Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0193

Vår i luften är det – oavsett väder – när hela herrelitserierna sparkar igång i helgen. Spelare, ledare och publik har längtat. Som vanligt ser vi fram emot 480 st matcher i Ettan där det finns favoritskap, men vet av erfarenhet att lag kommer att överraska såväl positivt som negativt. Av erfarenhet vet vi också att vi kommer att få se många genombrott av unga talanger i Ettan – Sveriges mesta talangliga.

Efter två säsonger helt präglade av pandemin så tänkte vi oss att 2022 skulle bli en ”normal” säsong. Så blir det inte. Rysslands angreppskrig mot Ukraina kastar en lång och mörk skugga över det mesta. Den direkta påverkan på oss i Ettan är att alla de stora materialleverantörerna på det ena eller andra sättet påverkats ordentligt av först pandemin och sedan kriget och har svårt att hålla igång leveranskedjor. Bland mycket annat innebär detta att vi i Ettan inte ännu kunnat få ligabollar från adidas; först efter mitten av april kommer vi att kunna distribuera ut de större kvantiteterna och får hjälpas åt att pussla oss igenom de första omgångarna.

I perspektivet av Rysslands pågående krig och det enorma mänskliga lidandet Ukrainas folk utsätts för, kan det kännas lite futtigt och oviktigt med fotboll. Men att avstå att arbeta med och glädjas åt fotbollen, som vi är så många som älskar att utöva och titta på, tycker jag vore fel. Tvärtom har vi ett ansvar – menar jag – att upprätthålla vårt samhällsbygge och vår västerländska kultur; att låta oss distraheras för mycket av Rysslands vansinne vore att spela Putin i händerna. Vi behöver också i svåra tider den samhörighet, sammanhållning och glädje som fotbollen ger oss.

Alla kriser och konflikter skapar också möjligheter. Som en konsekvens av Rysslands krig mot Ukraina har fotbollen tagit möjligheten att snabbt och rakryggat stå upp och driva igenom en bojkott. Detta – och de allmänna sanktionerna mot oligarker – ökar belysningen på sportswashing. Jag är ganska övertygad om att vi kommer att börja se en helt annan medvetenhet och diskussion om att t ex arabländer som inte respekterar basala mänskliga rättigheter inte kommer att kunna fortsätta som man gör som sponsorer och klubbägare på samma sätt som tidigare. Jag ser fram emot en sådan uppstädning.

Så – utan att skämmas ger vi oss ut i helgen och tittar på våra favoritlag och gläds åt att vi lever i ett samhälle med demokratisk samhällsordning och fredliga avsikter. I pausen skänker vi en tanke till alla de som lider i Ukraina och skänker en slant genom fotbollens gemensamma insamling till UNHCR, swish 123 129 50 21.

Sätt bollen i rullning!

Johan Englund 
Ordförande Ettanfotboll