Granit Stagova har startat samtliga matcher i delomgång 2 Foto: Kerstin Olsson

Granit Stagova har startat samtliga matcher för sitt Kristianstad FC i delomgång 2 av ungdomsbonusen
Foto: Kerstin Olsson

I och med att den släpande matchen mellan Vasalund och Piteå från omgång 11 nu är spelad kan vi summera ungdomsbonusens delomgång 2 och konstatera att även denna omgång vanns av Brommapojkarna – denna gång var de tätt följda av Kristianstad FC.

När den första delomgången var avgjord så konstaterade vi att det varit en god inledning på säsongen och att ett trettiotal unga talanger hade matchats under säsongsupptakten. Därför är det än mer glädjande att det där trettiotalet talanger nu har blivit till ett fyrtiotal talanger.

Bland alla de spelarna som har spelat samtliga matcher, antingen från start eller med ett inhopp i matcher, den här delomgången är det nio spelare från åtta klubbar som deltagit i alla matcherna under omgång 7-12 – de spelarna är; Kevin Carlsson (Mjällby AIF), Måns Sundström (Umeå FC), Hampus Boiertz (IK Sleipner), Yosef Al-Mahayi (BK Forward), Jacob Ortmark (IF Brommapojkarna), Isak Pettersson (Östers IF), Sebastian Sandlund (IFK Luleå), Andre Kamp och Granit Stagova – båda från klubben i fokus den här gången Kristianstad FC.

Granit Stagova är en av de spelare som startat samtliga matcher den här delomgången, och fler innan det. Även om han var utanför startelvan i inledningen har han arbetat sig in i laget.

– Det känns väldigt bra att få det förtroendet hos tränaren, det känns som han vet var han har mig och så länge jag gör det bra hoppas jag att jag får spela. Men det är upp till mig att hålla min plats i laget, jag är glad över att ha jobbat mig in i laget för jag spelade inte så mycket de första matcherna men efter det så har det bara gått uppåt. Det är bara att jobba på och inte slappna, säger Granit Stagova själv om det förtroendet han fått under säsongen.

Han berättar om steget från ungdomsfotboll i Malmö FF till seniorfotboll i Division I

– Det har varit ett väldigt stort steg att ta, A-lagsfotboll är ju det som man ska göra sen. Även om Malmö FF är Sveriges största klubb så är jag ändå tacksam för att jag inte är kvar, för nu får jag chansen att visa mig på seniornivå och det skulle ha varit svårt i Malmö. Jag ser bara positivt på övergången och istället för negativa tankar är det snarare tvärtom för mig. Det här betyder inte att något är över utan jag väljer att se det som det gett mig nya möjligheter.

Granit Stagova spelade tidigare i Malmö FFs ungdomslag Foto: Bildbyrån

Granit Stagova spelade tidigare i Malmö FFs ungdomslag
Foto: Bildbyrån

– Min tränare Jocke Persson har betytt väldigt mycket för min fotbollsutveckling. Det är min första A-lagstränare och han har gett mig chansen trots att jag är ganska ung. Det känns väldigt bra att han har en tro på mig, jag har själv en tro på mig själv och då är det skönt att också ha en tränare som tror på en och som vill ge mig chansen att få visa mig. Det har inte känts som att jag fått visa upp mig tidigare men nu känns det verkligen bra, avslutar Granit.

Kristianstad FC är en nybildad fotbollsförening som växte fram under hösten förra året och är en sammanslagning mellan Kristianstads FF och Kristianstad BoIS. Föreningen blir en av stadens största föreningar med över 500 aktiva spelare på pojksidan. Klubbens sportchef, Anders Swahn, har tillsammans med lagets tränare Joakim Persson satt ihop den unga truppen som representerar Kristianstad FC under klubbens ”första säsong”. Swahn tycker förstås det är viktigt för klubben att de är med i toppen av Svenska Spels Ungdomsbonus.

– Det är väl klart det är viktigt för oss, framförallt att vi visar de spelarna som är i trupperna under att om man är bra nog så får man chansen att spela i A-laget och blir inte bortkollrad så länge kvaliteten finns där. Sedan är vi överlag väldigt unga i laget och ser man till de klubbar som tagit klivet uppåt i seriesystemet, som vi också önskar göra på sikt, så har de sällan rosat marknaden på ungdomsbonusen tyvärr – men det gäller att hitta en bra balans.

Granit Stagova är en av flera unga som fått chansen i Kristianstad i år. Han är nu en startspelare i laget.  Foto: Kerstin Olsson

Granit Stagova är en av flera unga som fått chansen i Kristianstad i år. Han är nu slagit sig in som en startspelare.
Foto: Kerstin Olsson

Att det är många unga som fått chansen i A-laget under den här säsongen är ingen slump menar Anders Swahn, efter flera säsonger utan spelare från regionen är hela femton spelare i seniortruppen från regionen och det visar att klubben och fotbollen i staden är på rätt väg.

– Det hela är en frukt av mycket, dels är det unga spelare vi har plockat in och så spelare likt Granit som kommer tillbaka till oss från Malmö. Sedan finns det de yngre som vi har haft i våra yngre led. Häromåret började vi satsa och lyfta fram en ungdomssida och nu när det funnits en kvalitet i ungdomsleden i några säsonger börjar det träda fram många unga duktiga. Det är ett stort arbete, man blir nog aldrig helt färdig, där vi hela tiden strävar efter att höja kvaliteten på ungdomssidan med bra tränare och en bra utbildning så att vi förhoppningsvis kan lyfta upp många bra spelare. Ju bättre A-laget blir desto tuffare blir förstås konkurrensen också, men det handlar om och ge dem chansen – det är väldigt viktigt.

Granit Stagova och Andre Kamp har samlat in mest poäng för laget i ungdomsbonusen

– Jag och vår tränare, Jocke Persson, hade ett prat med både Granit Stagova och Andre Kamp där vi berättade vad de behövde göra för att ta de steg som krävdes för att slå sig in i laget. Det var mycket som handlade om juniormisstag och att de skulle våga ta för sig, och de tog åt sig av det vi sa. Båda har sedan jobbat hårt och tagit till sig de saker vi poängterade för dem, det visar att de är ambitiösa och tar till sig av instruktioner. Talangen har dem båda två haft sedan länge, men sedan handlar det om att omsätta den talangen på seniornivå också.

Fakta om Svenska Spels Ungdomsbonus

För varje spelare född 1997 eller senare som deltar i en seriematch säsongen 2016 får klubbarna i division I södra och division I norra poäng. Två poäng för startspelare och en poäng för inbytt spelare. Poäng räknas i 24 serieomgångar där de två sista undantas.

Ungdomsbonussäsongen delas upp i fyra ”delomgångar” bestående av omgång 1-6, 7-12, 13-18, 19-24. Samt en slutgiltig som baseras på den sammanlagda poängen under säsongen.

Efter var sjätte spelomgång görs en sammanräkning av lagens poängskörd och de fem lag som fått flest poäng premieras med en bonus. Det bäst placerade laget får 15 000 kronor, tvåan 12 000, tredje laget 9 000, fyran 6 000 och slutligen det femte laget får 3000 kronor.

Efter avslutad ”delomgång” nollställs alla lag och en ny poängräkning inleds.

Efter omgång 24 räknas lagens totala poäng ihop och de fem lag som fått högst poäng under säsongen får en extra premie. Det segrande laget får ta emot 50 000 kronor, tvåan 40 000, tredje lag 30 000, fjärde lag 20 000 och slutligen det femte laget får ta emot 10 000 kronor.

Sammanlagt kommer Ungdomsbonusen fördela 330 000 kronor till division I under året.

Topp 5 i Ungdomsbonusens delomgång 2

1) IF Brommapojkarna, 33 poäng (15,000 kronor)
2) Kristianstad FC, 30 poäng (12,000 kronor)
3) Mjällby AIF, 22 poäng (9000 kronor)
4) Vasalunds IF, 20 poäng (4500 kronor)
Umeå FC, 20 poäng (4500 kronor)

Totala beräkningen i Ungdomsbonusens delomgång 2

1) IF Brommapojkarna, 33 poäng
2) Kristianstad FC, 30 poäng
3) Mjällby AIF, 22 poäng
4) Vasalunds IF, 20 poäng
Umeå FC, 20 poäng
6) KSF Prespa Birlik, 19 poäng
7) Enskede IK, 17 poäng
8) Östers IF, 15 poäng
9) BK Forward, 14 poäng
10) IK Brage, 12 poäng
11) IFK Luleå, 10 poäng
12) IK Sleipner, 9 poäng
Piteå IF, 9 poäng
14) Oskarshamns AIK, 7 poäng
15) Husqvarna FF, 6 poäng
Västerås SK, 6 poäng
17) FC Trollhättan, 1 poäng
Norrby IF, 1 poäng
——————————————
19) Akropolis IF, 0 poäng
Carlstad United BK
FC Höllviken
IK Oddevold
Landskrona BoIS
Nyköpings BIS
Qviding FIF
Team TG FF
Tvååkers IF
Utsiktens BK