Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Grattis Vasalund, det måste man inleda med. En formidabel offensiv har verkligen banat väg för seriesegern och avancemanget till Superettan. Gör man fler mål än motståndarna så löser sig liksom resten och Vasalund har fullkomligen öst in mål. Team TG från Umeå, Nyköpings BIS och de sent inkastade IFK Berga får slicka såren och försöka studsa upp igen. Kval uppåt för BP och neråt för Karlslunds IF. Det är vad vi vet efter 30 intensiva omgångar i Ettan Norra.

Det är ju svårt eller i alla fall en utmaning att sammanfatta en säsong som innehåller så otroligt mycket men det är alltid värt ett försök.

Vi börjar med det roligaste, det vill säga tabelltoppen. Som redan nämnt så är Vasalund seriesegrare och man måste säga att det är rättvist. Tränaren Dali Savic har verkligen fått utdelning på den offensiv laget har burit på och känslan har ”alltid” varit att laget haft känslan ”vi gör fler mål än motståndarna” även om det suttit långt inne ett par gånger. En annan styrka är ju att laget liksom inte slagit av på takten när man väl kommit igång, laget har ju gjort, 2, 3 eller 4 mål i hur många matcher som helst.

Nu tappar man Ekin Bulut (IK Sirius) som i vanlig ordning har bidragit med en massa mål och möjligen följer ytterligare spelare efter honom. Hur som helst har laget en spännande säsong att se fram emot där man sannolikt behöver bli ännu vassare defensivt då kvaliteten på motståndarna såklart bli högre. Det man har visat prov på offensivt är dock av sådan kvalitet att om den bibehålls lär de inte bli lätta att hantera kommande säsong heller..

***

Brommapojkarna har en trupp som ”på pappret” borde ha dansat igenom den här serien. Nu är det ju tack och lov så att serien avgörs på planen. BP fick vänta till den allra sista omgången innan man säkrade kvalspel och därmed chansen att fortsätta att vara den föreningen som ivrigast byter serietillhörighet. Philip Haglund, Jesper Arvidsson, Christer Gustavsson och Simon Helg utgör givetvis en kvartett som ska bära det här laget långt. Vem man får kvala emot står inte klart och man får vänta ytterligare två veckor innan det är dags. Om ”kvartetten” är hela och friska, om Oskar Fallenius har sitt vanliga spring i benen finns chansen absolut. BP har fått slita mer än väntat men nu är man ändå nära. Det faktumet kan, eller snarare borde, ge extra bensin att klara en motståndare som ändå har ”förlorat sig till kval”.

***

I vanlig ordning som under toppen som förtjänare att nämnas också:

Sollentuna FK som ifjol hade världens alla problem har gjort en lysande säsong som nästan gav de kvalplatsen. Stark jobbat av hela klubben,  Christer Mattiasson och hans stab och självklart spelarna.

Nykomlingarna IFK Haninge som väldigt länge nosade på den där kvalplatsen också. Med ganska stor spelaromsättning fick man ihop ett lag som verkligen visade att man var redo för uppgiften. Skyttekungen Ashley Coffey (28 mål)  lär vara förlorad och säkerligen har spelare som Marijan Cosic dragit ögonen till sig. Den gamla sanningen om att ”andra året är svårare” ligger framför och lurar.

Även Sylvia från Norrköping höll sig kvar i toppen efter en blixtrande inledning på säsongen. Klubben som lever i skugga av IFK Norrköping har gjort det väldigt bra och många spelare har dragit uppmärksamheten till sig. Det går att ana att fler talanger kommer att synas i laget under 2021.

201129 Haninges Ashley Coffey under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan IFK Haninge och Karlslund den 29 november 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0081

***

IF Karlstad Fotboll har inte haft det lika muntert. Klubben slog på stora trumman när man bildades men det blev i alla fall denna säsong nästan ett fiasko. Sparkade tränare och en resultatrad som inte imponerar på någon. Första året i en ny konstellation är aldrig enkelt men det här var inte alls bra. Till 2021 måste alla skarvar vara bättre översminkade och det är klart att kraften ska finnas i Karlstad för att kunna vara med i toppen av den här serien.  

IK Frej Täby har matchat ett oerhört ungt lag och dessutom rätt många spelare totalt sett. Ganska många av dessa har gjort det bra och Albin Mörfeldt, som kanske var bäst under våren är klar för allsvenska Varbergs BoIS. Hampus Söderström har dundrat in frisparka i parti och minut och det är ingen skräll att statistik-scouterna i Brentford har noterat detta. Provspel väntar när nyckelbenet  är läkt.

IFK Luleå höll sig kvar på skapligt avstånd till nedre strecket och nästa år återuppstår det ett Norrbottens-derby eftersom Piteå IF tar steget upp från tvåan.

Täby FK ska också ha klart godkänt som nykomling och för första gången på denna nivån. Det har inte varit någon enkel resa men man har med säkerhet lärt sig en massa saker. Nästa år vet man vad som väntar och lär komma ännu bättre rustade.

***

Under medflyttningsstrecket hamnade Team TG som har slitit med långa (och detta år ännu besvärligare) resor. En tunn trupp från början blev inte tillräcklig när man dessutom fick sin släng av Corona-viruset som ställde till det rejält. Efter några års balansgång trillar man nu ur och får ta nya tag igen nästa säsong.

IFK Berga blev inkastade i serien när Syrianska FC degraderades. Starten blev hemsk och trots ett försök så var det aldrig riktigt nära nytt kontrakt. Många nya erfarenheter och kanske kan man studsa tillbaka direkt? Jumbo blev Nyköpings BIS och det är som det är. Jag har tidigare avhandlat klubbens ”affärer” vid sidan av planen och drar inte det igen. På planen blev det tyvärr lika illa, bara tio inspelade poäng och 92 insläppta mål talar sitt tydliga språk. Det är bara att bryta ihop och komma igen.  

***

Det är en säsong som inte varit sig lik på något sätt. Nästan. Lagen fick vänta länge, sedan spela tätare än tänkt och dessutom i många falla planera om sina resor. Samtliga inblandade måste få en stor skopa beröm och eloge, vilket jobb som gjorts i riktigt struliga tider. Ettan Norra har i alla fall gjort sitt för att vara ”normalt” och återigen visar det sig vilken enorm talangfabrik det är vi har att göra med. Antalet spelare som tar klivet in i elitfotbollen från den här serien bara ökar och ökar (exkluderat seriesegrare och eventuella kvalvinnare). De allsvenska lagen visar allt mer att man har förstått vilken guldgruva det är som färdas runt i i Sverige sittande på lagbussarna.

2020 glömmer vi inte i första taget och det av flera anledningar. Ettan Norra har trots allt leverat i, nästan, sedvanlig ordning. Stort tack för showen!