Luleå firar ett mål på Spånga IP.  Foto: Bildbyrån

Luleå firar ett mål på Spånga IP.
Foto: Bildbyrån

Nykomlingarna Enskedes sex poäng på de fyra inledande omgångarna måste ses som godkänt medan gästerna från Luleå endast hade en poäng med sig till matchen. Det var dock inte synbart när matchen startade, gästerna trampade gasen i botten direkt. 

Jag vet inte om det handlade om motivation eller klass i den här matchen, men en sak är säker i alla fall, Luleå rivstartade. Det handlade bara om gästerna till en början i den här matchen.

Hemmalagets målvakt Mattias Moro behövde verkligen inte stå och frysa inledningsvis då Luleå pumpade på rejält från start. Pierre Boman, Patrik Petersen och Tomas Eriksson vållade hemmalaget stora bekymmer direkt, men utan att få utdelning.

Efter 28 minuter slog Enskedes Daniel Catenacci ett inlägg som den från Hammarby inlånade forwarden Isac Lidberg nådde högst på. 1-0 var allt annat än rättvist i det skedet. Det värmde säkert merparten av de dryga 200 personerna som satt i snålblåsten och frös, alltid något.

Målskytten Isac Lidberg, här i Hammarby-tröjan Foto: Bildbyrån

Målskytten Isac Lidberg, här i Hammarby-tröjan
Foto: Bildbyrån

Det målet gav, som så många gånger förr, det spelmässigt underlägsna laget ny kraft och fart. Resterande delen av den första halvleken blev jämnare och Enskede skapade en del chanser, och halvchanser. Men 1-0 i paus var inte direkt rättvisande.

***

De yttre förutsättningarna förde tankarna till en sen höstmatch. I Luleå. Det var kallt, blåsigt och under den andra halvleken också väldigt blött. Planen såg ok ut på håll även om det såg ut att ”släppa” för spelarna i den andra halvleken. Kanske avsaknad av skruvdobb?

***

Andra halvleken blev snarlik inledningen på matchen. Luleå kopplade ett grepp och kvitterade rättvist när rutinerade evighetsmaskinen Tomas Eriksson rann igenom och säkert placerade in ett friläge. Det hände i matchminut 52.

Enskede försökte men fick inte alls till det egna spelet, de offensiva spelarna, med nämnde målskytten Lidberg i spetsen, fick väldigt lite att jobba med. Lite för mycket långa bollar och ett mittfält som inte riktigt gav den hjälp som hade behövts.

***

Det finns kreatörer i Enskede, Joakim Alriksson är en sådan, men han kom inte till sin rätt ute på kanten i den här matchen och Niklas Gustafsson har varit skadad en längre tid och fick nöja sig med en plats på bänken. Dessutom saknades idag mittfältsdynamon Douglas Kisch Samuelsson. Det är ett bra sparkapital som Enskede kommer att få nytta av vad det lider.

***

Patrik Pettersen i matchen mot Akropolis häromveckan. Foto: Bildbyrån

Patrik Pettersen i matchen mot Akropolis häromveckan. Foto: Bildbyrån

Det kom ett segermål för Luleå till slut, en av planens absolut piggaste spelare, Patrik Pettersen kunde från nära håll stöta in segermålet en bit in på övertid. Att tappa poängen i slutskedet är aldrig roligt för de som drabbas och lika skönt är det för de som vinner. Den här matchen fick sin rättmätiga segrare och Luleå jublade högt över säsongens första trepoängare.

***

Samtliga matcher i denna omgång som spelats (Brage – Brommapojkarna spelas ikväll) har slutat oavgjort eller uddamålsseger, det kommer nog att se ut så fortsättningsvis också.

***

I och med att både IFK Luleå och Piteå IF tog sina första segrar har alla lag fått segerjubla en gång i årets serie, med andra ord är nu allihopa ”inne i det” på riktigt.