Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Piteå IF och IFK Luleå. Nykomlingarna Piteå har överraskat många med sin säsongsinledning och är högst inblandade i toppstriden, de har för övrigt en imponerande hemmasvit där de varit obesegrade i snart femhundra dagar. Luleå är även de inblandade i toppstriden men har ännu inte spelat ut hela sitt register, även om de har blivit bättre och bättre allt eftersom. Det kommer bli ett hett norrlandsderby med en helt fantastisk inramning på LF Arena i Piteå.

 

Banner600

 

Johan Norberg, Piteå IF

Johan Norberg Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Johan Norberg
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev oavgjort mot Dalkurd senast, hur ser du tillbaka på den matchen?

Det är en fantastiskt bra match från vår sida där vi möter seriens klart bästa lag, det är inget snack om det att Dalkurd är duktiga och spelar en riktigt bra fotboll. Vi fick ett ledningsmål och det var viktigt för oss, men då lägger Dalkurd i en högre växel och spelade ut hela sitt register och vi fick koncentrera oss på att försvara oss. Det stärkte oss att vi orkade stå emot halvleken ut, i andra halvlek mattades de av lite grann och vi bjöd in oss själva i matchen, ändå var det Dalkurd som tog ledningen och vi gick ner oss lite. Sedan bjöd de in oss lite genom att spela på resultat och vi tackade och tog emot och gick upp och kvitterade deras ledning.

Hemmasviten intakt, hur mycket betyder det för moralen att ha med sig?

Det är klart att en sådan svit kan bli en börda också, framförallt när det som senast är att Dalkurd tar ledningen med 2-1. Det är klart det är skön och fantastiskt att ha den i ryggen men samtidigt så vet man om att den kommer ta slut någon gång. Senast hade vi mycket publik på plats och det betydde mycket för både oss och dem att vi kunde förlänga sviten, man vill lite extra för dem.

Denna omgång gästas ni av Luleå, hur väl känner ni till dem som lag?

Väldigt väl, vi har ju inte mött dem i seriespel sedan 2010 när de van Division två. Vi har mött varandra under försäsongen och i DM så vi känner till varandra. Det här var det första man tittade på när matchschemat kom, när vi skulle få spela mot Luleå hemma, det skall bli kul att få jämföra sig med dem nu på riktigt.

Med derbymatcher kommer en viss inramning, hur tror ni det blir hos er?

Jag tror det kommer vara över två tusen personer på plats, givetvis många från Luleå och förmodligen från hela Norrbotten, så det blir nog en bra inramning. Sedan är det inte alltid att det blir så fin fotboll i derbyn utan det blir mycket hjärta och mycket kamp, det är en del av fotbollen och det ska bli riktigt kul.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer bli otroligt jämnt och tight och vi är ju två lag som vill spela fotboll, de bör väl ha pressen på sig att vinna eftersom de siktar på Superettan, vi har ingen press på oss vi skall bara gå ut och spela vårt spel. Det är inte omöjligt att det blir en delad pott poängmässigt i matchen.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå 

Fredrik Waara  Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

En stark bortavinst mot Brage senast, vad är din analys av den matchen?

De fick en drömstart med mål i den första minuten, men vi lyckades hålla fokus och spela som vi vill trots det. Ju längre matchen gick desto bättre kontroll fick vi.

Vad fanns där i den matchen som ni tar med er in i kommande omgångar?

Det hårda jobbet i försvaret och vårt uppbyggnadsspel.

Nu väntar en derbymatch mot Piteå på torsdag, vad vet ni om dem?

Ett bra fotbollslag med en grym intensitet i spelet. De har många individuellt skickliga spelare.

De har ett imponerande hemmafacit, vad betyder det inför matchen?

Inget som vi lägger någon vikt vid.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer att bli en jämn match. Kommer vi och Piteå upp i samma nivå som de senaste matcher så blir det en sevärd match för publiken. Förhoppningsvis kan vi ta med oss tre poäng hem till Luleå.

Matchen spelas på torsdag den 25 juni klockan 19:00 på LF Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Qviding FIF och Lunds BK. Hemmalaget Qviding har inlett serien på ett bra sätt och även om man tappat några poäng ligger man fyra i serien och har goda chanser att haka på i toppstriden hela vägen in i mål. Inför säsongen var det bara tränaren Bosko Orovic som trodde på laget men vid det här laget har nog fler fått upp ögonen för det välspelande laget. Gästerna från Lund har haft det tufft i säsongsinledningen och ligger just nu sist i serien, men även dåliga sviter kommer till ett slut.

 

Banner600

 

Bosko Orovic, Qviding FIF

Bosko Orovic Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Bosko Orovic
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Ni delade på poängen med Eskilsminne senast, vad minns du av matchen?

Ja du, att det var spel mot ett mål kan man väl säga, vi förde matchen fullständigt och det var väl ett rättvist resultat i första halvlek för vi var närmre 4-0 än dem var ett mål. Jag tycker att Eskilsminne är ett bra lag men vi förtjänade tre poäng, vi känner oss inte nöjda alls med den poängen vi fick med oss hem därifrån.

Det känns som ni blivit bättre och bättre under våren, vad beror det på?

Vi har en väldigt bred trupp med väldigt hög konkurrens, det är väldigt hög nivå i år framförallt i jämförelse med tidigare år. Vi har en hög nivå på träningarna och då utvecklas man konstant, man kan aldrig slå sig till ro utan man måste och vill hela tiden förbättra sig själv.

Ni skuggar toppen och kan utmana om kvalplatsen, pratar ni något om det?

Vi pratar bara om vecka för vecka faktiskt, det är vad vi har fokus på, man kan inte blicka längre framåt. Sedan är det inte kvalplatsen man skall fokusera på, loppet är inte kört för att stå som seriesegrare, man måste vara ödmjuk och det kan svänga snabbt inom fotbollen – även för serieledarna Trelleborg.

Till helgen tar ni emot tabelljumbon Lund, är det ett lag ni känner väl till?

Vi har precis som med de flesta andra lagen en bra koll på dem, jag såg matchen mot Kristianstad och där kämpade de på bra. Det är ett ungt lag och det har gått tungt för dem, men alla lagen i serien är svåra att möta. Det finns ett par duktiga spelare i laget som vi har stor respekt för, och givetvis även laget som helhet då.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer precis som i alla andra matcher att vara spelförande, vårt sätt att spela leder oftast till att vi för matcherna. Får vi in ett tidigt mål mot Lund kanske det går enklare för oss, men det är svårt att tippa något, jag hoppas i alla fall och tror så klart på att Qviding går vinnande ur matchen på lördag.

 

Georg Eterovic, Lunds BK

Georg Eterovic Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Georg Eterovic
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Det blev en storförlust mot Landskrona senast, hur minns du den matchen?

Vi hade en match tidigt i veckan mot Kristianstad och det visade sig att vi var lite stumma och återhämtningen räckte inte till för oss, det är ingen ursäkt men det spelade verkligen roll i matchen. BoIS var riktigt bra och enligt rapporter gjorde de en av sina bästa matcher den här säsongen. Vi hade bra perioder i matchen men var aldrig tillräckligt bra för att slå Landskrona. Målen de fick såg väldigt enkla ut men samtidigt så var det ett bättre lag för dagen som vi mötte.

Man kan inte säg annat än att det gått tungt för er, hur går tongångarna?

Vi visste på förhand om att vi hade en tung säsong framför oss, sedan är det så att med unga spelare så har de fått en kunskap i att det är lite tyngre än de kanske trodde det skulle vara. Spelarna är väldigt ambitiösa och vet vad dem vill, vi har nu spelat elva omgångar och alla växer och vi kommer bättre in i det hela tiden. Truppen är hela tiden intresserade av att prestera och bli bättre och jag tycker vi har en bra harmoni i truppen.

Vad krävs det av er för att ni skall kunna vända den negativa trenden?

För att vi ska ro i hamn det här måste vi prestera bättre i matcherna och hålla en hög nivå hela matchen, då kommer vi till slut att vinna matcher, så enkelt är det.

Denna omgång gästar ni tabellfyran Qviding, vad vet ni om dem som lag?

Jag tror alla vet att de är ett spelande lag och jag tycker personligen själv att det är det laget som spelar den bästa fotbollen i serien. Det är ett lag som tror på sin spelidé och som jobbar efter den, som lag är dem väldigt duktiga.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

På hemmaplan kommer Qviding äga mycket boll och det gör dem mot alla lag, vi kommer ha en strategi att försöka förstöra det men de kommer säkert äga mycket boll ändå. Vi tror alltid på vinst och jag är helt övertygad att vi kommer vinna den här matchen.

Matchen spelas på lördag den 27 juni klockan 16:00 på Valhalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.