Umeå och Nyköping, två lag som båda har närmare till toppen än botten men som samtidigt riskerar att hamna i ”ingenmansland” mätte under söndagen sina krafter på Umeå Energi Arena. Det blev en jämn tillställning som helt rättvist slutade oavgjort. 

Umeå FC är ”tunga” att möta och har i Simon Mårtensson och Leo Englund ett forwardspar som sätter motståndarnas backlinje på hårda prov, speciellt när det spelas lite längre bollar. UFC fick igång den delen av sitt spel helt ok under sekvenser av matchen men att skapa speciellt mycket klara målchanser hade man svårare med.

Simon Mårtensson efter ett av sina mål under vårsäsongen.  Foto: Bildbyrån

Simon Mårtensson efter ett av sina mål under vårsäsongen.
Foto: Bildbyrån

Gästerna från Nyköping klarade ofta av att ta sig fram till den sista offensiva tredjedelen av planen, men där stressade man iväg en svår passning. Det blev många korta anfall och väldigt mycket ”hemjobb” där man fick offra mycket kraft och energi. Lite mer tålamod och bredd i spelet hade man absolut mått bra av.

***

Den första halvleken var i  många delar både tempostark och intensiv trots relativt få klara chanser. Båda lagen visade under de första 45 minuterna att det finns kvaliteter i spelet. Den andra halvleken blev sämre, både vad gäller tempo och kvalitet, kanske blev spelarna slitna av den första halvlekens ”box-to-box”-spel. Det slutade 1-1 och det ska sägas att det speglar matchen ganska väl sett över 90 minuter.

***

Umeå FC:s insats kan jag inte värdera så där jättebra då detta är första gången denna säsong jag ser dem live. Jag skulle säga att de var ok. Jag förväntade mig mer av firma Mårtensson/Englund längst fram men blev positivt överraskad av en annan duo.

Båda ytterbackarna i UFC var riktigt roliga att se. Högerbacken Isaac Freitas da Silva visade flera gånger prov på sin snabbhet, inte minst med bollen vid fötterna. Lite bättre riktning på inlägg och inspel från honom och Mårtensson och Englund kommer göra många mål.

Isaac Freitas da Silva i mötet med Carlstad tidigare i våras. Foto: Bildbyrån

Isaac Freitas da Silva i mötet med Carlstad tidigare i våras.
Foto: Bildbyrån

Till vänster i backlinjen fanns kanske planens bästa spelare, Felix Adjei, som visade upp defensiva styrkor i form av snabbhet och ett par fina tacklingar. Offensivt låg han bakom mycket med sin vänsterfot och han kändes som ett rejält hot när han fyllde på offensivt på sin kant.

***

I Nyköping utsågs den kvicke yttern Nicklas Lindqvist till bästa spelare och han låg bakom en hel del av gästernas målchanser, bland annat var han inblandad förspelet som gav kvitteringen till 1-1. Dago Funes är navet i Bissarnas spel och mycket nyttig.

Dago Funes i en cupmatch mot IFK Göteborg häromåret.  Foto: Bildbyrån

Dago Funes i en cupmatch mot IFK Göteborg häromåret.
Foto: Bildbyrån

Ska jag göra en summering av spelarna lite mer individuellt i de båda lagen skulle jag säga att många av dem har fina kvaliteter. Kortsiktigt har de båda lagens tränare bra spelare och därmed bra chanser till fortsatt bra resultat. Jag ser en stor möjlighet för flera av spelarna att spela fotboll på en ännu högre nivå i framtiden. Antingen med nuvarande- eller annan klubb.

***

Det oavgjorda resultatet gör att lagen ”hänger med” strax under toppskiktet och att något av lagen kan blanda sig in i uppflyttningsstriden på allvar tror jag är stor. UFC måste få igång sin forwardsstjärna Simon Mårtensson och Nyköping jobba lite med tålamodet i sitt anfallsspel.