trupperna

Under onsdagen samlades samtliga 28 Division Ett-klubbar i Stockholm för upptaktsträff inför säsongen 2016. Svenska Spel presenterade sin oddssättning för Division Ett-serierna under dagen och tränarna i lagen höll med om att IF Brommapojkarna och Östers IF blir lagen som går upp till Superettan när säsongen summeras.

Division 1 Norra

IF Brommapojkarna – Piteå IF

Kommentar om Brommapojkarna: Efter två raka degraderingar spelar BP nu i Sverige tredje division för första gången på över 15 år. Efter sistaplatsen i Superettan 2015 har föreningen omorganiserats. Tidigare tränaren Roberth Björknesjö har tagit över som Klubbdirektör efter att klubbikonen Ola Danhard lämnat sin post efter nära 30 år. Truppen har genomgått stora förändringar, bland annat har Jakob Une Larsson och Gabriel Petrovic lämnat. In har rutin kommit i form av Daniel Örlund, Olof Mellberg (Tränare), Christoffer Brandeborn och givetvis Omar Jawo.

Tippade som etta: Västerås SK
Tippade som tvåa: Vasalunds IF

Kommentar om Piteå: Norrlandslaget visade upp ett imponerande offensivt spel ifjol men hade stundtals problem i försvarsspelet. Debutsäsongen får ändå ses som klart godkänt. Inför den här säsongen har man gjort intressanta nyförvärv i form av Karl Cunningham, Ibrahim Kallay och Robert Hammarstedt. Piteå IF kommer säkert vara ett av de lag man kan räkna med i år.

Tippade som etta: IF Brommapojkarna
Tippade som tvåa: BK Forward

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

Akropolis IF – IFK Luleå 

Kommentar om Akropolis: Nykomling inför 2015 års upplaga av Division 1 Norra och stod för en enastående säsong och knep också kvalplatsen till Superettan där man föll i ett dubbelmöte mot IK Frej Täby. Det är ett lag med ett välorganiserat försvarsspel och ett finurligt anfallsspel. Blandat och gett under försäsongen och har tappat sin skyttekung Sotriouglu inför den här säsongen men har i gengäld värvat in den hyperintressanta Brwa Pishdari.

Tippade som etta: IF Brommapojkarna
Tippade som tvåa: Västerås SK

Kommentar om Luleå: Efter endast tre poäng från kvalspel ifjol kommer vi få se ett revanschsuget IFK Luleå i år. Possessionspel med fina variationer i anfallsspelet är IFK Luleås signum. Inför i år har man bland annat värvat in Jesper Meden, Barzan Jamshidi och Joel Rajalakso. Stommen med Patrik Wallin, Vladimir Sudar och Carl-Johan Wallin är kvar i laget vilket är positivt. Man har tappat mittfältaren Ibrahim Kallay till seriekonkurrenten Piteå IF och Erido Poli är skadad.

Tippade som etta: IF Brommapojkarna
Tippade som tvåa: Vasalunds IF

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

Carlstad United BK – Umeå FC 

Kommentar om Carlstad: En riktigt turbulent inledning på fjolårssäsongen räddades upp av en formtopp innan sommaruppehållet med fem raka segrar. Detta kom att ha en stor betydelse i det förnyade kontraktet i Division 1 Norra. Säsongen avslutades sedan med åtta matcher i rad utan förlust och placeringen som åtta är definitivt klart godkänd. Laget har inför denna säsong en ny huvudtränare i David Ekelund och har fått behålla stommen i laget sedan föregående säsong och har kryddat till truppen en aning med ett par spännande nyförvärv.

Tippade som etta: Västerås SK
Tippade som tvåa: BK Forward

Kommentar om Umeå: Föll på målsnöret ifjol i en kamp om kvalspel. Har inför i år en ny tränare i Robert Bergström. Har gjort det bra under försäsongen och skyttekungen Simon Mårtensson har inte gjort någon besviken. I och med värvningen av Leo Englund har Umeå ett av seriens farligaste anfallspar. Bland spelarförlusterna är det klart värt att nämna Jalid Kerkich Amar.

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

Nyköpings BIS – Vasalunds IF

Kommentar om Nyköping: Bissarna har etablerat sig i Division 1 Norra och gör i år sin fjärde raka säsong i serien. Laget gjorde en helt klart godkänd säsong ifjol. De är väldigt svårslagna hemma på Rosvalla och är något utav en mardrömsmotståndare på bortaplan för vissa lag i serien. Inför säsongen har de tappat en tung poängspelare i form av Mahmoud Eid, men de har inför säsongen även värvat intressanta spelare så som Calle Svensson, Sal Jobarteh och Carl Björk.

Tippade som etta: Västerås SK
Tippade som tvåa: IK Brage

Kommentar om Vasalund: Klarade sig med nöd och näppe kvar i serien ifjol, Joel Qwibergs reducering i den sista omgången borta mot IFK Luleå gjorde att Vasalund kunde se fram emot ännu en säsong i Norrettan. Just Joel Qwiberg har man tappat till seriekonkurrenten BP och även den offensive mittfältaren Ferid Ali har lämnat laget. Bland nyförvärven har vi bland andra Patrick Amoah, Peter Magnusson och Uchenna Ike. Pascal Simpson (tränare) är också ny.

Tippade som etta: IF Brommapojkarna
Tippade som tvåa: Västerås SK

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

Team TG FF – Västerås SK 

Kommentar om Team TG: En av landets äldsta klubbar, Tegs SK, grundat 1898 avknoppades i Umeå FC 1987 genom en sammanslagning med Sandåkern. Fotbollen återupptogs dock igen och laget har sakta vandrat upp genom seriesystemet. 2015 byttes namnet till Team TG FF och under det namnet vann laget norrtvåan med två poängs marginal före Hudiksvall. Timothy McNeil öste in mål förra säsongen, 17 mål på 25 matcher, och är en av spelarna att luta sig mot offensivt denna säsong. En annan spelare att hålla ögonen på är Jonathan Lundbäck som öst in mål i både trean och tvåan, men som fick ett hack på karriärstegen när han kom till Sirius. Nu är han säkert revanschsugen. I försvaret har man plockat in Patrik Broman som spelat i ettan med både Selånger och Skellefteå, man har även värvat spelare lokalt från Umeå FC.

Tippade etta: IF Brommapojkarna
Tippade tvåa: Västerås SK

Kommentar om Västerås: Efter att drömhösten infriats och klubben höll sig kvar i serien har man värvat in den före detta landslagsmannen Johan Mjällby som manager. Efter diverse swish-kampanjer av supportrarna har man kunnat behålla nyckelspelare som Karwan Safarei, Filip Tronét och Simon Johansson. Lägg därtill att publikfavoriten Oliver Ekroth har återvänt efter en sejour i Norge. VSK blir intressanta att följa i år och har imponerat under försäsongen.

Tippade som etta: IF Brommapojkarna
Tippade som tvåa: IK Brage

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

Enskede IK – BK Forward

Kommentar om Enskede: Vann Division 2 Norra Svealand förra året med sju poäng före Sandvikens IF. Klubben är en av de största klubbarna i Sverige sett till antalet lag (över 140), man är nykomling i serien och är uppe i dessa sammanhang för första gången på över 15 år. Har inte värvat några etablerade namn utan har mest hämtat in lokala förmågor till denna säsongen.

Tippade som etta: IF Brommapojkarna
Tippade som tvåa: Akropolis IF

Kommentar om Forward: Har varit med på den övre halvan de senaste säsongerna och har lyckats behålla merparten av truppen till den här säsongen. Man har också bytt ut tränaren, Magnus Kihlberg har tackat för sig efter tre år med laget och in har Rickard Nilsson kommit. Nilsson som haft stora framgångar med stadens (Örebro) damlag där han bland annat har fått vara med om Champions League. Nyckelspelaren Erik Björndahl är kvar i klubben och de rutinerade Stellan Carlsson och Robin Ingvarsson är tillbaka, vilket kommer betyda mycket.

Tippade etta: IF Brommapojkarna
Tippade tvåa: Västerås SK

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

IK Brage – IK Sleipner

Kommentar om Brage: Har inför den här säsongen gjort en del intressant nyförvärv, så som Carlos Garcia, Enis Ahmetovic och Eric Nilsson, men har dock tappat lagkaptenen Peter Magnusson till Vasalunds IF. Förväntningarna är alltid skyhöga på IK Brage och laget siktar givetvis på en topplacering 2016. Har som målsättning att vara tillbaka i eliten senast 2018. IK Brage under Ottosson ska bli ett spelande lag och det återstår och se om de charmar hemmapubliken i år.

Tippade som etta: IF Brommapojkarna
Tippade som tvåa: Västerås SK

Kommentar om Sleipner: Efter tre år i tvåan är Sleipner tillbaka i ettan. Laget har laddat om rejält och har en mix av nytt och gammalt. Truppen är bred och det finns resurser att täcka upp för skador och avstängningar. En spännande spelare är 20-årige mittfältstalangen Rasmus Bengtsson som gjorde 11 mål på 26 matcher förra säsongen. Bäste målgörare var anfallaren Daniel Källsholm med 12 mål på 21 matcher. Nu ska det bli intressant att se vad dessa två kan prestera på en nivå högre. Längst bak finns rutinerade målvakten Jimmy Karlsson och på mittfältet gör Johan Roxström en form av comeback efter ha varvat ned med tre år i trean. Den mest namnkunnige spelaren är Riki Cakic som gjort drygt 40 matcher för IFK Norrköping.

Tippade etta: IF Brommapojkarna
Tippade tvåa: BK Forward

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

 

Division 1 Södra

KSF Prespa Birlik – Östers IF

Kommentar om Prespa: Vann sin Division 2-serie i majestätisk stil förra året och stod klara som seriesegrare tidigt på hösten. Har inför säsongen bytt tränare till Sergej Prigoda, som bland annat har ett förflutet som tränare hos Division 1-lagen Mjällby och Brage. I laget finns flera spännande spelare som man bör ha ett öga på, bland annat fjolårets skyttekung Sadat Karim som mäktade med hela 26 mål på lika många matcher. Prespa kommer bli en överraskning.

Tippade som etta: KSF Prespa Birlik
Tippade som tvåa: Kristianstad FC

Kommentar om Öster: Trea i söderettan förra säsongen. Släppte in klart minst antal mål av alla lag, 19 stycken men gjorde ”bara” 39 framåt, vilket ska jämföras med Trelleborg som gjorde 65 och Örgryte 70. Har haft viss spelaromsättning och har plockat in några intressanta namn i form av målvakten Malkolm Nilsson från Halmstad och anfallare Björn Berglund som varit en pålitlig målgörare i lägre divisioner men som också noterats för 16 mål för Sandviken i norrettan. Denis Velic och Mario Vasilj är två pålitliga och erfarna namn som är kvar i laget.

Tippade som etta: Kristianstad FC
Tippade som tvåa: Landskrona BoIS

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

Oskarshamns AIK – Landskrona BoIS

Kommentar om Oskarshamn: Klarade av det ”svåra” andraåret och grejade en mittenplacering. Har fått behålla stommen av laget och de två senaste säsongernas skyttekung Christoffer Christensson förlängde med klubben redan i november månad. Har gjort en spännande värvning i USA-tysken Jochen Graf från Carlstad United. Har tappat sin förstemålvakt, Lucas Hägg-Johansson, som har gått tillbaka till allsvenska Kalmar FF, från vilka han var inlånad.

Tippade som etta: Östers IF
Tippade som tvåa: Landskrona BoIS

Kommentar om Landskrona: Ett nytt Landskrona BoIS, kan man väl beskriva dem. Klubben har genomgått en stor förändring sedan man trillade ur Superettan 2014, men trots allt vid sidan om planen har man lyckats få till en spännande trupp till årets upplaga av Division 1 Södra. Den nye tränaren Agim Sopi som gjorde stor succé i Prespa Birlik förra året har hunnit sätta sin prägel på laget under försäsongen, med ett par ess i skjortärmen kan BoIS bli ett lag att räkna med.

Tippade som etta: Östers IF
Tippade som tvåa: Kristianstad FC

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

Qviding FIF – Husqvarna FF

Kommentar om Qviding: Qviding slutade på en nionde plats ifjol efter en kämpig höstsäsong, säsongen kantades av saker utanför det sportsliga men som mest troligt påverkade hela föreningen. Inför i år har man tappat tränaren Bosko Orovic som numera är verksam i Syrianska i Superettan, den tidigare assisterande tränaren Anders Dovblad har tagit över tillsammans med Stephan Engström. Man har tappat några rutinerade spelare men har flera unga och talangfulla spelare i det egna ledet, som man kryddat med Joakim Olausson och ett par till.

Tippade som etta: Östers IF
Tippade som tvåa: Utsiktens BK

Kommentar om Husqvarna: Trillade ur Superettan efter en ettårig-sejour och första året tillbaka i Söderettan blev svårt för laget. Man klarade sig kvar i serien med fyra poängs marginal ner till nedflyttningsstrecket. Till i år har man genomgått en generationsväxling och kommer säkert behöva tid för att växa in i rollen. Bibehåller en kontinuitet genom att ha kvar tränaren Tagesson som varit med laget de senaste åren. Har fått behålla flera bra spelare och har då förstärkt med Edin Hamidovic, David Svensson, Ibrahim Koroma och Ivo Vazgec.

Tippade som etta: Utsiktens BK
Tippade som tvåa: Östers IF

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

FC Höllviken – Utsiktens BK

Kommentar om Höllviken: Gjorde en bra debutsäsong i serien förra året och slutade på en hedrande sjundeplats. Anders Grimberg är kvar som tränare och gör därmed sitt tredje år i klubben, med sin rutin är han en stor bidragande orsak till klubbens framgångssaga de senaste åren. Har lyckats behålla stommen i laget, men tappade anfallaren Erik Pärsson till Landskrona, och har kryddat truppen med några spännande nyförvärv i Tobias Malm och Christoffer Levi.

Tippade som etta: Östers IF
Tippade som tvåa: Utsiktens BK

Kommentar om Utsikten: Vann Division 1 Södra 2014 och spelade således förra säsongen i Superettan, det var historiskt för den lilla göteborgsklubben att spela för första gången på elitnivå i Sverige. Efter att ha slutat nästsist och degraderats är målsättningen att ta sig tillbaka igen. Man har behållit merparten av truppen och kryddat till den med ett par bra spelare, det är inte för intet som Svenska Spel tror att de kommer vara med och utmana om seriesegern.

Tippade som etta: Östers IF
Tippade som tvåa: Utsiktens BK

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

Norrby IF – Mjällby AIF

Kommentar om Norrby: Slutade på en tionde plats förra året efter att ha varit ett av de topptippade lagen inför vårsäsongen. Gjorde succé mot etablerat motstånd i Svenska Cupen och seglade därför upp som en av toppkandidaterna, vilket man varken ville måla upp sig som eller kunde leva upp till. I år har man dock spetsat till truppen och kan mycket väl bli ett lag för den övre halvan. Gzim Istrefi, Ibrahim Alushaj och Richard Yarsuvat tillsammans med stommen från ifjol kommer ge en bra stabilitet för Norrby IF i år, varningens finger redan nu.

Tippade som etta: Östers IF
Tippade som tvåa: Utsiktens BK

Kommentar om Mjällby: Mjällby spelade i Superettan förra året men efter ett förlorat kvalmöte mot Örgryte blev degraderingen till Division 1 Södra ett faktum. Nya mål- och visionsbilder är uppsatta där fokus ligger på att ta klubben tillbaka, men de väljer att skynda långsamt. De har lyckats få ihop en mycket intressant spelartrupp med många unga talanger blandat med några rutinerade och mer erfarna spelare. Tränarduon Patrik Rosengren och Mattias Asper har ett roligt jobb framför sig, framförallt eftersom laget lär vara en av favoriterna i serien.

Tippade som etta: Utsiktens BK
Tippade som tvåa: Landskrona BoIS

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

FC Trollhättan – Kristianstad FC

Kommentar om Trollhättan: Trillade ur Division 1 Södra 2014 men är tillbaka efter en säsong. Gjorde det bra och vann sin Division 2-serie fyra poäng före Karlstad BK efter att under stora delar av säsongen varit fullständigt dominanta. Det finns ett par spelare kvar sedan förra sejouren i ettan och man har kompletterat med intressanta nyförvärv. Fjolårets poängkung Robert Bagger är kvar, liksom lagkaptenen Josef Daoud. Ett välmeriterat nyförvärv i Richard Ekunde.

Tippade som etta: Östers IF
Tippade som tvåa: Landskrona BoIS

Kommentar om Kristianstad: Efter en svår säsong för klubben slutade de på en hedrande femteplats, vilket får ses som en stor bedrift utifrån både hur serien såg ut och vilka motgångar man mötte under året. Har inför i år tagit in den rutinerade tränaren Joakim Persson som kommer att vilja sätta sin egen prägel på laget. Sportchefen Anders Swahn har fortsatt på den inslagna vägen och kombinerat lokala spelare med intressanta och lovande fotbollsspelare utifrån.

Tippade som etta: Östers IF
Tippade som tvåa: Landskrona BoIS

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen:

Tvååkers IF – IK Oddevold

Kommentar om Tvååker: Vann Västra Götalandstvåan med god marginal. Veterananfallaren Joakim Sjöhage som gjorde 22 mål på 25 matcher förra säsongen förlängde kontraktet i december. Även målvakten Joakim Dahlberg som höll 14 nollor fortsätter i laget. Intressanta nyförvärv i Perparim Beqaj från Halmstad, Erik Ferman från Halmia och Labinot Syla från Varberg.

Tippade etta: Östers IF
Tippade tvåa:  Landskrona BoIS

Kommentar om Oddevold: Slutade efter en pendlande säsong på en fjärdeplats i serien, vilket var imponerande. Men inför det här året så har man fått in en ny tränare i Jonas Rehnberg och har värvat några spännande spelare. Det tillsammans med att man fått behålla stommen i truppen kan bli en bra kombination, frågan är om lagets nyckelspelare kan hålla sig skadefri.

Tippade som etta: Östers IF
Tippade som tvåa: Utsiktens BK

Se intervjun med tränarna från upptaktsträffen: