Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie. Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar även pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan KSF Prespa Birlik och Östers IF. Vi är framme vid premiären av Division 1 och på den anrika arenan Malmö Stadion tar nykomlingarna Prespa Birlik emot seriefavoriten Öster. Prespa har gjort en resa genom serierna och vann sin Division 2-serie förra året rekordtidigt. Öster slutade på en tredjeplats förra säsongen och är i år klara favoriter, skall och så också vara. Det lär bli en spännande och trevlig tillställning för publiken på plats då det är två offensivt lagda och spelskickliga lag.

 

VeckansMatchPlay_prespa_oster

 

Sergej Prigoda, KSF Prespa Birlik

Sergej Prigoda Foto: Bildbyrån

Sergej Prigoda
Foto: Bildbyrån

Ni har en viktig premiärmatch som väntar er i helgen, hur summerar du er försäsong?

Jag tycker att det fungerat väldigt bra i förberedelserna, allting har gått efter våra tankar och funderingar och spelarna befinner sig i relativt bra form. Jag är faktiskt nöjd med den här försäsongen och nu när det är seriepremiär får vi också ett kvitto på hur vi har arbetat.

Du är ny som tränare till det här året, har du gjort större några förändringar med laget?

För det första har vi ju tappat en del spelare, framförallt i de bakre regionerna har vi tappat ett antal spelare och även någon mittfältare så vi har fått in ett par spelare. Det har inte varit fläckfritt att bygga ett lag, men vi har byggt efter våra förutsättningar och vi har ett bra anfallsinriktat lag. Vi vill ha mycket boll, men man ska vara defensivt organiserat också och det har vi även jobbat hårt med. Det har känts lite stabilare den senaste tiden och jag hoppas att vi har fått spelarna att inse hur man ska arbeta och ligga rätt i positionerna.

På upptaktsträffen tippade du er själva som seriesegrare, tror du ni kan gå hela vägen?

Jag utesluter inte det scenariot kan jag säga, jag tror väldigt mycket på mina spelare och utgår först och främst efter mina bedömningar kring kvalitén i truppen och den vinnarinstinkten som finns i laget, såväl från förra året som i år. Vi har också en bra mix av äldre och unga i laget, vi har många unga duktiga spelare som inte fyllt mer än 20 år och har sedan kryddat allt med några utländska spelare som bidrar med lite extra spets. Vi har en bra mix helt enkelt. Det är ingenting man hittar på när man säger så, att man tippar sig själv alltså, det är inte rätt att säg man har som målsättning att hänga kvar eller vara bland de som kommer högst. Det sitter i alla spelare och tränares skalle att man skall vinna och jag tror på det vi gör och tror att om vi får en bra start på säsongen så kan vi överraska faktiskt.

Det blir en värdemätare i premiären då ni möter Öster, vad vet ni om dem som lag?

Jag känner till dem ganska så väl då jag bor i Växjö, men har inte följt deras verksamhet så mycket innan jag blev tränare för Prespa Birlik som nu ligger i samma serie som dem. Man måste som tränare vara förberedd och kolla hur lagen spelar, jag har tittat lite på dem inför den här matchen. Man har lite funderingar hur vi ska stå emot det laget, men vilka tänker jag naturligtvis inte avslöja i den här intervjun. Vad jag kan säga är att vi har lite planer för hur vi skall gå tillväga under matchen och de kommer visa sig under matchens gång. Öster är en anrik klubb som är favoriter i år och de skall så klart vara favoriter i serien, men vad de är tippade eller inte bryr jag mig inte om och det hoppas jag inte att mina spelare gör heller.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Det är alltid svårt att säga exakt hur det skall se ut, man har naturligtvis tankar och visioner om hur matchen skulle vilja vara för våran del, men samtidigt är det premiär och det innebär nerver och spelarnas inställning och förmågan att hantera de bitarna. Det är inte bara på en eller två positioner utan totalt hela laget, hur vi balanserar offensivt och defensivt, det finns många aspekter som blandar sig i matcherna. Man vill ju gärna vinna matchen, det är för det vi tränar och spelar, sedan återstår det och se om vi lyckas vinna – det är ju vår målsättning. Jag hoppas såklart också för publiken som kommer och tittar att det blir en välspelad match.

 

Thomas Askebrand, Östers IF

Thomas Askebrand Foto: Bildbyrån

Thomas Askebrand
Foto: Bildbyrån

Äntligen är det dags att starta säsongen på allvar, hur redo är ni för säsongen?

Så redo som man kan vara känns det väl som, det har varit en lång försäsong och vi har gnuggat på rätt bra. Vi är laddade och tända inför den här säsongen.

Om du summerar försäsongsmatcherna lite snabbt, hur har det gått för er?

De har väl varit relativt okej får man säga, det har väl sett ut som att vi har byggt vidare på det vi började bygga på förra året och man ser mönstren hela tiden bli bättre och bättre. Det är väl vad vi har arbetat på under vintern, fortsätta utveckla det som vi hade påbörjat och det har man sett resultatet av i matcherna och därför tycker jag att det känns bra.

Ni blev klara favoriter på upptaktsträffen, hur kommer ni att hantera pressen?

Jag vet inte om det är så mycket press på det sättet, vi vet om att vi är bra och vi vet samtidigt att vi inte kommer få något gratis utan måste göra ett bra jobb varje dag. Om vi ser till att göra det var dag så vet vi att vi är kapabla att vara där uppe. Vi blev trea förra året och vi är inte sämre nu, vi vet vad vi behöver göra i vår vardag och det är det viktiga tycker jag.

I premiären ställs ni mot nykomlingarna Prespa, har ni fått en uppfattning om dem?

Ja, vi har sett dem ett par gånger. Det är ett bra lag så det blir en tuff match, det är vi medvetna om. De har ju en hel del individuellt skickliga spelare, bolltrygga och skickliga med bollen och ja, man ska kanske inte säga för mycket – eller jag vill inte avslöja för mycket. Det är väl vad jag vill säga.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Utgången är ju att vi vinner matchen, karaktären på den blir nog förhoppningsvis en match med bra spel. Men en premiär brukar oftast handla om att komma igång med serien och man vill göra bra grejer, sedan brukar det förstås också bli en del kamp. Det är två lag som vill spela men det är svårt att gissa sig till karaktären.

Matchen spelas på lördag den 16 april klockan 14:00 på Malmö Stadion.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Team TG FF och Västerås SK. Efter en lång försäsong är vi alla förväntansfulla inför den stundande premiären i helgen. För nykomlingarna Team TG FF så vill man förmodligen främst se vart man står på den här nivån, och att få ställas mot en av seriefavoriterna Västerås är nog bara extra sporrande. Västerås har ofrivilligt fått ett visst favoritskap på sig, efter Brommapojkarna, detta efter att man fått behålla stommen i laget, fått in Johan Mjällby som manager och har levererat på försäsongen.

 

VeckansMatchPlay_TG_VSK

 

André Ghanbari, Team TG FF

Andre Ghanbari Foto: Bildbyrån

Andre Ghanbari
Foto: Bildbyrån

Nu är försäsongen över och allvaret stundar, hur redo är ni för premiären?

Man känner sig nog aldrig riktigt redo med de här norrländska försäsongerna. Vi hade vår första utomhusträning den sjunde mars. Men truppen var klar i februari och vi har fått mycket tid på oss så sett, man kan väl säg att vi är så förberedda man förväntas vara här uppe.

Om du blickar tillbaka på resultaten under försäsongen, hur summerar du dem?

De är väl allmänt rätt svaga, vi har satsat allt på prestation och utveckling fram tills genrepet och de prestationerna har varit positiva även om vi inte är stolta över resultaten. Det finns mycket att förbättra när det gäller resultaten men vi är nöjda med hur vi tagit steg.

Ni är nykomlingar i år, tycker du att ni fått ihop en slagkraftig trupp för Division 1?

Ja, det måste jag säga. Vi har behållit vår stomme och tagit in spelare som vi tycker gör skillnad och de har visat under försäsongen att de har kvalitéer för att förbättra vårt spel. På pappret skrämmer vi kanske inte slag i våra motståndare, men som helhet har vi fått in spelare som passar vårt sätt att spela fotboll på väldigt bra.

Till helgen tar ni emot en av favoriterna Västerås, hur väl känner ni till dem?

Vi känner till dem bra, jag har sett dem i ett par matcher under försäsongen och även under fjolårssäsongen. Vi har sett deras styrkor och svagheter och känner att vi har bra koll på dem.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det är en match som kanske kommer ha en ganska väntad karaktär, ett offensivt lag i Västerås som kommer styra matchen mer än oss, men de kommer få se hur vi kan störa deras anfallsspel. Jag tror att vi överraskar och går vinnande ur den här matchen med 1-0.

 

Johan Mjällby, Västerås SK

Johan Mjällby Foto: Bildbyrån

Johan Mjällby
Foto: Bildbyrån

Det är premiär till helgen, med er goda trend under försäsongen hur redo är ni?

Det är underbart att det äntligen startar, jag kan ju inte påstå att jag njuter av den långa försäsongen man har i Sverige. Vi går in med ett stort självförtroende, prestationsmässigt har det varit sådär men självförtroendet är där och på söndag är det nog två lag som ser fram emot att starta den här säsongen.

Du gör ditt första år som tränare här i Sverige, hur väl känner du till Division 1 Norra?

Jag känner väl till det relativt väl i och med jag har en son som tillhört Nyköping i en säsong så jag har sett lite matcher när jag varit hemma. Men fotboll förändras inte oavsett om det är Champions League eller Division 1, det är bara kvalitén och atmosfären runt om matcherna som är annorlunda. Hur man förbereder sig och så är precis samma sak, man vill ta reda på så mycket som möjligt om sina motståndare. För mig är det viktigaste hur vi presterar, och om vi gör det vi ska tror jag vi kan ta poäng i alla matcher.

Ni var en av de favorittippade på upptaktsträffen, hur kommer ni hantera favoritskapet?

Vi har inget favoritskap att hantera, jag sa att det är orimligt att ha oss som favoriter. Vår målsättning är, och det vet våra supportrar, att vi skall göra det bättre än förra året och sluta på den övre halvan. Det är inte rimligt att sätta den pressen på oss att vi på allvar skall utmana om seriesegern, vi har inte så många spelare och laget har med nöd och näppe klarat sig kvar de sista två åren. Men om vi gör en bra prestation skall vi komma bland de åtta bästa lagen åtminstone.

På söndag gästar ni nykomlingen Team TG FF, har ni hunnit skapa er en bild av dem?

Jodå, naturligtvis har vi en bild av dem och vi har sett dem en del också. De är debutanter och kommer vara farliga i serien, framförallt i första matchen då de kommer vara laddade och så inför att spela i Division 1. Det är ett lag som jobbar hårt för varandra, som spelar ett kortpassningsspel och som framförallt är välorganiserade i försvaret.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Första matchen brukar vara mycket kamp, det skall det alltid finnas i fotboll. Vi är ett lag som är väldigt passningsorienterade så givetvis hoppas jag vi gör det nu också och styr matchen. Vi har en stor respekt för dem, men tror vi kommer styra matchen med vårt passningsspel, och sedan är det upp till oss att göra någonting bra med bollinnehavet. Fotboll kan vinnas på många sätt och jag hoppas att vi står där på söndag eftermiddag med fler gjorda mål än motståndarna.

Matchen spelas på söndag den 17 april klockan 14:00 på Umeå Energi Arena Sol.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.