200923 IFK Lueås William Olausson jublar tillsamman med sina lagkamrater efter sitt 2-0-mål under fotbollsmatchen I division 1 norra mellan IFK Luleå och Örebro-Syrianska den 23 september 2020 i Luleå. Foto: Pär Bäckström / BILDBYRÅN / COP 225 / PB0007

Coronapandemin har lamslagit idrotten i landet och hela världen. Många föreningar har haft ett tufft år bakom sig och kanske ett ännu tuffare framför sig. IFK Luleå kunde dock under torsdagskvällen visa på ett positivt eget kapital – för första gången på över 40 år.

– Det tror jag är en ambition från föreningen i grund och botten, säger Jörgen Eriksson, ordförande IFK Luleå.

Fjolåret var tufft för många, så även för IFK Luleå, men genom idogt arbete hos föreningens ideella krafter samt nya kreativa intäktskällor har man klarat sig. Föreningen beskriver förra årets utmaningar, ökade kostnader och tappade intäkter, som en “omöjlig kombination”. Tack vare en omställning av verksamheten kan man ändå visa ett positivt eget kapital.

– Det tror jag är en ambition från föreningen i grund och botten, vi vill försöka ha ett eget positivt kapital för det skapar en trygghet hos våra samarbetspartners. Sponsorer vill ju satsa där pengar gör nytta och inte åker ned i något mörkt hål. Det ger oss förtroende hos våra partners, säger Jörgen Eriksson.

När det kommer till kommersiella partners ligger just IFK Luleå i framkant med uppemot 300 sponsorer och partners. Någonting som Eriksson menar har varit det allra viktigaste för fjolårets positiva ekonomiska resultat.

– Det har haft den överlägset största betydelsen. Vi var tidigt ute i innan pandemin slog till i mars 2020, då hade vi gjort ganska mycket av vårt intäktsarbete och sponsorarbete, vilket vi är oerhört glada för. När pandemin slog till gick alla ned i vänteläge. Vi lever på vårt marknadsvärde utifrån Luleå-perspektivet och varje säsongs börjar vi med en miljon i resekostnader så våra sponsorer och partners är grunden för vårt positiva egna kapital.

Hela Idrottssverige hade nog hoppats på att 2021 skulle bli annorlunda jämfört med 2020. Hoppet om ett öppnande av samhället lever och med vaccineringen vid horisonten finns alltid möjligheten att vi får se publik på läktarna under årets andra halva. IFK Luleå beskriver hur man under 2020 fick ställa om föreningens arbete, men klarar man det ytterligare ett år?

– Vi måste vara försiktigare 2021 än 2020 med tanke på att vi inte vet var pandemin tar vägen. Vi märker hos våra sponsorer att det är ett visst vänteläge, alla är inte lika snabba till beslut. Vi måste anpassa våra kostnader under 2021, inklusive herrtruppens kostnader, på ett klokt och bra sätt för att se till att vi håller ekonomin stabil i framtiden. Föreningen är alltid störst.

För flera Ettanklubbar är förutsättningarna tuffa redan som de är och pandemin gör det ännu svårare. Eriksson delar med sig av några råd som i IFK Luleås fall har varit framgångsrika.

– Problemet är många gånger att man har och börjar med kostnadsbiten och försöker dra in intäkter för att klara kostnaderna. Jag vill nog påstå att man måste tänka åt det andra håller också. Man måste vara ödmjuk och arbetsam när man budgeterar intäktssidan och först se till sina realistiska intäkter, då kan man kostnadsmässigt bygga den trupp man vill ha och så vidare, avslutar Eriksson.

Vill du läsa IFK Luleås pressmeddelande? Klicka då här!