Erik Westermark i en match för GAIS 2017. Nu är han tillbaka i Utsiktens BK inför 2020 års säsong. Foto: Bildbyrån

Under december månad fortsatte klubbarnas sportchefer att arbeta hårt för att göra trupperna redo inför säsongen 2020. Mycket har hänt och här får ni ett axplock av olika transfers som genomfördes – till och från Ettan, stora som små!

Vi börjar hos nykomlingarna Qviding FIF som tappar två spelare till Göteborgskonkurrenten GAIS i Superettan. Det rör sig om den 22-årige högerbacken Fredrik Martinsson och den 20-årige yttern Julius Lindberg som båda två skrivit på för två år med sin nya klubb. 

Tar vi oss från västkusten över till östkusten hamnar vi i Kalmar och Oskarshamn som har kommit överens om en utlåning av två Kalmar FF-talanger till Oskarshamns AIK. Allsvenska KFF lånar alltså ut nyligen a-lagsuppflyttade Malte Persson och Viktor Krüger till Oskarshamns AIK, båda födda år 2000. 

Söderut har vi ytterligare en allsvensk utlåning till Ettan. Pontus Jonsson, 19, från Mjällby AIF lånas ut till FK Karlskrona genom ett samarbetsavtal klubbarna sinsemellan. 

Utsiktens BK tappar mittfältaren Albin Skoglund till Ljungskile SK som ju tog klivet upp till Superettan. 22-årige Skoglund stod under säsongen 2019 för sju mål på 27 framträdanden för Utsiktens BK och har nu skrivit på för ett år med Ljungskile SK.

Från Ljungskile SK lämnar Erik Westermark till just Utsiktens BK. Mittfältaren har en tidigare bakgrund i Utsiktens BK men har de senaste åren stått för spel i både GAIS och Ljungskile SK. 2019 spelade Westermark 23 matcher för Ljungskile och gjorde tre mål. 27-åringen säger följande till Ljungskiles hemsida:

– Det är kul att komma till en förening som satsar på att gå upp i Superettan. […] Jag vill bidra med min kämpaglöd och min energi, och kommer aldrig att ge upp en match innan vi vunnit den.

Philip Andersson, mittback i Landskrona BoIS, förlängde sitt kontrakt till och med säsongen 2021. 2019 blev Andersson utsedd till Ettans bästa försvarare för sin trygghet i backlinjen och han gjorde 24 framträdanden samt ett mål under säsongen. Mittbacken, som ryktades vara intressant för flera allsvenska klubbar, stannar alltså två år till i BoIS – laget som han har representerat på a-lagsnivå sedan 2008.

En av Ettan norras vassaste målskyttar säsongen 2019 stannar kvar i serien. Leo Englund har förlängt med Sandvikens IF. Anfallaren stod för 17 fullträffar säsongen 2019 och på lagets hemsida skriver man att ”Skråmträsksonen även i fortsättningen kommer vara iklädd rödvit skrud när han, sin vana trogen, sätter panik i försvarare”.

Vasalunds IFs huvudtränare Nebojsa Novakovic lämnar klubben efter två framgångsrika säsonger där han först tog upp klubben till Ettan norra och säsongen 2019 säkrade kontraktet för 2020 med en placering på den övre tabellhalvan. Novakovic återvänder till samarbetsklubben AIK men hans nya roll har ännu inte blivit offentliggjord. Ny huvudtränare för Vasalund blir Dali Savic. 

För Vasalunds och AIKs gemensamma räkning är inte detta det enda som har hänt under december månads transferfönster. Den kenyanske ytterbacken Erick Otieno lämnade Vasalund för ett långtidskontrakt med AIK som sträcker sig till den sista december 2024. Otieno stod för många fina insatser längst med sin kant under säsongen 2019 och belönas nu alltså med ett allsvenskt kontrakt.

När vi rapporterade för november månads transfers och rykten nämnde vi hur Gefle IF påstods ha försökt värva Sandvikens IFs tränare Pelle Olsson till föreningen. Istället för ett nytt uppdrag i Gefle IF blev det för Olsson ett förlängt kontrakt med Sandviken, ett kontrakt som sträcker sig till 2022. 

– För egen del känns det bra att veta vad jag ska göra de närmaste åren och att vi har ett perspektiv där vi kan jobba med kontinuitet, som ju är en av nycklarna till att nå framgång, säger Pelle Olsson till Sandvikens hemsida.

Karlslunds IF HFKs tränarduo Jonathan Ederström och Samuel Wowoah har båda två förlängt sina uppdrag i föreningen. Duon har lett laget tillsammans sedan 2016 och Karlslunds sportchef Andreas Östby kommenterar på lagets hemsida förlängningen med tränarna som följande:

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill fortsätta arbetet tillsammans med “Sammie” och “Jonte”, så vi är självfallet väldigt nöjda med att det nu är klart.

***

Under början av 2020 värvades också talangerna Jacob Ondrejka (Landskrona BoIS) och Felix Jakobsson (Torns IF) till IF Elfsborg respektive IFK Norrköping. Detta kan ni läsa om genom att klicka på rubriken nedan!

”Morgondagens Stjärnor klara för Allsvenskan!”

***