Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Skellefteå FF och IFK Luleå. Det blir det första norrlandsderbyt lagen emellan i år och hemmalaget kommer till match revanschsugna efter fyra raka förluster. De är i det närmaste tvingade att ta poäng mot Luleå och vända sin negativa trend. Gästerna föll mot tabelltvåan AFC United i den förra omgången och känner nog att de vill studsa tillbaka till vinnarspåret så snart som möjligt igen.

 

Veckans Match NORRA Mindre 3-7

 

Krister Lundgren, Skellefteå FF

Krister Lundgren Foto: Idrottsfoto

Krister Lundgren
Foto: Idrottsfoto

Det blev en tung förlust hemma mot Forward senast, hur var matchbilden?

Första halvlek var ganska jämn, rätt lågt tempo och två lag som prioriterade försvarsspel, för oss handlade det mycket om att stoppa blodflödet för vi hade släppt in ganska mycket mål på sistone. Sen i början av andra halvlek fick de en billig straff, han som slog den halkade och fick en dålig träff, men vår målvakt halkade också och de tog ledningen. Tyvärr är vi inte lika mentalt starka som vi varit och målet gör väl att vi faller ihop lite samtidigt som Forward fick energi.

Ni har fyra raka förluster, hur skall ni göra för att vända trenden?

Framförallt handlar det först och främst om att få ordning på vårt försvarsspel igen, det är nummer ett och vi kommer att utgå från ett lågt försvarsspel och försöka hitta rätt och komma närmre varandra. Sen blir det när man är i en negativ fas att man börjar tappa lite och tänker man för mycket tappar man en tiondel, så det gäller att vi tränare försöker hjälpa spelarna att avdramatisera lite, det är en viktig bit.

På fredag gästas ni av Luleå, hur mycket vet ni om dem?

Vi har mött dem i två träningsmatcher, vi förlorade den första med 4-2 och den andra med 2-1 så vi behöver vara närmre match två. Luleå är ett etablerat Division 1-lag, de är starka på fasta situationer och är ett bra lag så det blir en härlig utmaning för oss. De har ett par spelare som sticker ut, Kallay är ju en härlig kvalitetsspelare tycker jag, så han skall helst ha så lite boll som möjligt. Men Luleå är mindre viktigt för oss just nu, det viktigaste nu är att i första hand få ordning på vårt försvarsspel.

Det är första derbyt mellan er i år, vad betyder matchen för fansen?

Vi lyckades vinna det första derbyt mot Umeå borta och det var en otroligt viktig seger i många avseenden, dels var det vår första trepoängare och dels var det en vinst mot ”storebror” Umeå. Det är väl egentligen Umeå som är vår främste derbymotståndare, men nu gäller det att ta en trepoängare för det skulle vara viktigt i många avseenden, framförallt när vi har Brage borta i nästa omgång.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Luleå kommer ha mer boll, det är jag övertygad om, och det kommer nog inledningsvis vara att vi försöker få till ett bra försvarsspel sen hoppas jag att vi kan komma med bra omställningar och vinna matchen med 1-0.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara Foto: Idrottsfoto

Fredrik Waara
Foto: Idrottsfoto

Det blev förlust i den förra omgången mot AFC, hur såg matchen ut?

Jag tyckte det var en ganska jämn match och vi började bra och hade en bra kontroll på matchen i den första halvleken, vi hade någon chans i början men skapade inte så mycket mer men behöll kontrollen på det hela. Sen gjorde de mål i början av andra men det förblev väl ganska jämnt, vi hade en boll i virket men de gjorde sedan mål och i slutet utökade dem till 3-1 och det blev slutresultatet. Det var väl en ganska jämn match men ibland blir det så här i fotboll.

Nu väntar ett derby mot Skellefteå, hur väl känner ni till dem?

Vi har mött dem två gånger på försäsongen så vi känner till dem ganska väl och nu har vi tittat på deras sista match mot Forward här så jag känner väl att vi har en ganska bra koll på Skellefteå.

Det finns en rivalitet mellan städerna i hockey, är det samma i fotboll?

Nej det är mycket lugnare i fotboll, jag vill se att dem finns kvar i serien så dem får gärna vinna alla matcher utom de mot oss. Det finns ingen stor rivalitet mellan oss, den stora rivaliteten är nog mellan Skellefteå och Umeå i så fall.

Ni är med mycket i Viasats sändningar nu, sporrar det er lite mer?

Det är riktigt roligt att folk kan följa oss lite lättare och det blir ju ett större intresse så det är bara bra tycker jag, sen hoppas jag såklart att dem kan se någonting riktigt bra här till helgen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas att vi kan, som vi försökte förra veckan, ta tag i matchen direkt från start, sen har väl dem inte så bra självförtroende nu när de förlorat ett par matcher, så kan vi ta greppet om matchen har vi en stor fördel av det. Om vi lyckas med det så tror jag att vi går vinnande ur matchen med 2-0.

Matchen spelas på fredag den 4 juli klockan 19:00 på Norrvalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 18:50. 

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Örgryte IS och IK Oddevold. Det är dags för säsongens första seriefinal när serieledarna tar emot tabelltvåan, Örgryte har gjort en bra vårsäsong hitintills och står inför den här omgången på åtta vinster, två oavgjorda, en förlust och tre poäng före Oddevold. Gästerna vann mot Skövde senast och behöver ta en trepoängare på måndagskvällen för att utmana om serieledning inför sommaruppehållet.

 

Veckans Match SÖDRA 3-7

 

Marcus Lantz, Örgryte IS

Marcus Lantz Foto: Idrottsfoto

Marcus Lantz
Foto: Idrottsfoto

Vinst borta mot Trelleborg senast, hur såg matchbilden ut?

Så som det var i första halvlek har det sett ut de senaste fem matcherna, vi spelar det spel som vi vill spela och kommer till mycket chanser. Sen blev vi lite ängsliga i andra halvlek och gick ner oss lite men det är något vi jobbar dagligen med, jag känner mig jättenöjd med den här matchen som helhet. Vi jobbar mycket med att vara koncentrerade och de andra lagen lever mycket på omställningar och försöker såra oss om vi slarvar och det är något som vi trycker mycket på.

Åtta vinster på elva matcher och ni toppar serien, är ni nöjda så här långt?

Ja det är vi ju, när man tänker på vad som händer i första matchen då vi fick George skadad och sedan i den tredje omgången när vi fick Hannes skadad, men de andra som fått chansen har verkligen tagit den chansen.

Nu väntar två tuffa matcher som är potentiella seriefinaler, är ni laddade?

Det är vi, pressen på måndag ligger ju på Oddevold, för de kan också läsa tabellen och förstår vad som händer om de skulle förlora mot oss, då har de sex poäng upp till oss och världens uppförsbacke. De har inte råd att förlora mot oss och vi kommer till spel med ett gott självförtroende och en bra trend.

På tal om Oddevold, hur mycket vet ni om dem?

Jag har sett dem ett par gånger och har ganska bra koll på dem, vi vet hur vi skall göra för att få poäng med oss och där kommer inte bli några överraskningar. De är ett storvuxet lag och slår en del långa bollar och är starka på fasta situationer. Vi måste vara koncentrerade hela tiden, men jag tror inte där blir några överraskningar som sagt, vi vet hur de agerar.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi är obesegrade på hemmaplan och alla lag som har kommit till Valhalla har stått med åtta-nio man på egen planhalva och det blir nog något liknande nu, motståndarna vet att det är jobbigt mot oss på vår hemmaplan. Oftast har de ett lågt försvarsspel och det är vi som sätter takten i matchen, det finns bara ett läge när vi spelar hemma och det är full fart. Om vi gör vad vi ska ordentligt så vinner vi den här matchen, så bra är vi, men slarvar vi och är okoncentrerade blir det tufft, gör vi det vi skall göra så får vi ett resultat med oss som vi gillar.

 

Jan-Erik Lien, IK Oddevold

Jan-Erik Lien Foto: Idrottsfoto

Jan-Erik Lien
Foto: Idrottsfoto

Vinst mot Skövde i den förra omgången, hur var matchen?

Tittar man på det spelmässiga känns det som att vi har bra koll på matchbilden och det känns som att vi hela tiden har ett övertag i spelet. Ser man till hur mycket vi skapar på offensiv planhalva bör man inte vara orolig. Våra anfallare skulle behöva göra mer poäng men just nu klickar det inte riktigt på den sista tredjedelen och det är väl något som vi arbetar mycket med här.

Ni ligger just nu tvåa i serien, är ni nöjda med vårsäsongen så här långt?

Det finns de som är kritiska mot oss för att vi inte vinner mer eller spelar bättre, men vi har mer poäng i år så här långt och vi kommer att ligga bra till oavsett hur de två sista matcherna innan uppehållet går. Vi spelar bra och har ett bra spel, nu skall vi bara få den sista pricken att ligga rätt så kommer det gå riktigt bra här.

På måndag väntar en bortamatch mot Örgryte, hur väl känner ni till dem?

Jag känner till dem väl och har sett dem åtskilliga tillfällen, jag har sett deras hemmamatcher och har sett dem mot Trelleborg senast. De har haft samma laguppställning på sistone och det verkar som att man kör samma gäng som vunnit matcher. Men vi skall försöka utnyttja vår längd och tyngd i den här matchen, de är ett lite mindre lag och vi kommer att gå på tyngd och kraft.

Det är en seriefinal, är det något som sporrar er lite extra inför matchen?

Vi har ju gjort det bra, både vi och ÖIS, det här blir omgång tolv och då är vi framme i en seriefinal och då har vi gjort det bra så det är vi nöjda med. Det blir nog en bra match mellan oss och ÖIS och vi kommer nog att ha med oss en hel del supportrar så det blir väl en inramning kring matchen likt en elitmatch.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att Örgryte fortsättningsvis kommer vilja spela sitt spel via mittfältet och deras kortpassningsspel samtidigt som vi kommer vilja utnyttja våra snabba spelare i omställningar och det kommer ge oss en 2-0 seger.

Matchen spelas på måndag den 7 juli klockan 19:00 på Valhalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com