Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.


Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan AFC United och IFK Luleå. Hemmalaget har haft en bra vår och ligger för närvarande tvåa i serien, fyra poäng efter serieledande Frej, som man föll mot i en tidig ”seriefinal” i förra omgången. Gästerna kommer till Solna med ett stärkt självförtroende efter två bra matcher, de är seriens målfarligaste lag och kommer med all sannolikhet att ge serietvåan en rejäl match om trepoängaren.

 

Veckans Match NORRA Mindre 25-6

 

Özcan Melkemichel, AFC United

Özcan Melkemichel Foto: Idrottsfoto

Özcan Melkemichel
Foto: Idrottsfoto

Förlust mot Frej senast, hur såg matchbilden ut?

Matchen var väl okej från vår sida, det finns många bitar i matchen som jag tyckte var bra, sen får dem ett ledningsmål som passade dem väldigt bra.
De låg väldigt tight i sitt försvarsspel och ställde om snabbt. De flesta anfallen de hade var slarv från vår sida, de utnyttjade sina målchanser bättre än oss
och om vi hade förvaltat våra lägen vi skapade hade matchen kunnat sluta annorlunda.

Åtta segrar på tio matcher, vad tycker ni själva om er inledning?

Den måste väl vara godkänd? Innan dess har AFC de senaste åren varit ett bottenlag och inte varit vana vid en sådan här situation. Men vi har från början sagt att vi skall ta en match i taget och försöka hamna någonstans i mitten av tabellen. Men jag tycker att grabbarna hela tiden växer och de har anammat spelidén, vi arbetar hårt för varandra och är försvarsstarka, och nu har också anfallsspelet kommit igång. Jag vill tro att vi kan fortsätta vara framgångsrika.

Ni ligger för närvarande tvåa i serien, vad är det som gör er så bra?

Vi hade många träningsmatcher inför säsongen. Det kändes väl inte jättebra i alla matcher, och vi tittade över på hur vi ville spela, vad kunde vi göra för att få ut maximalt av alla spelare. Vi valde att sätta försvarsspelet först och främst och började arbeta grundligt med det så att alla förstod vad som krävdes. Sedan kom matcherna i cupen mot bra motstånd och där gjorde vi bra prestationer i matcherna och vi hade nog kunnat ta poäng från alla lagen.
Vår tro på vårt försvarsspel växte där, och har följt med sedan dess. Även om vi prioriterat försvarsspelet, har anfallsspelet växt under tiden och har nu lossnat.

På söndag gästar Luleå er, hur mycket vet ni om dem?

Jag har sett deras två senaste matcher på video, och jag måste säg att dem imponerar på mig! Det är ett mycket skickligt spelande lag, de är offensivt lagda och jag måste ge dem beröm för den biten. Jag har sett dem mot Dalkurd borta och senast mot Valsta hemma där de körde över motståndet. Det är ett bra lag och jag har all respekt för dem.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är två spelande lag. Vi har ambitionen att vinna alla matcher vi spelar, men det kommer bli tufft. Men om jag får säg mitt, så måste vi ha en hundra procentig prestation om vi skall slå Luleå och jag hoppas och tror att vi har det på söndag. Vi är väldigt revanschsugna efter matchen mot Frej, det kommer bli tufft men vi vill självklart vinna matchen.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara Foto: Idrottsfoto

Fredrik Waara
Foto: Idrottsfoto

Ni slog Valsta Syrianska med 4-1 i den förra omgången, hur var matchen?

Jag tyckte att första halvlek var jättebra, vi hade nog kunnat leda med 6-0 kändes det som men vi lyckades dra på oss en straff och de kunde reducera till 3-1 och då fick de lite energi strax innan vi gick in till paus. De kom ut och var lite stärkta i inledningen av andra men så gjorde vi 4-1 och det blev också slutresultatet, så det kändes väl allt som allt rättvist.

En femte plats i serien efter tio omgångar, vad tycker ni om er inledning?

Spelmässigt är vi ganska nöjda, både ledningen och spelarna, men vi känner väl att vi kunde tagit någon poäng till. I en halvlek mot Västerås var vi dåliga och mot Huddinge var vi dåliga, där borde vi ha gjort bättre ifrån oss. Matchen mot Vasalund var också jobbig att förlora, men vi är ändå nöjda spelmässigt men skulle vilja haft någon poäng till som sagt. Vi är för övrigt det lag som har gjort flest mål i serien, det är glädjande.

Ni slutade ju femma förra säsongen, vad skiljer årets Luleå mot fjolårets?

Jag tycker att vi spelmässigt har gått framåt, vi har blivit bättre på att föra matcherna och vi har mer boll i matcherna nu än vad vi har haft tidigare år i Division Ett, det är väl framförallt det som blivit bra.

Nu väntar ett möte med serietvåan AFC United, vad vet ni om dem?

Jag har tittat lite på dem och kommer att titta ännu mer, där är många individuellt skickliga spelare, de förvånade mig lite i början av serien då de spelade lite rak fotboll, det trodde jag inte dem skulle göra. Sen har de en bra anfallare och en bra spelidé, de verkar jobba riktigt hårt för varandra, tidigare har de inte känts som ett lag men det känns dem ju definitivt som nu.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas att vi vågar spela ut nu på bortaplan också, andra halvlek mot Dalkurd gjorde vi bra och jag hoppas vi kan fortsätta där och inte anpassa oss allt för mycket mot AFC, gör vi det har vi en stor chans att vinna matchen.

Matchen spelas på söndag den 29 juni klockan 14:00 på Skytteholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Utsiktens BK och Norrby IF. Hemmalaget är med och hugger om topplaceringarna då de för närvarande ligger på en tredje plats i tabellen, de kommer till match med en viss revanschlusta efter 2-1 förlusten i Göteborgsderbyt mot ÖIS senast. Gästerna Norrby, som ligger på en nionde plats i tabellen, har överraskat en hel del lag och det återstår väl att se om de kan överraska även på måndag.

 

Veckans Match SÖDRA Mindre 25-6

 

 

Janne Carlsson, Utsiktens BK

Janne Carlsson Foto: Idrottsfoto

Janne Carlsson
Foto: Idrottsfoto

Förlust i Göteborgsderbyt mot Örgryte senast, hur var matchen?

Dem var bättre än oss i en halvtimme men sen planade det ut och vi var bättre i den andra halvleken. Med lite flyt hade vi gjort 2-2, och ser på man statistiken så hade vi fler avslut än dem men en svag start fällde oss i den matchen.

Ni är med och slåss i toppen, vad är det som gör er så bra i år?

Vi är inte helt nöjda för vi har mer att hämta, men vi är svårslagna och har en bra moral och jobbar på i 90 minuter så vi är tuffa att möta. Vi skulle vilja vara lite bättre i början, vi saknar kanske den yttersta spetsen men har ett väldigt bra lag.

På måndag tar ni emot nykomlingarna Norrby, vad vet ni om dem?

Jag har sett dem flera gånger, jag såg dem bland annat mot ÖIS och då stod dem upp bra och jag såg dem även mot Trollhättan och då föll dem ihop i andra halvleken så de kanske inte orkar hela vägen. De är ett lag som vill ha boll och spelar ganska piggt, jag tycker att de går iväg i ett väldigt trevligt offensivt spel, det kommer säkert att bli en grymt jobbig match på måndag.

Matchen sänds på Viasat, är det något som sporrar er lite extra?

Det är möjligt att man får ha lite mer hårgelé och vara nyrakad så att man ser snygg ut, haha. Jag vet faktiskt inte hur mycket det har slagit igenom ännu men det kanske spelarna har bättre koll på, jag hoppas bara det inte påverkar dem till det sämre.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer bli en ganska jämn match, de vill nog ha bollinnehav och vi vill sätta snabb press på dem med lite raka bollar. Vi har varit bra på att nöta ner motståndare så de kommer nog vara bättre i början och vi tar över i andra, det blir en ”Kiken-seger”. Vi hade en bra känsla med oss från matchen mot Örgryte, avslutningen på andra halvleken där var bra så kan vi rida på det blir det bra.

 

Tobias Edenvik, Norrby IF

Tobias Edenvik  Foto: Idrottsfoto

Tobias Edenvik
Foto: Idrottsfoto

En poäng hemma mot Qviding senast, hur såg matchbilden ut?

Det var väl en ganska jämn matchbild tycker jag, Qviding är ett lag som drar mycket boll och vill äga lika mycket, men skapar väl inte så mycket chanser sett till deras bollinnehav. Det var förstås trist att åka dit med ett mål i baken på övertid, vi hade behövt en seger där.

Ni har överraskat en del lag i serien, vad är era främsta styrkor som lag?

Vi har ett bra anfallsspel, vi gör mycket mål och är anfallsglada och väldigt duktiga på att ta oss till målchanser, vi har många offensiva bra spelare i laget så ja, anfallsspelet är väl utan tvekan vårt främsta vapen.

Hur tycker ni att övergången från Division 2 till Division 1 har varit?

Det är helt klart en skillnad, här finns det ju inga självklara matcher, i Division Två kunde man vinna även om man inte hade sin bästa dag men här tar man inte poäng om man inte kommer upp till sin normala standard. Sen känns det som en konstig serie, där finns inga direkta topplag utan alla kan slå alla, det är väl en skillnad mot tvåan där det fanns mer utpräglade topplag och så.

På måndag gästar ni Utsikten, hur mycket vet ni om dem?

Vi mötte dem på försäsongen och slog dem med 1-0 så dem kan vi väl ganska bra, de har en jättebra backlinje och ett bra, stabilt försvarsspel. Dem släpper in väldigt lite mål så deras försvar är väldigt svårt att komma igenom, det gäller nog att vi gör det första målet i matchen tror jag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir en liknande match som under försäsongen, det kommer vara en jämn match och vi kommer nog ha lite mer boll, vi kommer spela vårt spel som vi gjort hitintills och givetvis så går vi för en vinst i matchen.

Matchen spelas på måndag den 30 juni klockan 19:00 på Ruddalens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 18:50.