Samuel Rydz i matchen mot FC Stockholm. Foto: Sportvision Photo

Samuel Rydz blev i fjol uppflyttad från Täby FK:s akademilag. I år har 18-åringen startat i fyra av fyra seriematcher. 
– Han är en ganska så stark och smart fotbollsspelare, säger Daniel Erlandsson, huvudtränare och sportchef i Täby FK.

18-årige Samuel Rydz värvades till Täby FK:s akademilag från IK Frej och 2021 gjorde han 17 matcher och hela 20 mål i P19-allsvenskan. Det var tillräckligt för att också få chansen i klubbens A-lag. 

– Jag gjorde det bra och då blev jag uppflyttad, fortsatte sedan att spela med A-laget på heltid, säger Samuel Rydz. 

Daniel Erlandsson beskriver Samuel Rydz som en stark och smart spelare med sina främsta styrkor i straffområdet, stark på huvudet, bra med skottet och duktig på att länka ihop lagdelarna i det offensiva spelet. När Rydz kom till Täby spelade han främst anfallare men nu har han skolats om till mittfältare. Själv instämmer han med Erlandssons beskrivning av hans karaktär på planen.

– Jag instämmer väl på det, jag har en ny position och då har det blivit lite mer länkande för min del och kanske mer samarbete med mittfält i uppspelet. 

När Rydz i fjol fick ta klivet upp till spel i Ettan norra märkte han att fotbollen blev tuffare och att spelet gick snabbare men att han kom in i det bättre än vad han först hade trott. Med tanke på talangens ringa ålder, född 2003, ser många en stor potential i honom. Nu handlar mycket, enligt Erlandsson, om att få ut styrkorna som man såg i P19-allsvenskan även i seriespelet i Ettan.

– Förväntningarna är väl just att han bidrar och blir bättre i de här sakerna, att han fokuserar på det han är bra på och lyckas oftare och mer. Att han är en spelare som vi kan räkna med att länka vårt spel när vi kommer upp, att han är i straffområdet och tar mycket avslut och är jobbig. Potentialen är ju givetvis att han får någon av dom här delarna att lossna och då blir han riktigt farlig i poängskörden.

I helgen som gick besegrades BK Forward med 3-1. Det första målet för i år har ännu inte kommit för Rydz men startplatsen har han fortsatt att förvalta.

– Jag tycker att jag har presterat tillräckligt bra för att förtjäna startplatsen men självklart är det inget som är skrivet i sten att jag ska starta varje match. Det gäller bara att utveckla spelet och fortsätta prestera som jag gör och bättre så bör jag ha kvar den platsen, säger han. 

Samuel Rydz i matchen mot FC Stockholm. Foto: Sportvision Photo

Täby FK visar upp en stark akademi

Under de senaste åren har Täby FK börjat slussa allt fler unga spelare och talanger upp i A-laget samt vidare uppåt i seriesystemet. Erlandsson beskriver det som ett resultat av en tydlig strategi som sattes för en sju, åtta år sedan.

– Vi bestämde att vi ska ha en tydlig strategi, att cirka hälften av spelarna i A-truppen ska ha en bakgrund i akademin i någon form. Det är det första, att bestämma sig för det.

Lukas Sietsema, Adam Rissel, Jonathan Andreasson, Love Ahlberg, Erik Kask och just Samuel Rydz är några av namnen som Täby FK har plockat upp till A-laget de senaste säsongerna.

– Det finns ett driv och en tävlingsanda i akademin, säger Erlandsson och utvecklar:

– I P19 tävlar vi i Allsvenskan, där har vi legat i många år och det är en stark utvecklingsmiljö. I Samuels fall, han hade bara varit i vår akademi i ett år, så vi kanske inte ska ha all cred där men vi har en bestämd strategi att en stor del ska komma från akademin och då jobbar vi väldigt hårt på det. Det finns många exempel som visar att om jag gör det bra i P19 får jag chansen. Det jobbas hårt, finns ett bra driv och det tävlas på hög nivå. Om man har bestämt sig att man tror på en idé och tror på den fullt ut och det ger positiva effekter så spiller det ned på många vägar.

Det är inte bara de yngre förmågorna som börjar ta kliv framåt i klubben, mer etablerade spelare har också klättrat vidare i seriesystemet. Teo Brenner Toris (Östers IF), Daniel Sterner (GAIS i fjol, nu tillbaka i Täby), Christopher Redenstrand (IK Brage), Oliver Granberg (Muangthong United FC) och Adam Bergmark Viberg (Östers IF, lån från Djurgårdens IF) är olika namn som Täby FK antingen fostrat själva eller vidareutvecklat och slussat vidare. 

– Blir spelarna för bra för oss ska de vidare men det är inte så länge det har varit att två, tre spelare flyger vidare. Jag hoppas att det kan hålla i sig såhär, det blir ett bättre tryck och visar på att man ska vara i vår akademi eller att när man som ung spelare väljer Täby FK är det ett steg på vägen tills vi kan slåss om uppflyttning. Man ser väl bara positivt på det men vi kan inte slå oss på bröstet så mycket än, det finns mer att göra. Att vi har tagit upp spelare har vi gjort i åtta år men att vi lyckas slussa vidare är ganska färskt och det behöver vi göra i några år till, avslutar Erlandsson.

Kanske blir det Samuel Rydz tur att ta just det steget om säsongen som nu har påbörjats skulle visa sig bli en framgångsrik sådan för 18-åringen.

– Personligen siktar jag på att göra en bra säsong, bidra med mål och assist för att förhoppningsvis klättra i seriesystemet eller vara en tongivande spelare i Täby, avslutar han.

Snabbfakta Samuel Rydz

Född: 2003
Position: Mittfältare och anfallare
Tidigare klubbar: Brottby SK (moderklubb), IK Frej Täby
Matcher i Ettan (totalt): 16, varav 8 starter
Förebilder på planen: Robert Lewandowski och Karim Benzema