190915 Landskronas tränare Billy Magnusson jublar efter fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Oddevold den 15 september 2019 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261

Tidigare under höstsäsongen intervjuades Eskilsminnes IFs tränare Mattias Lindström. I samband med intervjun presenterades det på Ettanfotboll.se en tabell för Skånelagens interna möten. Då var Lunds BK topplacerade. Nu har samtliga Skånederbyn spelats och därför får vi nu anledning att återkomma till ”Skånetabellen”.
 

Skånelagens interna möten avslutades i helgen med Landskrona BoIS 6-0-vinst mot Kristianstad FC. Det är en seger som kan betraktas som en stor revansch för BoIS med tanke på att Kristianstad FCs enda poäng mot ett Skånelag kom i lagens möte tidigare under våren. Den matchen vann Kristianstad med 1-0. Fler poäng än tre blev det inte för Kristianstad i lagets matcher mot samtliga rivaler från Skåne och därmed parkerar man sig på en femte och sista plats i ”Skånetabellen”. Kristianstad FC befinner sig inför sista omgången av Division 1 på plats femton av sexton.

På fjärde plats i ”Skånetabellen” hittar vi Eskilsminne IF. ”Eskils” har spelat hem 10 poäng på de åtta matcher som man har mött en landskapsrival. Dubbelseger mot Kristianstad med 3-1 och en tung seger mot BoIS med 2-1. De tre vinsterna toppas av med ett kryss mot Torns IF. Alltså 10 poäng och en fjärde plats för Eskilsminne i ”Skånetabellen”. I Division 1 Södra ligger laget inför sista omgången på en nionde plats.

I mitten av tabellen hittar vi Torns IF som har kammat hem 12 poäng mot övriga Skånelag. Laget spelade två målrika derbyn mot Lundarivalen Lunds BK där matcherna tillsammans bjöd på nio mål. Dessvärre hämtade Torns IF endast hem en poäng mot stadsrivalen. Två trepoängare blev det däremot mot Kristianstad FC och ytterligare en mot Eskilsminne IF. I tabellen för Södran hittar ni Torns IF på en tolfte plats. 

Två lags resultat återstår att presentera, Landskrona BoIS och Lunds BK.
BoIS har en resultatrad på fem vinster, ett kryss och två förluster. Lunds BK har vunnit fem matcher, kryssat en och förlorat två. Identiska resultatrader alltså och båda lagen har kämpat hem totalt 16 poäng vardera. Jämnt lopp och oavgjort i poängställningen.

Vi får därför se till lagens målproduktion. Lunds BK har stått för 14 gjorda mål och 9 insläppta mot sina Skånekonkurrenter, en målskillnad på +5. Landskrona BoIS har å sin sida gjort hela 18 mål och enbart släppt in 4 mål i sina Skånematcher – en stark målskillnad på +14! Landskrona BoIS tar därmed hem titeln som bäst i Skåne i den inhemska ”Skånetabellen” liksom man blir bäst i Skåne i tabellen för Division 1 Södra där man i helgen blev klar som tabelltvåa. Lunds BK placerar sig, trots sin starka form mot Skånelagen, precis i mitten av Södran på en åttonde plats.

Årets upplaga av Division 1 Södra har varit präglad av en stark närvaro från Skånelagen, i princip en tredjedel av serien har representerats av lag från Skåne. Till nästa säsong får vi se färre skånska lag i serien då Kristianstad FC är klara för nedflyttning till Division 2 och Landskrona BoIS har chansen att genom kval avancera till Superettan.

I den trettionde och avslutande omgången av Division 1 ser Skånelagens spelschema ut som följande:
IFK Värnamo – Kristianstad FC
Landskrona BoIS – Lindome GIF
Ljungskile SK – Torns IF
Åtvidabergs FF – Lunds BK
Tvååkers IF – Eskilsminne IF