Division 1 spelades färdigt tidigare denna månad, men arbetet fortgår för fulla muggar bland klubbarnas sportchefer. Det är många klubbar, tränare och spelare i Ettan att hålla koll på. För att göra det lite enklare kommer vi på Ettanfotboll att varje månad publicera en artikel där vi går igenom ett axplock av olika spelarövergångar, tränarrekryteringar och andra rykten som lätt uppstår under det som kallas för ”silly season”.

I november har det hänt en del på transferfronten och här kommer några av de många övergångar och kontraktsskrivningar som genomförts.

Ettan 2020

Landskrona BoIS har förlängt med succémålvakten Amr Kaddoura. Målvakten stod för en fin säsong 2019 där BoIS enbart släppte in 19 mål under hela säsongen. 25-åringen, som blev utsedd till årets målvakt i Ettan 2019, har skrivit på för ytterligare ett år i klubben. Under november månad har Kaddoura också hunnit med att delta på landslagsläger tillsammans med det palestinska landslaget.

På tal om Landskrona BoIS har det också ryktats om att talangerna Kevin Jensen och Jacob Ondrejka kan vara på väg bort från klubben. 17-årige Ondrejka har varit på provspel hos IFK Göteborg medan Helsingborgs IF har visat intresse för 18-årige Jensen, utsedd till årets talang i Ettan 2019. Jensen uttalade sig dock i en intervju efter Morgondagens Stjärnor att han är bekväm och utvecklas i BoIS och därför inte har bråttom att lämna klubben.

Utsiktens BK lånade inför säsongen 2019 in Erik Gunnarsson, 20-årig försvarare från IFK Göteborg. Nu står det klart att mittbacken skriver på för två nya år med Utsikten och på klubbens hemsida uttalar sig lagets tränare Stefan Rehn:

– Jag tycker Erik är en kille som utvecklats bra hos oss, kurvan pekar rakt uppåt. Det har synts att självförtroendet stärkts och att han växt in i kostymen jättebra. Han har inte missat många träningar under sin tid hos oss, är man frisk och ute på planen så får man den där grundträningen som är en förutsättning för att utvecklas.

Uppe i norr har det skett ett tränarskifte där Bodens BKs tränare Tomas Eriksson har skrivit på ett treårskontrakt för nykomlingen IFK Luleå. Eriksson var spelare i IFK Luleå mellan åren 2013-2016 och efter två år som tränare för Norrlandsrivalen Bodens BK återvänder alltså Eriksson till IFK Luleå. Till IFK Luleås hemsida säger Eriksson följande:

– Det känns kanon att alla pusselbitar är på plats och att jag och klubben nu kan börja fokusera på den utmaning som väntar kommande säsong! Jag tror på det som IFK Luleå håller på att bygga upp och det känns inspirerande att få vara del av det.

Hos nykomlingen Qviding FIF har det också hänt saker på tränarsidan. Robert Vilahamn som har lett Qviding till två seriesegrar på två år lämnar nu laget för en tränarroll i allsvenska BK Häcken. In kliver Henrik Fridolvsson som närmast har haft rollen som huvudtränare för Vänersborgs FK där han ledde laget till gruppspel i Svenska cupen. Fridolvsson har också varit i bl.a. Ljungskile SK som assisterande tränare och ansvarig för föreningens akademiverksamhet.

I Stockholm hos Brommapojkarna har det skett förändringar i både trupp och tränarstab. Alexander Seger återvänder till Brommapojkarna efter en sejour i Sollentuna FK där han spelade 30 matcher och producerade 6 mål som mittfältare. Seger som är fostrad i Brommapojkarnas akademi är nu alltså tillbaka i föreningen. På tränarsidan ersätts huvudtränaren Kjell Jonevret av sin assisterande tränare Shaun Constable som alltså tar över uppdraget som huvudtränare. Constable har agerat assisterande tränare i BP under hösten, dessförinnan hade Constable varit assisterande tränare i Östersunds FK. Assisterande tränare till Constable blir Andreas Engelmark som har en gedigen bakgrund i Brommapojkarna. Tidigare huvudtränare Kjell Jonevret kommer dock att stanna kvar i klubben som rådgivare och mentor till övriga ledare, skriver klubben på sin hemsida.

Den tidigare MFF-talangen Teddy Bergqvist som har stått för en stark säsong i Kristianstad FC står nu utan kontrakt inför 2020. Kristianstad FC åkte ur Ettan i år men trots det presterade Bergqvist starkt över säsongen och stod för 11 mål på 29 matcher. Bergqvist säger i en intervju med FotbollDirekt.se att han siktar mot att ta sig högre upp i seriesystemet inför nästa säsong. 

I Gästrikland är tränaren Pelle Olsson ett hett villebråd. Olsson har tränat Sandvikens IF sedan 2017 och han har lyckats etablera laget i Ettan norra. Nu rycker hans tidigare klubb, Gefle IF (som han har haft en lång och trogen tjänst i som både spelare och tränare), i honom och det sägs att Gefle är intresserade av Olsson som ny klubbchef. Sandvikens IF är dock inte intresserade av att släppa Olsson till lokalkonkurrenten. Till Gefle Dagblad säger Sandvikens klubbchef Anders Eriksson att man är mycket nöjda med Olssons insatser hittills och hoppas på en fortsättning med Olsson. Pelle Olsson har för tillfället ett år kvar på sitt kontrakt med Sandvikens IF.

Destination Superettan och Allsvenskan 2020

Vi har också ett antal spelare som har lämnat för spel i högre divisioner, däribland Patrik Wålemark, Joakim Olausson, Axel Pettersson, Adam Rosén och Daniel Ljung. 

Patrik Wålemark lämnar nykomlingen Qviding FIF för spel i allsvenskan med BK Häcken. 18-åringen slår alltså följe med sin tränare från Qviding, Robert Vilahamn, till Hisingsklubben inför 2020. Kontraktet sträcker sig över fyra år och till Expressen säger Häckens sportchef Sonny Karlsson att man ser den unge Wålemark som ett framtidsnamn.

Joakim Olausson lämnar Utsiktens BK för att gå till den tidigare seriekonkurrenten Ljungskile SK som vann Ettan södra och avancerade till Superettan. Den 24-årige mittfältaren har gjort två starka säsonger i Utsiktens BK och nu plockar alltså LSK med sig Olausson som förstärkning upp till Superettan. Sällskap till Ljungskile SK gör också Adam Rosén, tidigare lagkapten och mittback i Utsiktens BK. Den 29-årige mittbacken gjorde fyra säsonger i Utsiktens BK innan han nu tar klivet upp till Superettan tillsammans med Ljungskile SK.

Varbergs BoIS som tog klivet upp till Allsvenskan för första gången i klubbens historia utökar truppen med den offensiva spelaren Axel Pettersson, senast i IK Oddevold. Oddevold trillade ur Ettan men Pettersson hade ögonen på sig under året. Pettersson har spelat på ett flertal olika positioner beskrivs av Varbergs tränare Joakim Persson, i en intervju på klubbens hemsida, som en spelare med bra fart, teknik och en skicklig avslutare. 

Daniel Ljung från Assyriska Turabdin IK återvänder till klubben som han är fostrad i – Jönköpings Södra IF. Ljung spelar som mittfältare och förstärker nu “J-Södra” i Superettan nästa säsong. Till klubbens hemsida säger han att han, efter två säsonger i Assyriska, är glad över att vara tillbaka i laget som han fostrad i.

***

November månad är snart över och kanske hinns det med några ytterligare signeringar innan vi tar oss an december. Denna serie är tillbaka om en månad, då går vi igenom det som har hänt på transfermarknaden under kommande period!