Stefano Vecchia

Christoffer Brandeborn och Stefano Vecchia jublar efter mål mot Västerås SK. BPs två bästa målskyttar hittills. Foto: Bildbyrån

Brommapojkarna har haft det tufft i seriespelet de två senaste åren men verkar nu ha ”landat” lite och tar ny sats. Ändringar i klubben och en delvis ändrad strategi är kanske en del av förklaringarna till att det nu ser ut att vända på riktigt allvar. 

BP har under en ganska lång tid mer eller mindre bara ansetts vara en klubb som producerar många spelare som sedan byter klubb och hamnar i både topplag i allsvenskan och ute i de stora ligorna. Man vill fortsätta vara den typen av klubb i framtiden också men man visar också upp en delvis ändrad strategi till den här säsongen.

Olof Mellberg behöver ingen närmare presentation men har var nog en överraskning för många, inklusive mig, när han tog över som huvudtränare i vintras. Om Mellberg kan överföra några procent av sin vinnarskalle till varje spelare kommer det att räcka väldigt långt. Att han kan fotboll råder det inget tvivel om och han har tagit duktige Azrudin Valentic till sin hjälp, ett sunt val.

Ola Danhard har varit i BP så länge att han i mångt och mycket har ”varit” klubben. Den mannens arbete och förtjänster får man inte glömma trots att han nu klivit åt sidan. Robert Björknesjö har övertagit Olas roll och hans inledning har varit väldigt intressant och hittills mycket lyckosam.

Strukturen i BP är fortfarande att man slussar in sina egna lovande spelare i A-laget i rask takt, men några smarta undantag finns det. Daniel Örlund har tagit plats mellan stolparna, Markus Gustafsson med meriter från bland annat spel i Ljungskile och Joel Löw från Värnamo är kloka rekryteringar och aningen annorlunda mot hur BP har jobbat innan. Det finns en bra ”ryggrad” i dagens trupp.

Det bubblar fortfarande av spännande spelare i ungdomslagen även om det inte alls är samma dominans från klubben som det har varit innan.

Mellberg instruerar

Olof Mellberg har inlett tränarkarriären på ett bra sätt. Foto: Bildbyrån

***

Mötet med Enskede IK var inte BP:s bästa insats för säsongen, det står klart efter att matchen slutat 1-1. BP var bra i första halvlek och stundtals drev man upp ett tempo som hemmalaget Enskede hade problem med. Det var klart övertag men så väldigt många solklara målchanser blev det inte.

Det var en sådan där spännande och väldigt skicklig yngling som utmärkte sig målmässigt i första halvleken. Han är född 1998, Viktor Gyökeres, och banne mig är inte det ganska sannolikt att han blir ännu en sådan där spelare som snart är redo för ”nästa steg”? Jag skulle inte bli det minsta förvånad om det sker. Härlig fart, bra beslutsamhet och rakt på mål. Precis så gjorde han, rakt igenom hemmalagets backlinje och ett iskallt avslut. Ett klassmål.

***

En annan spelare som verkligen visade prov på intressanta kvaliteter var högerbacken Felix Beijmo. Han är född 1998 han med. Stark i kroppen, löpvillig och allmänt en redan bra skolad spelare. Det är nog samma sak med Beijmo: han lär inte stanna under allsvensk nivå allt för länge. Tror jag alltså.

***

Enskede bet ifrån klart bättre i den andra halvleken och såg mer beslutsamma ut. Det osade allt mer runt BP-målet och Rasmus Emanuelsson som stod i gästernas mål för dagen. Douglas Kisch Samuelsson testade några gånger från distans och det var riktigt nära vid några tillfällen.

När kvitteringen kom så var det en annan spelare i kategorin ”lovande yngling” som klev fram. Den från Hammarby inlånade brottar-sonen(pappan är den f.d brottaren Martin Lidberg), Isac Lidberg, som nådde högst på ett inspel och mycket fint nickade in 1-1. Lidberg är fysiskt stark och har visat under sitt lån att han kan göra mål i seniorsammanhang också.

Viktor Gyökeres

Viktor Gyökeres visar på en stor förmåga Foto: Bildbyrån

***

Efter kvitteringen så var känslan att båda lagen gjorde allt för att knipa segern, det slutade oavgjort och i slutändan var det nog rättvist. BP hade greppet i den första halvleken men Enskede tog jobbet och förtjänade att inte gå lottlösa från den här matchen.

***

Robert Björknesjö och Olof Mellberg är nya på sina respektive poster men verkligen inga nybörjare. BP mår klart mycket bättre än på länge tack vare att man nu vinner matcher och är på rätt spår igen. Den utbyggnad som pågår på Grimsta IP kommer att ge klubben ytterligare ett lyft när det står klart.

På planen ser det minst lika intressant ut som det nästan alltid har gjort. Det är nog ingen slump att det fanns allsvenska representanter på plats i den senaste matchen. Jag är ganska säker på de kommer tillbaka.