LSK FANS Foto: Lisa Larsson

LSK FANS
Foto: Lisa Larsson

För första gången sedan 2004 är Oddevold och Ljungskile i samma serie och ställs därmed mot varandra i ett derby. Många har sett fram emot de här derbymatcherna och ser med stor glädje fram emot två heta och välbesökta matcher under säsongen.

Den första derbymatchen mellan lagen spelades 1935, då i Division 6, efter det har det följt en rad derbyn dem emellan. Idag är det två etablerade klubbar med varsin supporterklubb, vi pratade lite med ordföranden i respektive supporterklubb om deras allra första derbyminne.

– Min första derbymatch som Oddevoldsupporter var nog den 1994, det blev ett speciellt möte där målvakten blev utvisad och Ljungskile vann stort. Det var inget roligt möte för oss som höll på Oddevold, berättar Tommy Carlsson, ordförande i Bohus Bataljon – IK Oddevolds supporterklubb.

Tommy Carlsson t.v. Foto: Susann Sannefjäll

Tommy Carlsson t.v.
Foto: Susann Sannefjäll

Samma match var även LSK FANS ordförandes, Lars Olsson, första men han ser tillbaka på den matchen med ett något gladare minne. Ljungskile gick ju segrande ur matchen med 5-0.

– Det var samma match för min del, det var riktig kalabalik den matchen. Jag tror domaren hette Sören Holmlind och han tappade matchen totalt. Det var röda kort och Oddevold hade en målvakt som hette Magnus Kihlstedt, som senare blev proffs i FC Köpenhamn, som var en av de som blev utvisade. Eftersom Oddevold inte hade någon reservmålvakt fick en utespelare gå in och ställa sig mellan stolparna så det var en match som var riktigt rolig. Det är helt klart mitt bästa derbyminne, säger Lars Olsson. Tommy Carlsson håller då, av förklarliga skäl, ett helt annat derbyminne högre. 

– Nej, det derbyt ville man helst glömma så fort det bara gick. Så mitt bästa derbyminne måste vara från året efter, 1995, då Oddevold hade ett riktigt bra år och sedan också gick upp i allsvenskan på hösten. Då vann man höstmötet mot Ljungskile med 4-1 och det var drygt 3600 personer på läktarna, nästan lika många som det ju bor i Ljungskile. Det var faktiskt en riktigt häftig upplevelse.

Lars Olsson  Foto: Ulf Ligner

Lars Olsson
Foto: Ulf Ligner

Den rivaliteten som ibland råder mellan lokala klubbar finns inte på samma sätt i Uddevalla. Det kan bero på att det gått så många år sedan lagen var i samma serie, eller att den aldrig riktigt hunnit gro, lagen har sällan legat i samma serie flera år i sträck i modern tid så rivaliteten är mest historisk. Det vi kan se fram emot är en publikfest i mycket positiv anda.

– Just nu är det väl den här rivaliteten som är den största som finns på lokalnivå, men den kändes nog större för några år sedan då vi jagade dem för de låg i en högre serie. Men det är helt klart den största rivaliteten som finns här, på 80- och 90-talet var det rivaliteten mellan Oddevold och IFK Uddevalla som var den största, den stod sig ända fram tills Ljungskile började bli bra och påbörjade sin resa mot elitfotbollen, berättar Tommy Carlsson och passar över till Lars Olsson.

– För egen del spelar det absolut ingen roll att det är Oddevold som står på andra sidan på lördag. Visst det är kul att det är dem men det är en match som är värd tre poäng och det är det med alla motståndare. Jag är inte en av dem som går in och hetsar, jag tycker bara det är fånigt, bäst i stan hit eller dit – det är inget jag är mycket för om jag skall vara ärlig. Jag håller på Ljungskile och uppskattar att de gör bra grejer. Sedan om man backar bandet lite finns där säkerligen jättemycket rivalitet mellan föreningarna, men då får man nog också backa det väldigt, väldigt långt tillbaka.

Bohus Bataljon Foto: Susann Sannefjäll

Bohus Bataljon
Foto: Susann Sannefjäll

Lördagens match har det skapats en hype kring i sociala medier under en längre tid och matchen har dedikerats en egen hashtag – #superderbyt. Att de bägge lagen har fått en bra start på säsongen gör att helgens match får ett ännu större intresse, vem är starkast av dem?

– Jag tror stenhårt på att vi kommer klara av att lösa detta, sedan tror jag det blir stentufft och mycket kamp ute på plan. Jag har i ett annat forum tippat 1-0 till oss så det får jag stå fast vid, det är två taggade lag så 0-0 i paus och vi petar in ett vinstmål i andra känns väl rimligt, säger Tommy. 

– Jag tror det blir oavgjort och väldigt tillknäppt, få målchanser och ganska tight i bägge lagen. Jag tror att båda kommer täppa till bakåt, så det blir nog en målsnål match också, tippar Lars Olsson.

LSK FANS Foto Bo Gullberg

LSK FANS Foto: Bo Gullberg

Om några timmar vet vi hur matchen slutade, och vem som fram tills höstens möte kan titulera sig som ”bäst i stan”. Oavsett utgång av matchen kan de båda supportrarna ändå redan nu rikta blickarna framåt och se fram emot en spännande säsong i Division 1 Södra.

– Det känns som en oviss säsong men man åkte väl ner på jorden igen efter premiären. Men någonstans måste man väl tro på den övre halvan och ett bättre resultat än förra säsongen. Det känns rimligt att tro vi klarar av det. Alla andra säsonger har jag trott vi ska gå upp och då har det inte blivit så, därför testar jag en annan metod i år, säger Tommy Carlsson och bjuder på ett skratt.

– Jag är jättenöjd med vår inledning. Först och främst tyckte jag man skulle komma ihåg att det är många lag som trillat rätt genom seriesystemet, se bara på Mjällby när de trillade ur två serier och sedan höll på att åka ur Division 1 också. Det är många lag som vill slå en när man trillat ur och det är inte så logiskt att tro man studsar upp direkt, men kanske till nästa år, avslutar Lars Olsson.

Matchen har avsparkstid klockan 16:00 på Rimnersvallen idag lördagen den 6 maj. 
Om ni mot förmodan inte kan se den på plats i Uddevalla sänds den live på Ettanplay.