Täby FKs a-lag vid seriesegern 2019. Foto: Täby FK

Täby FK – ytterligare en nykomling som gör sin första säsong i landets tredje högsta division, Ettan. Laget stod för en stark säsong 2019 när man vann division 2 norra svealand med 10 poängs marginal mot tabelltvåan. Ettanfotboll har pratat med Daniel Erlandsson, tränare för a-laget och sportchef i föreningen.

Daniel Erlandsson är 31 år gammal och innan han tog sig an rollen som fotbollstränare spelade han själv fotboll i Vallentuna BK. 2015 klev Erlandsson in i Täby FK som assisterande tränare innan han året därpå tog över huvudansvaret för föreningens a-lag. Erlandsson beskriver hur han och laget fick en tuff start när man inför säsongsstarten föll stort i flera träningsmatcher. Föreningen samlade sig dock och under tävlingssäsongen 2016 slutade Täby trots allt på en fjärde plats. 2017 vann laget division 3 och i år har man som bekant tagit klivet upp till Ettan. 

– Det gjorde vi med mellan 50-70 procent av spelare som någon gång spelat i vår akademi tidigare, säger Daniel Erlandsson till Ettanfotboll.

I samband med att Erlandsson tog över rodret för a-laget fick han en tydlig målsättning om att närma sig föreningens akademilag. Täby FK är en stor förening med ca 2600 medlemmar och en verksamhet som växer stadigt. Med andra ord finns det en god grund för att producera egna talanger – en förutsättning som föreningen också har tagit tillvara på.

– Vi tog fram färska siffror nyligen och a-laget har sedan 2017 fram tills idag lyft upp 18 spelare från u17- och u19-lagen. Vi har också sedan 2017 använt oss av ytterligare 12 spelare i seriematcher som tillhör eller har tillhört något av ungdomslagen, säger Erlandsson. 

– I dagens a-lagstrupp kommer ca 55 procent av spelarna från akademin. 

Den spelare som flest förmodligen känner till som kommer från Täby FKs akademi är Adam Bergmark Wiberg som 2019 vann SM-guld tillsammans med Djurgårdens IF. Anledningen till att Täby FK  har lyckats skapa en bra bro mellan ungdomsfotbollen och seniorfotbollen ligger, enligt Erlandsson, i att föreningen arbetar med båda sektionerna på ett likvärdigt sätt. 

– Vi har under många år arbetat på nästan identiskt sätt i u17, u19 och i a-laget, vilket gör att steget mellan trupperna är väldigt enkelt och spelarna vet sina roller samt vad som förväntas av dem. 

– Vi har dessutom tränare i akademin som vet att de behöver arbeta mycket hårt och effektivt för att vi ska kunna konkurrera med storklubbarna i Stockholm.

Det är alltså till stor del detta gedigna arbete med att skapa en strömlinjeformad utvecklingsmiljö för föreningens ungdomsspelare och egna talanger som har resulterat i att a-laget nu har nått högre upp i seriesystemet. Även om det blev avancemang för Täby FK i år så började inte tävlingssäsongen på bästa sätt, Erlandsson vägleder oss genom säsongen som varit.

– Vi startade säsongen med att ta 10 poäng på fem matcher. Det var ojämna prestationer och vi lyckades med en otrolig vändning mot Enköping i omgång 2. Vi vann med 5-3 men hade underläge 1-3 med fem minuter kvar av ordinarie tid. Efter förlusten mot Karlberg i den femte omgången kände vi att vi kunde få ut mycket mer av den matchen och vi var snabbt överens om att en bra prestation som inte leder till tre poäng inte är bra nog.

– Från den sjätte omgången vann vi femton matcher i rad innan vi kryssade mot Kvarnsveden och vi vann återstående matcher som var kvar av säsongen. Vi har under säsongen haft en tydlig utvecklingskurva som pekat uppåt och vi har många gånger sagt till oss själva att när det väl är match så behöver det inte så vackert ut. Bara vi hittar ett sätt att vinna matchen på. 

Hur skulle du då vilja beskriva Täby FK på planen?

– Vi är först och främst ett hårt arbetande kollektiv. Vi har spelare som gör allt de kan för att klara av sina uppgifter i träning och i match. Vi vill spela med hög fart med maxinsatser i alla delar av spelet och vi försöker hela tiden att gå framåt mot mål, säger Erlandsson och fortsätter:

– I Täby FK står vi för mod, intensitet och disciplin. Det ska tydligt synas i vårt spel.  

När du blickar tillbaka över säsongen som har varit, finns det någon eller några spelare som du känner att du vill lyfta fram, som har varit bärande för framgången?

– Det finns många spelare att lyfta fram och större delen av vårsäsongen var det våra inhoppare som var tungan på vågen när vi lyckades vinna match efter match. 

– Många spelare har lyftas fram av mig tidigare men en som har haft en mycket fin utveckling under året är vår målvakt Jonathan Åsén. Han startade säsongen som andremålvakt och efter tre matcher fick han chansen och stod samtliga matcher efter det. På 23 matcher släppte vi in 18 mål och det var han högst bidragande till. Han blev även utsedd till seriens bästa målvakt.

Nu står Ettan för dörren, hur står sig föreningen och laget rustade inför utmaningarna som väntar?

– Vi får se hur vi står oss. Just nu har vi ingen spelare som har spelat kontinuerligt i division 1 eller högre och detsamma gäller föreningen i stort.

– En utmaning vi har är att locka vår publik till matcherna. Vi behöver bli bättre på att attrahera våra medlemmar, sponsorer och Täbybor överlag att komma och se oss spela. Vi har en stor förankring i a-truppen av spelare och ledare från Täby och Norrort. Det behöver vi bli bättre på att tala om.

Hur ser läget ut i truppen i dagsläget?

– Läget är bra. Det ser ut ungefär som tidigare säsonger. Vi kommer att behålla större delen av truppen och förstärka med ett par namn utifrån och ett par namn internt från u19. Vi kommer att kommunicera det på vår hemsida efter nyår.

Det kanske är tidigt att säga, försäsongen har ju knappt dragit igång, men har ni identifiera en målsättning att jobba mot under 2020?

– Vi har inte diskuterat det men rimligt är naturligtvis att försöka etablera oss på den här nivån och att lära oss att spela i den här serien. För två år sedan var vi nykomlingar i division 2 och vi har lärt oss många saker från den tiden som vi kommer att ha nytta av nästa säsong.

Nästa säsong av Ettan norra blir en säsong där mycket kommer att präglas av Stockholmslagen. Hela sex lag är från Stockholm och räknar man in Syrianska FC från Södertälje blir det totalt sju lag från 08-regionen. Med andra ord blir det en tuff konkurrens i och runt huvudstaden och det gäller att hänga med för att inte bli omsprungen. Erlandsson räds dock inte situationen utan välkomnar den snarare.

– Det är kul med lokala matcher vilket möjliggör ett större intresse, säger han och fortsätter:

– Vi märker inte av någon direkt konkurrenssituation just nu. Vi har vårt sätt att arbeta på och har jobbat så i flera år och det gör att hur andra arbetar inte påverkar oss i någon större utsträckning.

Ett av Stockholmslagen som gör sällskap med Täby FK är IK Frej, en förening som också har sin bas och sitt ursprung i Täby. Men någon större derbykaraktär tror inte Erlandsson att mötet kommer att bjuda på.

– Någon rivalitet finns inte på a-lagsnivå vad jag känner till. Det är dessutom mer av ett Hammarby akademilag än ett Täby-lag så någon derbykänsla är det inte riktigt. Däremot finns det väldigt många personer i Hammarbys akademi som tidigare arbetat i Täby FK och bidragit till våra framgångar vilket gör mötet lite roligare.

Finns det plats för två lag från Täby i Ettan?

– Eftersom att det är två lag från Täby i Ettan 2020 så finns det ju plats för det. Att det skulle se ut så om ett par år kanske är mindre troligt.

Avslutningsvis, finns det någonting som du vill hälsa till er nya publik i Ettan?

– Ja, det vill jag. Vi kommer att ha ett ungt och hungrigt lag med stora kopplingar till vår ungdomsverksamhet, Täby kommun och Norrort överlag. Kommer man och tittar när vi spelar så kommer man inte få se ett lag som spelar i sidled utan det kommer att vara högt tempo och full fart fram.

– Det brukar vara roligt att titta på, avslutar Erlandsson.

***

Ettanfotboll vill rikta ett stort tack till Daniel Erlandsson som tog sig tid för en intervju och önskar laget lycka till inför säsongen 2020.