Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Västerås SK och Assyriska FF. Vi är redo att sparka igång den här säsongen och den första matchen den här omgången sparkas av redan på skärtorsdagskvällen på Solid Park Arena. Det har varit en lång försäsong och det här har alla sett fram emot, två förmodade topplag ställs mot varandra redan i den första omgången. Vem som vinner vet vi inte än, men vi vet att det lär bli en härlig publikinramning.

 

veckansmatch_norra_omgång1

 

Johan Mjällby, Västerås SK

Johan Mjällby Foto: Bildbyrån

Johan Mjällby
Foto: Bildbyrån

Äntligen seriepremiär, hur redo känner ni er för att sparka igång säsongen?

Det är klart att vi är väldigt sugna på att dra igång tävlingssäsongen och naturligtvis förhoppningsvis med ett gott resultat. Det är alltid en lång försäsong om man inte är med i cupspelet i Sverige, man har lång tid att förbereda sig men det är svårt att se vart man står innan tävlingsmatcherna börjar.

Hur har er omsättning i truppen under försäsongen sett ut?

Det är klart att vi tappade några spelare och vi har fyllt på med ungefär lika antal, vi har en något bredare trupp i år. Vi har tagit in lite ledaregenskaper och rutin i bland annat Calle Svensson och Louay Chanko. Det är väl lite det som saknats i ledaregenskaper och så. Det sitter mycket i väggarna här att det skall vara full fart framåt men det gäller att få spelarna att förstå att man måste ha en balans. Samtidigt vill man inte ta bort vår offensiv. Vi har haft lite skador som stört under försäsongen, men man får gilla läget och koncentrera sig på de man har till sitt förfogande.

Tycker du att ni är nöjda med er försäsong, hur har resultaten sett ut?

Vi har väl inte rosat marknaden som vi gjorde förra året när det gäller försäsongsmatcher. Det har varit en ojämn grusväg och mycket upp och ner, samtidigt har jag inte oroat mig eller fokuserat allt för mycket på det utan kollat på vårt spel. Vi har också gett många chansen att visa upp sig, det är vad försäsongen handlar om. Samtidigt har vi jobbat på hur vi skall agera i anfallsspelet och försvarsspelet. Sedan har vi varit på träningsläger och det var väldigt bra för killarna att vara med på.

Ni ställs mot Assyriska i premiärmatchen, hur mycket vet ni om dem i nuläget?

Det är klart att det är lite osäkert att veta var de står, de har haft en stor omväxling på spelare efter degraderingen. Där är många nya spelare och där är många duktiga spelare som Erik Acar förfogar över, de kan säkert vara med där uppe och hugga. Vi måste öka vår lägstanivå och ökar våra procent för att vara med i toppen. Assyriska har ett par spelare som definitivt är farliga och vi har så klart koll på dem även om det är svårt så här i första matchen hur respektive lag agerar.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är klart att vi inte kommer förändra vår vision att vi vill styra matcher och vi hoppas naturligtvis att vi håller ett högt passningstempo och hittar våra kombinationer. Det jag sett av Assyriska så vill de också spela genom alla lagdelar och gå mycket i djupled. Det handlar mycket om vem som vågar ta tag i taktpinnen, det kan bli ett ställningskrig. Det blir också annorlunda nu när det är tävlingsmatch och mycket publik, men vi kommer försöka hålla kvar vid det sättet som vi vill spela fotboll på. Sedan kommer man alltid ha motståndare som vill göra det svårt för en och det skulle inte förvåna mig om Assyriska också vill styra matchen.

 

Erik Acar, Assyriska FF 

Erik Acar

Erik Acar

Säsongen sparkar igång, är ditt lag redo för seriepremiären?

Ja, det tycker jag att vi är. Vi har haft tre månaders försäsong nu så det vore konstigt om vi inte vore förberedda nu.

Ni föll ju ur Superettan, hur har omsättningen i er trupp sett ut?

Vi har ju bara fyra spelare kvar från fjolårets trupp, Rani Haddad, Adrian Engdahl, Simon Strand och David Durmaz. Alla andra i truppen är nya. Vi har alltså fått in tjugo nya spelare.

Har försäsongens resultat sett bra ut för er del?

Det har varit lite gott och blandat. Jag känner mig nöjd med försäsongen som helhet, det säger väl egentligen inte så mycket men jag är nöjd med prestationerna i matcherna.

Ni möter din gamla klubb Västerås i premiären, hur god kännedom har du om dem idag?

Jag skulle vilja påstå att jag har väldigt bra koll, både på dem som lag och individuellt. Jag har sett dem två gånger redan i år. Och sedan har jag tränat många av de spelare som de har kvar, inte alla i truppen men många av de spelare som är tongivande.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer vara en match där vi kommer få ha mycket boll, det tror jag faktiskt. Det tror jag inte är för VSK vill det utan det är för vi är så bra att vi kommer ha det, och jag tror VSK kommer vilja ställa om på Filip Tronét. Jag tror faktiskt vi vinner matchen med 2-0.

Matchen spelas på torsdag den 13 april klockan 19:04 på Solid Park Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.se

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Husqvarna FF och Landskrona BoIS. Det har varit en lång försäsong där några av Division 1-lagen fått spela cupspel, ett av de lagen är Landskrona som gjort det bra och även skaffat sig nyttig erfarenhet inför cupspelet. Husqvarna har gjort en bra försäsong och har spännande statistik, den nye tränaren Ali-Khan har satt en tydlig och bra linje i sitt spel, nu får vi se om den bär poäng.

 

veckansmatch_södra_omgång1

 

Mohammed Ali-Khan, Husqvarna FF 

Mohammed Ali-Khan Foto: Bildbyrån

Mohammed Ali-Khan
Foto: Bildbyrån

Säsongen sparkar igång, hur redo är ditt lag att dra igång seriespelet?

Vi är redo för att komma igång, helt utan tvekan. Vi har haft en fin försäsong med bra resultat. Vi snittar 2,4 mål framåt och 0,8 mål bakåt, på sexton träningsmatcher. Vi har byggt någonting och det vi har byggt känns redo för att börja spela seriespel och plocka poäng.

Du är ny för i år, hur har omsättningen i och kring laget sett ut under vintern?

Det är ganska många spelare som har lämnat, tidigare elitspelare, de har vi ersatt med många yngre och lokala spelare. Så vi har haft en del omsättning, elva-tolv spelare och de har vi varit tvungna att lyfta upp andra för. Så vi har en väldigt låg snittålder i truppen nu.

Hur ser du tillbaka på er försäsong, känner du dig nöjd med resultaten?

Vi har inte fokuserat så mycket på resultat utan mer på prestationerna. Resultaten har jag varit nöjd med men inte med prestationerna, vi har en bit kvar till prestationen och det hoppas vi kommer fram nu till seriepremiären. Men man måste vara nöjd med resultaten, vi har mött ett par superettanlag och visat dem att man inte kan köra med Husqvarna.

Ni gästas av Landskrona i premiären, hur mycket vet du om dem i dagsläget?

Jag har sett dem två matcher via stream och en match live, den senaste mot ÖIS, och jag känner att jag har en väldigt bra koll på dem faktiskt. Det man kan konstatera är att det är ett väldigt bra lag med många duktiga individuellt skickliga spelare. Men vi har en plan för att få ordning på dem.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det blir rena gissningsleken, för mig spelas fotboll i många olika faser under en minut. Men det är hemmaplan och det finns ingen anledning för oss att låta någon komma till vår arena och få spela sin fotboll. Vi kommer trycka på dem och försöka spela en attraktiv fotboll men med en god balans. Sedan vet jag att de är ett spelande lag, de kommer vilja spela sig ur situationer, det räknar vi med att de vill göra. Det är väl vad jag kan säga i nuläget i alla fall.

 

Agim Sopi, Landskrona BoIS

Agim Sopi Foto: Bildbyrån

Agim Sopi
Foto: Bildbyrån

Äntligen seriepremiär, hur redo är ni i BoIS att sparka igång säsongen?

Det har varit en lång försäsong så det är en efterlängtad premiär. Det känns bra och vi är väl förberedda inför premiären tycker jag. Vi har haft bra och tuffa matcher under försäsongen som kommer gynna oss i längden i serien.

Hur har omsättningen i din trupp sett ut under försäsongen?

Vi har lika många spelare som lämnat som har kommit in, vi har tappat Levi och Pärsson som vi egentligen ville ha kvar men de valde att lämna för Superettan. Andra har man valt att inte förlänga kontraktet med. De vi har fått in passar bra in i laget, både med det personliga och så klart med det fotbollsmässiga.

Ni har spelat i cupen under försäsongen, hur tycker du att er uppladdning varit?

Nu har alla har fått visa upp sig, vissa mer och andra mindre. Det är synd att vi har fått två tunga skador precis innan premiären, både på Raslan Al Kurdi som drog av korsbandet i en träningsmatch och Igor Arsenijevic som är borta i sex till åtta veckor. Annars ser det bra ut.

Ni gästar Husqvarna i premiäromgången, hur ser du på dem som motståndare?

En tuff motståndare som vi ställs mot i premiären. De har gjort en väldigt bra försäsong, om jag inte har fel så har de väl vunnit fjorton raka under försäsongen. Nu vet jag inte mot vilket motstånd men det är likväl imponerande. Det är ett tungt lag som jobbar i nittio plus och gör det bra, men jag tror vi är väl förberedda för vi vet vilket motstånd vi kommer få möta. Vi fortsätter jobba med det och så hoppas jag att vi tar tre poäng med oss hem på måndag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag vet inte riktigt för jag misstänker att de kommer försöka som alla andra lag att vänta på oss och våra motstånd och försöka kontra ut oss på det. De kommer nog låta oss ha lite mer bollinnehav och försöka ställa om snabbt och kontra, så har de spelat några matcher nu så det kan mycket väl vara detsamma i premiären – men jag kan också ha fel. Det är deras hemmaplan, ny tränare så de kanske vill visa en ny fotboll. Vi kommer göra vårt bästa och försöka utnyttja deras svagheter. Kan vi bara göra det har vi en god chans att ta tre poäng.

Matchen spelas på måndag den 17 april klockan 16:00 på Vapenvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.se