Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Västerås SK och IK Brage. De två topptippade lagen ställs mot varandra i en tidig seriefinal på måndagskvällen. Det lär bli gott om folk på läktarna som stöttar sitt lag, oavsett vem man håller på av de som spelar, och det kommer bli en magisk inramning. På plan är det två välspelande lag som möts, det är mycket på spel och ingen av dem vill tappa mark. Det kommer va en kamp in i det sista om poängen.

 

2017-06-21 21_33_16

 

Johan Mjällby, Västerås SK

Johan Mjällby Foto: Bildbyrån

Johan Mjällby
Foto: Bildbyrån

Det blev mållöst borta mot Sollentuna senast, hur är din bild av den matchen?

Min bild av matchen är att det nästan var som jag förutspått, Sollentuna är skickliga på att stänga igen spel genom dem. De försvarade sig som lag väldigt bra och var farliga i sina omställningar, och det var väl så matchen såg ut i stora drag. Vi matchade dem i lagarbetet och jobbade hårt men vårt anfallsspel var trubbigt och stämde inte, det var det ju också för att Sollentuna gjorde det bra. Men vi tar med oss ett bra försvarsspel, både i spel och på fasta situationer, men vårt anfallsspel var inte tillräckligt bra för att kunna vinna matchen.

Ni står noterade på 21 poäng på tio omgångar, vad tycker du om er vårsäsong? 

Det är mer poäng än förra året efter tio omgångar, vi har haft en bättre defensiv än ifjol, offensiven har kanske inte stämt lika bra men vi har haft ett bättre spel. Jag är relativt nöjd för spelarna har gett allt så här långt. Jag är nöjd med prestationen i sju av de tio matcherna.

Det är serieledande Brage som gästar er denna omgång, hur mycket vet du om dem?

Vi har ju spelat mot dem i genrepet inför säsongen och har sett dem ytterligare en gång. Vi har en bra koll på dem och de har imponerat mycket och fått till det bra. De har rekryterat bra inför säsongen och jag tycker att de både lagmässigt och spelmässigt ser riktigt bra ut. Vi andra lag i serien får acceptera att Brage just nu är seriens bästa lag, och det skall bli kul att få sätta tänderna i det och försöka få till ett bra resultat mot dem.

En tidig seriefinal, vad tror du om inramningen och dess betydelse för matchen?

Jag förväntar mig att den här matchen skall dra till sig ett stort intresse och att det skall komma en stor skara människor på matchen. Det sätter ju extra krydda på matchen och boostar ju spelarna, förhoppningsvis kan vi höja oss till det också. Vi har många som kommer på våra matcher och den här matchen borde dra till sig ett än större intresse, tycker man. Vi hoppas vi får publiken med oss i ryggen så det kan bli en viktig boost för oss i matchen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag har inte bestämt de praktiska direktiven än, det är något vi jobbar med under veckan. Vi har lite bekymmer med spelarnas friskhet och kommer behöva avvakta lite för att se vilka som är tillgängliga och inte, det avgör vilka jag förfogar över till matchen. Vi har en stor respekt för Brage, deras form och hur de spelar. Normalt sett vill vi styra spelet och vara det laget som har mest boll, men vi ställs mot en skicklig motståndare och det kommer bli viktigt för oss att ligga rätt i försvarsspelet och lägga den grunden för att kunna vinna matchen.

 

Bengt Ottosson, IK Brage

Bengt Ottosson Foto: Bildbyrån

Bengt Ottosson
Foto: Bildbyrån

Tre nya poäng mot Assyriska senast, hur låter din analys av matchen?

Vi började väl ganska starkt och var bättre än dem den första kvarten och skapade ett par lägen som vi inte gjorde mål på. Sen tappade vi momentum lite och de kom in i matchen lite, även om vi hade ganska bra koll, men sen gjorde de ett ledningsmål och det var lite skakigt resten av halvleken även om vi i slutet av den kunde visa kvalité i vårt passningsspel och kunde kvittera precis före paus. Sedan i början av andra är vi klart bättre och det är inget snack om det, vi dödar väl också matchen när vi går upp till 4-1. Sedan kom de tillbaka lite och fick skapa chanser och ett mål men de var väl inte direkt någon fara mer än så.

Ni har satt er i ett riktigt bra läge under vårsäsongen, hur långt kan det bära?

Fortsätter den här gruppen att jobba som den har gjort och vara fokuserade på det vi har sagt skall vara så kan det bära långt. Vi kan vinna varje match och vi jobbar med att bryta ner det till det, sedan får vi se i november vad det står i tabellen.

Den här omgången gästar ni Västerås, vad vet du om dem som lag i nuläget?

Jag tror vi känner varandra ganska bra, det är som vanligt man kommer ha full koll på vad de har gjort hitintills men så är det en ny match och då kan allt hända. Men vi känner till varandra och det är två lag som gillar att spela fotboll, och jag tycker nog att vi har en bra koll.

Ni var de topptippade lagen inför säsongen, vad tror du om inramningen av matchen nu?

Jag tror att det kommer bli en fantastisk match på många sätt och man känner på förhand att man är väldigt sugen på att åka dit och lira. Jag vet det kommer många från Borlänge som åker ner och ser matchen och Västerås har ett stort publikstöd också. Det var någon som sa att det här är den största matchen enskilt på länge för klubben, och det är väl så det kan kännas lite runt omkring just nu.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer bli en väldigt tuff match, så är det, sen tror jag det kommer bli en väldigt bra fotbollsmatch mellan två lag som vill ha kommando och skapa chanser på eget bevåg. Resultatet siar jag inte om, men jag tror att vi kommer göra en bra match så får vi se hur långt det räcker. Det vill säkert Västerås också göra så jag vet om att det blir väldigt tufft.

Matchen spelas på måndag den 26 juni klockan 19:00 på Solid Park Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Utsiktens BK och Assyriska BK. Det är dags för det andra göteborgsderbyt i rad och denna gången ställs de två lagen som delar arena mot varandra. Det lär vara många kända ansikten i lagen och det är ingen högoddsare att många av spelarna känner varandra. Man vill aldrig förlora mot en vän och det blir en match-i-matchen. Även denna matchen spelas på måndagskvällen och vi har ett lag i vardera ände av tabellen, men det är det ingen som minns när domaren blåser igång en derbymatch.

 

2017-06-21 21_34_09

 

Bosko Orovic, Utsiktens BK

Bosko Orovic Foto: Bildbyrån

Bosko Orovic
Foto: Bildbyrån

Det blev en förlust borta mot Husqvarna senast, hur ser din bild av matchen ut?

Vi spelade väl inte fotboll direkt, jag tycker inte att något av lagen stack ut. Var har varsin halvlek, det var inget spel på marken utan det var mest spel i luften. Vi tog ledningen rättvist, men spelade inte den fotboll vi vill spela. Husqvarna gjorde det bättre än oss i andra och vinner väl rättvist sett över nittio minuter. Men jag är inte nöjd med underlaget, det blir en annan sport man spelar. Det är tråkigt för svensk fotboll att man får bedriva fotboll på en sådan plan. Jag är övertygad om att det hämmar Husqvarna också för de vill ju spela fotboll.

Ni är med i toppen, fyra poäng bakom Landskrona, är du nöjd med er vårsäsong?

Det beror lite på, jag känner mig nöjd med sättet som vi har spelat i vissa matcher. Men vi har matcher där det har varit sämre planer och då har vi inte kunnat bedriva en fotboll som vi vill göra, så vi är inte helt nöjda med vår vårsäsong. Det ska vi inte göra. Förhoppningsvis kommer det förbättra sig lite för nu går vi mot bättre tider och bättre planer, så vi hoppas att det kommer ge resultat för oss.

Den här omgången gästas ni av Assyriska, hur väl känner du till dem?

Väldigt väl, det är ju våra grannar. Vi har bra koll på dem och de har så klart bra koll på oss också. Det kommer bli ett hett derby, det är ingenting att snacka om. Jag har ju även varit tränare där för några år sedan, så det är en klubb som jag personligen känner väldigt väl till.

Ni delar arena, spelarna känner varandra och du och Korosh är vänner, vad betyder det?

Det är klart det har betydelse, en väldigt stor betydelse. Det blir en viss rivalitet på ett kompisaktigt sätt, man vill lämna matchen som vinnare. Det har ingenting med serien att göra utan det är matchen i matchen som är viktigt. Man vill ta sina tre poäng så man kan retas lite internt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror ju på att vi vinner. Matchens karaktär är svår att sätta, det beror på vad Assyriska gör, men jag tror ju att vi är det spelförande laget för det brukar vi vara.

 

Korosh Hatami, Assyriska BK

Korosh Hatami Foto: Bildbyrån

Korosh Hatami
Foto: Bildbyrån

Oavgjort hemma mot Qviding senast, hur lyder din analys av matchen?

Vi var inte tillräckligt skarpa i första halvlek, vi spelade för mycket i slowmotion och var absolut inte nöjda med vår första halvlek. I halvtid pratade vi om att bli tightare mellan lagdelarna och att vi ville ta över spelet i andra halvlek, det gjorde vi också och spelade stundtals riktigt bra. Men man ska säg att när vi gick för 2-1 så är de också nära att göra 2-1 så det var väl rättvist med oavgjort, det var ett steg i rätt riktning för vår del, känner vi.

Tio poäng på lika många matcher, vad tycker du om er poängskörd under våren?

Nej, det är vi inte nöjda med. Vi skulle haft någon poäng till, vi känner att vi varit med i matcherna box till box men har släppt lite för lätta mål bakåt och det har man inte råd med i den här serien. Men vi har stått upp bra mot alla lag och har varit med i matcherna, men känner att vi har släppt in för enkla mål. Vi hade ju velat ha mer poäng efter tio matcher.

Nu väntar det andra derbyt i rad, Utsikten denna gång, vad vet du om dem?

Vi har mött dem i en cupmatch på försäsongen och vi vet att det är ett lag som är rätt så fysiska och passningsorienterade. De har många namnkunniga spelare med rutin från elitfotbollen. Det är också ett lag som satsar hårt för att vinna serien. Sedan är det ju Anders Dovblads gamla parhäst som leder laget förstås, haha.

Ni delar arena, spelarna känner varandra och du och Bosko likaså, vad betyder det?

Det är klart spelarna känner varandra och en del har också spelat med varandra och det är klart det alltid är roligt att spela mot folk som man känner. Men när väl matchen är igång är det ingenting man tänker på, då är det en match som alla andra. Jag är övertygad om att vi alla vill vinna lika mycket, sen att det är derby och så det spexar ju till det hela lite extra.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag känner att vi är på gång och jag känner att vi har en bra möjlighet att vinna matchen. Jag känner att om vi ska göra det måste vi få till ett bra anfallsspel. Det kommer nog vara lite smågrinigt och en hel del kamp, men jag tror att vi vinner – känslan är så.

Matchen spelas på måndag den 26 juni klockan 19:00 på Ruddalens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.