Qviding FIF, eller Qviding Fräntorps IF, kvartersklubben från östra Göteborg har återvänt till Ettan två år efter att man senast trillade ur. Återtåget har gått rakt igenom trean och tvåan och laget har tagit uttrycket “målproduktion” till nya nivåer när man efter 175 mål på två säsonger närmast kan liknas vid en hel “målindustri”.

1987 slogs BK Qviding och Fräntorps IF ihop för att bilda Qviding FIF. Sedan 2008 spelar laget på Valhalla IP och föreningen har varit hem till spelare såsom Hannes Stiller, Tobias Sana och Alexander Jeremejeff. Med en snittålder i truppen på 22 år är det nu nya unga, lovande spelare som har representerat föreningen under de senaste två årens framgångar.

Ettanfotboll har pratat med assisterande tränare Jens Wålemark om säsongen som gått, lagets spelidé, den semiprofessionella fotbollen i trakterna kring Göteborg och det kommande året i Ettan.

Jens Wålemark är en av fotbollsbröderna Wålemark. Qviding är ett lag som han är välbekant med redan sen innan det nuvarande tränarjobbet. När Wålemark går tillbaka till början av sin historia med Qviding så var det någonstans runt åren 95-96 som han kom till laget som spelare. I tre år representerade Wålemark laget på planen. Därefter har han också varit i föreningen som ansvarig tränare. När hans barn nu vuxit upp kom Wålemark tillbaka till föreningen och de senaste två åren har han agerat assisterande tränare men säsongen 2019 blir hans sista i den rollen.

– Nästa säsong lämnar jag min roll. Min son Patrik som också har spelat i Qviding har blivit värvad till Häcken, jag vill kunna följa honom utan att vara låst. Jag har trivts jättebra i Qviding, säger Jens Wålemark till Ettanfotboll.

Säsongen 2019 var en bra säsong för Qviding FIF som alltså vann Division 2 Västra Götaland. Laget gjorde hela 92 mål. Det har dock varit en mödosam väg som laget har gått för att nå till detta års framgång. 2017 åkte föreningen ur Ettan. På grund av ekonomiska problem fick man starta om i Division 3. För att ta sig tillbaka upp i seriesystemet krävdes en gemensam ansträngning och föreningen var tvungen att värva spelare samtidigt som man hade svåra ekonomiska förutsättningar. 

– Två år tillbaka ramlade vi ur Ettan och på grund av ekonomiska anledningar hamnade vi i trean. Jag och Robert Vilahamn (huvudtränare, reds. anm) kom in. Det handlade då om att vi behövde samla oss och hitta motiverade spelare. Vi tog in flera yngre spelare både inifrån föreningen men också utifrån och det gick bra första året då vi vann trean, säger Wålemark och går över på årets säsong:

– Inför division 2 såg vi på spelartruppen och tänkte att det nog skulle gå bra. Våren gick bra med många segrar men vi hade lite problem mot topplagen. Under sommaren ändrade vi lite taktiskt samtidigt som spelarna också utvecklades. Under hösten gick vi ännu starkare när vi vann nästan allt och spelarna tog stora kliv i utvecklingen. Det har varit en fantastiskt bra säsong, avslutar Wålemark.

Vann ni serien på det sätt som ni hade hoppats på, alltså genom att spela den fotboll som ni önskade att göra?

– Vi hade en period i en månad, jag tror att det var i maj, med tre raka förluster och flera spelare avstängda eller skadade. Då tappade vi toppkänningen men sen kom vi igen. ÄFF och Olympic var bra i år men när det drog ihop sig mot slutet förlorade båda vilket gav oss chansen att gå om och förbi inför sista omgången. Sista matchen hade vi det i egna händer men jag trodde att det skulle bli väldigt kämpigt. Vi rivstartade matchen och ledde med 3-0 efter 15 minuter. Det blev känslomässigt. Det var skönt, man kunde sitta och njuta, säger Wålemark.

Som tidigare nämnt har Qviding under de senaste två åren stått för en helt fantastisk målskörd, sammanlagt 175 mål över två säsonger (83 mål 2018 & 92 mål 2019). Enligt Wålemark beror det på en offensiv spelidé, modet att våga och tron på att lyckas.

– Vi hade en grundidé som är offensiv, vi vill få med spelarna i offensiven. Vi är också duktiga i vårt presspel, vinner ofta bollen på bra ställen. Modiga i sättet att kliva fram på. Vi utgår också från att vi lyckas istället för att tänka att vi tar en risk. Vi är skickliga nog att lita på att vi lyckas. Dessutom blir vi skickligare desto mer vi spelar så. Utöver det har vi riktigt vassa målskyttar och bra passningsspelare, vi är svårlästa och har gjort mål i många olika situationer. Stänger motståndarna ned centralt kommer vi på kanterna och stänger motståndarna kanterna kommer vi in centralt. 

Finns det några särskilda namn som har varit bärande för det här sättet att spela på genom säsongen?

– Vår lagkapten och vice lagkapten, Oscar Ehner och Daniel Tidstrand, har varit bärande och har visat vägen. De har varit tongivande spelare och personligheterna har varit fantastiskt bra. De har varit en stor del i detta. Deras trygghet och skicklighet har gett en god miljö till våra yngre spelare. Daniel Tidstrand är en spelare som första året var mittfältare, i år fick han bli forward och vann skytteligan med 25 gjorda mål, säger Wålemark och fortsätter:

– En annan är Julius Lindberg som har gjort 17 mål, och vi har en riktigt vass högerkant med Fredrik Martinsson och Patrik Wålemark. 

Nu är det alltså återigen dags för spel i Ettan för laget. Ett steg upp i seriesystemet innebär också tuffare motstånd. Jens Wålemark är övertygad om att laget skulle klara sig bra i Ettan om man får behålla större delen av truppen och just nu pågår arbetet med att säkra upp spelarna inför nästa säsong. Laget har redan tappat en av nyckelspelarna, Patrik Wålemark till BK Häcken och fler kan vara på väg ut, men trots det tror Wålemark på att Qviding kommer att kunna mönstra en stark trupp även nästa år.

I trakterna kring Göteborg och Västra Götaland finns det många fotbollsföreningar som ligger på nivån kring den semiprofessionella fotbollen. Vi har Ljungskile SK, som nu tog klivet upp till elitfotbollen, Utsiktens BK, IK Oddevold, FC Trollhättan, Skövde AIK och Lindome GIF m.fl.. Nu också Qviding FIF. Jens Wålemark tillhör ju också en familj med en gedigen bakgrund inom den västsvenska fotbollen. Själv har han spelat för bl.a. GAIS, IK Oddevold och Örgryte IS. Den äldre brodern, Bo Wålemark, har spelat för Ljungskile SK och IK Oddevold. Den yngre brodern, Jörgen Wålemark, har representerat bl.a. Ljungskile SK, Lillestrøm SK och IF Elfsborg. 

880308 Fotboll, Gais, porträtt: Bo Falk, tränare och Jens Wålemark. © Bildbyrån – 11311

Hur ser egentligen Jens Wålemark på konkurrensen och den semiprofessionella fotbollen i trakterna kring Göteborg och Västra Götaland?

– Vi har väl en gemensam nivå men det finns skillnader i klubbarna. FC Trollhättan är sin orts starka lag och har näringslivet i ryggen som där får en chans att synas. Vi är en kvartersklubb i Göteborg med fokus på bredd. Vi ska alltid kämpa för att ha ett bra herrlag men det är inte det allra viktigaste. Vi strävar efter en sund verksamhet som fungerar på bredden, utifrån det lockar vi sponsorer som stödjer våra värderingar. Utsiktens BK är också duktiga, spetsar till truppen varje år men har en liten ungdomsverksamhet. Ljungskile SK gör en fantastisk insats år för år för att vara en så liten ort.

Som nyligen redogjort har Jens med sina bröder en rejäl bakgrund i Ljungskile SK, den yngre brodern Jörgen har även en nutid i föreningen då han är huvudtränare för laget och i år förde klubben till spel i Superettan 2020. 

Finns det någon sorts brödrarivalitet där, när man är i samma kompetitiva bransch som sin broder? Jens Wålemark låter det vara osagt men han är snabb och tydlig med hyllningen till sin yngre bror.

– Det Jörgen har gjort när han var i Varberg… de blev bättre år för år. I Ljungskile har han varit fantastiskt bra, han är en smart, klok coach som lyckas få ut väldigt bra resultat ur lagen han tränar. Han har bra fingertoppskänsla angående spelarna och en taktisk känsla som får alla att fungera effektivt. Han har gjort ett strålande jobb!

***

Senast Qviding spelade i Ettan gjorde man det under sex säsonger i följd. Det återstår att se hur kvartersklubben från Göteborg klarar sig denna sejour. 

Ettanfotboll tackar Jens Wålemark för att han tog sig tid till en intervju och önskar honom och Qviding FIF stort lycka till framöver.