Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Brage och Dalkurd FF. Hemmalaget, för dagen, Brage har inlett serien bra och ligger efter en tredjedel av serien på en tredje plats, Dalkurd ligger dock hack i häl då dem ligger fyra med bara två poäng färre. Det här blir dessutom ett historiskt stadsderby då lagen för första gången någonsin möts i ett seriesammanhang, förhoppningsvis fyller man tillsammans Domnarvsvallen.

 

Veckans Match NORRA Mindre 18-6

 

Bo Wålemark, IK Brage

Bo Wålemark Foto: Idrottsfoto

Bo Wålemark
Foto: Idrottsfoto

Ni vann mot Nyköping senast, hur var matchen?

Vi gjorde ingen bra match men gjorde ett bra jobb, vi hade väl lite fler tillfällen än dem hade och vinner väl rättvist men det var ingen stor seger för så mycket bättre var vi inte. Men det är svårt att bedöma matchen, planen var lite sträv och det var svårt för oss då bollen gick långsamt och det gick inte att få någon fart på den. Vi saknade också några spelare som hade lite skavanker men de unga spelarna kom in och gjorde ett bra jobb.

Tredje plats efter nio omgångar, är ni nöjda så här långt?

Det jag är nöjd med är att vi har blivit bättre och bättre i serien, det var många nya spelare inför säsongen och vi har velat få ihop gruppen, nu har vi en grupp som vill arbeta hårt tillsammans. Det har blivit bättre och bättre och vi har skapat en förståelse för vad vi vill uppnå i vårt spel men vi skall bli ännu bättre längre fram.

Nu väntar ett historiskt derby, vad betyder det för spelarna att få spela den matchen?

Jag tror att det betyder mycket för killarna, Dalkurd har ju utmanat Brage på ett bra sätt i ett antal år nu men vi ser ju varandra nästan varje dag här, fast det är en väldigt viktig match för oss såklart. Det är bra att Dalkurd kommit upp i systemet och utmanar Brage, det triggar vår förening att göra det bättre än man gjort det tidigare och det är förstås väldigt bra för fotbollen i Borlänge att det inte bara är ett lag i staden, det kommer bli grymt roligt att spela denna match.

Hur väl känner ni till motståndarna Dalkurd?

Jag har sett dem några matcher i år men kommer fördjupa mig mer och mer ju närmre matchen vi kommer, det är ett jobb vi gör varje vecka. Men utifrån vad jag vet i nuläget så är väl Dalkurd ett av seriens mest individuellt skickliga lag, det är väl dem och AFC United som är bäst i spelet en-mot-en. 

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir en match med hög energi, mycket högre än en vanlig match i serien, sen är man såklart osäker på hur Dalkurd kommer att spela. I vissa matcher har de spelat med ett tillbakadraget försvarsspel, så det blir intressant att se hur de gör när vi har bollen. Men jag tror att om vi gör en bra prestation har vi stora chanser att vinna matchen.

 

Andreas Brännström, Dalkurd FF

Andreas Brännström Foto: Idrottsfoto

Andreas Brännström
Foto: Idrottsfoto

Oavgjort mot Luleå i den förra omgången, hur såg matchbilden ut?

Vi hade en ganska jobbig vecka bakom oss med mycket sjukdomar så vi visste om att vi skulle få slita hårt, vi var tighta bakåt och tog tillvara på våra chanser i första halvleken. Sedan tappade vi huvudet i andra halvleken och då gjorde Luleå rättvist två mål och kvitterade i matchen.

Topp fyra efter en tredjedel av serien, vad tycker ni om er inledning?

Jag tycker att vår poängskörd är okej men så som matcherna har sett ut tycker jag inte att vi har fått med oss så mycket poäng som vi borde ha fått. Vi har kanske varit lite för ojämna, men tittar man på alla matcher har vi kanske varit det lag som haft bäst högsta nivå, men har samtidigt varit dåliga på att få med oss poäng utifrån det.

Nu väntar ett stadsderby mot Brage, hur mycket vet ni om dem?

Det är klart att vi känner till dem, eftersom vi delar arena och träningsplan så är det dem vi känner till bäst i serien, det blir ju svårt att ha hemligheter för varandra. Brage är ett tungt och organiserat lag, dem är defensivt balanserat och starka bakåt, de är också väldigt starka på fasta situationer.

Det är första gången som lagen möts i seriesammanhang, hur mycket betyder det för er klubb?

Det tror jag betyder en hel del, det är ett derby och det gör ju såklart matchen lite mer speciellt. Vi mötte dem nyligen i Svenska Cupen och slog ut dem där men det här blir en extra viktig match i serien och det ger en extra krydda till det hela i och med att det är ett derby.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir en ganska fysisk match och om vi ser till de senaste matcherna, vi möttes ju som sagt nyligen, kommer vi ha mer boll än dem och de vill nog gärna ligga och kontra mot oss. Det är alltid svårt med resultat men det är klart att vi går in för en seger i matchen.

Matchen spelas på tisdag den 24 juni klockan 19:00 på Domnarsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 18:50.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IS Halmia och IFK Uddevalla. Hemmalaget Halmia kommer närmast från en uddamålsförlust mot Oddevold och vill nog gärna revanschera sig på hemmaplan när nykomlingen Uddevalla kommer på besök. Gästerna har haft en tuff inledning men lär komma med ny energi till den här matchen. Senast tog laget sin första trepoängare när Motala besegrades hemma på Kamratgården.

 

Veckans Match SÖDRA 18-6

 

Peter Lindau, IS Halmia

Peter Lindau Foto: Idrottsfoto

Peter Lindau
Foto: Idrottsfoto

Uddamålsförlust mot Oddevold i den förra omgången, hur såg matchen ut?

Den var väl som alla andra matcher egentligen, det är jämna matcher var omgång, dem trycker på lite och vi trycker på lite och bollen var mycket kring mittplan, ja det var väl ungefär som vanligt som sagt.

Nu är ni över nedflyttningsstrecket, ger det er lite mer arbetsro?

Nej, vi ligger fortfarande där nere och är i högsta grad inblandade i kampen där. Men vi gör vårt bästa från start och det är svårt under säsong att ändra utan man får fortsätta att öva och spela som man tränar. Självförtroende kommer när man vinner så det gäller att börja vinna lite matcher, sen när självförtroendet kommer så spelar man ännu bättre såklart.

Ni har mött alla lag som är tippade att vara med i toppen, vilken är er bästa match hitintills?

Det är svårt att säg, matcherna ser i stort sett likadana ut och vi har spelat någon oavgjord och förlorat någon men matcherna i sig är lika och det är väl ingen som stuckit ut på något sätt. Men skall man välja en match som varit bättre än de andra får man välja en där vi har vunnit och då är det Utsikten eller Motala matcherna som gäller och då väljer jag matchen mot Motala.

Till helgen väntar IFK Uddevalla, hur väl känner du till dem?

Jag har aldrig mött dem innan så det här blir första gången, jag tycker att det är ett lag som liknar alla andra, det kommer bli en jämn match. Det skiljer inte mycket mellan de lag som ligger i toppen och de som ligger i botten, det enda som skiljer dem åt är väl att de i toppen gör mer mål. Det blir nog lika tufft att möta Uddevalla som det var att möta Oddevold.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir en välspelad match som vi vinner med 2-0.

 

Joakim Jensen, IFK Uddevalla

Joakim Jensen Foto: Idrottsfoto

Joakim Jensen
Foto: Idrottsfoto

Er första vinst kom i den förra omgången, hur var känslan?

Det var jätteskönt, det var lite som att det tunga oket föll av axlarna. Nu fick vi utdelning för vårt spel så det var väldigt skönt och man ser på killarna att det är något helt annat nu när vi fått vår första seger.

Kan du beskriva hur matchbilden såg ut?

Vi styrde matchen i 70-75 minuter och spelade väldigt bra, sen på slutet när vi drog ner på tempot lite slog dem lite längre bollar och skapade lite lägen, men det blev aldrig någon fara även om dem gjorde ett mål i slutet av matchen. Det var en bra match med bra spel, framförallt att vi rör oss och hjälper varandra. Sen tycker jag att vi täppte till bra bakåt också, dem hade egentligen bara ett läge på 86 minuter, så det är jag väldigt nöjd med också.

Det har varit en tuff inledning, har steget från Division 2 varit stort?

Nej det tycker jag inte att det varit eftersom vi spelmässigt har varit med i matcherna, sen är det ju så att de flesta spelarna inte spelat på denna nivå tidigare och det har varit lite enkla misstag vi gjort men det får man lära sig av.

Nu väntar Halmia denna omgång, hur mycket vet ni om dem?

Jag såg dem faktiskt spela här i veckan, dem mötte ju vår lokalkonkurrent Oddevold, det är ett välspelande lag som flyttar bollen bra, de är väldigt rörliga och vill äga mycket boll så det blir en tuff match för oss, det är väl det jag vet.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det blir kanske att dem har lite mer boll än oss den första kvarten innan vi kommer in i gräset och deras hemmaarena, men efter det så tar vi över matchen och vinner med 2-1.

Matchen spelas på söndag den 22 juni klockan 16:00 på Örjans Vall.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com