190624 Eskilsminnes tränare Mattias Lindström reagerar under fotbollsmatchen i Division 1 Södra mellan Eskilsminne och Landskrona den 24 juni 2019 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261

Till helgen spelas en av många matcher där två Skånelag står som motståndare till varandra. Denna gång är det Torns IF, från Stångby norr om Lund, som välkomnar Eskilsminne IF från Helsingborg. Vi har kontaktat Eskilsminnes tränare Mattias Lindström för att ta tempen på mötet.

När Lindström under onsdagsförmiddagen svarar på telefon är han i full gång med olika sysslor.

– Det är en pysslardag idag, städa, hämta på dagis och så… man är ju inte ledig på helgerna när man har det här jobbet, haha…

Sedan hösten 2018 är Mattias Lindström tränare för den Helsingborgsbaserade föreningen Eskilsminne IF. Helsingborg är ju en fotbollsstad som Lindström har en lång bekantskap med. 1990 började Lindström spela fotboll för Helsingborgs IFs juniorlag, 1997 klev han upp på seniornivå och därifrån bar det av. När karriären summerades hade Ödåkrasonen stått för totalt 263 professionella framträdanden i den rödblåa skruden och sammanlagt 45 mål. 

När det nu närmar sig helgen innebär det alltså, som alltid i Division 1, att det är dags för match och för Lindström att längs med sidlinjen dirigera sitt Eskilsminne. “Eskils” senaste matcher har bjudit på blandade resultat, två kryss, två vinster och en förlust mot serieledande Ljungskile SK. På frågan om resultaten speglar prestationerna svarar Lindström spartanskt:

– Det speglar prestationerna alldeles utmärkt.

Eskilsminne har under säsongen dragits med skadeproblem, för tillfället är truppen drabbad av 6-7 sådana men fler spelare har börjat komma tillbaka och formen i laget känns bra efter att man senast tog en viktig seger mot Assyriska IK.

Nu möter man alltså lokalkonkurrenten Torns IF, en match som Eskilsminne i våras förlorade med 1-0 på hemmaplan. 

– Den här gången vinner vi. Det var en jämn match senast, men till slut drog de det längsta strået, säger Lindström.

Ni ligger just nu bara en poäng ovanför en eventuell nedflyttningsplats, hur viktig är en trepoängare mot Torn?

– Alla vinster är viktiga och det kommer att krävas fler vinster. Vi går för trepoängare, inte kryss, tre poäng är det enda som gäller. Vinner vi dras även Torn ned i det också.

Läget i botten i Södran har ju varit extremt jämnt i flera omgångar, flera lag ligger inom några få poängs avstånd från varandra. Hur är det att befinna sig i en bottenstrid som aldrig riktigt verkar vilja lossna?

– Det beror ju på hur man är som grupp och ledare. Det kommer att avgöras i de sista omgångarna och det vet vi om. Många av spelarna har varit här innan så det gäller att jobba på med både kvalitet och glädje trots att man har kniven mot strupen. Man får inte glömma bort att vi spelar för att det är kul, för att fotboll är kul. Då är det viktigt att man vid segrar inte bara känner lättnad utan att man också verkligen suger ut glädjen ur vinsten. Vi kämpar på helt enkelt, men vi får inte glömma glädjen, säger Lindström.

Sällskap av kompisen Christoffer Andersson

En nyhet under hösten är att Mattias Lindström har fått sällskap av ett bekant ansikte i tränarstaben. Ingen mindre än Christoffer Andersson, även han med ett gediget förflutet i Helsingborgs IF, meddelade att han ställde sig till kompisen Lindströms förfogande. Christoffer Andersson lämnade Helsingborgs IF som assisterande tränare i samband med att huvudtränaren PeO Ljung hade fått lämna sitt uppdrag i klubben. Sedan sensommaren har Andersson alltså funnits där som stöttning åt Lindström men i en intervju med Helsingborgs Dagblad förtydligar Andersson att det inte rör sig om en permanent roll i Eskilsminne. 

Enligt Lindström själv är det ett välkommet tillskott som har injicerat ny kraft och kunskap i laget.

– Jag tycker att “Chrisse” är duktig, det märks att han har varit på en hög nivå och haft ett stort ansvar under PeO. Det märks att han är van med att driva träningar och han är väldigt kunnig. För mig är det perfekt för jag får extra hjälp. Sen tror jag att det är skönt för spelarna att få höra en annan röst. Jag har tjatat och malt på sen i januari, då kommer “Chrisse” in och får styra lite, det är bra för spelarna.

Är ni en duo som vi kommer att få se mer av i framtiden?

– Det vet jag inte, jag hoppas det men det är inget jag vet. “Chrisse” kommer in och hjälper till nu under hösten, så vi får se. Vi gör färdigt det här och vi ska hålla oss kvar i Ettan. Men jag ser gärna “Chrisse” i min stab.

Slagfält Skåne

I årets upplaga av Division 1 Södra är hela fem lag från Skåne med och tävlar. Förutom Eskilsminne och Torn rör det sig om Landskrona BoIS, Lunds BK och Kristianstad FC. Bäst går det för, tungviktaren i sammanhanget, Landskrona BoIS, som befinner sig på andra plats i tabellen. I tabellen för inbördes möten ser det däremot lite annorlunda ut. Lunds BK har mött samtliga Skånerivaler och leder den interna “Skåneligan” med 16 poäng på 8 matcher.

Lindström som själv är skåning roas över det faktum att många skånska föreningar går framåt och att det finns en speciell rivalitet sinsemellan. 

– När man möter Skånelag blir det en derbykaraktär, framför allt mot BoIS, sen har vi Lunds BK vs Torns IF (Lundaderby). Man vill ju vara bättre än sina grannar, så är det. Är det nån match man lite extra mycket vill vinna så är det mot BoIS. Nu har vi Torn och jag vill jättegärna vinna mot Torn.

Varför finns det så många bra lag i Skåne?

– Du har ju Malmö, HIF, TFF… mycket bra fotboll och många bra spelare här. Alla kan inte spela i de bästa lagen i högsta serien. Jag tror att det är naturligt med så många bra fotbollsspelare i området. Det är kul att se vad Torn har lyckats göra med sitt a-lag, kul att man klarar av det som så liten förening – det är bara att lyfta på hatten!

Har du några avslutade ord inför bataljen på lördag?

– Må bästa lag vinna!

Vi tackar Mattias Lindström för att han tog sig tid för en intervju.

Matchen mellan Torns IF och Eskilsminne IF spelas på lördag den 21/9 kl. 16:00 på Tornvallen. Har du inte möjlighet att närvara ser du matchen på Ettanplay.se!

SKÅNETABELLEN

1. LUNDS BK – 16 POÄNG – 8 MATCHER

2. TORNS IF – 11 POÄNG – 6 MATCHER

3. ESKILSMINNE IF – 9 POÄNG – 6 MATCHER

4. LANDSKRONA BOIS – 7 POÄNG – 5 MATCHER

5. KRISTIANSTAD FC – 3 POÄNG – 7 MATCHER