Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Norrby IF och Qviding FIF. Det är två lag med segrar i ryggen som ställs mot varandra på Ramnavallen i Borås på söndag kväll. Gästerna Qviding tog en imponerande, och överraskande, seger hemma mot Mjällby i den förra omgången. På övertid vände de ett 0-1 underläge till en 2-1 vinst efter två mål av Jesper Jörnvik. Hemmalaget Norrby vann komfortabelt mot Trollhättan i tisdags och det känns som de är i mycket god form, med spelare på väg tillbaka från skador kan de utmana topplagen.

 

VeckansMatchPlaylink_norrby_qviding

 

Simon Eriksson, Norrby IF

Simon Eriksson Foto: Bildbyrån

Simon Eriksson
Foto: Bildbyrån

Det blev en vinst mot Trollhättan i tisdags, vad har ni tagit med er från den matchen?

Återigen att vi skapade mycket målchanser, det gjorde vi. Vi hade ett bra omställningsspel också. Det var en bra match och vi vann mycket andrabollar och var aggressiva, det var många ingredienser som gjorde oss bra, framförallt fysiken – att vi klev in ordentligt  i situationerna.

Ni ligger strax under topplagen i nuläget, kommer ni vara med och konkurrera där uppe?

Det är lite för tidigt att säga, vi måste bli lite jämnare i våra prestationer först och främst sedan får man se vad det kan bli av det. Vi har blandat och gett och det måste vi jämna ut. Men vi får tillbaka en del spelare här nu också, då får vi lite mer valmöjligheter i matcherna.

Det är välspelande Qviding ni tar emot på söndag, vad vet ni om dem i dagsläget?

Vi har inte fullt satt oss in i dem ännu eftersom vi mötte Trollhättan så sent som i tisdags, men det är som du sa ett välspelande lag som vill äga mycket boll och föra sina matcher. De gillar possessionspel så det gäller att vi ligger rätt i våra positioner och inte går bort oss. Vi kommer dock att sätta oss ner inför matchen och bli lite mer detaljerade kring Qviding.

Att matchen flyttats till Ramnavallen, har det någon betydelse för er att spela där?

Nu spelade vi där mot Trollhättan och killarna uppskattade det mycket, det är en mer intim arena eftersom vi inte har 12,000 på matcherna. Killarna tyckte det var roligt och det är ju Norrbys arena så det fanns inget negativt i att spela där i tisdags så det blir positivt nu med.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är alltid svårt att gissa men de kommer säkert försöka föra spelet och ha mycket boll, matchen går ju även på konstgräs vilket de är vana vid. Jag tror det kommer vara lite avvaktande från start men vi är rätt anfallsglada av oss, vi får se om det blir kontrollerat eller vilda västern men det skall bli spännande. Och resultatet, jag hoppas på tre poäng till oss.

 

Stephan Engström, Qviding FIF

Stephan Engström Foto: Bildbyrån

Stephan Engström
Foto: Bildbyrån

Årets andra trepoängare mot Mjällby senast, vad är din analys av den matchen?

Analysen för Mjällbymatchen är att det var en spelmässigt jämn första halvlek där Mjällby känns något starkare och tar en rättvis pausledning. I andra halvlek så äger vi mer av spelet och har en bättre rörelse i djupledsspelet. Ju längre halvleken lider så faller Mjällby allt längre ner och kan till slut inte stå emot en kvittering. Sedan är det en misslyckad rensning som vi får tag i på mittplan och kan avgöra med en omställning.

Vad var det ni gjorde annorlunda i den matchen som ledde till att ni vände trenden?

Vi har redan inför matchen mot Tvååker pratat om noggrannhet i vårt eget spel. Vi har haft mycket boll i alla matcher men gjort lite för mycket misstag. Så ett enklare och rakare spel med mindre bolltapp på mittplan. Vi gjorde det bra mot Tvååker, kom tillbaka till gamla synder mot Trollhättan. Men hittade tillbaka snabbt igen i matchen mot Mjällby.

Det har gått tungt under våren och ni ligger sist, kan det ske förändringar i sommar?

Det är klart att det kommer ske förändringar i sommar. Vi tappade Robin Carlsson redan innan premiären, då han var tvungen att sluta med fotboll på grund av hälsoskäl. Vi vet att vi kommer tappa Joakim Olausson till Italien. Så vi måste få in ett par spelare för och fylla de hålen.

Den här omgången gästar ni Norrby på Ramnavallen, hur väl känner ni till dem?

Vi vet att Norrby är ett spelande lag med ett vasst anfallsspel. Tycker de har spelar en väldigt attraktiv fotboll de matcher jag har sett. Har inte sett deras match mot Trollhättan än, men jag har ju ett par dagar på mig.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att Norrby kommer vara det spelförande laget. Så det gäller för oss att ha ett bra försvarsspel och ligga rätt i våra positioner. Sedan kommer vi försöka spela vårt spel när tillfälle ges.

Matchen spelas på söndag den 19 juni klockan 18:00 på Ramnavallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och IFK Luleå. Alltid spännande med derbyn, även om det är många mil mellan lagen, och för andra omgången i rad får Umeå spela ett norrlandsderby – dessutom bägge matcherna på hemmaplan. Umeå är inne i en bra fas och har visat stark form, man ligger nu helt välförtjänt på en andraplats i tabellen. För gästerna Luleå har det gått lite tyngre och man brottas i den nedre delen av tabellen. Med bara sju poäng efter nio omgångar får man väl säg att de är i stort poängbehov.

 

VeckansMatchPlaylink_ufc_lule

 

Robert Bergström, Umeå FC

Robert Bergström Foto: Bildbyrån

Robert Bergström
Foto: Bildbyrån

Det blev en klar vinst mot Piteå i tisdags, vad har ni tagit med er från den matchen?

Vi tycker väl framförallt att vi har en ganska hög lägstanivå. Vi har bra kontroll på matchen, de sämre perioderna tycker jag att vi sköter bra ändå. Vi skapade massvis med chanser mot Piteå, och frilägen. Vi gjorde två mål på fasta situationer och ett spelmål, vilket är lite missvisande om man ser till matchbilden. Vi skapade som sagt mycket chanser i matchen så det har vi valt att ta med oss, och sedan har vi även tagit med oss att vi spelar bra fotboll nu.

Ni är nu i högsta grad involverade i toppstriden, är det något ni pratar om internt?

Nej det gör vi inte, vi pratar om utveckling och utifrån fjolårets säsong har vi mål som vi vill nå i år. Exempelvis att sluta på en bättre position än då, och att släppa in färre mål än man gjorde då. Att man hela tiden utvecklas i det man gör för att på sikt kunna tampas med de stora och på sikt kunna ta steget upp om några år, det är väl det som föreningens vision.

Efter en trög start har ni bara blivit bättre och bättre, vad beror det på tror du?

Vi spelade ju nio träningsmatcher och vann alla, men av de vi spelade var fem mot Piteå, Luleå och TG. De lagen spelar rätt likt och vi fick aldrig möta andra lag från denna serie och testas. Vi började i Karlstad och fick en rejäl smäll vilket blev ett uppvaknande. Men allt tar tid, jag är ny för i år och det tar tid att sätt ett nytt spel och så och därför måste man ha tålamod för och sätta nya pjäser. Men jag tycker vi blir bättre för varje vecka som går här.

Den här omgången väntar nytt norrlandsderby, ni tar emot Luleå – vad vet ni om dem?

Både vi och Luleå kan varandra ganska bra. De är ett passningsorienterat lag som gärna vill ha bollen, det får de gärna ha så länge de har bollen där vi vill de ska ha bollen. Vi känner varandra bra och Luleå är i stort poängbehov och det är väl något man ska dra stor nytta av.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att vi vinner matchen, det tror jag alltid. Och på vår hemmaplan så är vår målsättning att motståndarna skall vara jäkligt bra för och få med sig någonting. Karaktären på matchen, tja vi har ju vårt anfallsspel så det kontra deras possessioninriktade. Det kan säkert bli ett par tusen på läktarna också, det skulle vara fantastiskt att få vara med om.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara Foto: Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Bildbyrån

Det blev en uddamålsförlust hemma mot Team TG senast, vad är din analys av matchen?

Vi gjorde en svag första halvlek. Vi var alldeles för passiva i vårt anfallsspel och inte nog kompakta försvarsspelet. Andra är något bättre och vi skapar bland annat ett jätteläge i 95:e men det ville sig inte.

För er del har det blivit tre raka förluster, hur går tongångarna inom laget just nu?

Det är klart att vi inte är nöjda med våra prestationer men stämningen i gruppen är ändå bra.

Med bara sju inspelade poäng på de nio inledande omgångarna, vad måste förändras?

Vi måste sätta vårt försvarsspel till att börja med. Vi måste snabbare ta de positioner som vi ska ha så att vi kan jobba tillsammans.

Den här omgången gästar ni formstarka Umeå, hur väl känner ni till dem?

Vi känner till dem mycket väl. Ett hårt jobbande kollektiv med ett effektivt anfallspar.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det blir nog en intensiv och tempofylld match. Umeå har visat upp en kanonform på senaste tiden så det gäller att vi är med från matchstart och tar initiativ direkt. Om vi gör det vi ska i defensiven så hoppas jag vi kan skapa nog mycket för att ta hem tre poäng.

Matchen spelas på måndag den 20 juni klockan 19:00 på Umeå Energi Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.