210206 Brommapojkarnas Omar Faraj (andra från höger) jubla med lagkamrater efter 2-1 under träningsmatchen i fotboll mellan Brommapojkarna och Djurgården den 6 februari 2021 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0010

Den är snart här, den efterlängtade seriepremiären.

Märklig, speciell och konstig. Det finns många sätt att beskriva säsongen 2020. Avbruten försäsong, framflyttad säsongsstart, publikfria matcher och komprimerat spelschema. Med erfarenheten är Ettanklubbarna bättre förberedda till denna säsongspremiär. Även om pandemin fortsätter sätta sina spår och ett exempel är under försäsongen. Ettanklubbarna har inte spelat träningsmatcher mot division två och tre-klubbar som tidigare säsonger. De har istället spelat mot närliggande Ettanklubbar eller klubbar från Allsvenskan och Superettan. Några klubbar har spelat många tränings- och deltagit i Svenska Cupen medan andra klubbar har spelat enstaka träningsmatcher. Samtidigt har flera klubbar haft stor ruljans i trupperna. Det är något som kommer visa sig under säsongsinledningen innan lagen är samspelta. 

Vad kan vi förväntas oss av säsongen?

Ja, den kommer bli underhållande. Som alltid i Ettan. Serien är underhållande, målrik och oförutsägbar. Ena säsongen kan en klubb slåss om topplaceringar medan andra säsongen tvingas kvalspela för sin överlevnad. Det är just oförutsägbarheten som jag tycker är charmen med Ettan. Det finns alltid någon klubb som kommer att skrälla, prestera över förväntningarna eller snubbla på mållinjen i topp- eller bottenstriden. En annan sak är de hundratals talangerna som får chansen i Ettan. Varje säsong får vi se nya talanger som blommar ut innan de tar steget upp i seriesystemet. Det ser jag fram emot att följa. 

Hur slutar Ettan? 

Som för många andra, och för mig, landar favoritskapet på IF Brommapojkarna och Utsiktens BK i Norra och Södra. Det går inte att bortse från deras nyförvärv, truppkontinuiteten och ledarstab. De har alla förutsättningar för att vinna serien och ta steget upp i Superettan. Samtidigt kommer pressen med favoritskapet. Alla klubbar kommer vilja slå dem. 

210228 Utsiktens Albin Skoglund jublar efter att han gjort 1-1 under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Utsikten och Elfsborg den 28 februari 2021 i Göteborg. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / COP 200 / MB0140

En sak är säker. De kommer bli utmanade i toppen. Flera klubbar har gjort smarta värvningar i linje med deras spelfilosofi. Som till exempel Sandvikens IF och FC Trollhättan. De har värvat poängstarka yttrar, målfarliga anfallare och stabila försvarare. De kommer vara med och utmana. Samma gäller nedflyttarna från Superettan, Dalkurd FF och Umeå FC, men även spelskickliga Lindome GIF och målfarliga Skövde AIK. Det är först efter sommaruppehållet som tabellen utformar sig. Vilka slåss i topp-, vilka kämpar i mittenskiktet och vilka hänger löst i bottenstriden.  

Denna säsong får vi bekanta oss med nykomlingarna Hudiksvalls FF, Österlen FF, IFK Malmö, Vänersborgs IF, Piteå IF, Assyriska FF och Åtvidabergs FF. Några har tidigare spelat i Ettan medan några är nya på denna nivå. Kan någon av dem, likt IFK Haninge under förra säsongen, bli en överraskning?  

Silly Season i Ettan 

Seriepremiären innebär även att transferfönstret stänger. Sammanställningen visar att över 50 Ettanspelare har lämnat för spel i Allsvenskan (15), Superettan (35) eller utomlands (4) efter säsongen 2020. Det säger mycket om Ettan. Klubbarna gör ett fantastiskt arbete med att utveckla spelare innan de får chansen högre upp i seriesystemet eller utomlands.  Det är inte bara spelare som har flyttat utan även flera Ettantränare har fått nya uppdrag på olika håll. Christer Persson (IF Elfsborg), Andreas Tegström (Sandefjord Fotball), Mattias Lindström (Helsingborgs IF), Dane Ivarsson och Johan Mattsson (Örgryte IS) och Rickard Johansson (KIF Örebro). Det visar även att Ettan är en bra plattform för tränarna.

Med det sagt. Du har varit efterlängtad, seriepremiären.