200621 Publik har tagit sig in på en kulle bakom Klostergårdens IP under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Lunds BK och Linköping City den 21 juni 2020 i Lund. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0004

Om en vecka startar fotbollens Ettan – första elitfotbollsligan ut! Herr- och Damallsvenskan, Superettan och Elitettan följer en dryg vecka senare. Men på det stora hela står svensk fotboll stilla. Det är en katastrof att inte barn och ungdomsfotbollen och amatörserierna får spela matcher. Och återigen särbehandlas fotbollen negativt av FHM och regeringen i publikfrågan.

Den efterlängtade seriestarten brukar vara glädjens tid. Äntligen drar det igång. Detta år är det dock rejält med smolk i bägaren. Det är bara den yrkesverksamma fotbollen som får spela. Det är ingen liten fråga som angår några få. Det handlar inte bara om några fotbollfans som till varje pris vill se sitt lag spela på plats. Varje vecka lägger minst 2,5 miljoner svenskar minst 5 timmar på fotbollsrelaterade aktiviteter. Fotbollen har över 1 miljon aktiva och under normala förhållanden spelas under säsong minst 1.400 st fotbollsmatcher, varje dag. Det ekonomiska värdet av fotbollens bidrag till folkhälsan är vetenskapligt dokumenterat och räknas i många miljarder kronor.

Från den 25 mars får muséer ta in max 500 personer med villkoret att besökare måste ha minst 10 kvadratmeter. Från den 25 mars får djur- och nöjesparker ta in besökare förutsatt att de har minst 20 kvadratmeter till förfogande. Fotbollen då? Ingen publik…

Och matchspel för barn och ungdomar då? 

Matchspel i fotbollen med 22 st spelare och 8 st ledare och domare på en 11-spelsplan av normal storlek (7000 kvadratmeter) blir ca 230 kvadratmeter per individ. Utomhus.

Var är logiken? Varför gäller inte samma regler för fotbollens publik som muséer, djur- och nöjesparker? Vi får inga svar…

Ettanfotbolls ordförande Johan Englund. Foto: Ettanfotboll

Vi ser nu de negativa konsekvenserna av nedstängningarna, med avhopp i verksamheter, föreningar som har det tufft, stödpengar som inte täcker bortfall och dessutom kommer med många månaders fördröjning och ledare som inte orkar längre. RF rapporterar att hittills har ”bara” drygt 10 % av de aktiva i idrotten som helhet hoppat av. Men att två, tre tjejer i ett fotbollslag i tonåren lägger av när det blir för tråkigt att bara träna och inte få spela match kan göra att det inte går att få ihop ett lag och att hela verksamheten kraschar. Vi är på ett snabbt sluttande plan.

Tack och lov har Ettanföreningarna hittills klarat av pandemin och dess konsekvenser, men jag är djupt oroad för hur detta kommer att utvecklas under 2021.

Tack och lov har vi också en stark och framåtlutad TV-partner i form av Bonnier News/NTM, som går in i säsongen 2021 med ännu högre ambitioner än förra säsongen som gör att alla vi Ettan-fans kan följa de spännande ligorna och inte minst alla de spännande unga talangerna i Ettan.

Och tack lov finns alla fantastiska fotbollsarbetare ute i Ettan-föreningarna som gör ett sådant jättearbete med att få Ettanföreningarna att fungera. Hatten av för det arbete ni gör. Utan er – ingen Ettanfotboll. I år tillägnar jag er seriestarten. Njut av frukterna av ert fina arbete!

/Johan Englund