211031 Vasalunds Nikola Vasic jublar med lagkamraetr efter att han gjort 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Vasalund och Jönköpings Södra den 31 oktober 2021 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / COP 106 / AE0065

Vasalunds IF är tillbaka i ettan. Efter ett tufft år i superettan siktar nu det klassiska ettan-laget på att studsa tillbaka snabbt och man ser sig själva som ett topplag.
– Målsättningen är att ligga i toppen, säger Chengis Rehman, klubbchef och Vasalunds starke man.

2020 stod klubben för en oerhört stark säsong. Med Dali Savic vid rodret vann man ettan norra överlägset med sju poäng ned till tabelltvåan och smått enastående 88 gjorda mål. Skytteholmsklubbens framfart skulle dock inte gå lika smärtfritt året därpå. De inledande omgångarna i superettan visade att det skulle bli en tuff säsong för laget.

– Det var ett tufft år, säger Chengis Rehman och fortsätter, vi hade ett bra lag men kände att rutinen kanske inte var där. Vi hade rätt många spelare som inte hade spelat på den nivån men samtidigt hade vi spelare som spelat på en högre nivå också. Vi fick inte ihop det helt enkelt och så är det oavsett klubb eller lag, hamnar man i en spiral där man börjar förlora matcher så sitter det i och kanske ännu längre för en klubb som inte är van att vara i högre serier. Vi hade ingenting att skylla på, vi räckte inte till och då blev det respass även om vi kanske trodde ett tag på en kvalplats.

Rehman är tydlig med att man gjorde vad man kunde för att hålla sig kvar i superettan men man valde ändå att arbeta ur ett långsiktigt perspektiv, där mycket arbete lades på att upprätthålla organisationen och ungdomsakademin istället för att lägga allt krut på a-laget. 

– Vår ungdomsakademi är jätteviktig så vi satsade på den redan under säsongen genom att ta in en ny sportchef, Georgios Gogas, och en akademichef… så vi jobbade med organisationen även om vi visste att vi kanske åker ut. 

Under hösten kunde sportchef Gogas börja jobba på att forma den nya truppen. Degraderingen innebar att över ett dussintal spelare lämnade truppen inför säsongen 2022 och trots den stora spelaromsättningen känner Rehman att det många gånger kan vara positivt – man får en nystart. 

211031 Skyttehols IP inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Vasalund och Jönköpings Södra den 31 oktober 2021 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / COP 106 / AE0065

Vasalunds IF har länge varit erkänt duktiga och kända för att producera egna, lokala talanger som går hela vägen till toppen. Det finns en utpräglad ambition att truppsammansättningen alltid ska bestå av ett visst antal talanger men när man nu satsar på att återigen ta sig till superettan får inte den ambitionen ta över lagbygget.

– Vi har fortfarande ungdomstänket, att vi ska ha x antal ungdomar i truppen tillsammans med de rutinerade och det tänker kommer alltid att vara detsamma. Sen om de är lokala eller kommer utifrån… det är alltid bra lokalt men behöver man rätt spelare på rätt plats spelar det ingen roll att man letar lite utifrån. Men den kulturen vi har med x antal unga spelare, då menar jag att det kan finnas två, ibland fem, sex, noga utvalda spelare. 

Trots det tuffa fjolåret och ruljansen i spelartruppen tror Rehman på att 2022 blir ett starkt år för Vasalund. Degraderingar kan slå hårt mot en förenings ekonomi men på kansliet i Solna är ekonomin i god ordning och organisationen står stark. Rehman säger inte att man vinner serien i år och han menar även att han inte ser en given seriesegrare.

– Man kan väl säga att det inte finns en given etta i år, nu har BP som var superstarka i fjol gått upp, ettan norra kommer att vara jämnare i år. Det är alltid en fem lag som krigar i toppen, några mittenlag och något av dessa kommer vara en outsider som blandar sig i toppen och så finns det alltid något lag som ska vara där uppe som går lite svagare. Men det känns bra utan att ha tittat för mycket på de andra, jag tror att vi är ett topp fem-lag.

Hur tycker du att ni har sett ut nu under försäsongsmatcherna?

– Det har varit okej men framför allt är de första matcherna väldigt svåra att bedöma. Vi tränar rätt mycket och är tungt tränade men det bör ju de andra lagen också vara. Så svårt att säga var man ligger för stunden och man snurrar på minst tjugo spelare per match, så det är svårt att säga var man står men det känns bra. Vi känner at vi är på väg åt rätt håll och inväntar även de sista rekryteringarna också. 

Stockholmsrepresentationen är fortsatt stark i år med er, Täby, Sollentuna, Hammarby, FC Stockholm och Haninge. Vad säger du om konkurrensen i huvudstaden?

– Jag tycker personligen att det är bra, vi får fler utbildade spelare i Stockholm för att det är sånt tryck med akademier och ungdomsverksamheter. Platserna upp till elitfotbollen är inte så många men att så här många lag i ettan från närområdet är jättebra. Det är självklart en ökad konkurrens med spelare men jag är ändå positiv till att det är så, det hjälper svensk fotboll.

Vasalund spelar sin premiäromgång den 3:e april klockan 16:00 i en bortamatch mot Umeå FC.