Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan BK Forward och IK Frej Täby, matchen som är startskottet för premiäromgången och går av stapeln under skärtorsdagen. En premiär är alltid en premiär och det lär vara en hel del nerver hos spelarna när domaren sätter pipan till munnen och blåser igång matchen. När lagen sist möttes i Örebro slutade matchen 2-2, vi får se hur det går den här gången de möts.

 

Veckans Match NORRA Mindre

 

Magnus Kihlberg, BK Forward

Magnus Kihlberg2

Magnus Kihlberg
Foto: Idrottsfoto

Det är lite ovisst, vi har haft en blandad försäsong, till och från har det sett bra ut och sen har det sett mindre bra ut. Vi har en mindre trupp i år och vi har i de senaste träningsmatcherna fått välja att vila vissa spelare så att de skall vara skadefria till premiären.

Hur väl förberedda känner ni inom laget er för matchen?

Det känns jättebra, vi har koll på både offensiven och defensiven så det känns som att det är dags att köra igång, det skall bli riktigt skönt.

Ni ställs mot IK Frej Täby i premiären, vad vet ni om dem i nuläget?

De är ett lag med ett väldigt bra spel och flera bra spelare, sen vet vi om att de har skaffat meriterade nyförvärv som vet vad det här går ut på, både Richard Spong och Joel Riddez är två krigare som kommer ner. Sen har dem hämtat Johannes Gustafsson från oss i Forward.

Tror du att spel på skärtorsdagen öppnar för en storpublik?

Nej, jag tror varken det kommer bli mer eller mindre, det här datumet har vi valt för att det passade bra in i vårt schema bara.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Dem kommer ha mycket boll, det brukar Frej ha mot oss, för oss är inte det viktigaste att ha bollen utan vad vi gör med den när vi har den och vi kommer såklart också att ha mycket bollinnehav. Matchen tror jag att vi vinner med 2-0.

 

Bartosz Grzelak, IK Frej Täby

Bartosz Grzelak Foto: Idrottsfoto

Bartosz Grzelak
Foto: Idrottsfoto

Äntligen är vi framme vid premiären, hur är känslan?

Vi har en bra känsla, jag tycker vi har en bra försäsong bakom oss. Sen är det väldigt svårt att inleda mot BK Forward borta, det är en riktig utmaning i första matchen.

Det har varit många träningsmatcher, är ni redo?

Vi har väl förlorat tre matcher och vunnit fem under försäsongen så redo är vi, jag tycker att vi ligger bra i fas. Vi förlorade genrepet mot Brage, det var lite tråkigt efter en mindre bra match av oss, men redo är vi.

Det var en del nyförvärv hos er ifjol, hur många är det i år?

Där är femton nya gubbar i laget, en del meriterade spelare som vi har lyckats knyta till oss i år. Vi har bytt ut hela vår backuppsättning så vi har 6-7 nya spelare i backlinjen, så där tycker jag att vi har fått till en förbättring i försvaret.

Ni gästar seriekollegan BK Forward, hur mycket vet ni om dem?

Det är ett bra lag som jag har sett i ett par matcher under försäsongen. Dem har kommit femma, tvåa och fyra de senaste tre åren så vi är medvetna att det är ett av tradition topplag i den här serien. Rent spelmässigt tror jag nog att de kommer spela likt de har gjort under de senaste säsongerna.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

I egenskap av hemmalag tror jag att Forward kommer att föra matchen och det kan nog bli en typisk premiärmatch med lite nerver och så, men jag tror på en jämn tillställning så 1-1 kanske är ett bra tips.

Matchen spelas på torsdag den 17 april klockan 19:00 på Behrn Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Örgryte IS och Skövde AIK, matchen spelas på annandag påsk och kommer att vara den första match från Division 1 som visas genom Viasat. Efter en lång försäsong ställs en av favoriterna, Örgryte, mot ett Skövde som under hösten ifjol var ett av de mest formstarka lagen i serien. När lagen sist möttes, 2012, slutade matchen i Göteborg 2-2 och matchen i Skövde med en 1-0 vinst för Örgryte.

 

Veckans Match SÖDRA Mindre

 

 

Marcus Lantz, Örgryte IS

Marcus Lantz

Marcus Lantz
Foto: Idrottsfoto

Äntligen premiär i Division 1, hur går tongångarna inom laget?

Nej men vi känner oss väl förberedda, vi hade ett genrep mot BK Forward, ett lag som slutade fyra i norrettan förra året, den matchen vann vi med 4-0. Nu känner vi oss absolut redo att sätta igång säsongen här på måndag.

Efter en lång försäsong, hur tycker du att det har sett ut för er?

Normalt sett är jag emot den svenska försäsongen för jag tycker att den är alldeles för lång, men i mitt läge där jag kommer in som ny tränare har det varit gynnsamt att man fått den här tiden att arbeta in det man vill göra. Fysiskt sett har vi nog aldrig varit så bra tränade som vi är.

Det ligger en stor press på er i år, hur hanterar ni det?

Jag hoppas att killarna tar det på ett bra sätt, själv tycker jag alltid att det är positivt när folk runt omkring oss tror på oss och det gör vi ju själva. Man får vända på det och se det positiva i det, andra lag har respekt för oss och tror att vi kommer ligga där uppe. Det måste ju vara för att de tycker att vi gjort några bra och det tycker jag vi ska förvalta på rätt sätt.

Ni gästas av Skövde AIK, hur mycket vet du om dem?

Jag har sett dem live en gång under försäsongen och har även fått rapporter av folk som vi har haft på plats under andra matcher så jag tror att vi har ganska bra koll på hur de agerar och spelar, så det känner vi oss trygga i. Vi har förberett oss på bästa sätt, men man vet aldrig hur en match formar sig, vi skall i alla fall göra vårt bästa för att se till att ta alla tre poängen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi har hemmaplan och där skall vi göra det till vår borg, där skall vi vara trygga och där skall vi visa att det är vi som bestämmer. Samtidigt är det premiär och vi har ett ungt lag men jag hoppas att vi kan visa det i handling att om man skall vinna mot Örgryte i år ska man vara förbannat bra, annars har man ingenting att hämta där.

 

Charbel Abraham, Skövde AIK

Charbel Abraham Foto: Idrottsfoto

Charbel Abraham
Foto: Idrottsfoto

Nu drar säsongen äntligen igång, hur är känslan i klubben?

Den är bra, vi har väntat länge på den här premiären som var ovanligt sen i år, men allt som allt känns det mycket bra.

Hur har det sett ut för er i träningsmatcherna?

Det har väl varit upp och ner, både prestations- och resultatmässigt. Vi började ganska okej och hade sedan en dipp efter det, men nu mot slutet har det sett bra ut och då har vi mött lag som spelar på samma nivå som oss eller högre upp.

Ni ställs mot en av favoriterna, Örgryte, vad vet ni om dem?

Vi vet väl inte så mycket, de har en ambition att ta sig upp direkt och har ett gäng bra spelare med olika spelartyper i truppen, det är väl vad man vet just nu.

Matchen sänds ju på Viasat, vem skall tittarna ha ett extra öga på?

Det är svårt att säg, det finns några spelare och det beror på vem som tar för sig i matchen, men vi har Sargon Abraham, han har varit lite skadad på det sista här men han är på väg tillbaka och förhoppningsvis är han pigg och frisk på måndag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi skall försöka styra matchen och få med oss tre poäng, det är vårt mål, sen vet man inte hur matchen utvecklar sig. Jag vet inte heller hur bra Örgryte egentligen är men vi kommer göra vårt bästa för att få med oss poängen.

Matchen spelas på måndag den 21 april klockan 17:00 på Valhalla Idrottsplats.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com