir det en fjärde eller blir Landskrona för svåra?

 

VeckansMatchPlaylink_kfc_bois

 

Joakim Persson, Kristianstad FC

Joakim Persson Foto: Bildbyrån

Joakim Persson
Foto: Bildbyrån

En vinst borta mot formstarka Utsikten senast, vad har ni valt att ta med er från matchen?

Det är väl inte mycket rent fotbollsmässigt, men att vi hanterade den typen av fotboll är väl kanske det viktigaste. Trots att det var konstgräs blev det en ganska enkel fotboll och vi gav oss fan på att vi inte skulle bjuda upp till dans och det var väl det viktigaste, det blev ju tre poäng. Vår ambition är att spela fotboll, men det får vara på hemmaplan för på bortaplan får det vara som det är. Vi har tappat för många bortaförluster på det sättet, hemma har det varit oförmågan att göra mål som lett till att vi inte tappat poäng. Sedan visste vi att det var en 15-åring mellan stolparna så vi var i behov av att hjälpa vår målvakt mer än vad vi brukar.

Ni har nu tre raka vinster, känner du att ni börjar få den utdelning du pratat om tidigare?

Vi kan ju inte gnälla på poängutdelningen de här matcherna men jag tycker fortfarande inte att vi nått den nivå som vi haft på träning och i någon enstaka match. Men nu har vi fått en förståelse för att matcher inte kan bli som man själv önskar varje gång, där finns ju en motståndare också och de kommer inte bara låta en gå ut och spela sitt spel. Vi har accepterat att det finns en motståndare, och det behöver inte alltid vara snyggt för det är rätt gott att vinna om det är osnyggt också.

Den här omgången gästas ni av Landskrona, hur väl känner du till dem som lag?

Där är väl inga överraskningar får man säg, dels har vi mött dem i en träningsmatch och sedan har jag sett dem ett par gånger. Där finns också spelare kvar sen min tid så där är väl inget som överraskar, det är väl det laget som vill spela den fotboll som vi vill spelare. De har en bra fart i laget och mycket individuell skicklighet med många bollskickliga mittfältare. Det som förvånat och imponerat på mig mest är att deras försvarsspel sett så bra ut under en lång tid. Att de skulle vara bra var jag övertygad om men jag trodde de skulle få några djupdykningar då och då, dels på grund av spelidén men även för att de överlag är rätt unga.

Du har själv ett förflutet i Landskrona, hur är känslorna inför mötet med dem?

Nej, nu har jag mött dem så många gånger redan så det är ingenting konstigt längre, det är bara roligt att se några gamla bekanta ansikten. Annars spelar det ingen roll, fotboll går ju ut på att vinna oavsett vad motståndaren heter.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att, för en gångs skull, att det blir två lag som kommer dansa på ordentligt. Sen kommer nog båda lagen skapa en del chanser och det blir kvalitén i avsluten som kommer avgöra den här matchen. För vår del gäller det att inte släppa till för många målchanser för Landskrona har varit vassa framåt. Den balansen blir viktig för oss, att skapa framåt och inte släppa till för mycket bakåt, vi måste göra en väldigt bra prestation. Samtidigt har vi inte nått vår högsta prestation ännu men vi närmar oss den dagen. Vi får se om vi når upp till det nu till denna matchen eller om det kommer längre fram, men vi närmar oss det i alla fall.

 

Agim Sopi, Landskrona BoIS

Agim Sopi Foto: Bildbyrån

Agim Sopi
Foto: Bildbyrån

En oavgjord tillställning borta mot Oddevold senast, vad är din bild av den matchen?

Vi började matchen svagt och de hade två riktigt bra chanser den första kvarten, men efter det tog vi tag i matchen och skapade tillräckligt med chanser för att ta ledningen. Vi hade nog en fem-sex bra chanser och det borde vi ha gjort mål på, men det blev inte så. Oddevold är tunga att möta och skickliga på fasta situationer, även om vi redde ut det bra. Vi borde ha fått mer poäng med oss, men en poäng är en poäng och nu får man blicka framåt istället helt enkelt.

Ni hade chans att överta serieledningen vid vinst, var det någonting som påverkade er?

Jag vet inte om det var så men det är andra gången som vi haft den här chansen att överta serieledningen och vi har missat det båda gångerna. Jag vet inte om det kan vara nerver eller om det är något annat. Vi gör mycket mål på hemmaplan men inte på bortaplan, dock har vi skapat mycket chanser. Kanske är det nerver, men vi jobbar hårt för att ändra på det. Vi vet om att om man ska vinna serien måste man vinna matcher på bortaplan, och det är bara för oss att fortsätta jobba hårt.

Med tre matcher kvar innan sommaruppehållet, hur vill ni själva avsluta vårsäsongen?

Nio poäng, tre matcher, tre vinster. Kan vi få nio poäng på de här tre resterande matcherna vore det väldigt bra. Men vi har tre svåra matcher, Kristianstad borta, Husqvarna hemma och Utsikten borta. Men det är det här vi jobbar för, att vi ska vinna våra matcher och vi är inställda på att vinna de här tre matcherna och då får vi se vart vi hamnar inför sommaren.

På måndag gästar ni tabellfyran Kristianstad, vad vet ni om dem inför matchen?

Vi vet rätt mycket om dem, de har gjort det riktigt bra på slutet och har tre raka segrar. De är i riktigt bra form så det kommer inte att bli lätt för oss men vi har kollat på dem och vi vet vad de är starka på och vi vet vad de har för svagheter så det gäller att försöka utnyttja dem. Vi har arbetat mycket under veckan efter våra linjer och kommer att försöka hota dem där de har sina svagheter, men vi har följt dem en del och vet de har gjort det bra här på sistone.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det känns som det kommer bli en rolig match med två lag som vill vinna, det är två välspelande lag som vill visa sig från sin bästa sida, det kommer nog bli en en del målchanser också. Vi kan nog vänta oss en trevlig match för publiken i Kristianstad. Vi vet om att Kristianstad har tre raka segrar så kanske, någonstans, de är rädda om poängen och väljer att backa hem och vänta på kontringar, men det vet man ju inte. Vi kommer köra på med vårt spel som vanligt och vi backar aldrig, vi kör efter våra linjer och vi vill alltid vinna våra matcher så jag hoppas att vi vinner matchen, någon gång ska det vända på bortaplan också.

Matchen spelas på måndag den 4 juli klockan 19:00 på Kristianstad IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Piteå IF och IFK Luleå. Två lag som var tippade att ligga högre upp i tabellen vid det här laget är utan tvekan de som ställs mot varandra på LF Arena på onsdag. Fjolårets möten mellan lagen gav ett eko i hela serien då det var två riktiga publikfester, inte konstigt kanske då det är de två bästa lagen i norrbotten-distriktet. Det lär bli en intensiv och tuff match med typisk derbykaraktär, med två lag som är i ett stort behov av poäng så är det nog inte helt oväntat med en öppen och chansrik match.

 

VeckansMatchPlaylink_pite_lule

 

Johan Norberg, Piteå IF

Johan Norberg Foto: Bildbyrån

Johan Norberg
Foto: Bildbyrån

Det blev en uppskjuten match senast, hur har den förlängda vilan påverkat er?

Bara positivt. Vi får en lång period av träningar och har lyxen att vila spelare som har lite skavanker. Rehabilitera och några extra dagar att fokusera på förberedelserna på matchen mot IFK Luleå.

Ni har elva poäng på tio spelade matcher, vad tycker ni som lag om er egen poängskörd?

Vi har fått de poäng vi förtjänat, tycker jag. Vissa matcher har vi presterat för dåligt i, speciellt i seriens inledande skede. Nu på sistone har vi presterat på en högre nivå, där vi tycker vi kan. Man har ofta de poäng man förtjänar.

Den här omgången väntar IFK Luleå, hur väl tycker du att ni känner till dem i år?

Väldigt, väldigt väl. Det är ju så kort avstånd och vi har mötts förr i seriespel genom åren. Det är väl det lag av samtliga som vi känner till bäst. Deras styrka är att de har ett väl genomarbetat grundspel och en väldigt hög arbetskapacitet och särskilt om vi ser till tidigare säsonger haft en väldigt hög lägstanivå.

Fjolårsderbyt mellan er blev en riktig publiksuccé, hur tror du årets derby kommer bli?

Svårt att sia om med tanke på att båda lagen ligger långt ner i tabellen. Men det känns som om fotbollen i Norrbotten har medvind och det här är den största matchen i Norrbotten.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det blir en tuff, tät och tempostark match som vi vinner med 2-0.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå 

Fredrik Waara Foto: Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Bildbyrån

Det blev oavgjort hemma mot Sleipner senast, vad är din bild av den matchen?

Vi skapar nog med målchanser för att vinna den matchen men tyvärr så är effektiviteten inte nog bra denna gång. Sen går vi bort oss vid en indirekt återerövring och släpper in ett mål med några minuter kvar.

Två matcher i rad har ni haft ledningen men tappat i slutskedet, hur påverkar det?

Det är kostsamt för oss eftersom kryss inte betalar sig särskilt bra. Mot Umeå är det nog ändå rättvist utifrån skapade målchanser. Senast borde vi ha avgjort tidigare.

Den här omgången gästar ni Piteå IF, hur väl känner ni till årets upplaga av Piteå?

Vi har bra koll på Piteå. De har haft det jobbigt med skador på viktiga spelare, när alla är på plats är Piteå ett bra lag.

Förra året blev det riktiga publikfester när ni möttes, vad tror du om årets inramning?

Jag tror nog att det blir mycket folk trots att vi båda har haft en jobbigare säsong än vid samma tid förra året.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Båda lagen behöver en seger så det blir en intressant drabbning. Det blir nog som vanligt ett derby fullt med kamp och känslor. Vi tror och hoppas på tre poäng.

Matchen spelas på onsdag den 6 juli klockan 19:00 på LF Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.