Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”veckans match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag. 

 

Norrettan
I den norra divisionen har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Frej och Umeå, det är två bra lag som ställs mot varandra redan i den första omgången. Frej har haft en bra försäsong där dem matchats i tävlingssammanhang, tack vare cupen, mot allsvenskt motstånd och fått värdefull erfarenhet. Umeå kommer närmast från superettan och är lite av en outsider av många, folk har haft väldigt lätt att glömma bort dem i förhandstipset, kanske kan de överraska tvivlarna redan i premiären, i den svåra bortamatchen mot Frej?


IK_Frej_TÑbyUmeåFC

Bartosz_Grzelak

 

Bartosz Grzelak, IK Frej

Hur väl förbereda är ni inför premiären?

Vi tycker att vi är jäkligt väl förbereda, under försäsongen har vi haft cupmatcherna mot allsvenska lag. Där har man haft möjlighet att nöta sitt spel i tävlingssammanhang, något man aldrig haft under en försäsong tidigare. Nu dras vi med lite skador i truppen men kommer ändå kunna ställa ett bra lag på benen. 

Har ni bra koll på era motståndare?

Lite grann, vi har sett dem i två matcher under försäsongen och är medvetna om vad de själva berättade på upptaktsträffen – att de har bytt ut en hel del spelare. Dem känns lite underskattade sett till klubben och dess historia, dem kommer att vara bra i år, det är jag helt övertygad om.

Kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Vi är ofta det bollförande laget på hemmaplan och Umeå kommer säkert tillåta oss att vara det. Jag tror att matchen slutar 2-0 men det kommer att bli en stenhård match.

 

johan sandahl

 

Johan Sandahl, Umeå FC

Hur väl förbereda är ni inför premiären?

Vi är väl så väl förbereda som det går att vara, sen är det klart att vi haft en stor spelaromsättning och började inte träna utomhus förrän den förste mars, men sett till de förutsättningarna är vi bra förbereda. 

Har ni bra koll på era motståndare? 

Jo, dem känner jag till mer än väl och har även sett en del matcher med dem, framförallt i cupen. Vi är medvetna om att det är ett skickligt lag med många duktiga spelare, nu arbetar vi med positionerna utifrån hur de har spelat tidigare – sen får vi se om några detaljer kan trilla över till vår fördel. 

Kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer att gå vinnande ur matchen, det tror jag på såklart. Sen lär vi få bromsa in en del för att få stopp på IK Frejs anfallsspel, men får vi bara ordning på underlaget och utnyttjar vårt passningsspel kan vi stoppa dem.

 

Matchen spelas på söndag den 14 april, klockan 16:00 på Vikingavallen/Täby IP. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via everysport.com, Frejs rapportering har ni här och Umeås motsvarighet finner ni här.

 

Söderettan
I den södra divisionen har vi valt att lyfta fram matchen mellan IS Halmia och Trelleborgs FF, det är två ”nykomlingar” som möts, en uppifrån och en nedifrån. IS Halmia vann division två förra året men har en fin och lång historia av spel på hög nivå, Trelleborg har på två år trillat ur lika många divisioner och vill nu vända på skutan. Båda lagen har haft en omsättning av spelarna inför säsongen och det ska bli spännande att se hur tränarna Lindau respektive Grimberg fått ihop lagen till premiären.

HalmiaTrelleborgs_FF

lindau_126836913

Peter Lindau, IS Halmia

Hur väl förbereda är ni inför premiären? 

Vi är förbereda, det här har vi tränat i tre månader för, man kan inte komma närmre än så.

Har ni bra koll på era motståndare?

Jag har inte sett dem spela i år men man har ju förstås sett dem spela tidigare, nu är det visserligen inte samma lag som då men de har nog samma sätt att spela fotboll på. Målvakten Fredrik Persson känner man till, vi spelade i samma klubb i Norge, sen är där ett par spelare som man har sett i andra klubbar, enskilt känner man till dem men har

Kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Det är väldigt svårt att säga eftersom att man inte har sett motståndarna, men jag vet hur vi själva spelar och det är något vi vill lyckas med oavsett vem vi möter. Sen får vi se med planen, den brukar vara bra men efter den här vintern är den inte återställd till den statusen den brukar ha – den behöver några veckor till.

  

BB120822NJ018[1]

Anders Grimberg, Trelleborgs FF

Hur väl förbereda är ni inför premiären? 

Jag tycker att vi är så förbereda som man kan vara, laget har spelat tio träningsmatcher och vi vet om sen en tid tillbaka att vi har tre långtidsskador (Fisnik Shala, Zoran Jovanovic och Tobias Mattsson), alla andra är tillgängliga förutom Dawda Ngum som är avstängd.

Har ni bra koll på era motståndare? 

Dem känner jag till ”nåt så när”, vi har haft folk som tittat på dem i den senaste träningsmatchen mot Högaborg. När jag var tränare i Klagshamn 2010 (division två) var Peter redan då i Halmia, jag tror inte att han har ändrat något, där är förvisso nya spelare och så – men jag tror mig veta sättet han tänker och sättet han vill att laget spelar på.

Kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Vad gäller matchens karaktär tror jag inte att något av lagen kommer att dominera våldsamt, det kommer att bli en öppen tillställning och givetvis tror man på sitt eget lag. Vi har mycket supportrar med oss upp, det är en förhoppning att det kan gynna oss – och att vi drar det längsta strået här med hjälp av våra fördelar i form av de erfarna spelarna i laget samt publikens stöd.

Matchen spelas på lördag, 13 april, klockan 15:00 på Örjans Vall. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via everysport.com, IS Halmias rapportering har ni här, och Trelleborgs motsvarighet finner ni här.