Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och Piteå IF. Det blir ett stekhett norrlandsderby på måndagskvällen när nykomlingarna och överraskningslaget Piteå gästar Umeå. Gästerna har imponerat stort och verkligen varit en frisk fläkt i serien där de för närvarande ligger på en tredjeplacering, ovanför sig har de måndagens motståndare Umeå. Det skiljer endast två poäng mellan lagen och det går väl knappast att missa hur viktig den här matchen för de bägge lagen, ingen av dem vill tappa mark i toppstriden i det här skedet.

 

Banner600

 

Johan Sandahl, Umeå FC

Johan Sandahl Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Johan Sandahl
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en bortaseger mot Södertälje senast, hur ser du på den matchen?

Det var en match där det byttes ganska mycket chanser, det var två offensivt lagda och passningsskickliga lag, jag tycker bägge lagen skapade mycket chanser. Ur det perspektivet var det nog en sevärd match. Som helhet var det ändå en bra match, vi gör fyra mål men släpper till två mål och det stör mig lite faktiskt. Vi vann borta och det är starkt, innan dess hade vi tre matcher på bortaplan utan att vinna och i de matcherna borde vi fått mer med oss, därför var det viktigt för oss själva och visa att vi kunde vinna på bortaplan.

Er inledning har varit riktigt bra, vad är det som gör er till ett topplag i år?

Jag vet inte, det är väl att vi har arbetat med ett annat spel i år, vi har arbetat väldigt hårt med vårt passningsspel och att vi skall kunna styra matcherna själva. Jag har velat ha till det och innan har spelat varit lite mer ”on hold” men nu är vi ett mer spelande lag. Sedan har det kanske varit över förväntan nu men det är en jättejämn serie och jag tycker vi har förtjänat de poäng vi har tagit. Presterar man på max så har man chans att vinna alla matcher.

På måndag väntar tabelltrean Piteå, hur väl känner ni till dem som lag?

Väldigt bra, vi har mött dem två gånger under försäsongen och spelade oavgjort bägge gångerna. De har värvat riktigt bra spelare, Kristoffer Thydell tycker jag är en fantastiskt duktig spelare, och då har de även ett par andra bra spelare också. De är kompakta, har ett bra försvarsspel, bra fysik, är bolltrygga och starka på fasta situationer, så det är ett svårt lag att möta – de är svåra att pressa också eftersom de är så bolltrygga. Det är ett jämnt lag med mycket kvalitet tycker jag.

Med tanke på hur tabellen ser ut, går det att förstå hur viktig matchen är?

Det skulle vara fantastiskt viktigt för oss att vinna den här matchen. Vi hade en liknande match när vi mötte Forward hemma, ett lag som jag tror kommer ligga i toppen, och jag känner samma sak med Piteå. Även om de är nykomlingar så har de fog för var de ligger i tabellen. Förlorar vi den här matchen går de om oss i tabellen, om vi vinner tar vi ett bra kliv uppåt istället.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det är två norrländska lag som är passningsskickliga, Luleå var först ut med det där och spela en possessioninriktad fotboll, argentinaren i mig har kommit fram och vi spelar en bra fotboll. Piteå är också bollskickliga och känns spännande. Man får komma ihåg att Piteå är stora och fysiska också, mer än vad vi är för vi är ganska små, så där har vi något som vi brottas med. Jag tror att vi kan stå upp mot deras fysik och sedan kommer det handla om vem som klarar av att kontrollera matchen. Det lag som får flest möjligheter att anfalla kommer gå vinnande ur matchen, inget av lagen kommer vilja ligga lågt i banan och försvara.

 

Johan Norberg, Piteå IF

Johan Norberg Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Johan Norberg
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev utklassning när ni mötte Carlstad senast, hur minns du matchen?

Det var en taktiskt fulländad match på det sätt att det alltid är svårt att möta lag som ligger långt ner i tabellen, som måste vinna matchen. Som nykomlingar så har alla lag vi möter pressen på sig att de skall vinna mot oss, men nu var det väl vi som hade den pressen på oss istället. Vi ägde boll med bra energi och gjorde nog vår bästa match sett över nittio minuter, jag tycker inte att vi hade några svackor i den. Det kändes kul att få göra en så bra prestation mot Carlstad.

På hemmaplan har ni bjudit på ett par bra resultat, vad gör er så starka där?

Det är någonting vi började med redan förra året, vi förlorade premiärmatchen och då bestämde vi oss att lagen som kommer dit måste vara ruskigt bra för att slå oss där. Sedan dess har vi väl inte förlorat där på femhundra dagar eller så. Många lag som kommer dit har rest länge och det vet vi om och kan vi då hålla en hög nivå den dagen så blir det väldigt tufft för motståndarna att komma till oss.

Som nykomlingar har ni imponerat och ligger trea, vad är hemligheten?

Det är en svår fråga men det är klart att hittills kan man inte säg annat än att vi har gjort det bra men det är många matcher kvar. Vi vet om att vi måste göra bra prestationer och så länge vi gör det så kan vi ta poäng av de flesta lagen. Alla är här för att bli bättre på det dem gör så vi har en otrolig drivkraft i och kring laget.

På måndag väntar Umeå borta, kan du inte berätta lite om dem som lag?

Ett jättestarkt lag, ett lag utan jättestora brister som har en jämn stor trupp med en fantastisk spets. Både Radoslaw Erlich och Simon Mårtensson tycks ha vaknat till lagom till vår match. Det finns nog lag i serien som kan spela bättre än Umeå men det är få som har deras jämnhet, de kan också höja sig i slutet av matcherna och man får väl säg att det är ett riktigt starkt lag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag är helt övertygad om att det kommer bli en väldigt jämn och tempostark match. Vi möttes två gånger under försäsongen och då slutade det med kryss bägge gångerna. Det kommer nog bli en jämn, tempostark och hård match och jag tror att ett oavgjort resultat, 1-1 kanske, vore ett bra resultat för båda lagen.

Matchen spelas på måndag den 15 juni klockan 19:00 på Gammliavallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan FC Höllviken och Trelleborgs FF. Serieledarna Trelleborg går som tåget i serien och trots att man i ett par matcher hamnat i underläge har man under de sista trettio minuterna vänt och vunnit matcherna. Man är ett mycket starkt lag och toppar helt rättvist serien. Nykomlingarna Höllviken har skrällt i ett par matcher och överraskat många och tagit mer poäng än experterna på förhand kunde tro att de skulle ta. I ett historiskt derby ställs dessa lag mot varandra och det kan bli en publikfest.

 

Banner600

 

Anders Grimberg, FC Höllviken

Anders Grimberg  Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Anders Grimberg
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Ni kommer närmast från en förlust mot Örgryte, hur minns du matchen?

Jag hatar mig själv när jag skall blanda in domare i en match, det är en sådan undanflykt men denna gång kan inte låta bli och jag tror jag får medhålla av folk. De tilläts göra sitt första mål med en solklar hands, men om man ser till halvleken som helhet spelade Örgryte en fyndig och bra fotboll och gjorde en riktigt bra halvlek utan att ha de uppenbarliga chanserna och göra mål. Men de hade mer än vad vi åstadkom. I andra halvlek ändrades matchbilden lite och vi spelade upp oss betydligt med en bättre passningsfotboll. Vi tog över lite och när det var en kvart kvar hade vi en hundraprocentig straffsituation som tyvärr huvuddomaren, några meter därifrån, blundar för. Senare gjorde Örgryte ett mål till och då hade vi flyttat upp nästan hela vårt lag. Det var en bra match, lite fördel Örgryte, de har många duktiga fotbollsspelare och jag tror definitivt att det är ett lag som kan gå upp och vinna denna serie i slutändan.

Efter en tredjedel av serien ligger ni på övre halvan, hur ser ni tillbaka på er vårsäsong?

Efter de här nio matcherna vi har spelat tycker vi själva att det är okej och ha tretton poäng men vi grämer oss fruktansvärt mycket att vi inte kunnat knyta ihop säcken och kunnat göra fler mål och ta fler poäng med tanke på hur matchbilden sett ut i de olika matcherna. Nu har vi tagit en och annan skalp, bland annat en vinst borta mot Öster, men sedan finns det matcher som borta mot Oddevold där vi tappar en solklar ledning och bara får en poäng med oss. Vi tycker inledningen är okej som sagt men vi tycker ändå att vi borde fått med oss mer poäng, vi har förlorat två matcher och bara släppt in nio mål och det är bra.

På lördag tar ni emot serieledarna Trelleborg, vad vet ni om dem?

Jag vet så klart jättemycket om Trelleborg och jag var och såg dem mot Kristianstad, det är starkt som satan att kunna mobilisera den kraften när man ligger under med 3-1 och på de sista trettio minuterna gå upp och göra tre mål. Samtidigt är det ett underbetyg på Kristianstad som släppte till, de blev för återhållsamma, men tillbaka Trelleborg så har de varit inne i zonen i otroligt många matcher och gör det riktigt bra. De har inte spelat jättebra i nittio minuter i alla matcher men de har haft marginalerna på sin sida De har också en del spets, inte minst i Salif Camara-Jönsson, men där finns även fler spelare i laget som gör att kreativiteten i deras anfallsspel blir väldigt kreativt. De skapar målchanser i varje match de spelar, men de släpper också till väldigt många chanser bakåt. Vi har en full respekt för Trelleborg men jag är säker på att det går och rucka på dem.

Att klubbarna nästintill är grannar, hur mycket spetsar det till matchen?

Det spetsar till hela atmosfären väldigt mycket, det är inte så att jag måste gå in och lyfta upp inspirationen hos mina spelare på lördag, det kan jag lägga åt sidan. Vi koncentrerar oss mer på vad vi skall göra och hur vi skall göra det. Vi fokuserar också på deras gubbar där framme, jag tycker även att vi har ett bra anfallsspel och kreativa spelare. Jag tror det kommer handla mycket om vem som har bäst defensiv, det kommer vara anfallet som är avgörande så klart men det påverkar ju också motståndarnas defensiv.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer att bli en jämn tillställning som kommer avgöras i respektive straffområde. Man kanske undrar om det är offensivt eller defensivt då men det är som jag är inne på innan att vilket lag har bäst defensiv och vem har flest kreatörer offensivt, det är med andra ord en kombination. Det laget som behärskar den kombinationen bäst ligger närmst en seger och jag tror att det här kommer bli en riktigt spännande tillställning för alla runt omkring.

 

Patrik Winqvist, Trelleborgs FF

Patrick Winqvist Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Patrick Winqvist
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det blev en rejäl upphämtning mot Kristianstad senast, hur minns du matchen?

Jag tycker Kristianstad gör en väldigt bra prestation och jag tycker att de är väldigt skickliga i första halvlek och skapar målchanser och hotar oss. På vissa sätt är vi svaga och lyckas inte bedriva ett eget spel. Vi gjorde det inte bra och hittade inte vägar fram för de försvarade sig väldigt bra men vi gjorde det också väldigt svårt för oss själva. När vi flyttade fram positionerna så straffade de oss med bra omställningar, vi visste dem var bra på det och de får utdelning på det. Men vi flyttade successivt fram och vi har tyngd framåt och individuellt skickliga spelare, det är en chansning men spelarna tog ett stort ansvar och vi fick ju både reducering och kvittering. Då hade vi med oss det starka självförtroendet som vi haft med oss i matcherna och då gick vi för ett segermål också. Det är väl både rättvist och orättvist i sig men vi gick för segern och vi lyckades och det tycker jag är starkt av oss.

Just att vara starka sista tjugo tycks vara ert signum, varför är det så?

Jag tror det är den fasen vi lever i just nu, att saker och ting går lite lättare när man ligger i den delen av tabellen. Man påverkas inte så mycket av saker och ting som om man skulle ligga i nedre delarna istället. Sedan har vi en vilja att hela tiden bli bättre och vi har bra snack i halvtidsvilorna, vi ville göra ett ärligt försök och försöka via publik och de andra att vi kunde bättre och det gjorde vi. Men det krävdes en kraftansträngning och spelare kommer in från bänken när orken tagit slut och de spelarna kom in och gjorde det väldigt bra. Vi har som lag bestämt oss för att aldrig ge upp om en match, det är publiken värda när de stöttar oss på plats.

Till helgen väntar Höllviken, hur väl känner ni till dem som lag?

Det är en match som byggs upp med en form av prestige och Trelleborg är väl lite av en storebror, det kommer man inte ifrån. Höllviken har ett arbetande lag och kan mäta sig med vem som helst. Vi känner att det här blir en spännande match för oss att få i det här läget och det blir intressant att se hur de ställer upp mot oss och om vi får lov att bedriva ett eget spel. Förr eller senare förlorar man också, vi har haft sex raka här och det är vi väldigt nöjda med men det kommer alltid närmre och närmre, det var nära sist men det lyckades vi hålla undan.

Det skiljer inte många kilometer mellan klubbarna, vad betyder det?

Det är väl många av spelarna och ledarna som känner varandra, jag har haft en del av spelarna i Höllviken tidigare i Malmö FF så det blir väl lite speciellt så sett men när väl matchen är igång är det som vilken match som helst. Man kommer känna till varandra och så, man behöver väl inte presentera laget så mycket för spelarna utan mer hur man skall göra och vad man skall göra. Alla har koll på varandra och det finns en viss trygghet i det.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgången är alltid att vi vinner, det gissar jag alltid och det förutsätter jag att vi kan göra, vi känner att vi är så pass starka att vi kan slå vem som helst. Sedan karaktären i den här typen av matcher kommer vara ett fysiskt spel och jag tror att Höllviken ibland väljer att kämpa och arbeta hårt. Jag tror och hoppas att vår individuella skicklighet kommer vara skillnaden. Sedan tror jag att de kommer försöka utmana vår backlinje, är de skickliga kan vi gå bet men kan vi reda ut det så är det bra, en sådan här match kan också avgöras på fasta situationer.

Matchen spelas på lördag den 13 juni klockan 16:00 på Höllvikens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.