Så sent som i höstas kvalspelade Otto Martler med sitt Lunds BK, men efter missat avancemang och sex år i klubben (varav tre i division ett) gick karriären vidare. Idag återfinns han mellan stolparna för Falkenbergs FF, som smått sensationellt toppar superettan för närvarande. Redaktionen träffade honom och pratade lite om omställningen och division ett fotboll.

 

Du spelade med Lunds BK i division ett så sent som ifjol, hur bra tycker du själv att division ett är?

Otto Martler 2

Jag tycker definitivt att ettan håller en hög klass. Sen är det skillnad på superettan och division ett, det är lite högre kvalitet på allting, både hur klubbarna sköter sig och hur spelarna fungerar – det går lite snabbare. Men de bästa lagen i division ett hade kunnat hålla även i superettan.

Du spelade ett par år i ettan med Lund, hur tyckte du att den utvecklades genom åren?

Det var en bra fråga, den har förstås alltid varit tuff i toppen och är en svår serie att ta sig igenom. Man har många tuffa matcher och möter många bra lag samtidigt som det är långa resor och så vidare. Det är en tuff serie och det är därför jag tror att den påminner mycket om superettan. Varje år i ettan fanns där ett lag som var lite bättre än de andra, förra året var det Örgryte, året innan det var de Varberg och innan dess Värnamo. Det har alltid varit en otroligt tuff kamp att komma vidare från division ett.

Om ni hade klarat av avancemanget i höstas tror du att du hade varit kvar i Lunds Bollklubb då?

Otto Martler 4

Nej, det tror jag faktiskt inte i och med att jag har mitt jobb i Halmstad som jag inte ville släppa. Rent tidsmässigt hade det varit svårt att hinna med både jobb i Halmstad och spel i superettan med Lunds BK, så det är jag väldigt tveksam till.

Håller du någon koll på Söderettan i år?

Definitivt, jag följer Söderettan med ett stort intresse och ska försöka se så många ”Krubban” matcher jag kan och hinner med, man har självklart kompisar kvar i laget så man följer ju dem.

Hur tror du att din gamla klubb kommer klara sig i år?

Dem har fått en väldigt tuff start, vilket jag inte trodde de skulle få, än har inga segrar bärgats. Men jag hoppas att de kan lyckas så småningom, dem har haft otur med skador och avstängningar och det är viktigt att de får tillbaka laget. Jag tror på en topplacering för Lund, sen om det räcker hela vägen, det kan bli svårt.

Om du nu har bra koll på division ett, vilka andra lag tror du blandar sig i toppstriden då?

Det är rätt lätt att säg Oddevold som en av favoriterna, de har ett mycket rutinerat lag och har förstärkt med några bra spelare inför i år. Vi mötte dem (Falkenberg) i en träningsmatch under försäsongen och då var de ganska duktiga så det är ett lag jag tror på. Sen har jag lite koll på lagen runt omkring, Utsikten har inlett serien riktigt bra, sen vet man inte med de andra lagen runt Göteborgstrakterna, de kan lyckas vissa år och andra inte.

Nu har du själv tagit steget upp i divisionerna och spelar med Falkenberg, hur stora har omställningarna varit från att vara målvakt i division ett och nu då superettan?

Otto Martler

Först och främst var det ett stort kliv med mer träningar och större fokus, jag gick ner i halvtid på jobbet för att kunna satsa helhjärtat på fotbollen, det var ju en stor omställning bara det – som förstås var otroligt rolig. Men matcherna tycker jag inte var så stor omställning som jag trodde det skulle vara, nu har det gått bra för laget vilket såklart gjort det lättare för mig. Fast känslan är ändå att det inte var så stort som jag trodde det skulle vara, men det är väl ett bra betyg för mig själv.

Om du får peka ut de största skillnaderna mellan serierna, vad skulle du peka ut då?

Det är väldigt tuff konkurrens i superettan, man ser vissa lag som är väldigt stora och har ett stort publikstöd, Hammarby till exempel. Trots alla deras förutsättningar har de ännu inte lyckats ta klivet upp och det visar ju bara att superettan är en oerhört jämn serie. Nu har jag förvisso inte kollat tabellen idag men för bara någon omgång sedan var det fem poäng mellan nerflyttning och kvalplats uppåt. Det är en oerhört jämn serie och det är väldigt sällan som det bildas ”skikt i tabellen”, varje match är lika viktig.

Avslutningsvis får vi på redaktionen önska dig och ditt nya lag, Falkenberg, lycka till i Superettan.

Tack så mycket!