Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Akropolis IF och Södertälje FK. Det blir ett spännande stockholmsderby på måndagskvällen när Södertälje FK gästar Spånga Idrottsplats och Akropolis IF. Hemmalaget har en bra svit nu där man är obesegrade i sju omgångar, gästerna har efter en bra inledning haft det lite kämpigare de sista matcherna, man lär dock vara rejält revanschsugna efter matchen mot Brage senast. Det lär bli både hett, känslofyllt och mycket kamp i matchen, precis som det skall vara när derbymatcher spelas.

 

Banner600

 

Giannis Tsombos, Akropolis IF

Giannis Tsombos Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Giannis Tsombos
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Ni knep en stark trepoängare borta mot Forward senast, beskriv matchen?

Det var en förväntad matchbild att det skulle vara tufft och tight och att de skulle trycka på det fysiska. Vi stod upp bra, fysiska lag är något vi brukar kunna klara av bra. Vi försökte straffa dem på den sista tredjedelen och vi kom runt mycket på kanterna. Vi gick bort oss lite när de gjorde sitt första mål men vi gjorde sen ett riktigt snyggt kvitteringsmål. I andra halvlek fortsatte vi och gjorde även vårt vinstmål då, de tryckte på mot slutet men jag tycker det var en rättvis seger.

Obesegrade i sju raka omgångar, vad har varit framgångsnyckeln till det?

De första tre matcherna var en tuff start för oss, många spelare är nya på den här nivån och det tog lite tid att anpassa sig men nu spelar vi som en enhet och släpper inte till så mycket. Det är väl det som är framgångsnyckeln då, att vi är en enhet och gör allting tillsammans, sen får jag också påpeka att vi har många unga spelare i laget, spelare som är hungriga och som vill något med fotbollen.

Ni har lyckats klättra upp och utmanar nu topplagen, hur ser ni på det?

Egentligen inget alls, vi tar en match i taget för det är spå pass tight i serien, Förlorar man en match så trillar man ner några placeringar. Vi tar en match i taget och fokuserar fullt ut på den och det är något vi pratar mycket om i laget.

På måndag tar ni emot Södertälje, hur mycket vet ni om dem som lag?

Hyfsat mycket skulle jag säg, vi är från Stockholm båda två och vi känner både spelare och ledare där. Jag har själv spelat med deras andretränare förut, jag tycker att vi borde ha ganska bra koll på varandra.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att vi kommer vara stabila men Södertälje är ett av de lagen som skapar mycket chanser, de är duktiga på det, men jag tror vi kommer stänga till dem för det är vi duktiga på. Sen hoppas jag att vi, precis som senast, får ordning på våra kombinationsspel och får utdelning på det. Målet är självklart att ta tre poäng mot Södertälje men jag tror kanske det blir en tightare match än vad andra tror.

 

Pascal Simpson, Södertälje FK

Pascal Simpson Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Pascal Simpson
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Det blev en blytung förlust mot Brage senast, hur analyserar du matchen?

Det var en tung förlust och vi har haft en lite tyngre period nu de senaste veckorna där vi vissa matcher ändå har spelat bra och skapat mycket utan att göra mål. I den här matchen tycker jag inte att vi spelade så bra offensivt och nu känner vi att vi har nått botten och det är så, man hamnar där man hamnar ibland och det viktigaste är att man tar sig därifrån. Den enda vägen att ta sig därifrån är att se till att jobba ännu hårdare och det är där som vårt fokus ligger just nu.

Efter en bra inledning har det gått lite tyngre för er, vad beror det på?

Det är inget nytt att nykomlingar oftast börjar ganska så bra men när det börjar bli vardag så kommer tiden ikapp en. Vi började med en riktig smäll i premiären men hade sedan en bra period och då smyger det kanske på sig en viss trygghet. Sedan kommer något domslut och något sämre resultat och då kommer det en svacka. Nu får man göra något åt det så svackan inte blir djupare, jag tycker att vi gör mycket bra men vi behöver bli bättre på vissa saker bland annat försvarsspelet och hur vi agerar som lag, det är otroligt små marginaler i serien.

Nu väntar formstarka Akropolis, vad vet ni om dem som lag i dagsläget?

Vi vet ganska mycket om dem, vi har ju mött dem på försäsongen och jag tycker att det är ett organiserat lag, dem håller sig till sin spelidé. Sen kanske de inte har några toppar som sticker ut på varje position men det är ett väldigt stabilt lag. Jag är inte förvånad att de ligger där de ligger för det är inget snack om att det är ett bra lag. Nu skall killarna vara lediga lite kring midsommar men vi har fokuserat och fortsätter att fokusera på Akropolis-matchen.

Det blir väl lite av en derbykaraktär på matchen, vad betyder det för er?

Det betyder mycket, killarna känner ju varandra, det blir alltid lite mer känslor i derbyn. Vi har spelare som spelar hos oss nu som tidigare har spelat i Akropolis så det kommer att bli en ganska så intressant match. Det är väldigt sällan som det blir välspelade matcher när det är derbyn och det tror jag inte det blir nu heller. Det kommer vara mycket kamp och det kommer vara misstagen som avgör vem som går vinnande ur matchen tror jag. Sen vet jag inte riktigt hur mattan och arenan är där på Spånga, men vi laddar och kommer rejält taggade till matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror som sagt att det blir väldigt mycket kamp, det kommer inte bli speciellt mycket bra spel tror jag. Självklart kommer lagen i perioder att rulla men det kommer mestadels bli kamp. Jag vet hur svårt det blir att möta ett lag som har några förluster i bagaget när man själv har gått väldigt bra. Akropolis är självklart favoriter, det har gått bra för dem och de har hemmaplan men vi kommer göra allt för att få med oss poäng från matchen, det finns inget annat.

Matchen spelas på måndag den 22 juni klockan 19:00 på Spånga IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Trelleborgs FF och Örgryte IS. Det här är en match som inte behöver någon längre beskrivning, två anrika föreningar ställs mot varandra i en seriefinal på Vångavallen i Trelleborg. Hemmalaget har sju raka segrar och toppar just nu serien och sju poäng bakom dem skuggar gästerna. Det lär bli mycket känslor, såväl på som utanför plan, i den här matchen och det är inte omöjligt att det blir en av de mest besökta matcherna nere på Söderslätt i år. Vi ser fram emot en publikfest på söndag.

 

Banner600

 

Patrik Winqvist, Trelleborgs FF

Patrick Winqvist Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Patrick Winqvist
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

En uddamålsvinst mot Höllviken borta senast, hur minns du matchen?

Jag tycker väl att den matchen var ganska fysisk emellanåt, de var ganska tända och några av dem var kanske övertända och då blev de straffade för det. Vi gör väl en okej första halvlek, och samma sak i andra men där lyckas vi inte stänga matchen som vi ville. Då bjöd vi in dem lite i matchen med fasta situationer och så länge det bara står 1-0 trycker dem på för en kvittering så klart. Vi borde drivit spelet bättre och skapat oss bättre marginaler, även om det är skönt att vinna med 1-0 vill man ändå känna att vi är där. Det var viktigt att vinna även om vi inte spelade på vår absoluta topp och det är vad vi tagit med oss från matchen.

Det har blivit sju raka vinster, vad betyder det för ert självförtroende?

För varje vinst blir vi ju stärkta i vår tro att vi är på rätt spår, vi vinner matcher på olika sätt vilket också är en styrka hos oss, vi vinner någon match på egen kraft och väldigt bra anfallsspel. Någon match har vi vänt underläge och vunnit, nu senast vinner vi med uddamålet och fick visa att vi är bättre på att försvara oss och vara starka i de bägge straffområdena. Vi har vunnit på olika sätt och det stärker gruppen, vi har varit med i alla matcherna och det har också varit viktigt för oss. Vi har alltid haft medel att komma tillbaka i matcherna och det är en styrka hos oss att vi ständigt är farliga för motståndarna.

Till helgen väntar en seriefinal mot Örgryte, vad vet ni om dem som lag?

Vi vet att det är ett spelskickligt lag med ett bra bolltempo i sitt passningsspel. De är skickliga på att vända spelet och komma till avslutslägen, de gör också en hel del mål framåt så jag tycker nog att det är ett av seriens absolut bästa lag. Det är en sporre för oss att möta dem med det läget vi är i just nu, vi har allt att vinna. Vi har tittat på dem på video och såg dem på plats i Höllviken häromveckan, vi har sett dem en hel del och kan dem väldigt bra. Det är rutinerade spelare med mycket erfarenhet, det påminner en hel del om vår trupp med rutinen och så.

Att det är två lag med en fin historia, vad lär det betyda för inramningen?

Jag hoppas det kommer folk och att det blir ett intresse kring matchen och lite publikstöd från de två klackarna. Det ska bli trevligt och jag hoppas att folk ser att det finns hög kvalitet på fotbollen i division ett. Både Örgryte och Trelleborg är klubbar som strävar efter att nå högre och vi vill båda ta steget mot elitfotboll igen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Örgryte kommer vilja ha boll ganska mycket och driva spelet, vi kommer vara solida bakåt och försvara oss väl. Sen tror jag att en individuell skicklighet avgör en match som denna, som alltid kommer den avgöras i straffområdena. Sedan tror jag alltid på vinst för vår del, jag tycker att vi har den typen av spelare som kan göra det lilla extra och jag hoppas dem kan göra det i den här matchen också.

 

Marcus Lantz, Örgryte IS 

Marcus Lantz Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Marcus Lantz
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev tre poäng mot Oskarshamn i söndags, vad tycker du om matchen?

Första halvtimmen är årets bästa prestation, vi spelade fantastisk offensiv fotboll och borde ha avgjort matchen där, men sen får vi ett skitmål emot oss på en kontring och då är Oskarshamn inne i matchen igen. Sedan gör vi ingen bra start på andra men tar oss tillbaka och tar över matchen och vinner också den, det skulle aldrig blivit så spännande om vi hade avgjort det hela redan i första.

Ni har tre raka vinster och ligger just nu tvåa i tabellen, vad gör er så bra?

Hela året har det varit att när vi spelar och gör vad vi ska har vi en högsta nivå som är ruskigt hög, men om vi kommer ner i lite dalar så är vi inte tillräckligt bra helt enkelt. Vi måste se till att vi inte kommer ner i så djupa dalar och när vi har dalar så måste vi se till att vi inte har dem så länge. Vi är inne i en bra fas nu och det visar resultaten i de senaste tre matcherna också.

På söndag väntar serieledarna Trelleborg, hur mycket vet ni om dem?

Vi har sett dem både på plats och på video så vi har bra koll på dem så det blir inga överraskningar så sett. Vi har ju sett dem på både video och på plats så vi vet hur de kommer spela om de inte gör något helt oväntat då det vill säga.

Det är två anrika föreningar, vad tror du om inramningen av matchen?

Jag vet inte men förhoppningsvis kan det komma lite mer folk än det brukar när det är en seriefinal. Det vore kul för killarna om det kommer lite extra folk och även kul för oss runt omkring. Det vore riktigt kul med en bra uppslutning.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är väl första gången i år där vi inte är favoriter och känner att det är vi som har pressen på oss, det är Trelleborg som leder serien och som det gått bäst för. I alla andra matcher vi spelat har vi haft bollen i 80 % av matchen och motståndarna backat hem, nu blir det nog en lite annorlunda matchbild. Jag brukar aldrig tippa på våra matcher men jag hoppas att vi gör en bra prestation och att det blir en bra match som många kommer och tittar på.

Matchen spelas på söndag den 21 juni klockan 16:00 på Vångavallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.