210515 Brommapojkarnas Jardell Kanga jublar efter 5-0 under fotbollsmatchen i Division 1 Norra mellan Brommapojkarna och Hudiksvall den 15 maj 2021 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0026

Ettan är svensk fotbolls talangliga – här får talangerna mer speltid än i någon annan liga! Genom våra Talangporträtt tittar vi närmare på de unga, lovande spelarna som finns i Ettan norra och Ettan södra. Nu har turen kommit till Brommapojkarnas yngste målskytt någonsin – Jardell Kanga.

Relaterat – Talangporträtt: Erik Grandelius

I december 2020 fyllde han 15 år. I januari 2021 skrev han på ett A-lagskontrakt för IF Brommapojkarna. Jardell Kanga som är född 2004 blev i och med det den yngste någonsin för ”BP” – Stockholmsklubben som är känd för sin talangproduktion.

Den unge talangen skulle dock inte nöja sig med att bara vara Brommapojkarnas yngste A-lagsspelare någonsin, han hade även chansen att bli lagets yngste målskytt någonsin. En chans han väntat på och en chans han tog.

Det första målet kom i den 79:e minuten mot Hudiksvalls FF i den sjunde omgången av Ettan norra. Kanga kommer i en två-mot-en-situation och lägger bollen till vänster om målvakten med sin vänsterfot. Ett typiskt ”Kanga-mål” om man ska lyssna till Brommapojkarnas sportchef, Peter Kisfaludys, uttalande om den unge talangen.

– Jardell har en fantastisk vänsterfot och är en riktig prickskytt, han träffar målet i princip varje gång han skjuter, sa han till Brommapojkarnas hemsida tidigare i år.

Trots att den unge anfallaren knappt hade hunnit lämna akademifotbollen började det talas om honom även ute i Europa. I vintras, efter att han skrev på för Brommapojkarnas A-lag, blev han bjuden till FC Barcelona där han fick träna med klubbens ungdomslag i en veckas tid.

Nu har Kanga spelat åtta matcher i Ettan norra, fyra från start och fyra som inhoppare. Det har blivit två mål för den lovande anfallaren. Vägen till A-laget har sedan 2016 gått genom föreningens akademi där han hunnit hämta hem troféer från Gothia Cup och SM-guld i P16-klassen.

***

Se Jardell Kangas första mål i A-lagssammanhang i spelaren nedan och hör intervjun där han delar med sig av sina tankar kring målet. Längst ned hittar du också 15-åringens data från analysverktyget Playmaker.AI!

Playmaker.AI

Jardell Kanga:

Matcher: 8
Spelminuter: 412
Mål: 2
xG: 0,76
Skott/per match: 4,58
Assist: 2
Assist/per match: 0,44
Lyckade dribblingar/per match: 1,75
Dribblingsprocent: 57
Passningar in i boxen/per match: 3,93