Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Umeå FC och IFK Luleå. Det blir ett riktigt norrlandsderby på måndagskvällen och man kan väl hoppas att spelarna tänder till lite extra inför matchen och ger åskådarna en match att minnas. Hemmalaget Umeå hade inför året höga krav på sig både utifrån och från de egna leden men skador på nyckelspelare har lett till att de inte motsvarat förväntningarna. I toppen slåss däremot IFK Luleå om platserna och befinner sig för närvarande på femte plats i serien. Deras skyttekung Daniel Ahonen har skapat oreda i många försvar, kan han göra detsamma mot Umeå?

 

Veckans Match Mindre NORRA 06-18

 

Johan Sandahl, Umeå FC

En viktig vinst senast för er men bara nio poäng på tio matcher, vad tycker du själv om vårens resultat?

johan sandahlDet är väl ändå logiskt att det är som det är, vi har tappat 21 man och fått in 15 nya och av den stommen på 7-8 man som skulle utgöra startelvan har vi haft fem stycken skadade. Sen tycker jag att vi även haft lite otur i matcherna. Vi har spelat med ett väldigt ungt lag och har ibland blandat och gett, i vissa matcher har vi inte varit lika bra, som mot Selånger t.ex. Fast nu börjar spelare komma tillbaka och det känns bättre och bättre, nu måste vi ta fart här och samla in så mycket poäng vi kan i matcherna som är kvar innan uppehållet.

Skador drabbas alla lag av ibland och jag vet att ni tidigare har haft det tufft, har skadeläget börjat ljusna för er?

Vi har haft mycket skador, Fredrik Isaksson, Hampus Wallgren, Erik Lundström, Simon Mårtensson, Fredrik Wennebro, Danny Persson och Johan Larsson. Men vi börjar få tillbaka några spelare här och det blir bättre och bättre.

Det blir ett ”norrlandsderby” för er på måndagskvällen, hur påverkar det spelarna inför matchen?

Jag tror inte att det är ett så hett derby ändå, det blir nog inte en större grej av det för det pratas inte om de på det viset, inte bland spelarna i alla fall. Den där spänningen som brukar infinna sig annars vid derbyn har inte gjort det nu och jag tror att vi mer vill visa hur bra vi egentligen är nu när spelare börjar komma tillbaka.

Ert motstånd är IFK Luleå, vad vet ni om dem?

Jag har ganska så bra koll på Luleå och har mött dem innan, dem har samma tränare och stora delar av truppen kvar från förra året och det blir ju så när man kan behålla samma lag att man brukar kunna fortsätta med goda resultat. Vi känner att vi har en bra koll på dem och det tror vi att dem har vad gäller oss också.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag tror att vi kommer vara ganska anfallsglada, båda lagen kommer nog att spela samma försvarsspel men offensivt kommer vi vara det starkare laget i egenskap av hemmalag. Det lag som har det starkaste försvarsspel kommer att vinna matchen, jag tror att det är vi som blir det laget och att matchen slutar 2-0 till oss.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Trots 0-3 sist mot Sirius ligger ni på en femteplats och är med och slåss om platserna i toppen. Vad känner ni själva, hur långt kan det som ni har byggt upp räcka i år?

23H 3595Jag vet faktiskt inte, i den senaste matchen tycker jag att vi spelar en bra fotboll fram tills de gör 2-0 på oss efter att vi strulat till det för oss lite väl enkelt. Men sett till det hela gör vi en bra match och kan vi spela så alltid kan det gå riktigt bra. Vi har dock en tunn trupp och skulle vi få lite fler skador emot oss blir det kämpigt. Vi får se om vi eventuellt kommer förstärka truppen under uppehållet, vi har ju tappat några spelare och har bara sexton stycken tillgängliga just nu, det blir väl lite för tunt om man ska hålla i det långa loppet.

Skador är alltid jobbigt att drabbas av, hur ser ert skadeläge ut just nu?

Det är väl bara Simon Brännström som eventuellt tvingas sluta eftersom hans korsband gått av för andra gången, i övrigt är alla andra tillgängliga vilket är tur med tanke på vår tunna trupp. Vi dras inte heller med några avstängningar så vi kommer till match med bästa möjliga manskap på måndag.

Den här matchen blir er närmsta bortamatch och ett riktigt norrlandsderby, hur påverkar det er uppladdning inför matchen?

Inte på något speciellt sätt, inte mer än att det är en veckomatch och för de som spelare som arbetar har vissa tagit ledigt då vi åker buss dit under eftermiddagen. Det är nog mest skriverier om det i tidningen.

Ni ställs mot Umeå FC, vad vet ni om dem som lag idag?

Jag har fått lite rapporter om dem, när jag såg dem spela tidigt i år mönstrade de en backlinje med fem man i, det gör dem tydligen inte nu. De hade stora krav på sig själva innan säsongen rullade igång men har haft lite otur med skador på tongivande spelare vilket lett till att de inte motsvarat förväntningarna. När de väl får ihop det kommer de att bli svåra att slå, vi får hoppas att dem inte hinner få ihop det innan de möter oss i alla fall.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Det blir nog en ganska jämn match, jag tycker att vi har blivit bättre och bättre spelmässigt. Vi kommer nog att ha lika mycket boll som Umeå och eftersom grabbarna är riktigt revanschsugna efter Sirius förlusten vinner vi det här. Jag tror att det blir 2-1 till oss och Kallay blir dubbel målskytt.

Matchen spelas på måndag den 24 juni, klockan 19:00 på T3 Arena. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Torslanda IK och IF Sylvia. Nykomlingarna Torslanda har överraskat många under våren med sitt tighta försvarsspel som lett dem till viktiga poäng. Laget ligger för närvarande på en tionde plats i Söderettan men i en så jämn serie skiljer det bara sex poäng upp till motståndarna Sylvia på tredje platsen. Sylvia har visat styrka i år och det med ett väldigt ungt lag på banan, dem är ett spelande fotbollslag som gillar att vara det spelförande laget i matcherna. De har en vass anfallare i Allan Borgvardt som säsong efter säsong levererar mängder av mål, om han kommer till spel blir det intressant att se hur Torslandas defensiv står sig mot en av seriens bästa anfallare.

 

Veckans Match Mindre SÖDRA 06-18

 

Tomas Östlund, Torslanda IK

Tung 4-1 förlust mot Lund senast, vad har ni talat om efter matchen?

tomas-stlundVi har väl talat lite grann om att vi har känt under säsongen att vi har varit bra på att försvara oss men haft svårt att göra mål i matcherna, de senaste två veckorna har vi talat om att ändra vårt spel lite så att vi kan börja sätta dit bollarna. Det har kanske gjort att vi tappat lite det vi är bra på, att vi till viss del gått ifrån vår styrka för att förstärka den biten, men det blev en läxa för oss nere i Lund.

Ni ligger på en tionde plats idag, vad tycker du själv om vårens resultat?

Jag tycker väl kanske att vi skulle haft några poäng extra i några matcher där vi känner att vi blivit lite väl hårt straffade och fått helt felaktiga domslut emot oss som genererat att vi förlorat matcherna. Två poäng till tycker jag åtminstone att vi borde haft med oss.

Har ni några skador i truppen som stör inför matchen?

Vår lagkapten drogs med en svår meniskskada förra året vilket höll honom borta från fotbollen hela året, nu fick han en smäll mot knät i matchen mot Lund och han hade en dålig känsla efter matchen, nu får vi se vad läkarna säger. Han kommer i alla fall inte vara tillgänglig till helgen och det är förstås jobbigt för oss att tappa vår lagkapten. Annars har vi fullt manskap, de spelare som var avstängda mot Lund är tillbaka också.

Ni tar emot IF Sylvia denna omgång, vad vet ni om dem?

Jag har inte sett dem live själv men har pratat en del med Utsikten och Qviding om dem. De har många skolade spelare från IFK Norrköping och är bättre framåt än bakåt, vi får se upp med deras forwards som har gjort en del mål, det är min uppfattning om dem.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag hoppas och tror, för känslan inom gruppen är densamme, att vi kommer bli mycket tightare än vi var mot Lund, som för övrigt var den första matchen vi släppte in mer än två mål. Framförallt vill vi hitta tillbaka till vårt eget spel igen, det kommer bli en mycket jämn match och jag tror att vi kan klara av en poäng, 1-1 tror jag att det slutar.

 

Robert Hagert, IF Sylvia

En stark vinst mot Trelleborg för er senast, vad har ni tagit med er från matchen?

IMGP5200_200Det är väl framförallt våra bättre perioder, vi hade två sämre perioder – en i varderas inledning av halvlekarna, annars spelar vi riktigt bra och skapar väldigt mycket chanser och det är väl något vi tänker ta med oss till nästa match.

Ni matchar många unga spelare i Sylvia, hur har de anpassat sig till spelet i division ett?

Det är väl både och men framförallt är det mest positivt, jag tycker att många av dem har gått in och tagit bra för sig. Men sen är det så med unga spelare att efter ett tag när man kommit in och kört får man en liten dal. Vi har några spelare som har gjort det jättebra, Johan Andersson och Martin Andersson har till exempel haft en bra nivå hela vägen. Ken Sema är också en spelare som har gjort det väldigt bra men tyvärr har han varit skadad de sista två matcherna.

Hur ser det ut på skadefronten för er del?

Vi har några på skadelistan sen gammalt, men de har börjat vara med i vissa delar av träningen, Armando Ibrakovic och Oliver Lönn som båda åkte på korsbandsskador ifjol. Jesper Svensson, född -94, åkte på en korsbandsskada här och blir borta resten av säsongen, sen har vi Marcus Hansson som för tillfället går skadad, samt Allan Borgvardt som är tveksam till spel i helgen. För Ken Sema gick axeln ur led för ett par matcher sen och är troligtvis inte med till helgen heller, just för tillfället är vi skadedrabbade.

Nu möter ni nykomlingarna Torslanda till helgen, vad vet ni om dem?

Dem var väl med för två-tre år sen och eftersom det är mitt fjärde år här vet man väl lite om dem. Vi är förbereda på att deras plan sviktar en hel del, den håller väl inte riktigt måtten utan är mindre än vad den egentligen ska vara. Dem löper oerhört mycket för de är väl medvetna om det med måtten och utnyttjar det så gott de kan. Man kan väl säg att vi har lite grann koll på dem.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag tror att det kommer bli en ganska tuff match med tanke på deras plan, vi är inte vana vid gräset på så sätt och det kommer nog bli en hel del kamp, men jag tror att vi går vinnande ur det med 2-0.

Matchen spelas på söndag den 23 juni, klockan 17:00 på Torslandavallen. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.