Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Motala AIF och Västerås SK. Det blir spännande att se var respektive lag står nu när serien kickar igång. Hemmalaget har blivit uppflyttat från ”Söderettan” där dem gjorde en succésäsong förra året. Gästerna klarade sig med nöd och näppe kvar i serien förra året och har under vintern genomgått en ombyggnad. Var står lagen när serien sparkar igång och vem av dem står som segrare på söndag kväll?

 

Banner600

 

Nicklas Egnell, Motala AIF

Nicklas Egnell Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Nicklas Egnell
Foto: Pär Olert / Bildbyrån

Då var det äntligen dags för premiär, känslan?

Sista veckan inför premiären ökar förväntningarna mer än vanligt inför helgens match. Samtliga spelare och ledare ger det där lilla extra för att göra skäl för sin plats.

Ni har haft en stor spelaromsättning, hur ser du på truppen?

Flera namnkunniga spelare gick vidare efter förra årets lyckade säsong. Men årets trupp känns välbalanserad och ger oss flera alternativ på de flesta positionerna. Den stora utmaningen i år blir framförallt att finna verktyg och principer som kan ge oss de mål framåt vi behöver för att vinna matcher.

Hur tycker du att er försäsong har varit?

Den milda vintern och vår nybyggda läktare med dess innandöme har gett oss goda träningsförutsättningar. Prestations- och resultatmässigt sett till träningsmatcherna har varit både positiva och negativa.

På söndag gästas ni av Västerås, vad vet ni om dem?

Ett ganska så kompakt lag i sitt försvarsspel som har en del snabbhet hos ett par spelare i anfallsspelet.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer troligtvis få föra matchen i form av ett större bollinnehav, där det blir viktigt för oss att hitta lösningar där vi kan avsluta så många anfall som möjligt istället för att låta Västerås kontraslå på oss.

 

Leif Berg, Västerås SK 

Leif Berg Foto: Meli Petersson Ellafi /Bildbyrån

Leif Berg
Foto: Meli Petersson Ellafi / Bildbyrån

Då var det dags för premiär, hur går tongångarna?

Det är positivt, fullt av förväntan och man har märkt den sista träningsveckan att det börjar närma sig, det är lite mer fart och lagom tjurigt blandat med glädje.

Er klubb är under ombyggnad, hur påverkar det er i och kring laget?

Än så länge har det bara påverkat oss positivt, vi har bara fått positiva signaler från supportrar och media, vi har samarbetat med bandyn och det har bara varit positivt. Även sponsorer har blivit mer positiva till det här, så det känns att vi har fler folk med oss nu och då är det förhoppningsvis fler som kan glädjas med oss.

Ni har deltagit i Svenska Cupen under försäsongen, vad har ni tagit med er?

Då försökte vi arbeta mycket med försvarsspelet, och det fick vi verkligen göra. Det vi tagit med oss är att man blir straffade snabbare mot bättre motstånd och vi behöver bli bättre på att ta snabbare beslut vid tillfällen då motståndarlagen lätt kan straffa oss.

Ni gästar Motala här i premiären, hur väl känner ni till dem?

Relativt bra, nu är det alltid svårt med träningsmatcher, hur mycket man mörkar och vilka man ställer upp med, men vi har varit på plats de två senaste matcherna. Jag personligen har varit där och sett den en av gångerna och Martin Andersson har sett dem på plats båda gångerna. Det är ett bra fotbollslag, vi tycker att dem borde rankats högre av oddssättarna, utifrån det vi har sett. Det är ett lag som är väldigt starka i den offensiva delen.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Man har en önskan, så är det ju, men jag tror det blir en välspelad match där bägge lagen vill ha bollen och det blir en passningsorienterad fotboll. Jag tror det blir en tuff och bra match där publiken kommer få se tre mål varav vi står för två av dem och Motala ett.

Matchen spelas på söndag den 12 april klockan 17:00 på Idrottsparken.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Landskrona BoIS och IK Oddevold. Hemmalaget föll ur superettan i höstas och laddar nu om i Söderettan där man i premiären tar emot svårspelade Oddevold. Gästerna hade en jobbig säsong i fjol med flera händelser som påverkade dem under säsongens gång. Med en hel säsong vid rodret hoppas ”L-O” Mattsson få sätta sin egen prägel på laget. Vem av lagen står som segrare vid slutsignalen?

 

Banner600

 

Zvezdan Milosevic, Landskrona BoIS

Zvezdan Milosevic Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Zvezdan Milosevic
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Premiären är här, hur är stämningen i laget?

Den är bra och vi har en bra känsla inför seriestarten, nu väntar och längtar vi tills det börjar på riktigt. Det har varit en lång försäsong och vi spelade tre tävlingsmatcher så pass tidigt att då vill man köra igång serien också.

Ni föll ur superettan förra året, hur har omställningen varit för klubben?

Trots nederlaget har det varit bra stämning och även om det gick dåligt förra året är alla positiva och man ser fram emot att vi skall försöka, och förhoppningsvis lyckas, med att vända den negativa trenden och istället vara ett vinnande lag. Så känslan allt som allt är ganska så bra.

Under försäsongen deltog ni i Svenska Cupen, vad har matcherna gett er?

Dem har gett oss väldigt mycket för på så sätt var vi tvungna att arbeta lite hårdare och lite snabbare att komma i form inför de matcherna och på så sätt har vi varit klara ganska så tidigt med försäsongen. Och vi fick ett kvitto på hur och var vi stod inför säsongen. Det är ett upplägg man kan tänka sig att fortsätta med och då gäller det att man i år placerar sig så man får de matcherna även nästa år.

Det är Oddevold som ni tar emot i premiären, vad vet ni om dem?

Det är ett organiserat lag som spelar en form av 4-4-2, det beror förvisso på hur man ser på hur de formerar laget, men de spelar ett tight och organiserat försvarsspel och satsar på snabba omställningar. Jag tycker att det är ett bra Division 1-lag och har några bra spelare i sitt lag, det är inga konstigheter.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror vi kommer vara det spelförandet laget och jag tror vi kommer föra spelet från minut ett. Jag tror att de kommer ligga lågt och vara vassa med omställningar. Är vi i närheten av vad vi kan så blir det vinst för vår del.

 

L-O Mattsson, IK Oddevold 

L-O Mattsson Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

L-O Mattsson
Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Fotbollssäsongen drar igång till helgen, känslan?

Den är ju alltid som den är när en säsong drar igång, man är optimistisk och känner att man har gjort ett bra arbete under vintern. Man har arbetat hårt och sammansvetsat truppen, för oss har det varit extra viktigt med det eftersom vi haft elva spelare in och tolv spelare ut, då blir den delen ännu viktigare.

Hur har spelaromsättningen påverkat ditt lag?

När det blir är för att någon blir sjuk, som med Robin Ganemyr, är det inte roligt och det känns trist så klart. Men ifall då spelare får bud uppifrån, likt Jesper Westermark, får man acceptera och önska dem all lycka och välgång. Vi har värvat in spelare och lyft upp någon underifrån, jag tycker att det är en spännande grupp vi fått ihop.

Hur ser du tillbaka på er försäsong?

Det har varit blandade resultat men jag tycker det är viktigast med träningspassen man har. Att man förlorat någon match och vunnit någon spelar inte så stor roll, vi har snurrat runt på spelarna och kanske kunde vi skärpt upp kvalitén på motståndarna i träningsmatcherna för vi har mött sämre motstånd. Sen har vi spelat några matcher i DM men där har det också varit lag underifrån, därför vet vi kanske inte riktigt vart vi står inför seriepremiären.

Ni gästar Landskrona BoIS på söndag, hur väl känner ni till dem?

Vi har spionerat på dem och vi vet att det är en svårspelad arena att komma till och det är ett lag som föll ur superettan förra året och vill så klart upp igen. Vi har en bra statistik mot dem, rent historiskt, och det är något som vi faller tillbaka på. Jag har också varit med och vunnit mot dem när jag tränade Degerfors så jag har bara bra minnen från Landskrona.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Utgången är lite svår att gissa men jag misstänker väl att Landskrona kommer ha en hel del mer boll, det ligger nog lite i korten inför helgen. De har ett bolltekniskt och bollskickligt lag och en jämn och fin plan så jag misstänker att de kommer ha drygt sextio procent av bollinnehavet, det får vi nog finna oss i. Det är väl så jag tror att matchen kommer se ut, men som i alla matcher kommer det första målet att vara avgörande, det hoppas vi att vi kan få till.

Matchen spelas på söndag den 12 april klockan 17:00 på Landskrona IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.