Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Oddevold och FK Karlskrona. En tredjedel av serien är spelad och när vi kliver in i omgång tio så har serien hunnit sätta sig och trenderna är tydliga. Ett lag som de flesta trodde var ett lag för den övre halvan är Oddevold, men Uddevallalaget har inte infriat förväntningarna. De väntar på ett trendbrott och kanske är det mot nykomlingarna Karlskrona det kommer. Karlskrona har inlett bra och efter en liten dipp studsade de tillbaka mot Oskarshamn senast. Vi kan nog vänta oss en spännande kamp!

 

2017-06-15 16_52_47

 

Jonas Rehnberg, IK Oddevold

Jonas Rehnberg Foto: Bildbyrån

Jonas Rehnberg
Foto: Bildbyrån

Det blev delad poäng borta mot Skövde senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Jag tycker väl att vi som helhet gör en ganska bra prestation, det var en jämn första halvlek där Skövde hade några chanser och vi hade några. I den andra halvleken tog vi över hela tillställningen, det var kanske lite mer fördel för Skövde i första men i andra tog vi över helt och kunde också kvittera. Vi hade chanser för mer men det ville sig inte riktigt och vi fick dela på poängen.

Ni har haft en något svagare period de senaste fem matcherna, vad beror det på?

Det är olika faktorer, dels har vi kanske inte som helhet kommit upp i den nivå som krävs, det måste vi vara ödmjuka och säga. I vissa matcher, som Ängelholm hemma, är vi värda mer än vad vi fått med oss. Sedan är det några matcher där vi satt oss i trånga lägen som lett till att vi inte fått poäng med oss. Matcher där vi har slarvat och släppt till för enkla lägen bakåt.

Med åtta poäng på nio omgångar, vad kan man göra för att få till en förändring?

Man får skruva och vända på alla stenar och det gör vi tillsammans i gruppen. Vi behöver jobba vidare med de grunder vi har, jobba hårt och gå ihop och fortsätta tro på det vi gör.

Nu väntar Karlskrona hemma på Rimnersvallen för er del, hur väl känner ni till dem?

De startade upp väldigt bra den första delen av serien men fick det lite tuffare sen. Nu studsade de tillbaka mot Oskarshamn. Det är en pigg nykomling som jobbar hårt och är tuffa på fasta situationer. Vi har en stor respekt för dem men går för vinst på vår hemmaplan.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas och tror att det är en match som vi ska kunna föra, ta initiativet i och få in mer energi i vårt spel. Det känns som vi ska kunna ta tag i det på hemmaplan och på det viset få med oss vinsten, men sedan kommer säkert Karlskrona streta emot det är vi väl medvetna om. Det kommer bli en tuff match men vi vill ha initiativet i den och föra matchen från start.

 

Anders Torstensson, FK Karlskrona

Anders Torstensson Foto: Bildbyrån

Anders Torstensson
Foto: Bildbyrån

Det blev en trepoängare mot Oskarshamn senast, hur är din bild av matchen?

Vi la ganska mycket energi på att identifiera varför vi inte fått med oss poäng på ett tag och jag tycker vi lyckades träffa rätt. Med facit i hand tycker jag att vi fick en så pass bra starta att vi slog oss till ro, glömde bort grunderna och att vi är nykomlingar och måste kriga till hundra procent i varje match. Man blir straffad för sina misstag på den här nivån. Det var väl egentligen matchplanen och det lyckades vi oerhört bra i tycker jag. Vi var tillbaka igen och gjorde jobbet mot Oskarshamn, vi följde vår matchplan och vann i min mening helt rättvist.

Tretton poäng på de första nio matcherna, känner du dig nöjd poängmässigt?

Jag tillhör ju dem som hela tiden har ett mantra om att tabellen inte är intressant förrän serien är färdigspelad. Sedan vet jag om att alla sneglar på den och den visar ju vad man gjort resultatmässigt så det går inte att helt blunda för den. Tack vare vinsten senast har vi gjort det bra poängmässigt, men nöjd vet jag inte om jag är. Vi har haft lite otur och tveksamma domslut emot oss, men jag tycker det är en helt okej start men inte mer än så.

Som nykomlingar i år, vad har varit de största utmaningarna för er som lag?

De största utmaningarna har varit att minimera misstagen. Man är tvungen att minimera dem för man blir straffad på ett helt annat sätt på den här nivån, då pratar vi framförallt defensivt. När det gäller offensiven måste man ta tillvara på sina chanser, det finns inga gratispoäng, framförallt inte när serien är som den är i år. Det har redan visats att så gott som alla lag kan ta poäng av alla.

Ni gästar Oddevold borta den här omgången, hur är din bild av dem?

Det är väl ett av de lag som inte fått ihop det enligt förväntningar i förhandstipsen. De har fått in spelare med rutin, jag tänker på Bragi Bergsson och Daniel Ahonen framförallt. De har inte fått ihop det riktigt poängmässigt, de var väl med och nämndes som ett lag för den övre halvan. Jag vet inte varför det gått som det har gått för dem men de verkar inte ha haft någon stor kontinuitet i sina startelvor utan har växlat flera spelare ibland. Men det är ett bra lag, jag såg den senaste matchen och där var de väl värda tre poäng. Det finns en risk att de nu hittat en startelva som de tror på. Som jag sa tidigare så kan alla slå alla och det handlar väl om vem som är bäst för dagen, jag tror man kan vänta sig en jämn tillställning.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Som jag har scoutat Oddevold så tycker jag att de är väldigt duktiga på fasta situationer och även när de vinner boll högt upp i banan. En del av det är ju våra styrkor också så jag kan tänka mig att det är två lag som kommer vara försiktiga med sitt bollinnehav på mittfältet. Jag tror att det lag som får igång ett bra spel på mittfältet kan gå vinnande ur det här, jag tycker att vi är ganska lika som lag och det finns en risk för att vi tar ut varandra. Om jag skulle tippa realistiskt så är väl oavgjort ett rimligt resultat, men vi går alltid för vinst så klart.

Matchen spelas på lördag den 17 juni klockan 16:00 på Rimnersvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Carlstad United och Nyköpings BIS. En tredjedel av serien har passerat och ett lag som absolut inte befinner sig i den ände  av tabellen vi väntade oss är gästerna Nyköpings BIS. De var tippade som en av favoriterna i år och har ännu inte lyckats få till det helt och hållet, dessutom har de fått två uppskjutna matcher som släpar efter. De möter ett Carlstad som haft mycket stolpe ut och marginalerna emot sig. Bägge lagen spelar en bra fotboll längs med marken och det blir nog en intressant match i matchen vem som vinner duellen om bollinnehavet. Det kan nog bli nyckeln till vinst.

 

2017-06-15 16_53_57

 

David Ekelund, Carlstad United

David Ekelund Foto: Bildbyrån

David Ekelund
Foto: Bildbyrån

En uddamålsförlust mot Sandviken senast, hur ser din analys av matchen ut?

Jag tycker det sett över nittio minuter var en ganska jämn match, de har tre bra lägen första tjugo där de kommer i kontringar. Jag tror vi hade femton bortslagna passningar i första halvlek som de ställer om och kontrar på, de skapade tre bra lägen som de borde gjort mål på. Sen gör vi en justering i försvarsspelet och får kontroll på det. I andra halvlek gör vi det bättre, men utan att skapa något och matchen var väl rätt chansfattig totalt sett. De gör sen 1-0, det är en match som kunde gått hur som helst men Sandviken vann inte orättvist, de gjorde färre misstag än oss och var mer aggressiva utan att matchen var ojämnt på något sätt.

Åtta poäng på de inledande nio matcherna, vad är din kommentar till resultaten?

Jämför man med förra året hade vi nio poäng på nio matcher och då fick vi nästan maximal utdelning sett till spelet. I år har vi haft mer boll och skapat mest chanser och borde ha haft mer poäng med oss. Vi borde haft mer poäng sett till hur spelet sett ut men förra året hade vi mer poäng på sämre spel. Vi kräver mer av oss själva, vi kunde fått mer poäng i flera av matcherna men att det är jämna matcher ger inga poäng. Men vi har varit med hela tiden och tror att vi kan bättre och att vi kan prestera mer. Hade fotbollen varit rättvis hade vi haft mer poäng, men det går ut på att göra mål och vem som då har bollen är sekundärt. Vi behöver skärpa till oss.

Vad krävs det av er som lag för att vända på den här trenden och ta mer poäng?

Vi ska fortsätta med spelet i sig, vi gör mycket rätt och kommer till mycket chanser och situationer. Det är bara nöta på och inte få någon panik, så länge vi är med i matcherna och skapar lägen så kommer det att släppa. Man får vara lite mer noggrann och jobba lite hårdare. Sedan jobba på med det mentala, det är fyra raka förluster nu och av de är det de två sista som vi inte är nöjda med prestationen. Vi behöver förändra lite smått här och var och korrigera det som behöver bli bättre, det är nu vi ledare verkligen behövs. När det går bra är det bara att ta ut laget, nu när det är motvind är det dags att skruva på detaljerna.

Det är Nyköping som kommer på besök den här helgen, din bild av dem?

Jag tippade dem högt upp och hade väl dem som trea-fyra någonting. Jag är övertygad om att de kommer få ordning på sitt och inte ligga där de ligger när säsongen summeras. De har en tydlig spelidé, en mycket skicklig tränare och bra spelare. De har inte fått ihop det bara och är väl lite som oss, de är ett bra lag men har inte fått utdelningen i matcherna. Vi vet om att det är ett skickligt lag och kommer behöva spela på topp om vi ska få poäng med oss från matchen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är två lag, både vi och Nyköping, som gärna vill ha boll och gärna boll på marken så jag tror det kommer bli en välspelad match. Det kommer vara små detaljer som avgör, det låter som en klyscha men jag tror det. Det laget som är smartast vinner, det är jag övertygad om.

 

John Wall, Nyköpings BIS

John Wall Foto: Bildbyrån

John Wall
Foto: Bildbyrån

Det blev oavgjort i en målrik match mot Enskede senast, din bild av matchen?

Att vi följer matchplanen ganska bra, sedan blir det utifrån matchbilden att vi släpper upp dem till 3-2 och sedan 3-3. Men det blir ett trendbrott för oss och vi får ett utfall på det vi ska i alla fall.

Ni har fått två uppskjutna matcher under vårsäsongen, hur har det påverkat er?

Att vi har två matcher upp på oss. Gruppen har hanterat det väldigt bra. Det har varit tydligt att det varit utom vår kontroll och det har visat att det finns mycket utomstående som kan påverka ibland. Vi har varit med om en statistisk orimlighet, men den har ändå hänt.

Tabellen är lite missvisande just nu, men vad tycker du om er poängskörd hitintills?

Den är inte bra, naturligtvis hade vi hoppats och önskat om mer poäng. Men man måste vara krass och inse var man är och där är vi just nu.

Den här helgen far ni till Karlstad, hur väl känner du till Carlstad United?

Vi känner dem rimligen väl och vet vad de gjort. Jag tycker David Ekelund är en väldigt kompetent tränare. Carlstad andas optimism och klokhet. Vi har en god erfarenhet av Carlstad under min tid som tränare i Bissarna, det är också en bra led av matcher för oss här framöver och Carlstad är en del av det.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Matchens karaktär kommer vara att de vill dra nytta av sin hemmalagsfördel och bedriva matchen utifrån deras vilja. Men vi är ganska klara på vad vi vill göra av den här matchen.

Matchen spelas på lördag den 17 juni klockan 16:00 på Tingvalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.